Itselle jäi eilen työpaikan ja median jutuista sellainen fiilis, että homma otetaan nyt keskimäärin vakavasti ja leviäminen saadaan vielä Suomessa riittävissä määrin aisoihin. Osa reagoi toki ihan liikaa.
Sivustolla, jonka juttuihin kannattaa suhtautua aina varauksella (ja pysyä oman mielenterveyden kannalta poissa kommenttiosiosta) ihan monipuolinen artikkeli:
covid-19-exponential-threat-why-global-politicians-business-leaders-must-act-now. Sen mukaan:
- Infektoituneiden osuus todennäköisesti huomattavasti korkeampi kuin luvut näyttää.
- Hyvin aikaisin leviämisen rajaamisessa voimakkaasti reagoineet valtiot selvinneet melko pienillä taloudellisilla vahingoilla (Singapore, Etelä-Korea, Taiwan)
- Etelä-Korean tilastojen perusteella kuolleisuusaste näyttää asettuvan n. 0,5%:n, kun testaus on kattavaa ja oletettavasti terveydenhuollon varautuminen hyvää. Jos terveydenhuollon kapasiteetti ylitetään alkaa kuolleisuus nousta (Wuhan, Italia).
- Lisäksi erilaisia ennusteita ja toimenpiteitä taltuttamiseen. Alla oleva kuva tiivistää tulevan viivyttämisen tärkeyden. Vaikka moni pelotteleekin hidastamistoimenpiteiden suurella talousvaikutuksella sanoisin talousihmisenä, että suurin vaikutus tulee, jos tuo violetti alue jää isoksi. Ongelmista ei seuraa kuitenkaan vaan suoria vaikutuksia, vaan Italian kaltaiset tapahtumat näkyisivät todennäköisesti yleisenä ihmisten moraalin laskuna ja esim. Suomen ajautuessa tuollaiseen nähtäisiin meidät maailmalla pitkään tautipesäkkeenä jne. Lisäksi terveydenhoitajien ja lääkärien kokemaa trauma olisi suurta.