Vaikka tuo Norja ja Tanska kääntävät katseet sinne suuntaan, niin nyt ehkä kannattaisi alkaa huolestua niistä maista, jotka juuri palautuvat huomattavasta sairaalakuormituksesta, kuten Viro, Latvia, Liettua, Bulgaria...
Onko omikronin oireista vielä mitään suuntaa-antavaa dataa? Eli eroaako ja miten deltasta?
Etelä-Afrikassa varmaan on eniten kokemusta. Kuten jo ensimmäiset havainnot indikoivat, niin edelleen potilaita hoitavien lääkärien kanta on, että oireet ovat lievempiä.
"As the
omicron variant sweeps through
South Africa, Dr. Unben Pillay is seeing dozens of sick patients a day. Yet he hasn’t had to send anyone to the hospital. "
"— Only about 30% of those hospitalized with COVID-19 in recent weeks have been seriously ill, less than half the rate as during the first weeks of previous pandemic waves.
— Average hospital stays for COVID-19 have been shorter this time – about 2.8 days compared to eight days.
— Just 3% of patients hospitalized recently with COVID-19 have died, versus about 20% in the country’s earlier outbreaks."
Mutta epävarmuutta korostetaan vielä, koska data on niin tuoretta.
Doctors in Southern Africa say the data is promising regarding the symptoms of the Omicron COVID-19 variant, but caution that it will take many more weeks to be sure.
globalnews.ca
Ja edelleen epävarmaa tietoa, mutta edes jotain on havaittu niistä oireistakin
"Anecdotal accounts by South African researchers describe the cough as dry, often accompanied by a "scratchy throat" according to Reuters. "
CDC scientists have published an early symptom profile for the Omicron variant.
www.dailyrecord.co.uk
"Hätäjarrun vetämisestä" menee taas kolme viikkoa aikaa, ennen kuin se alkaa näkyä potilasmäärien kasvun vähenemisenä teho-osastoilla.
Vaikka omikron aiheuttaisi keskimäärin lievempää tautia kuin delta-variantti, niin se ei paljo lämmitä jos vaikka vakavaa tautia se aiheuttaisi kolme kertaa harvemmin kuin delta-variantti, mutta tartuntoja on kymmenen kertaa nykyistä enemmän.
Delta-variantti ja omikron-variantti pitää ajatella tavallaan eri tauteina. Eli se delta-variantti leviää entiseen tapaan Suomessa ja sitten sen rinnalle nousee uutena leviävä toisena tautina se omikron-variantti.
Deltan tavoin omikron ottaa myös ison jalansijan. Deltalle ei jää tilaa. Etelä-Afrikassa todetut tapaukset vaikuttaisivat olevan jo lähes 100% omikronia. Ja muutos tapahtui vähän reilussa kuukaudessa!
"Skotlannin pääministerin varoitus kansalaisille ("brutaali aritmetiikka"): (lievä tauti ) x (suuri määrä tartuntoja) = massiivinen määrä ihmisiä joutuu sairaalaan"
Ilkka Rauvolan päivittäinen seurantaraportti COVID-19 epidemian kehittymisestä Suomessa.
www.epidemia.fi
Tuo näemmä näkyy jo tilastoissa. Esim. 20-24v Tampere: 79,6%, kokomaa 73,1%. Sama 5-10%yksikköä korkeampi lukema kattaa Tampereella 20-39 vuotiaat.
Joskus syksymmällä kun tuota katsoin niin Tampere oli keskiarvoa huonommin rokoteltu. Eli melkoinen kiri tuossa on tehty.
Lähde
HS
Tästä on vaan harmillisen vähän hyötyä sairaalakuormituksen kannalta jos rokotteet kiinostaa enemmän nuorempia. Tärkeämpää olisi vaikuttaa niihin yli 50-vuotiaisiin. Nuoret hakee rokotteet passin takia, mutta hyöty se on kai pienikin.