• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:05 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Tämä on kyl aika ilkeä paikka monelle kun monet työssäkäyvätkin elää kädestä suuhun. Lomautus vielä päälle vähän ajan päästä niin saakin alkaa ihmetellä kauanko on katto pään päällä.
No sepä juuri. Kuntoutustuella itse elänyt 3,5v vaimo omaishoitajana ja pienellä palkalla. Mun tulojen romahtamisen jälkeen menty aikalailla juurikin kädestä suuhun, niin ei lainoja maksella jos ei töihin mene. Ei siinä ole oikein vaihtoehtoa miettiä toimiiko työnantajaa vastaan vai ei.
 
Soitan työterveyteen että on vähän kipeä olo, 2vko saikkua kiitos? Epäilen ettei onnistu.
Jos Terveystalo niin uskoisin että onnistuu. Sieltä tuli kirjalliset ohjeet jotka käskevät pysymään poissa jos on flunssa-oireita.
Ja kollegoiden tämän viikon kokemusten perusteella nyt tuntuu chat-lääkäriltä saavan todella herkästi sairaslomaa, perus-antibiootteja, särkylääkkeitä, relaxantteja, tamiflu:ta jne...
 
En tiedä mikä mahtaa olla muiden huomio, mutta näissä meidän asiantuntijoiden joukossa esiintyy koko ajan sanat, EHKÄ, VOI, SAATTAA, TODENNÄKÖISTÄ ja sitten he tekevät arvionsa näiden pohjalta. Tutkimustuloksia on tulossa koko ajan lisää sekä lääketutkimuksia alkaa valmistua antiviraali-lääkkeiden osalta / kombojen osalta. Sitten todetaan perään ettei taudista oikein vieläkään tiedetä sen enempää. Tuntuu että hoen tätä saamaa mantraa koko ajan, että luulisi otettavan varman päälle tuntemattomissa asioissa. Pelattaisiin nyt aikaa että saataisiin sitä fakta tietoa lisää mihin ne päätökset voidaan perustaa. Siihen asti mennään varovaisuusperiaatteella niinkuin moni muu maa myös toimii ja WHO suosituksilla. Tämä myös heijastuu hyvin kansanluottamukseen mielestäni kaupoissa hamstraamisen osalta. Kun luottamus horjuu niin tällaiset ilmiöt alkaa ilmenemään, toki muutenkin mutta meidän asiantuntijoiden ulosanti ei tosiaankaan saa ainakaan omalta kohdalta tyydyttävää arvosanaa parempaa. Sanna Marin esiintyi edukseen ja loi luottamusta kansaan poislukien A-Studion haastattelu sekä Sauli Niinistö on ottanut kantaa asiaan. Presidentin mielestäni pitäisi tässä asiassa ottaa vielä enemmän kantaa asiaan ja luoda positiivista ilmapiiriä enemmän asiaan sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kuten täällä jo aikasemminkin hyvin mainittiinkin tämän asian suhteen, että ollaan tässä samassa jamassa kaikki ja erkaannutaan fyysisesti mutta henkisesti lähennytään. Tätähän on kyllä näkynyt muuallakin maailmassa missä näitä epidemioita on ollut, lähinnä tätä on tapahtunut isommissa karanteeniyksiköissä.

edit:

Asko Järvinen:

"– Koulujen sulkeminen on aika voimakas toimenpide. Se kannattaa tehdä siinä vaiheessa, jos siitä ylipäänsä on hyötyä."

Totesi tänään 14.3.2020 aamulla televisiossa, että lapset ovat merkittävä joukko hengitystieinfektioiden levittäjiä. Ihan sama ovatko lieväoireisia, lapsethan eivät pyyhi räkäänsä käsillä ja aivastele hallitsemattomasti tai yski minne sattuu kun aikuisillakin tekee vaikeaa tämän hallinta. Tällöin taudit leviää jokaisiin perheisiin (eli ka. 4 henkilöä sairastuu) ja nimenomaan tosiaan todennut vielä että lähipiiri on se tärkein jossa epidemiat jatkuu ja tapahtuu sekä tautitapauksia tulee lisää.

Alkanut tuntua siltä, että vetääkö THL tässä kokoajan jotain ihan omaa linjaa kulisseissa, missä tarkoitus onkin aiheuttaa epidemia mahdollisimman tehokkaasti.

Ensin kehotetaan kaikkea tervettä järkeä vastaan ihmiset maailmalle hakemaan tauti kotiin.
Sitten kun tauti on saatu jylläämään kotimaassa tehdään rajoitustoimia.
Mutta ei missään nimessä tehdä liikaa rajoitustoimia, ettei leviäminen pysähdy.

Samaan aikaan julkisuuteen (ja päättäjille?) suolletaan liirumlaarumia niin kovaa vauhtia kuin ehditään.

Ei varsinaisesti lisää luottamusta viranomaisiin. Eikä tarvi ehkä sitä Kiinan totalitarismia niin paheksua, jos täällä toimitaan näin.
 
Tässä vaiheessa ei vielä tule ylilääkäriltä puoltoa koulujen sulkemiselle.

HUS:n ylilääkäri Ylelle: En näe tarvetta valmiuslaille – koulujen sulkemisesta ei tässä vaiheessa hyötyä

– Koulujen sulkeminen on aika voimakas toimenpide. Se kannattaa tehdä siinä vaiheessa, jos siitä ylipäänsä on hyötyä.

Lapset sairastavat taudin lievempänä, jolloin heidän tartuttavuutensa voi myös olla vähäisempi.

– Koulujen sulkeminen vaiheessa, jossa meillä vielä ei ole merkittävästi tautitapauksia, oikeastaan vain jättää lapset kotiin mutta ei juuri hidasta epidemiaa.

Ilmeisesti aikuisopiskelusta ei ole kuultu ollenkaan.
 
En tiedä mikä mahtaa olla muiden huomio, mutta näissä meidän asiantuntijoiden joukossa esiintyy koko ajan sanat, EHKÄ, VOI, SAATTAA, TODENNÄKÖISTÄ ja sitten he tekevät arvionsa näiden pohjalta.

Varmaan jokainen meistä ymmärtää sen ettei tuntemattoman edessä kannata edes väittää tietävänsä. Päätöksiä pitää kuitenkin voida tehdä, perustuen aiempaan kokemukseen vastaavista taudeista sekä niiden pohjalta tehtyihin matemaattisiin malleihin.

 
Voisi olettaa että työterveys kirjoittaa saikkulappua kun vaan soittaa ja kertoo asian olevan niin että koronaan sopivia oireita. Virallinen ohjeistus kun on pysyä kotona. Jos ei nyt pomolle kelpaa ihan omalla ilmoituksella
Ei voi. Isolta työterveysfirmalta tuli ilmoitus, että jos epäilet coronaa elä soita meille vaan soita terveyskeskukseen.
 
No kyllä tuo terveydenhuollon kantokyvyn ylittyminen on mielestäni asia joka pitäisi yrittää välttää. Jos taudin annetaan riehua vapaana ja vakavammin sairastuneille ei riitä enää hoitopaikkoja, alkaa kuolleisuusluvut varmaan kasvaa aika vauhdilla. Vaikka suurin osa ihmisistä sairastaisikin tämän lievästi, niin liian suuren osan väestöstä sairastuessa yhdellä kertaa noita sairaalahoitoa tarvitsevia alkaa väistämättä kertyä melkoinen määrä. Tietenkin tässä sitten herää se kysymys, että kumpi on tärkeämpää; taloudellisen vakauden säilyttäminen vai kuolemien määrän minimointi.
Jos ihmisen elämä, elämän laatu on täysin arvoton kun toisessa vaakakupissa on taloudellisen voiton maksimointi keinoja kaihtamatta niin en näe miksi ihmishenkeä arvostettaisiin sen korkeammalle tässäkään tilanteessa jossa toisessa vaakakupissa on myös raha.

Mulla on sellainen olo joka ei ole ihan normaali.
Tämä voisi johtua siitä että olen vain nukkunut huonosti viime päivinä tai saanut vähän kylmää.
Tällaisella fiiliksellä ei kukaan mene terkkariin hakemaan sairaslomaa, pystyn ihan hyvin tekemään töitä.
Mutta kun tarkemmin mietin niin onhan minulla flunssatkin vähäoireisia usein, että melkein ei edes huomaa, tai "on tuloillaan" viikkoja ennen kuin sairastuu selkeästi.

Mitä pitäisi tehdä?
Menenkö kotihoitoon töihin maanantaina vai palkattomalle lomalle, koska olenhan oikeastaan täysin terve, lievä "luulo" vain että "jos sittenkin"..
Kumpi on tärkeämpää oma raha vai lähimmäisen terveys? Ja työnantaja tietenkin luulee että haluat luistaa töistä.
 
Viimeksi muokattu:
Taidat kyllä olla oikeassa. Jonkinlainen tasapaino tässä pitäis varmaan löytää, taudin leviämistä pitäis pystyä hidastamaan rampauttamatta samalla taloutta. Jonkin verran tämä kuitenkin tulee vaikuttamaan talouteen, ja on vaikuttanut jo nyt.

Jännä nähdä, että tuleeko tämä vaikuttamaan talouteen pysyvällä tavalla. Korona muuttaa maailmantaloutta pysyvästi: yritykset vetävät tuotantoa Kiinasta lähemmäs ja hyväksyvät kalliimman työn

Hyvä puoli tässä on jos Eurooppa tajuaa nyt perustaa lääkeainetehtaita takaisin ja hyväksyä kalliimman hinnan, eikä ostaa niitä esim. Kiinasta ja Intiasta missä hintoja poljettiin alas kun esim. Saksassa avattiin tehdas että oltaisiin omavaraisempia (mikä sitten suljettiin hintasodan takia). Ei auta lääketehtaat, jos ollaan riippuvaisia vaikka Kiinan lääkeaineista. Suomessakin ollut tietystä lääkkeistä pulaa juuri tämän takia aiemmin.
 
Varmaan jokainen meistä ymmärtää sen ettei tuntemattoman edessä kannata edes väittää tietävänsä. Päätöksiä pitää kuitenkin voida tehdä, perustuen aiempaan kokemukseen vastaavista taudeista sekä niiden pohjalta tehtyihin matemaattisiin malleihin.


Niin, mutta kuten WHO on painottanut, että tätä ei pidä verrata Influenssaan kun se ei käyttäydy kuten Influenssa - täten myös sitä ei pitäisi käyttää myös mallinnuksessa ja matemaattisissa kaavoissa. Meillä ei ole kokemusta vastaavista taudeista? Lähimmät vastaavat ovat SARS ja siitä parhaimmat kokemukset ovat Aasian mailla, jotka ensikädessä taistelivat tämän kanssa ja saivat kokemusta. Kuten nytkin meidän pitäisi tehdä päätökset WHO ja Kiinan kokemuksiin.
 
Vähän sellainen kutina, että pian PK-alueella jysähtää kohtuullisen korkea piikki levinneisyyden suhteen.
 
Työantaja tuskin maksaa omalla ilmoituksella 14pv kotiin eikä kyllä työterveyskään tuollaista saikkua kirjoita...

Nyt pitäisi olla täysin selvää kaikille että joka tapauksessa jäädään kotiin jos on vähänkään kipeä olo. Tuli sitä saikkua 14 tai 0 päivää. Rahasta voi riidellä myöhemmin. Ja pomolle selittää että epäilee koronaa ja haluaa suojella työkavereita. Jos pomo on idiootti/mulkku, pitää vaan pitää oma päänsä.

Alkanut tuntua siltä, että vetääkö THL tässä kokoajan jotain ihan omaa linjaa kulisseissa, missä tarkoitus onkin aiheuttaa epidemia mahdollisimman tehokkaasti.

Ensin kehotetaan kaikkea tervettä järkeä vastaan ihmiset maailmalle hakemaan tauti kotiin.
Sitten kun tauti on saatu jylläämään kotimaassa tehdään rajoitustoimia.
Mutta ei missään nimessä tehdä liikaa rajoitustoimia, ettei leviäminen pysähdy.

Samaan aikaan julkisuuteen (ja päättäjille?) suolletaan liirumlaarumia niin kovaa vauhtia kuin ehditään.

Ei varsinaisesti lisää luottamusta viranomaisiin. Eikä tarvi ehkä sitä Kiinan totalitarismia niin paheksua, jos täällä toimitaan näin.

Ensisijaisesti täytyy olettaa että THL on vain helvetin epäpätevä. Toinen vaihtoehto olisi sitten tuo salaliittoteoria..
 
Hyvä puoli tässä on jos Eurooppa tajuaa nyt perustaa lääkeainetehtaita takaisin ja hyväksyä kalliimman hinnan, eikä ostaa niitä esim. Kiinasta ja Intiasta missä hintoja poljettiin alas kun esim. Saksassa avattiin tehdas että oltaisiin omavaraisempia (mikä sitten suljettiin hintasodan takia). Ei auta lääketehtaat, jos ollaan riippuvaisia vaikka Kiinan lääkeaineista. Suomessakin ollut tietystä lääkkeistä pulaa juuri tämän takia aiemmin.

Lääkejätit perustavat tehtaita Intiaan ja Kiinan koska siellä ei olla niin tarkkoja ympäristön kanssa: antibioottijäämät päästetään suoraan vesistöihin.

Nyt pitäisi olla täysin selvää kaikille että joka tapauksessa jäädään kotiin jos on vähänkään kipeä olo. Tuli sitä saikkua 14 tai 0 päivää. Rahasta voi riidellä myöhemmin. Ja pomolle selittää että epäilee koronaa ja haluaa suojella työkavereita. Jos pomo on idiootti/mulkku, pitää vaan pitää oma päänsä.

Joo, kyllä kannattaa hankkia tämän vuoksi potkut töistä. :facepalm:
 
Mielestäni pitäisi ihan viranomaisilta saada selvät ohjeet miten toimitaan esim riittääkö jos soittaa terveyskeskukseen/työterveys/työnantajalle josta saa oireiden perusteella suosituksen karanteenista ja sitten asia selvä esim kelan kanssa vai ruvetaanko nyt ajamaan ihmisiä päivystykseen hakemaan saikkulappua tai töihin kipeänä kun muuten rahat loppuu.

Mielestäni on aivan järjetöntä pitää siitä tiukasta byrokratiasta kiinni että pitäisi lääkärillä käydä saamassa se saikku todistus varsinkin kun nyt oikeasti terveydenhuolto kuormittuu ja pitäisi pyrkiä vähentämään turhia tartuntoja joita tulee jos porukka joutuu mahdollisesti julkisilla menemään ihmisten ilmoille.

Muutenkin minusta älytöntä kun normaalia on vaatia lääkärikäyntiä ja todistusta kun ihmisellä tarttuvaa tautia esim oksennusta ja ripulia yms eikä sitä byrokratiaa voida järkeistää koska marginaalissa on porukka joka lähtee valehtelemaan jotta saavat saikkua.
 
Ja vastaus on aina yhtä huono. Kyllä sitä koronan etenemistä niistä testaamattomista, mutta oireisista ilmoittajistakin osataan tilastollisella mallilla seurata jollain tarkkuudella.

Jos tuhannelle soittajalle tehdään satunnaisotannalla 100 testiä tehdään ja saadaan 20 positiivista, niin aika hyvällä todennäköisyydellä oikea määrä oli n. 150-250 niissä tuhannessa.

Mitään tuollaista ei ole suunnitteilla, joten et oikein voi vedota tuollaiseen toimintaa. Tuollainen tapa olisi jo huomattavasti nykyistä testausta parempi.
 
Taidat kyllä olla oikeassa. Jonkinlainen tasapaino tässä pitäis varmaan löytää, taudin leviämistä pitäis pystyä hidastamaan rampauttamatta samalla taloutta. Jonkin verran tämä kuitenkin tulee vaikuttamaan talouteen, ja on vaikuttanut jo nyt.

Jännä nähdä, että tuleeko tämä vaikuttamaan talouteen pysyvällä tavalla. Korona muuttaa maailmantaloutta pysyvästi: yritykset vetävät tuotantoa Kiinasta lähemmäs ja hyväksyvät kalliimman työn
Todellisuus kuitenkin on että on runsaasti keinoja joilla ei ole vaikutusta talouteen tai joiden vaikutukset on suhteellisen pienet. Esim. firmat joilla ei ole mitään muuta kuin periaatteellisia syitä estää ihmisten etätyöskentely tulee pakottaa etätöihin. Itseasiassa olisi tullut pakottaa jo 2 viikkoa sitten. Ei välttämättömien toimialojen työyksiköt voivat toimia alemmalla kapasiteetilla, teknologiaa voidaan käyttää tapausten merkkaamiseen ja altistuneiden tavoittamiseen, turhat julkiset kokoontumiset voidaan kokonaan kieltää, luovuttamisen sijaan voidaan aloittaa ihmisten testaamiset jne.

Kiinassa ja Etelä-Koreassa tämä tajuttiin, hyvin on toiminut tähän mennessä ja talous on kunnossa. Lama ja muita ongelmia tulee varmasti perässä Euroopassa, mutta ei sellaisia jotka vaikuttaisivat viruksen vastaiseen taisteluun tai realisoituisivat sen aikana. Toki tällaista ongelmaa ei tarvitsisi miettiä jos rahaa oltaisiin Euroopassa säästetty tällaisia katastrofeja varten sen sijaan että niitä syötetään puuroonsylkijöille yms.
 
Voidaan osallistua suoraan toimintaan virusta vastaan, jakamalla koneen laskentatehoja yhteisen hyvän eteen.

Asentaa aika pitkään. Kärsivällisesti vain odottaa loppuun asti.

 
Viimeksi muokattu:
Lääkejätit perustavat tehtaita Intiaan ja Kiinan koska siellä ei olla niin tarkkoja ympäristön kanssa: antibioottijäämät päästetään suoraan vesistöihin.

Kyllä, juuri tuosta on kyse. Halpa hinta ja voiton maksimointi. Saa nähdä miten käy jatkossa.
 
Toivottavasti tämä herättäisi miettimään sitä omaa taloustilannetta ja kulutustottumuksia.

Mulle on naureskeltu ja oon itekin naureskellut itelleni ku oon eläny melkein koko aikuisikäni miettien just tällaista skenaariota. Täytyy sanoa että kun ei ole asuntolainaa tai muitakaan isoja sitoomuksia tai huollettavia niin voi nyt kohdistaa energian työntekoon ja ottaa irti tästä kaiken mahdollisen.

Toivon että ihmiset tajuaisi että ei ihan tuosta vaan kannata ostella autoja, asuntoja, lomamatkoja ja olla varautumatta mihinkään.
 
Tätä juuri pohdin. Selittää aika hyvin THL:n suositukset ja toimet Euroopassa. Tarkoituksena on altistaa valtaosa väestöstä virukselle luoden laumaimmuniteetin ja tehdä tämä mahdollisimman lyhyen aikavälin sisällä samalla minimoiden taloudelliset vahingot. Singapore voi olla nyt hyvässä tilanteessa, mutta heidän pitäisi jatkaa rajoitustoimia loputtomiin, jos muualla edelleen yksityiset sairaustapaukset voivat aiheuttaa epidemian päästessään sellaiseen yhteisöön jossa laumaimmuniteettia ei ole.



Tämä ei ole se, mitä THL on sanonut alkujaan Suomen tavoitteen olevan vaan, että "ei koske Suomea". Tämänkaltaisessa lähtötilanteessa ainakaan itselläni ei ole pätkääkään luottamusta siihen, että THL osaisi mitoittaa leviämisnopeuden sellaiseksi, että Suomen terveydenhoito ei ylirasitu. Etenkin, kun THL itsekin myöntää (sinäänsä aivan oikein) että se ei tunne epidemian leviämistä luvaavia parametreja kovin tarkkaan ja kun meiltä puuttuu ajantasainen tilannekuva testauksen puutteessa.
 
Kiinassa ja Etelä-Koreassa tämä tajuttiin, hyvin on toiminut tähän mennessä ja talous on kunnossa. Lama ja muita ongelmia tulee varmasti perässä Euroopassa, mutta ei sellaisia jotka vaikuttaisivat viruksen vastaiseen taisteluun tai realisoituisivat sen aikana. Toki tällaista ongelmaa ei tarvitsisi miettiä jos rahaa oltaisiin Euroopassa säästetty tällaisia katastrofeja varten sen sijaan että niitä syötetään puuroonsylkijöille yms.

Kiinassa ja Etelä-Koreassa tilanne ei ole vielä ohi, eikä tule vähään aikaan olemaan. Kyllä tässä aikaa vielä menee, ennen kuin päästään tutkimaan, mikä, missä, milloin oli toimivaa tai tehotonta.
 
En nyt ihan edellistäkään allekirjoita. Elämä on tietysti valintoja täynnä ja kaiketi jossain sinunkin on asuttava (jossain muualla kuin vanhempien luona), niin maksatko vuokraa mikä omasta mielestä on rahan kaivoon heittämistä vai maksatko itsellesi omistusasunnon muodossa. Tietysti kaikkilla ei ole mahdollista tuohon, mutta lähtökohtaisesti tuo ajatusmallin on hiukan "hassu" omasta mielestä.

Edit. Edellinen on hiukan ylempänä, kun en ole vielä opetellut puhelimella lainaamaan tekstiä.
 
On se enemmän kuin kuviteltu luku. Luku ei kuitenkaan ollut pointtina asiassa, voitte vapaasti vaikka satakertaistaa sen.

Se mikä kaihertaa on tämä ajatuksenkulku:
- ÄÄÄÄ nyt on kaikki huonosti!
- Mikä on huonosti?
- Kohta loppuu terveydenhuollolta kapasiteetti ja koulut ja päiväkodit suljetaan, koko yhteiskunta menee kiinni ja vessapaperi loppuu!
- No mitä olisi sitten pitänyt tehdä paremmin?
- Olisi jo aiemmin pitänyt tukkia terveydenhuolto testaamalla jokainen, laittaa koulut ja päiväkodit kiinni, koko yhteiskunta karanteeniin ja hamstrata enemmän vessapaperia!

Jos keksimäsi olkiukko kaihertaa mieltä, niin helpoiten siitä pääsee sillä, että et keksi niitä.

Ja kiinnostaa kyllä, jos löydät tästä ketjusta yhdenkään tuollaisen viestin. Hyvin vähemmistössä ne joka tapauksessa ovat.
 
Nyt pitäisi olla täysin selvää kaikille että joka tapauksessa jäädään kotiin jos on vähänkään kipeä olo. Tuli sitä saikkua 14 tai 0 päivää. Rahasta voi riidellä myöhemmin. Ja pomolle selittää että epäilee koronaa ja haluaa suojella työkavereita. Jos pomo on idiootti/mulkku, pitää vaan pitää oma päänsä.



Ensisijaisesti täytyy olettaa että THL on vain helvetin epäpätevä. Toinen vaihtoehto olisi sitten tuo salaliittoteoria..
Eivät ihmiset jää kotiin jos se on palkatonta.
 
Eivät ihmiset jää kotiin jos se on palkatonta.
Riippuu ihan yksilön taloudellisesta tilanteesta. Monelle se voi olla ihan tervetullutta lepoa työelämästä vaikkei palkkaa saisikaan. Toisille täysin mahdoton ajatus jos elää tili tuli tili meni tilanteessa.
 
Nyt pitäisi olla täysin selvää kaikille että joka tapauksessa jäädään kotiin jos on vähänkään kipeä olo. Tuli sitä saikkua 14 tai 0 päivää. Rahasta voi riidellä myöhemmin. Ja pomolle selittää että epäilee koronaa ja haluaa suojella työkavereita. Jos pomo on idiootti/mulkku, pitää vaan pitää oma päänsä.
Jos olet noin hyväuskoinen niin voin kertoa että sulle lankeaa maksajan rooli. Jos ei työnantajalta ole kirjallista lupausta että liksa maksetaan ja rahat haluat saada, niin töihin se on mentävä ellei saikkulappua ole. Noita rahoja et nimittäin muuten tule ikinä näkemään.

Ja kun työnantaja on töihin ’käskenyt’ niin se ei sitten ole enää sun ongelmasi edes moraalisesti jos sattuisitkin kantaja olemaan ja tartuttamaan koko työyhteisön. Suosittelen asioimaan mailitse tai nauhoittamaan puhelut jolloin kaikki paskaon helppoa valuttaa oikeaan osoitteeseen...
 
Itse jo aiemmin ihmettelin näitä valtion "suosituksia", joissa sekä lasten että vanhempien "suositellaan" jäämään 2 viikoksi kotiin, jos palaa ulkomailta Suomen. Mutta kuka helvetti sen maksaa? Jos ei ole vuosilomia ja/tai työnkuva sellainen mikä mahdollistaa etätyön, niin kannattaisi olla antamatta tuollaisia suosituksia ennen kuin pystyy kertomaan miten ihmisten ansiomenetykset korvataan, vai korvataako. Poliittinen johtajuus - hukassa?
 
Itse jo aiemmin ihmettelin näitä valtion "suosituksia", joissa sekä lasten että vanhempien "suositellaan" jäämään 2 viikoksi kotiin, jos palaa ulkomailta Suomen. Mutta kuka helvetti sen maksaa? Jos ei ole vuosilomia ja/tai työnkuva sellainen mikä mahdollistaa etätyön, niin kannattaisi olla antamatta tuollaisia suosituksia ennen kuin pystyy kertomaan miten ihmisten ansiomenetykset korvataan, vai korvataako. Poliittinen johtajuus - hukassa?

Mikäli viranomainen määrää karanteeniin, voi hakea Kelalta täysimääräiset korvaukset ansionmenetyksestä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi tehdä töitä.

 
Mikäli viranomainen määrää karanteeniin, voi hakea Kelalta täysimääräiset korvaukset ansionmenetyksestä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi tehdä töitä.


Käsitin ettei ulkomailta palaavia määrätä karanteeniin, vaan "suositellaan" vapaaehtoista kahden viikon kotikaranteenia. Tiedotus on hyvin epämääristä tällä hetkellä, eikä valtiojohdolta tule selkeää ulostuloa, päätöksiä ja informaatiota.
 
Käsitin ettei ulkomailta palaavia määrätä karanteeniin, vaan "suositellaan" vapaaehtoista kahden viikon kotikaranteenia. Tiedotus on hyvin epämääristä tällä hetkellä, eikä valtiojohdolta tule selkeää ulostuloa, päätöksiä ja informaatiota.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi.

 
Meillä tuli eilen työnantajan puolelta selvät ohjeet tuohon ulkomailta tuloon. Luulis muillakin saman olevan?
 
Kannattaa olla yhteydessä työterveyshoitoon. Sieltä saat ohjeistuksen. Muuten oletuksena oirehtivana ei töihin, oli koronaa tai ei.

Kyllä se vaam vielä tässä maassa menee niin, että lähtökohtaisesti tarvitaan sairasloma, jos jäö töistä pois. Sellainen pitäisi siis nykyään järjestymään "on vähän köhä ja hengitys hankalaa" -sanalla. Jos ei onnistu, tartunnat jatkuvat.
 
Riippuu ihan yksilön taloudellisesta tilanteesta. Monelle se voi olla ihan tervetullutta lepoa työelämästä vaikkei palkkaa saisikaan. Toisille täysin mahdoton ajatus jos elää tili tuli tili meni tilanteessa.

Ite oon siinä onnellisessa asemassa, että saan tehdä nyt kokonaan etänä ja ihan omailmoituksella saa olla viikon saikullakin, on video- ja chat-vastaanotot työterveydessä.

Mutta tiedostan hyvin, että tämä on hyvin etuoikeutettu asema.

Todella suuri osa suomalaisista tekee duunia, missä ei ole etätyömahdollisuutta. Monen työssä vaaditaan lääkärin- tai ainakin hoitajan kirjoittama todistus sairauspoissaoloon. Ja pienissä työpaikoissa se haetaan terveysasemalta, kun työterveyshuolto menee minimivelvoitteella.
Jos ammatti on vielä tuntityöpohjainen tai nollasopimushomma, moni joutuu valitsemaan työhön menon kipeänäkin. Ei ole varaa ajatella yhteiskunnan kokonaisetua, kun on pakko huolehtia omasta ja perheen toimeentulosta. Ei ole varaa välttämättä ajatella omaakaan etua (terveyttä), kun tarvii ne tunnit ja sen liksan.

Vai luuletteko, että tää maa olisi muuten täynnä kroppansa ja/tai mielensä rikki kuluttaneita duunareita, jotka on työkyvyttömyyseläkkeellä vuosia ennen oikeaa eläkeikää?
 

Kaupan-alalla näköjään yritetään kävellä jopa perustuslain yli ja ylitetään kevyesti kaikki viranomaisvaltuudetkin... kohdassa: ”Toimenpiteet, kun työntekijä on palaamassa ulkomailta töihin”

Ahaa tuoltako nuo älyttömät vaatimukset tulivat. Aika koomisesti liiton tulkinnat matkustelu vaaroista tuntuvat vaihtelevan sen mukaan onko joku työntekijä käynyt vapaa-ajallaan ulkomailla vai pitäisikö joku pakottaa työmatkalle.
 
Kiinassa ja Etelä-Koreassa tilanne ei ole vielä ohi, eikä tule vähään aikaan olemaan. Kyllä tässä aikaa vielä menee, ennen kuin päästään tutkimaan, mikä, missä, milloin oli toimivaa tai tehotonta.
Kiinassa on käytännössä. Etelä-Koreassa ei, mutta ainoa toinen paikka missä laskusuunta on saavutettu.
 
Mikäli viranomainen määrää karanteeniin, voi hakea Kelalta täysimääräiset korvaukset ansionmenetyksestä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi tehdä töitä.

Yksi vaihtoehtoinen selitys siihen miksi testaaminen on lopetettu kansalta, on juurikin selitys siitä kuka lystin maksaa. Eli ilman todettua tartuntaa vain kipeä on pois ja vähän aikaa (muutaman työpäivän). Todettu tartunta: 2 viikkoa kelan piikkiin ja mahdollisesti pari muuta henkilöä karanteenissa kelan piikkiin 2 viikkoa. Paljon halvempaa mennä vaihtoehdolla yksi. Siis poissaoloa yhteensä skenaariossa a) 3..5 työpäivää vs. b) 28..N, jossa N voi olla hyvinkin iso.
 
Itse jo aiemmin ihmettelin näitä valtion "suosituksia", joissa sekä lasten että vanhempien "suositellaan" jäämään 2 viikoksi kotiin, jos palaa ulkomailta Suomen. Mutta kuka helvetti sen maksaa? Jos ei ole vuosilomia ja/tai työnkuva sellainen mikä mahdollistaa etätyön, niin kannattaisi olla antamatta tuollaisia suosituksia ennen kuin pystyy kertomaan miten ihmisten ansiomenetykset korvataan, vai korvataako. Poliittinen johtajuus - hukassa?

Totta, hukassa todellakin. Uskoisin että noihin "suosituksiin" vielä aika pian jotkut korvaukset väsätään.

Ja eiköhän lääkärit aika helpolla niitä saikkulappuja tässä tilanteessa kirjoittele. Ainakin pitäisi.
 
Itselle jäi eilen työpaikan ja median jutuista sellainen fiilis, että homma otetaan nyt keskimäärin vakavasti ja leviäminen saadaan vielä Suomessa riittävissä määrin aisoihin. Osa reagoi toki ihan liikaa.

Sivustolla, jonka juttuihin kannattaa suhtautua aina varauksella (ja pysyä oman mielenterveyden kannalta poissa kommenttiosiosta) ihan monipuolinen artikkeli: covid-19-exponential-threat-why-global-politicians-business-leaders-must-act-now. Sen mukaan:
- Infektoituneiden osuus todennäköisesti huomattavasti korkeampi kuin luvut näyttää.
- Hyvin aikaisin leviämisen rajaamisessa voimakkaasti reagoineet valtiot selvinneet melko pienillä taloudellisilla vahingoilla (Singapore, Etelä-Korea, Taiwan)
- Etelä-Korean tilastojen perusteella kuolleisuusaste näyttää asettuvan n. 0,5%:n, kun testaus on kattavaa ja oletettavasti terveydenhuollon varautuminen hyvää. Jos terveydenhuollon kapasiteetti ylitetään alkaa kuolleisuus nousta (Wuhan, Italia).
- Lisäksi erilaisia ennusteita ja toimenpiteitä taltuttamiseen. Alla oleva kuva tiivistää tulevan viivyttämisen tärkeyden. Vaikka moni pelotteleekin hidastamistoimenpiteiden suurella talousvaikutuksella sanoisin talousihmisenä, että suurin vaikutus tulee, jos tuo violetti alue jää isoksi. Ongelmista ei seuraa kuitenkaan vaan suoria vaikutuksia, vaan Italian kaltaiset tapahtumat näkyisivät todennäköisesti yleisenä ihmisten moraalin laskuna ja esim. Suomen ajautuessa tuollaiseen nähtäisiin meidät maailmalla pitkään tautipesäkkeenä jne. Lisäksi terveydenhoitajien ja lääkärien kokemaa trauma olisi suurta.
1*PZesaMfoPxgYJBoQVtpmjQ.gif
 
Tuokaan ei vain enää pidä paikkaansa:
” 4. Kuka tekee päätöksen sairastuneen tai virukselle altistuneen työntekijän karanteenista?

Päätöksen karanteenista tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.”

Mullekin sanottiin siis niin, että ”äärimmäisen vahva suositus ja kehoitus on olla karanteenissa, mutta ei voida määrätä sellaiseen, kun ei tehdä testiä ja varmisteta tapausta”.

Eli esim kelan rahaa ei voi saada, koska karanteeniin ei voida edes määrätä kun ei tehdä testiä. Käytännössä siis jos perheessä on koronaa, mutta ei enää testata, menet töihin levittämään sitä.

Eihän tuo sitä tarkota etteikö pitäisi paikkaansa. Sitä karanteenimääräystä ei vaan tehty. Surkealta kyllä kuulostaa. Miten näissä nykyisissä karanteenitapauksissa on mennyt, että onko ne määräyksiä vai äärimmäisen vahvoja suosituksia? Siis jos jossain koulussa on ollut tartunta ja oppilaat/opettajat jne on sitten karanteenissa. On kyllä käsittämätöntä jos tuosta ei saisi Kelalle tarvittavaa todistusta, koska karanteenia ei ole määrätty vaan käytetty jotain muita sanamuotoja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei sairaslomaan mitään karanteenimääräystä tarvita. Kai se lääkäri sentään sairaslomaa kirjoitti jos ei karanteeniin määrännyt? Pitää vaan hommata se sairasloma jostain muusta syystä. Oman sairastumisen aikana riittää koronaoireetkin (kuume yms) jo sairaslomaan ja perheen sairastaessa voi käyttää luovia ratkaisuja mikäli näistä tehdään niin helvetin hankalia juttuja, että pitäisi olla palkattomana kotona. Saikkua vaan lisää sitten kun entinen loppuu jos tarvetta on. Tuossa (ei määrätä, mutta vahvasti suositellaan) tehdään taas palkan kanssa sairastaminen nin perkuleen vaikeaksi, että ilmeisesti halutaan se tauti lääkäreiden toimestakin työpaikoille. Vai halutaanko näillä linjauksilla sitä, että työnantaja suostuisi maksamaan palkan kotia eikä Kelan tarvitse? Säästäähän siinä Kela melko älyttömät summat jos monet jää karanteeniin vahvasta suosituksesta ja sitten huomataankin, ettei Kela korvaa mitään. Jos ei ole testauskapasiteettia niin eikö ne karanteenit pitäisi määrätä oireiden/haastattelun perusteella tai jotenkin? Tässähän säästyy valtiolta huomattavat summat kun ei testata juuri ketään, kelakorvaukseen ei saada oikeuksia ja vieläpä tuntuva määrä vanhuksia menehtyy.

Meidän kaupungissa on ehdottomasti vältettävä palvelutaloissa vierailua. Siis eikö tuota saakeli voi suoraan kieltää jos sitä on ehdottomasti vältettävä?? Menee ihan kummalliseksi tämä touhu. Jotkut tanelit menevät sitten käymään, koska eihän sitä ole kielletty. Vähä niinku Anna Abreun tyyliin. Eihän se mitään jos 2000 jonottaa, kunhan 500 ensimmäistä pääsee keikalle bailaamaan ihanasti.

Ei enää vastausta viestiin:
Mulla tekis 2-4 viikon kotonaolo vain kohtalaisen loven taloustilanteeseen jos jostain kumman syystä joutuisin oleskelemaan kotona palkatta. Ymmärrän varsin hyvin, että tyyliin orjapalkalla olevilla 1-3 työpaikan ja toimeentulotuen loukussa oleville tämä on todella huolestuttavaa aikaa taloudellisesti, kun se on ollut huolestuttavaa jo ennen koronaa. Voin vaan kuvitella miten jotkut orjafirmat suhtautuvat tähän aikaan. Ei siellä ole ennenkään välitetty työntekijöistä mitään eikä korona tee tähän mitään poikkeusta. Korotetaan korkeintaan liksaa sen verran, että jokaisesta kerätystä sähköpotkulaudasta saakin euron sijaan 1,1e. Eiku nehän taisikin olla yrittäjiä. Sehän on tällaisissakin tapauksissa riistotyönantajalle pirun hyvä juttu, kun ovat saaneet houkuteltua työläiset jonkinlaisiksi pienyrittäjiksi tekemään 12-tuntista päivää alle 2k kuukausitienesteillä. Sitä ei moni hyvätuloinen osaa välttämättä ajatellakkaan, mutta kyllä näillä suositustouhuilla ja epäselvillä tukihommilla aiheutetaan kovat paineet mennä töihin. Helppo tässä itekki ois jäädä kotia kun ei lopu ruoka eikä jää vuokrat maksamatta. Kaikilla ei ole yhtä hyvä tilanne. Toki tämä oli semmosta turhahkoa kauhistelua. Eiköhän sairaslomaa saa jos on tarvetta ja pieni/isokin kolahdus henkilökohtaiseen taloustilanteeseen on silti paljon pienempi paha kuin muiden sairastuttaminen.
 
Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi.


Tedän kyllä tuon, mutta kun kukaan ei siis ole määräämässä karanteeniin. Pointti: miksi antaa tuollainen suositus kun sitä ei varmaan noudateta jos ja kun ei tiedä tuleeko ansiomenetyksiä. Ei jokainen ulkomailta palaava voi mennä kuormittamaan lääkäriä että "pääsee" karanteeniin ja saa päivärahaa. Tragikoomisinta että edes ulkomailta palaavat lääkärit eivät tiedä miten tulisi toimia; ohjeet ja suositukset ovat epäselviä. Tämä sisäpiiritietoa.
 
Viimeksi muokattu:
Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi.

Etkö tajua että ketään palaavaa EI MÄÄRÄTÄ karanteeniin (eikä vissiin edes laillisesti voida määrätä ellei ole todella vahvaa näyttöä että on altistunut. Ts. Viereisen penkin jamppa koneessa testattu positiiviseksi).

Niin kauan kuin sulla ei ole karanteenilappua kädessä niin kukaan ei maksa mitään jos jäät kotiin (työnantaja voi hyvää hyvyyttään maksaa mutta pakko ei ole ellei kiellä sinua tulemasta työpaikalla->sitten on pakko maksaa).
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 212
Viestejä
4 486 019
Jäsenet
74 182
Uusin jäsen
jampp-77-

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom