Olisi myös mielenkiintoista tietää kuinka paljon rokotetut nyt levittävät tuota. Tuntuu vain jotenkin oudolta, että pieni joukko rokottamattomia levittäisi sitä, kun ympärillä on suurin osa rokotettuja ja rokotteiden pitäisi estää sen leviäminen, jollei sitten rokottamattomat elä jossain isossa kommuunissa. Rokotettuja nyt ei toki enää testata niin vaikea tätäkään on sen tarkemmin tutkia. Tähänkin vastauksena toimisi terveydenhuollon kapasiteetin merkittävä lisäys (sekä riskiryhmien rokotukset), mutta ei väkisin…
Nykyiset rokotteet eivät ole tehokkaita estämään delta-variantin leviämistä ja niiden teho laskee jo 3 kuukauden jälkeen.
Tutkimus 1:
Oxfordin yliopiston johtamassa tutkimuksessa mitattiin virusten määriä ihmisten nieluissa ja vasta-aineiden määrää veressä. Ihmiset oli ilmeisesti eroteltu rokotettuihin ja rokottamattomiin, koska siitä pystyttiin tekemään johtopäätöksiä heidän välillään. Osaa otti 444 000 ihmistä yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Yksi tutkimuksen päälöydöksistä oli:
>Kahden rokoteannoksen jälkeisillä delta-infektioilla oli kuitenkin samanlaiset viruksen huipputasot kuin rokottamattomilla ihmisillä; Alfa-variantilla viruksen huipputasot infektoituneilla rokotuksen jälkeen olivat paljon alhaisemmat.
<However, Delta infections after two vaccine doses had similar peak levels of virus to those in unvaccinated people; with the Alpha variant, peak virus levels in those infected post-vaccination were much lower.
Toisin sanoen löydös vie pohjan argumentilta, että rokotteen ottamalla suojelet muita, kun et levitä tautia.
COVID-19 INFECTION SURVEY — Nuffield Department of Medicine (lainaus löytyy alasivulta new studies)
Tutkimus 2:
Tässä tutkimuksessa tutkittiin rokotettujen ja rokottamattomien CT-arvoja ja tuloksena oli, että CT-arvoissa ei mainittavaa eroa ole (kuva liittyy). Ct-arvo kertoo kuinka monta sykliä testin annetaan monistaa näytteessä olevaa RNA:ta, eli mitä isompi arvo, sitä useampi sykli = vähemmän virusta alkuperäisessä näytteessä (
Covid-PCR-testaus ei ole epidemian syy mutta sitä käytetään kyseenalaisella tavalla matkustajilla – TS Blogit ):
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.31.21261387v4.full.pdf
Tutkimus 3
Tässä tutkimuksessa tutkittiin Biontechin ja Astra Zenecan rokotteiden tehoa deltavariantin levittämisessä ja verrattiin sitä alpha-varianttiin (julkaistu 15.10.2021). Tutkimuksen mukaan rokotteiden tehot olivat seuraavanlaiset:
Alpha
Rokote Teho 2 viikon jälkeen Teho 12 viikon jälkeen
BNT162b 68% 52%
ChAdOx1 52% 38%
Delta
BNT162b 50% 24%
ChAdOx1 24% 2%
Teho laski siis 3 kuukaudessa Biontechilla 24 prosentiin ja Astra Zenecalla lähes nollaan.
Käännöslainaus:
>Valitettavasti rokotteen suotuisa vaikutus Delta-tartuntaan heikkeni ajan myötä lähes mitättömälle tasolle. Ihmisillä, jotka ovat saaneet tartunnan 2 viikkoa Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan (molempien Iso-Britanniassa) kehittämän rokotteen saamisen jälkeen, todennäköisyys, että rokottamattomasta lähikontaktista tulee positiivinen, oli 57 %, mutta 3 kuukautta myöhemmin tämä mahdollisuus nousi 67 prosenttiin. Jälkimmäinen luku on yhtä suuri kuin todennäköisyys, että rokottamaton henkilö levittää viruksen.
>Myös yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin pistoksella rokotettujen ihmisten määrä väheni. Delta-infektion leviämisriski pian rokotuksen jälkeen tällä pistoksella oli 42 %, mutta nousi ajan myötä 58 prosenttiin.
Tutkimus:
The impact of SARS-CoV-2 vaccination on Alpha & Delta variant transmission
Naturen uutinen asiasta:
COVID vaccines cut the risk of transmitting Delta — but not for long
Tutkimus 4
Tässä tutkimuksessa tutkittiin Delta-variantin leviämistä kotitalouksissa (julkaistu 29.10.2021). SAR-arvo (secondary attack rate) oli täysin rokotetuissa kotitalouksissa 25%, siinä missä se rokottamattomissa kotitalouksissa oli 38%. Kotitalouksissa täysin rokotetuille ja rokottamattomille altistuneiden SAR-arvo oli lähes sama (25/23%). Tutkimuksen mukaan infektioriski kasvoi 2-3 kuukauden myötä toisesta rokoteannoksesta.
SAR-arvo lasketaan kaavalla virukselle altistuneet tartunnan saaneet / virukselle altistuneet x 100. Eli moniko yhdelle tartuttajalle altistuneista on saanut viruksen elimistöönsä.
Lainaus:
>Delta-variantille altistuneiden kotitalouksien SAR oli 25 % (95 % CI 18–33) täysin rokotetuilla henkilöillä verrattuna 38 %:iin (24–53) rokottamattomilla henkilöillä.
>Täysin rokotetuille indeksitapauksille altistuneiden kotitalouksien SAR oli samanlainen kuin rokottamattomille indeksitapauksille altistuneiden (25 % [95 % CI 15–35] rokotetuista vs.23 % [15–31] rokottamattomista).
DEFINE_ME