Kokkiveitset

Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
 
Myös tänne saapui leikkuulauta Pentinkulman Puusepältä @jukkao. Hienoa työtä :thumbsup:

PXL_20250303_145926498.jpg
Nyt kyl on niin komia että miten tuommoista viitsii edes ottaa käyttöön o_Oo_O

Oliko mitä puuta ja uskaltaako hintaa kysyä 🙈
 
Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
Meidän laudat ei mitenkään älyttömästi ime tavaraa itseensä. Näistä pari on bambua ja yksi jotain tusinapuuta. Öljyäminen vain pellavaöljyllä ja puolen tunnin päästä kuivalla pinnan pyyhkiminen niin öljyä ei irtoa seuraavana aamuna.

Sipulin kanssa laudan kastelu ja pinnan kuivaus ennen käyttöä auttaa, jolloin lauta on kostea jo valmiiksi. Kun jotain leikkaa niin siirtää heti astiaa odottamaan eikä seisota laudalla niin ei makuja sekoitu. Lautaa saa pestä välillä, vähän kuten veistäkin ja astiapyyhe säästää talouspaperia.

Leikkuulautaa en pese käytännössä koskaa pesuaineella, vain kuumalla vedellä jolloin öljyt pysyy laudassa paremmin. Raaka liha kannattaa leikata erillisellä laudalla mikä on vain sitä varten.
 
Nyt kyl on niin komia että miten tuommoista viitsii edes ottaa käyttöön o_Oo_O

Oliko mitä puuta ja uskaltaako hintaa kysyä 🙈
Onhan tuo komia ja uskaltaa käyttää, kunhan pitää siitä hyvää huolta :)

Tuo on mahonkia ja hinta riippuu monesta tekijästä. Pentinkulman Puusepän sivuilta löytyy nuo arviot hinnoista, joten kannattaa kysellä mitä puuta löytyy ja mihin hintaan X kokoisena. Tuota mahonkia ei ilmeisesti löydy enää noin paksuna, mutta pähkinää/vaahteraa varmaan saa 150-200€ hintaan tuon kokoisena. Jos ohuempi leikkuulauta käy, niin ehkä tuollaisen punertava mahonki onnistuu myös kenties. Tai näin itse ymmärsin asian kun käytiin läpi eri vaihtoehtoja.

Kannattaa laittaa viestiä, niin saat varmasti hyvää palvelua ja parempia vastauksia :thumbsup:
 
Onhan tuo komia ja uskaltaa käyttää, kunhan pitää siitä hyvää huolta :)

Tuo on mahonkia ja hinta riippuu monesta tekijästä. Pentinkulman Puusepän sivuilta löytyy nuo arviot hinnoista, joten kannattaa kysellä mitä puuta löytyy ja mihin hintaan X kokoisena. Tuota mahonkia ei ilmeisesti löydy enää noin paksuna, mutta pähkinää/vaahteraa varmaan saa 150-200€ hintaan tuon kokoisena. Jos ohuempi leikkuulauta käy, niin ehkä tuollaisen punertava mahonki onnistuu myös kenties. Tai näin itse ymmärsin asian kun käytiin läpi eri vaihtoehtoja.

Kannattaa laittaa viestiä, niin saat varmasti hyvää palvelua ja parempia vastauksia :thumbsup:
Kiitokset.

Kuulostaa kyllä oikein markkinakelpoisilta hinnoilta. Kotoa löytyy hasegawaa että tiedän että laadusta voi ja pitää maksaa. Pitää pitää kylllä mesta mielessä jos tulee himoa uudelle laudalle.
 
Tuli tilattua Nakiri mallinen veitsi, että push/chop liike onnistuu helpommin. Kriteereinä oli shirogami white #1 tai #2 ja iron clad, jotta teroittaminen ja ohentaminen on mahdollisimman helppoa. Halusin myös vähän jykevämmän veitsen tuon kevyen "laserin" kaveriksi.

Valinnaksi tuli Mutsumi Hinoura "Ajikataya" sarjan nakiri Cleancutista. Maanantaina tilasin ja keskiviikkona UPS toi kotiinkuljetuksella. Tässä muutama kuva, koska Cleancut sivuilla ei ole kunnollisia.

Leikkasin muutamat kuumat makkarat heti alkuun, niin terä sai hienon sinertävän patinan :)

PXL_20250306_093453339.jpg


PXL_20250306_093218523.jpg


PXL_20250306_092914371.jpg
 
Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
En ole näissä asioissa mikään asiantuntija, mutta lautoja eri puulajeista tehneenä jotain tuntumaa on kertynyt, lähinnä sen perusteella, miten hanakasti ne imevät öljyä.
Mahdollisimman tiheä- ja suljettusyinen puu on siinä suhteessa paras, kunhan se ei ole veitsen kannalta liian kova, sisällä kuluttavia mineraaleja tai sitten ole peräti terveydelle haitallinen. Pähkinä ei suotta ole yksi suosituimmista. Koivukin on itse asiassa varsin hyvä, mutta todella arkisen näköinen :)
Mielestäni avainsana on vahaaminen. Parafiiniöljyä saa uittaa lautaan loputtomiin, mutta ylimääräinen tihkuu pois jättämättä kuitenkaan pintaan suojaavaa kerrosta. Siksi esim. sipuli imeytyy öljyttyynkin pintaan vaivattomasti. Kun uuteen lautaan lisää vahaa tarpeeksi usein, pintaan syntyy vähitellen riittävän hyvin kosteutta kestävä kerros.
Kyllä minullakin on silti sipulin ja lihan leikkaamiseen oma lautansa :) Pähkinää pituussuunnassa, ei ime kovin paljon ja kestää kohtuullisesti pesemistä.

IMG20250131160321.jpg
 
Tuli tilattua Nakiri mallinen veitsi, että push/chop liike onnistuu helpommin. Kriteereinä oli shirogami white #1 tai #2 ja iron clad, jotta teroittaminen ja ohentaminen on mahdollisimman helppoa.
Näillä vaatimuksilla, ja kun vielä lisää shinogi-linjan nostamisen tarpeen vaatiessa, ollaan kyllä ketjun ytimessä :)
 
Viimeksi muokattu:
Kriteereinä oli shirogami white #1 tai #2 ja iron clad, jotta teroittaminen ja ohentaminen on mahdollisimman helppoa....

Makuja on toki monia, mutta itse kyllä preferoin mielummin sitä että veitsi pitää teränsä mahdollisimman hyvin, jotta teroittamista ja ohentamista ei tarvitse kovin usein harrastaa... :cool:
 
Makuja on toki monia, mutta itse kyllä preferoin mielummin sitä että veitsi pitää teränsä mahdollisimman hyvin, jotta teroittamista ja ohentamista ei tarvitse kovin usein harrastaa... :cool:
Ymmärrän toki :D Oon nyt syttyny terottamiseen, niin sitä ei oo päässy harrastamaan riittävän usein tuon Makoto Kurosaki SG2 kanssa. Se pitää terän vähän turhan pitkään :rolleyes:
 
En ole näissä asioissa mikään asiantuntija, mutta lautoja eri puulajeista tehneenä jotain tuntumaa on kertynyt, lähinnä sen perusteella, miten hanakasti ne imevät öljyä.
Mahdollisimman tiheä- ja suljettusyinen puu on siinä suhteessa paras, kunhan se ei ole veitsen kannalta liian kova, sisällä kuluttavia mineraaleja tai sitten ole peräti terveydelle haitallinen. Pähkinä ei suotta ole yksi suosituimmista. Koivukin on itse asiassa varsin hyvä, mutta todella arkisen näköinen :)
Mielestäni avainsana on vahaaminen. Parafiiniöljyä saa uittaa lautaan loputtomiin, mutta ylimääräinen tihkuu pois jättämättä kuitenkaan pintaan suojaavaa kerrosta. Siksi esim. sipuli imeytyy öljyttyynkin pintaan vaivattomasti. Kun uuteen lautaan lisää vahaa tarpeeksi usein, pintaan syntyy vähitellen riittävän hyvin kosteutta kestävä kerros.
Kyllä minullakin on silti sipulin ja lihan leikkaamiseen oma lautansa :) Pähkinää pituussuunnassa, ei ime kovin paljon ja kestää kohtuullisesti pesemistä.

Parafiini ei vissiin kuivu/kovetu ollenkaan, mutta ootko käyttänyt pellava-, unikko- tai pähkinäöljyjä leikkuulautojen tms vahaamiseen?
Noitten kaiketi pitäisi kuivua kokonaan (joskin hitaasti), jolloin öljyä ei pitäisi tihkua enää ulos ja siitä ehkä jää paremmin(?) suojaava pinta. En ole (vielä) käytännössä kokeillut niin en tiedä, siksi kysyn että mitenkä tuollainen käsittely vertautuisi?

Toisekseen, minkälaista vahaa olet noitten leikkuulautojen pintaan laittanut?
 
En laittaisi vahaa, koska sitten siihen ei enää öljyä voi laittaa jos mieli muuttuu. Pellavaöljy on paras, koska hapettuu (kansankielellä kuivuu) voimakkaasti niin pinta on nopeasti käyttökelpoinen, eikä öljy ole turhan kallista, eikä se härskiinny. Uskokaa pois, se vaan on todella hyvä moneen hommaan ja sitä voi vaikka juoda. Ei sitä turhaan ole satoja vuosia käytetty puun käsittelyyn ja keitelty maaleja. Vaha sopii huonekaluihin, mutta ei leikkuulautaan, enkä söisi vahaa.
 
Jahas, tuli kerrotuksi liian vähän, vaikka monisanainen olinkin.
Ensinnäkin unohtui kokonaan mainita vernissa eli keitetty pellavaöljy. Oma proseduurini on kyllästää lauta ensin parafiiniöljyllä, jotta syntyy perusta vedenhylkimiselle. (Se ei tosiaan kuivu, vaan ajan mittaan tihkuu vähitellen pois, minkä vuoksi sitä pitää lisätä, jos ei muuta suojausta käytä.)
Seuraavaksi pari kerrosta vernissaa, joka tosiaan kovettuu ja sulkee parafiiniöljyn laudan sisään, ainakin enimmäkseen. Vernissakerroksen kunnollinen kuivuminen kestää päiviä, siksi en ole yleensä käyttänyt sitä myyntiin tehdyissä laudoissa, menisi liian kauan.
Vaha ei tietenkään voi olla mitä tahansa lattiavahaa, vaan 'syöntikelpoista' vahaa. Yleisimmin varmaankin käytetään mehiläisvahaa, jota on helpohkosti saatavissa. Puoli kiloa vaharakeita maksaa noin kympin, ja siitä riittää lautojen vahaamiseen todella pitkäksi aikaa. Kun vesihauteessa sulatettuun vahaan lisää noin kymmenkertaisen määrän parafiiniöljyä, syntyy jäähtyneenäkin notkeana pysyvä tahna. Todella halpaa verrattuna kaupallisiin sekoituksiin, eikä takuulla ole myrkyllistä. On kuitenkin ihmisiä, jotka ovat allergisia mehiläistuotteille, jolloin pitää keksiä jotain muuta.
 
Viimeksi muokattu:
Niin siitä Liberonin mehiläisvahasta. En löytänyt siitä kunnollista tuoteselostetta, mutta purkin kyljessä näyttää olevan maininta tärpätistä. Sehän ei ole varsinaisesti suositeltavaa juotavaksi. Se haihtuu melko nopeasti, jolloin lopputulos on 'myrkytön'. Olen omiinkin huonekaluvahasekoituksiin laittanut välillä lisänotkistimeksi hivenen tärpättiä, mutta nimenomaan pineenitärpättiä. Mineraalitärpätti eli lakkabensiini haiseekin myrkylliselle.
 
Mistä saisi veitselle teräsuojan? Veitsitukki täynnä eikä ole mahdollista kiinnitellä magneettikiskoa keittiöön :geek:
 

Tätä itsekin käytän. Pakastepitsalaatikosta tulee just sopiva. Tekee niin että piirtää muodon ja peilaa sen tuplaksi, leikkaa, taittaa ja teippaa. Pitää muistaa vaan laittaa se taitos teräpuolelle ja teipata hamaran/selän puolelta niin ei sahaa pikkuhiljaa teippiä poikki.

Eihän tuo kaunis ole mutta ilmainen, ja erittäin toimiva ja suojaa veitsen terää hyvin. Veitsille myydään kyllä kaikenlaisia kuljetuskoteloita ja pusseja noissa alan liikkeissä ja verkkokaupoissa, mutta eivät ole erityisen käteviä arkikäytössä keittiössä.
 
Näillä vaatimuksilla, ja kun vielä lisää shinogi-linjan nostamisen tarpeen vaatiessa, ollaan kyllä ketjun ytimessä :)
No pitihän sitä vähän nostaa ja samalla spine/choil pyöristys hiomapaperilla :geek: Meinas olla vähän työlästä ja hankalaa, kun veitsi ei ollu täysin suora ja terän profiili konkaavi. Huomattava parannus kuitenkin käyttömukavuuden kannalta, eikä kiilaa enää niin pahasti isojen porkkanoiden yms kanssa :thumbsup:

PXL_20250313_153311488.jpg


PXL_20250314_215215431.jpg
 
Tuli ostettua matkamuistoksi Japanin matkalta hiiliteräkseninen Petty -veitsi ja kärkeen on jostain ilmestynyt tummentuma mikä ei lähde pesemällä pois. Tietääkseni veistä ei ole käytetty minkään kuuman kanssa, joka olisi voinut värimuutoksen aiheuttaa. Myyjäliike lupasi hoitaa takuuna sen enempää kyselemättä jos haluan, mutta en tiedä viitsiikö lähettää Tokioon asti moisen takia. Lisäksi veitsi tylsyi todella nopeasti vrt. AIempiin 10€ fiskarseihin.

Onko turistia huijattu ja myyty sutta satasella vai onko normaalia tylsistymiset ja värimuutokset?
1000017981.jpg
 
Tuli ostettua matkamuistoksi Japanin matkalta hiiliteräkseninen Petty -veitsi ja kärkeen on jostain ilmestynyt tummentuma mikä ei lähde pesemällä pois. Tietääkseni veistä ei ole käytetty minkään kuuman kanssa, joka olisi voinut värimuutoksen aiheuttaa. Myyjäliike lupasi hoitaa takuuna sen enempää kyselemättä jos haluan, mutta en tiedä viitsiikö lähettää Tokioon asti moisen takia. Lisäksi veitsi tylsyi todella nopeasti vrt. AIempiin 10€ fiskarseihin.

Onko turistia huijattu ja myyty sutta satasella vai onko normaalia tylsistymiset ja värimuutokset?
1000017981.jpg
Tossa näkyis tulevan esiin joku metallin käsittelykuvio. Todennäkösesti joku koneellisesti taottu tai muuten tehty veitsi.

Onko veitsen teräosa mitä kovuutta ja millasella käytöllä (leikkuulauta, käyttömäärä, leikattavat asiat) se on tylsynyt? Onko terässä silmin nähtävillä pieniä lähes mikroskooppisia lohkeamia?

Käytännössä jos veitsi on kovemman pään terästä eli yli 60 niin aika rajusti saa käsitellä jos nopeasti tylsyy. Suht laiminlyötynäkin noi veitset leikkaa jotain perusfiskarssia paremmin, koska se teräkulma on niin paljon jyrkempi.

Paljonko veitsi btw maksoi? Itsekin ostin japanista parit veitset vuosi takaperin.
 
Tuli ostettua matkamuistoksi Japanin matkalta hiiliteräkseninen Petty -veitsi ja kärkeen on jostain ilmestynyt tummentuma mikä ei lähde pesemällä pois. Tietääkseni veistä ei ole käytetty minkään kuuman kanssa, joka olisi voinut värimuutoksen aiheuttaa. Myyjäliike lupasi hoitaa takuuna sen enempää kyselemättä jos haluan, mutta en tiedä viitsiikö lähettää Tokioon asti moisen takia. Lisäksi veitsi tylsyi todella nopeasti vrt. AIempiin 10€ fiskarseihin.

Onko turistia huijattu ja myyty sutta satasella vai onko normaalia tylsistymiset ja värimuutokset?
1000017981.jpg


Mahtaako tuo olla ruostuvaa terästä?
Noissa taitaa olla monesti jonkinlainen suojalakka tms päällä joka estää patinoitumista ja ruostumista, sitten kun se suojakerros jostain kohtaa kuluu pois niin pääsee patinoitumaan ja näyttää erilaiselta(tummemmalta). Jos suojalakka lähtee vain osittain niin se terä voi näyttää vähän erikoiselta. Jos siinä on lakka tms suoja pinnassa niin sen voi poistaa vaikka asetonilla(ja pesee sen jälkeen huolellisesti), jolloin terä sitten patinoituu kauttaaltaan.

Tylsyminen riippuu monesta asiasta, yleensä noissa on kovaksi karkaistu terä ja se kestää pitkään terävänä, vaikka teräkulma onkin tavan fiskarssia terävämpi, mutta saa senkin toki tylsymään.
 
Tossa näkyis tulevan esiin joku metallin käsittelykuvio. Todennäkösesti joku koneellisesti taottu tai muuten tehty veitsi.

Onko veitsen teräosa mitä kovuutta ja millasella käytöllä (leikkuulauta, käyttömäärä, leikattavat asiat) se on tylsynyt? Onko terässä silmin nähtävillä pieniä lähes mikroskooppisia lohkeamia?

Käytännössä jos veitsi on kovemman pään terästä eli yli 60 niin aika rajusti saa käsitellä jos nopeasti tylsyy. Suht laiminlyötynäkin noi veitset leikkaa jotain perusfiskarssia paremmin, koska se teräkulma on niin paljon jyrkempi.

Paljonko veitsi btw maksoi? Itsekin ostin japanista parit veitset vuosi takaperin.
Kauppatilanteessa tuli luotettua täysin myyjän ammattitaitoon, ei siis tietoa kovuudesta tai muistakaan"laaduntakeista" 😬

Käyttöä tosiaan vain pari viikkoa, puisella leikkuulaudalla ja lähinnä hedelmien ja vihannesten kanssa. Silmällä ei näy lohkeemia terässä.

Kauppapaikkana toimi Kappabashi street, myyjäliike Kiwami ja hintaa tällä n. 100€

20250510_185042(0).jpg
 
Mahtaako tuo olla ruostuvaa terästä?
Noissa taitaa olla monesti jonkinlainen suojalakka tms päällä joka estää patinoitumista ja ruostumista, sitten kun se suojakerros jostain kohtaa kuluu pois niin pääsee patinoitumaan ja näyttää erilaiselta(tummemmalta). Jos suojalakka lähtee vain osittain niin se terä voi näyttää vähän erikoiselta. Jos siinä on lakka tms suoja pinnassa niin sen voi poistaa vaikka asetonilla(ja pesee sen jälkeen huolellisesti), jolloin terä sitten patinoituu kauttaaltaan.

Tylsyminen riippuu monesta asiasta, yleensä noissa on kovaksi karkaistu terä ja se kestää pitkään terävänä, vaikka teräkulma onkin tavan fiskarssia terävämpi, mutta saa senkin toki tylsymään.

Kyllä tuo hiiliteräkseksi oli hoito-ohjeissa laitettu, voisi toki kokeilla pyyhkäistä koko terän.

Tylsyminen varmasti ajan kanssa normaalia, mutta tässä kyllä yllätti kun parin viikon käytön jälkeen alkoi tomaatin puolikkaat painumaan kasaan leikkuun sijasta..
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on halpa kiinalainen kokkiveitsi (aito malli pyöreällä puukahvalla) hiiliteräksestä ja sitä saa pyyhkiä puikolla aika tiheästi että leikkaa hyvin. En tiedä onko japanilaiset karkaistu kovemmaksi mutta jos ovat pehmeää niin teroittuu hyvin mut terä kääntyy helposti ja puikko suoristaa.
 
Kyllä tuo hiiliteräkseksi oli hoito-ohjeissa laitettu, voisi toki kokeilla pyyhkäistä koko terän.

Tylsyminen varmasti ajan kanssa normaalia, mutta tässä kyllä yllätti kun parin viikon käytön jälkeen alkoi tomaatin puolikkaat painumaan kasaan leikkuun sijasta..
Hiiliteräs on juuri sitä ruostuvaa/patinoituvaa tavaraa.
 
Kauppatilanteessa tuli luotettua täysin myyjän ammattitaitoon, ei siis tietoa kovuudesta tai muistakaan"laaduntakeista" 😬

Käyttöä tosiaan vain pari viikkoa, puisella leikkuulaudalla ja lähinnä hedelmien ja vihannesten kanssa. Silmällä ei näy lohkeemia terässä.

Kauppapaikkana toimi Kappabashi street, myyjäliike Kiwami ja hintaa tällä n. 100€

20250510_185042(0).jpg
On toi näköjään ihan monikerrostattu veitsi, ekassa kuvassa ei valon suunnan takia oikein näkynyt, eli ihan perustellusti kalliimpi veitsi. Todennäkösesti sulla on vaan sellanen illuusio siitä, että tomaatin pitäis tollasella veitsellä katketa höyhenen kevyesti, mutta se sellanen "näytösterä" ei näissäkään veitsissä kauaa pysy ja tarvitsee viiltoliikettä.

Lisäksi tarvitset mieluiten posliinisen puikon jolla terää saa pyyhittyä suoraksi, se kannattaa tehdä ennen veitsen käyttöä.

Tosta tummuudesta ei kannata välittää, veitsi patinoituu ja kuluu ajan kanssa, putsailet vaan veistä ja kuivaat hyvin käytön jälkeen. Työkalujahan nää on.
 
Lisäksi tarvitset mieluiten posliinisen puikon jolla terää saa pyyhittyä suoraksi, se kannattaa tehdä ennen veitsen käyttöä.

Osittain makuasioita, mutta en oikein ymmärrä tuota puikon suosittelua ainakaan ensimmäiseksi työkaluksi.

Ostaisin mielummin jonkin halvan 1000/3000 hiomakiven jolla saa teroitettua sitten kunnolla kaikki veitset haluamaansa terävyyteen, voi vaikka aloittaa harjoittelun niillä markan hakmanneilla. Teroittamisessa tärkeintä on se että teräkulma pysyy teroittaessa samana, ja se teräkulman pitäminen on kyllä helpompaa kun kivi on pöydällä paikallaan ja veitsi kahdessa kädessä, versus veitsi toisessa ja puikko toisessa kädessä.

Toisekseen, tuollainen kovaksi karkaistu terä ei kyllä "taitu" samalla tavalla kuin pehmeissä fiskarsseissa, jolloi sitä ei myöskään pitäisi tarvita "suoristaa", mihin se puikko on tarkoitettu. Kova keraaminen puikko toimii samalla tavalla kuin hiomakivi, eli se hioo materiaalia pois...
 
Osittain makuasioita, mutta en oikein ymmärrä tuota puikon suosittelua ainakaan ensimmäiseksi työkaluksi.

Ostaisin mielummin jonkin halvan 1000/3000 hiomakiven jolla saa teroitettua sitten kunnolla kaikki veitset haluamaansa terävyyteen, voi vaikka aloittaa harjoittelun niillä markan hakmanneilla. Teroittamisessa tärkeintä on se että teräkulma pysyy teroittaessa samana, ja se teräkulman pitäminen on kyllä helpompaa kun kivi on pöydällä paikallaan ja veitsi kahdessa kädessä, versus veitsi toisessa ja puikko toisessa kädessä.

Toisekseen, tuollainen kovaksi karkaistu terä ei kyllä "taitu" samalla tavalla kuin pehmeissä fiskarsseissa, jolloi sitä ei myöskään pitäisi tarvita "suoristaa", mihin se puikko on tarkoitettu. Kova keraaminen puikko toimii samalla tavalla kuin hiomakivi, eli se hioo materiaalia pois...
Puikkohan on ensisijainen väline veitsen kuin veitsen kanssa. 2 viikkoa käytössä olleelle japsiveitselle mikään hiomakivi ei todellakaan oo ensisijainen ratkasu... Jokuhan voi terotuttaa veitsensä ja käyttää puikkoa muuten.
 
Hyvien terien kanssa pärjää kyllä vallan hyvin ilman puikkoakin. Tavan kotikeittiökäytössä tuollaisen kovaksi karkaistun japsiveitsen terään ei kyllä pitäisi tarvita kajota hihavakiolla heittäen useampaan kuukauteen(puikolla, kivellä tai muutenkaan), tai sitten on ehkä tekniikassa tai välineissä(leikkuulauta) jotakin vikaa. Eri asia toki jos tykkää harrastaa ja hifistellä, toki yhtä nopeasti sen terän siihen kiveenkin pyyhkäisee.

Jos teräkulmaa ei osaa pitää oikeana niin sillä puikolla(tai hiomakivellä) saa sen terän kyllä myös tylsytettyä, vaikka tarkoitus olisi toinen. Toki jos tekniikka on hallussa, niin ei siitä varmaan haittaakaan ole, muta tässä oli alkuperäisellä postaajalla kyseessä ensimmäinen "laadukkaampi" veitsi kyseessä, niin itse en ensimmäisenä kyllä suosittelisi (tai muutakaan) puikkoa.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän se ihan normaalia ole huoltaa veitsejä jollain puikolla ja sitten vasta kun terä alkaa olla tylsä niin mennään hiomaan sitä. Yksi vaihtoehto puikolle olisi stroppi. Tuon ostamisen jälkeen en ole hirveästi edes puikkoon koskenut. Pastoja voi kanssa ostaa (sille kääntöpuolelle) mutta en ole niihin tutustunut.
 
Jep, kyllä se puikko on se defacto normaali ja reilusti nopeampi ylläpitohuolto kuin että alkaa kiveä kastelemaan. Itellä löytyy kivet ja terotan noi pari eniten käytettyä veistä pari kertaa vuodessa ja muuten ylläpito puikolla.
 
Onhan noita puikkoja käytetty "de facto" veitsien kanssa yleisesti, niin on totuttu tekemään ja on sillekin syynsä. Mutta veitsiä on erilaisia, joista joillekkin tuosta puikosta on hyötyä, toisille ei.

Pehmeäteräisille eurooppalaisille kokkiveisten terille, mitä valtaosa kansasta taitaa täälläpäin käyttää, tuo perinteinen "puikotus" varmaan parantaa tilannetta kun pehmeä terä käytössä taittuu tai "lyttääntyy" kun osuu kovaan pintaan ja tuollaisella karkaistulla teräspuikolla sen terän saa sitten "suoristettua" jolloin terä hetken aikaa leikkaa taas paremmin. Kovaksi karkaistu terä ei samalla tavalla "taivu" vaan siitä ennemminkin lohkeaa mikroskooppisia paloja, jolloin siinä ei varsinaisesti ole mitään "suoristettavaa". Kovaksi karkaistu terä pysyy yleisestiottaen paljon pidempään terävänä kun se on kunnolla teroitettu, mutta toki jos sen teroittaa niin että se leikkaa "kierteillä" niin saattaa tylsyä nopeastikkin kun "sahalaidat" kuluu pois.

Keraaminen tai timanttipuikko hioo terää samalla tavalla kuin hiomakivet ja sellainen on varmaan nopea vetää laatikosta, mutta mielestäni kiven kanssa teräkulma on paljon helpompi pitää oikeana ja saa paremman lopputuloksen. Tuollaiseen "pikaiseen pyyhkäisyyn", mitä sillä puikollakin teet, ei kiveä tarvi ruveta kastelemaan, tai voihan sitä hommata vaikka jonkun edullisen timanttikiven jota ei tarvi kastella ollenkaan. Tuollaisessa pikaisessa pyyhkäisyssä terästä ei irtoa niin paljoa matskua että se tukkisi kiveä niin se kastelu on vähän turhaa. Toisekseen, sitä samaa kiveä voi käyttää myös siihen itse teroittamiseen, niin ei tarvi erikseen ostaa puikkoa.

FWIW, meillä on kolme japsiveistä aktiivikäytössä keittiössä, joita oon teroittanut ehkä kerran...kaksi vuoteen, siinä kohtaa kun ensimmäinen rupeaa osoittamaan merkkejä hienoisesta tylsymisestä. Aiemmin tuli teroiteltua useammin "harrastuksen vuoksi", mutta ei sillä lopulta päivittäisen ruuanlaiton kanssa ollut juur merkitystä..
 
  • Tykkää
Reactions: zig

Statistiikka

Viestiketjuista
276 953
Viestejä
4 764 439
Jäsenet
77 564
Uusin jäsen
Müller74

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom