Tästä syystä Suomen koronaviruspotilaiden parantumisesta ei kerrota: ”On tärkeää säilyttää kansalaisten luottamus”
Suomessa on diagnosoitu 15 koronavirustapausta, mutta ainoastaan yhdestä parantuneesta on annettu tieto julkisuuteen.
- Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoo jo nyt tartuntatapauksista tiedottaessaan paljastaneensa yksilöiden terveydentilasta enemmän kuin missään muissa olosuhteissa.
- HUS on linjannut, ettei enempää tietoa anneta.
- Lapin sairaanhoitopiirin tiedottamista parantuneen kiinalaisnaisen tapauksesta perustellaan sillä, että tapaus oli ensimmäinen Suomessa.
Noin kuukausi sitten Lapin sairaanhoitopiiri tiedotti ilouutisesta: Lapin keskussairaalassa
hoidettavana ollut koronaviruspotilas pääsi pois sairaalasta. Kyseisen kiinalaisen naisturistin koronavirusnäytteet olivat olleet negatiivisia eli hän oli toipunut taudista.
Sen jälkeen parantuneista ei ole kerrottu julkisuuteen. Kaikkiaan sairastuneita on Suomessa perjantaihin mennessä 15, mukaan lukien yksi parantunut.
Ulospäin vaikuttaa siltä, että sairastuneiden määrä vain kasvaa.
Pääkaupunkiseudulla, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella on diagnosoitu suurin osa koronavirustapauksista eli yhdeksän kappaletta. HUSin viestintäpäällikkö
Niina Kauppisen mukaan sairaanhoitopiiristä ei tiedoteta koronaviruspotilaiden tilasta ensiuutisen jälkeen.
– Tämä on linjauksemme. Samalla kun kerromme todetusta tartunnasta, kerromme luonnehdinnan henkilön voinnista. Tämän enempää emme yksittäisten ihmisten terveysasioista kerro, Kauppinen kertoo sähköpostitse.
Kansa penää medialta vastuuta ja syyttää pelottelusta, kun ainoastaan sairastuneet nousevat otsikoihin. Tietoa ei kuitenkaan ole saatavilla, vaikka vallan vahtikoira kuinka pudistelisi.
Kauppisen mukaan huoli ymmärretään terveydenhuollossa. Hän painottaa, että jo nyt yksittäisen ihmisen terveydentilasta on kerrottu julkisuuteen enemmän kuin missään muussa tapauksessa.
– Yksittäisiä henkilöitä koskevan tiedon suhteen olemme hyvin varovaisia, koska meille on tärkeää säilyttää kansalaisten luottamus terveydenhuollon vaitioloon, Kauppinen sanoo.
HUS on kertonut sairastuneista myös viitteellisen iän ja sukupuolen sekä sen, mistä koronavirustartunta on mahdollisesti peräisin. Se on jo paljon.
Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ei kertonut, missä maassa koronavirukseen aiheuttamaan tautiin sairastunut henkilö oli matkustellut.
Kalevalle antamassaan haastattelussa ylilääkäri Eija Eloranta kertoo, että syynä tälle on potilaan yksityisyyden turvaaminen.
Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja
Tuija Kumpulainen avaa sairaanhoitopiirien tiedotusstrategiaa tapausten tiimoilta.
HUSista kerrotaan, ettei koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneista kerrota medioille mitään ensitiedon (sairastumisen varmentumisen) jälkeen. Miksi?
– Nykyisellä tiedottamisellakin olemme aika lähellä tietosuojaa. Esimerkiksi sairaanhoitopiiri ei yleensä kerro, mistä kunnasta potilas tai altistuneet ovat, koska varsinkin pienemmässä kunnassa tiedettäisiin helposti, kuka on ollut matkoilla Italiassa eikä ole tullut töihin tai kouluun.
– Aikanaan raportoidaan parantuneiden määrästä, mutta se ei kohdennu yksittäisiin potilaisiin. On odotettavissa, että määrien mahdollisesti lisääntyessä siirrytään muutenkin yleistasoisempaan tiedottamiseen ilman potilaiden ikää ja sukupuolta.
Miksi Lapin sairaanhoitopiiri antoi tiedon parantuneesta. Miksi linjat poikkeavat toisistaan?
– Kyseessä on ollut ensimmäinen ja siten mediamerkitykseltään toisenlainen.
Jos tämä päätös perustuu terveystietojen jakamiseen, miksi sairastumisista kuitenkin kerrotaan?
– Toistaiseksi on valittu tämä tietosuojan kannalta siedettävä linja, mutta ei anneta tietoja, joilla voisi tunnistaa potilaan. Toisaalta jos sairaus kestää muutaman viikon, niin ensimmäiset ovat vasta parantumassa. Jälkitautien ilmaantuessa voi mennä pidempäänkin ennen kuin heidät luokitellaan parantuneiksi.
Ymmärrätte varmasti, että myös parantuneiden määrästä kertominen on oleellista koronaviruksesta huolestuneella kansalle. Tällä hetkellä sairastuneiden määrän koetaan vain kasvavan. Mikä tässä kansan huolessa on sairaanhoitopiirien vastuu?
– Yleistä tiedottamista jatketaan. Verrattuna influenssaan sairastuneita on kuitenkin todella vähän.