Kokkiveitset

Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
 
Myös tänne saapui leikkuulauta Pentinkulman Puusepältä @jukkao. Hienoa työtä :thumbsup:

PXL_20250303_145926498.jpg
Nyt kyl on niin komia että miten tuommoista viitsii edes ottaa käyttöön o_Oo_O

Oliko mitä puuta ja uskaltaako hintaa kysyä 🙈
 
Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
Meidän laudat ei mitenkään älyttömästi ime tavaraa itseensä. Näistä pari on bambua ja yksi jotain tusinapuuta. Öljyäminen vain pellavaöljyllä ja puolen tunnin päästä kuivalla pinnan pyyhkiminen niin öljyä ei irtoa seuraavana aamuna.

Sipulin kanssa laudan kastelu ja pinnan kuivaus ennen käyttöä auttaa, jolloin lauta on kostea jo valmiiksi. Kun jotain leikkaa niin siirtää heti astiaa odottamaan eikä seisota laudalla niin ei makuja sekoitu. Lautaa saa pestä välillä, vähän kuten veistäkin ja astiapyyhe säästää talouspaperia.

Leikkuulautaa en pese käytännössä koskaa pesuaineella, vain kuumalla vedellä jolloin öljyt pysyy laudassa paremmin. Raaka liha kannattaa leikata erillisellä laudalla mikä on vain sitä varten.
 
Nyt kyl on niin komia että miten tuommoista viitsii edes ottaa käyttöön o_Oo_O

Oliko mitä puuta ja uskaltaako hintaa kysyä 🙈
Onhan tuo komia ja uskaltaa käyttää, kunhan pitää siitä hyvää huolta :)

Tuo on mahonkia ja hinta riippuu monesta tekijästä. Pentinkulman Puusepän sivuilta löytyy nuo arviot hinnoista, joten kannattaa kysellä mitä puuta löytyy ja mihin hintaan X kokoisena. Tuota mahonkia ei ilmeisesti löydy enää noin paksuna, mutta pähkinää/vaahteraa varmaan saa 150-200€ hintaan tuon kokoisena. Jos ohuempi leikkuulauta käy, niin ehkä tuollaisen punertava mahonki onnistuu myös kenties. Tai näin itse ymmärsin asian kun käytiin läpi eri vaihtoehtoja.

Kannattaa laittaa viestiä, niin saat varmasti hyvää palvelua ja parempia vastauksia :thumbsup:
 
Onhan tuo komia ja uskaltaa käyttää, kunhan pitää siitä hyvää huolta :)

Tuo on mahonkia ja hinta riippuu monesta tekijästä. Pentinkulman Puusepän sivuilta löytyy nuo arviot hinnoista, joten kannattaa kysellä mitä puuta löytyy ja mihin hintaan X kokoisena. Tuota mahonkia ei ilmeisesti löydy enää noin paksuna, mutta pähkinää/vaahteraa varmaan saa 150-200€ hintaan tuon kokoisena. Jos ohuempi leikkuulauta käy, niin ehkä tuollaisen punertava mahonki onnistuu myös kenties. Tai näin itse ymmärsin asian kun käytiin läpi eri vaihtoehtoja.

Kannattaa laittaa viestiä, niin saat varmasti hyvää palvelua ja parempia vastauksia :thumbsup:
Kiitokset.

Kuulostaa kyllä oikein markkinakelpoisilta hinnoilta. Kotoa löytyy hasegawaa että tiedän että laadusta voi ja pitää maksaa. Pitää pitää kylllä mesta mielessä jos tulee himoa uudelle laudalle.
 
Tuli tilattua Nakiri mallinen veitsi, että push/chop liike onnistuu helpommin. Kriteereinä oli shirogami white #1 tai #2 ja iron clad, jotta teroittaminen ja ohentaminen on mahdollisimman helppoa. Halusin myös vähän jykevämmän veitsen tuon kevyen "laserin" kaveriksi.

Valinnaksi tuli Mutsumi Hinoura "Ajikataya" sarjan nakiri Cleancutista. Maanantaina tilasin ja keskiviikkona UPS toi kotiinkuljetuksella. Tässä muutama kuva, koska Cleancut sivuilla ei ole kunnollisia.

Leikkasin muutamat kuumat makkarat heti alkuun, niin terä sai hienon sinertävän patinan :)

PXL_20250306_093453339.jpg


PXL_20250306_093218523.jpg


PXL_20250306_092914371.jpg
 
Onko puulla iso merkitys leikkuulaudoissa miten paljon se imee kaiken itseensä vaikka miten olisi öljytty?
Minulla on nyt 2 puista leikkuulautaa mutta silti käytän melkein aina muovisia kun tuntuu että jos leikkaa mitään sipulia tai muuta josta voi lähteä nestettä niin se imeytyy lautaan jos sitä ei kesken leikkauksen ole pyyhkimässä pois.
Toinen lauta on joku vanha ikean lauta jonka öljysin pari kertaa niin että siinä kesti varmaan viikko tai pari ennen kun sitä pystyi käyttämään ilman että öljyä irtosi runsaasti pöydälle ja sormille, silti muutaman käytön jälkeen taas kun testaa niin se heti imasee kaiken siihen.
Sit toinen lauta on myös vanha, vahempien entisöity lauta jollain puusepällä joka öljysi ja korjasi laudan, sormiin jäi jonkun verran öljyä mutta taas kun käytti pari kertaa ja leikkasin laudalla sipulia niin käytön jälkeen oli jo kerennyt imea paljon sipulin mehuja sisäänsä ja piti sitten puhdistaa ihan kunnolla sitruunalla, ruokasoodalla, suolalla ja pesuaineella jne että sai hajun pois mutta samalla se meni siihen kuntoon että pitäisi öljytä uudestaan.

En vaan oikein ymmärrä onko minulla vaan ollut huonoja lautoja vai mitä kun sit katsoo mitä tahansa kokkaus videoita ja muuta niin niissä näyttää laudat melkein kuiville mutta silti nesteet jää siihen pinnalle ja suositus oli kai että öljytään kerran kuussa about jos käyttää lautaa reilusti, minun lautojen kokemuksella taas pitäisi öljytä melkein joka kerran jälkeen mutta ei se nyt niinkään voi mennä kun en kuitenkaan pese lautoja hanan alla joka käytön jälkeen vaan hieman kostealla rätillä pyyhkäisen.
En ole näissä asioissa mikään asiantuntija, mutta lautoja eri puulajeista tehneenä jotain tuntumaa on kertynyt, lähinnä sen perusteella, miten hanakasti ne imevät öljyä.
Mahdollisimman tiheä- ja suljettusyinen puu on siinä suhteessa paras, kunhan se ei ole veitsen kannalta liian kova, sisällä kuluttavia mineraaleja tai sitten ole peräti terveydelle haitallinen. Pähkinä ei suotta ole yksi suosituimmista. Koivukin on itse asiassa varsin hyvä, mutta todella arkisen näköinen :)
Mielestäni avainsana on vahaaminen. Parafiiniöljyä saa uittaa lautaan loputtomiin, mutta ylimääräinen tihkuu pois jättämättä kuitenkaan pintaan suojaavaa kerrosta. Siksi esim. sipuli imeytyy öljyttyynkin pintaan vaivattomasti. Kun uuteen lautaan lisää vahaa tarpeeksi usein, pintaan syntyy vähitellen riittävän hyvin kosteutta kestävä kerros.
Kyllä minullakin on silti sipulin ja lihan leikkaamiseen oma lautansa :) Pähkinää pituussuunnassa, ei ime kovin paljon ja kestää kohtuullisesti pesemistä.

IMG20250131160321.jpg
 
Tuli tilattua Nakiri mallinen veitsi, että push/chop liike onnistuu helpommin. Kriteereinä oli shirogami white #1 tai #2 ja iron clad, jotta teroittaminen ja ohentaminen on mahdollisimman helppoa.
Näillä vaatimuksilla, ja kun vielä lisää shinogi-linjan nostamisen tarpeen vaatiessa, ollaan kyllä ketjun ytimessä :)
 
Viimeksi muokattu:
Makuja on toki monia, mutta itse kyllä preferoin mielummin sitä että veitsi pitää teränsä mahdollisimman hyvin, jotta teroittamista ja ohentamista ei tarvitse kovin usein harrastaa... :cool:
Ymmärrän toki :D Oon nyt syttyny terottamiseen, niin sitä ei oo päässy harrastamaan riittävän usein tuon Makoto Kurosaki SG2 kanssa. Se pitää terän vähän turhan pitkään :rolleyes:
 
En ole näissä asioissa mikään asiantuntija, mutta lautoja eri puulajeista tehneenä jotain tuntumaa on kertynyt, lähinnä sen perusteella, miten hanakasti ne imevät öljyä.
Mahdollisimman tiheä- ja suljettusyinen puu on siinä suhteessa paras, kunhan se ei ole veitsen kannalta liian kova, sisällä kuluttavia mineraaleja tai sitten ole peräti terveydelle haitallinen. Pähkinä ei suotta ole yksi suosituimmista. Koivukin on itse asiassa varsin hyvä, mutta todella arkisen näköinen :)
Mielestäni avainsana on vahaaminen. Parafiiniöljyä saa uittaa lautaan loputtomiin, mutta ylimääräinen tihkuu pois jättämättä kuitenkaan pintaan suojaavaa kerrosta. Siksi esim. sipuli imeytyy öljyttyynkin pintaan vaivattomasti. Kun uuteen lautaan lisää vahaa tarpeeksi usein, pintaan syntyy vähitellen riittävän hyvin kosteutta kestävä kerros.
Kyllä minullakin on silti sipulin ja lihan leikkaamiseen oma lautansa :) Pähkinää pituussuunnassa, ei ime kovin paljon ja kestää kohtuullisesti pesemistä.

Parafiini ei vissiin kuivu/kovetu ollenkaan, mutta ootko käyttänyt pellava-, unikko- tai pähkinäöljyjä leikkuulautojen tms vahaamiseen?
Noitten kaiketi pitäisi kuivua kokonaan (joskin hitaasti), jolloin öljyä ei pitäisi tihkua enää ulos ja siitä ehkä jää paremmin(?) suojaava pinta. En ole (vielä) käytännössä kokeillut niin en tiedä, siksi kysyn että mitenkä tuollainen käsittely vertautuisi?

Toisekseen, minkälaista vahaa olet noitten leikkuulautojen pintaan laittanut?
 
En laittaisi vahaa, koska sitten siihen ei enää öljyä voi laittaa jos mieli muuttuu. Pellavaöljy on paras, koska hapettuu (kansankielellä kuivuu) voimakkaasti niin pinta on nopeasti käyttökelpoinen, eikä öljy ole turhan kallista, eikä se härskiinny. Uskokaa pois, se vaan on todella hyvä moneen hommaan ja sitä voi vaikka juoda. Ei sitä turhaan ole satoja vuosia käytetty puun käsittelyyn ja keitelty maaleja. Vaha sopii huonekaluihin, mutta ei leikkuulautaan, enkä söisi vahaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
270 196
Viestejä
4 671 612
Jäsenet
76 572
Uusin jäsen
Hookkan92

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom