Kokkiveitset

Onko kenelläkään kokemusta? Hyvässä "tarjouksessa" lähetys tosin kesäkuun lopussa.. Kamikoto 7-Inch Santoku Knife
Hieman kun googletteli niin selvisi että käyttäjäarvostelut on feikkejä ja veitset valmistettu Kiinassa. Täysi kusetus siis. Kannattaa lukea mm. fakespotin arvio ja amazonista ne yhden tähden arvostelut.
 
Viimeksi muokattu:
Saahan sitä rahaansa laittaa mihin tykkää, mutta kannattaa muistaa ettei hieno ja kallis auto tee kenestäkään loistokuskia.
 
Eikai täällä kukaan kalliita veitsiä osta siksi että heistä tulisi huippukokkeja vaan se kokkaaminen muuttuu miellyttävämmäksi kunnon kamppeilla.
 
Eikai täällä kukaan kalliita veitsiä osta siksi että heistä tulisi huippukokkeja vaan se kokkaaminen muuttuu miellyttävämmäksi kunnon kamppeilla.
Joo, mutta eipä sitä huomaa onko se veitsi satasen vai tonnin arvoinen. Ei se ruoka siitä sen paremmaksi tule. Se on kuitenkin vain väline, eikä itse tarkoitus.

Mutta tokihan sitä saa omilla rahoillaan hifistellä aiheessa kuin aiheessa.:)
 
Saahan sitä rahaansa laittaa mihin tykkää, mutta kannattaa muistaa ettei hieno ja kallis auto tee kenestäkään loistokuskia.

Ketjun aihe onkin Kokkiveitset, ei autot. Niistä on toinen ketju (useitakin).

Aiheeseen; Vanha sanonta siis piti paikkansa, että jos se kuulostaa liian hyvältä, se luultavasti on sitä.
 
Joo, mutta eipä sitä huomaa onko se veitsi satasen vai tonnin arvoinen. Ei se ruoka siitä sen paremmaksi tule. Se on kuitenkin vain väline, eikä itse tarkoitus.

Mutta tokihan sitä saa omilla rahoillaan hifistellä aiheessa kuin aiheessa.:)
Niin. En edelleenkään puhunut minkälaista siitä ruuasta tulee vaan sen tekemisestä. Tonnin veitsen kyllä itsekin miellän turhaksi, mutta pari sataa voin maksaa hyvästä, loppuelämän kestävästä veitsestä.
 
Veratuskuvat voivat olla joillekin vaikeita. :)

Sarkasmi on toinen...

Mutta jotta ei mene off-topiciksi, niin pakko kompata @peksuu veitsen valinnassa. Tonnin veitsi on no-no, mutta kyllä esim. Yaxell Ran tai Gou voisi hyvinkin mennä. On paljon mielekkäämpää valmistaa ruokaa terävällä, terävänä pysyvällä veitsellä joka on elinikäinen käyttö iältään.

Joten @kekkeruusi jollei sulla ole mitään muuta annettavaa ketjulle, niin painu takaisin rävän puolelle.
 
Viimeksi muokattu:
Keskustelu jatkukoon veitsistä, ei kokkaustaidoista..
 
Nostellaas, kun tuli tilattua yaxell ran santoku veitsi. Kokemuksia ens viikolla!

Kaveri innostu siitä tiedosta ja tilas itelleen 550€ noita veitsiä. Sit pistettiiki tilausta sisään myös terotuskamoista, eli kiviä, kulmapidin (apulaite oikean hiomakulman pitämiseen kivellä) ja posliinipuikot, kummallekin luonnollisesti. Ei oo halpaa tää harrastelu, mutta toisaalta mun ruuanlaittoinnolla toi hyvä veitsi ja välineet maksaa itsensä nautinnossa takaisin.
 
IMG_20170723_214730.jpg
Tällainen sieltä postista saapui. Olin jo unohtanut miltä tollanen terävä japsiteroituksella oleva veitsi tuntuikaan. Nyt sitten vaan posliinipuikkoa ja teroituskiveä ootellessa. Tilasin 1000/3000 karkeuksisen kiven ylläpitoa.
 
Tällainen sieltä postista saapui. Olin jo unohtanut miltä tollanen terävä japsiteroituksella oleva veitsi tuntuikaan. Nyt sitten vaan posliinipuikkoa ja teroituskiveä ootellessa. Tilasin 1000/3000 karkeuksisen kiven ylläpitoa.

:tup:

Kolmisen vuotta ollut Ran käytössä itsellä, paras asia noissa hintavimmissa japskiveitsissä on kahvan materiaali. Tuntuu paljon miellyttävämmältä kädessä kuin puu ja fibrox kahvaiset. Magneetti kannattaa myös hankkia jos vaan saa järkevästi seinään.
 
Itselle tuli keväällä halu päivittää huonot Fiskarssin veitset. Olen kyllä tyytyväinen näihin, mutta seuraavaksi pitää kokeilla Yaxellin Ranin veitsiä. Olisi ehkä pitänyt alunperin ostaa sellainen ja koko sarja ajamittaan. Terävyyden säilyvyys veitsessä on huono argumentti, sillä kivellä kunnon veitsen saa teräväksi.
 
Nyt kun topikki pomppasi ylös niin voinkin päivittää omia kokemuksiani tuosta Yaxell Ran Santoku veitsestä. Halu tollasen taotun veitsen hankintaan lähti ruokamessuilta kun testasin kai shun santokua, mutta hintaeron takia päädyin tuohon yaxelliin. Mitään en ole veitselle muuta tehnyt kuin aina silloin tällöin ennen käyttöä näytän posliinipuikkoa veitselle. Kerran leikkasin vahingossa sormeen ja valitettavasti uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Kun tuohon on tottunut niin tulee esim mökkireissuilla ym tilanteissa, joissa tulee kokattua oman kotikeittiön ulkopuolella kyllä vahvasti ikävä kunnon veistä. Niin suuri se hyöty siitä on.
 
Oisko suositella alle 50e hintaluokassa kokkiveistä? Victorinoxin jo kattelin, mutta en löytänyt niiltä kuin 15cm mallin ja nyt olisi hakusessa ehkä joku hieman isompi veitsi. Mielellään muovikahvalla.
 
Kyllä se on tuossa hintaluokassa Victorinox varma valinta. Itsellänikin Victorinox ainoan veitsenä (muistaakseni 22 cm pitkä) ja en parempaa voisi toivoa. Pitää hyvin terän ja on vielä helppo teroittaa. Tosin itse olen teräkulman hionut hieman pienemmäksi kuin alkuperäinen.
 
Mikä olisi se fysikaalinen este ettei halpaa veistä saisi teräväksi ja vielä ilman 300 dollarin teroitusvehkeitä? Se ettei se pysy terävänä on ihan toinen juttu.
 
Mikä olisi se fysikaalinen este ettei halpaa veistä saisi teräväksi ja vielä ilman 300 dollarin teroitusvehkeitä? Se ettei se pysy terävänä on ihan toinen juttu.
Tai sitten hankala saada teräväksi, mutta pitää teränsä. Kuten yllä mainittu esim. Victorinoxissa on mielestäni sopivan kova terä, että pysyy kohtuu kauan terävänä muttei kuitenkaan liian kova (eli on helppo teroittaa).

Eiköhän ihan puisen veitsenkin saisi "teräväksi" jos tarpeeksi jaksaisi hioa ja tehdä terästä tarpeeksi ohut.
 
Victorinoxin 17cm santoku veitsi tuli pukin kontissa. Erittäin tyytyväinen! Olen hommannut yaxelin hienon veitsen kerran lahjaksi kaverille ja pitihän sitä testata vähän ensin - ei tuo victorinox paljoa tunnu jäävän siitä kokemuksesta muistikuvien mukaan :)
 
Mikä olisi se fysikaalinen este ettei halpaa veistä saisi teräväksi ja vielä ilman 300 dollarin teroitusvehkeitä? Se ettei se pysy terävänä on ihan toinen juttu.

Väittävät, että hyvän veitsiteräksen kiderakenteen pitää olla hyvin hienojakoinen. Muuten isot karbidimöykyt tjsp estävät kunnon reunan hiomisen veitseen.
 
Okei. Tämä on ihan järkevän kuuloinen selitys. Lievennän näkökantaani!
 
Yaxelin Monin hain verkkokaupasta. 92e ei edes ole paha hinta työkalusta mitä tulee lähes päivittäin käytettyä ja ohan se pirun terävä. Kun vaan osaisi pitää terävänä.
 

Tuo voisi olla ihan mielenkiintoinen veitsi, mutta en nopeasti löytänyt mistään euroopasta kyseistä veistä. Jenkeistä jos tilaa, niin postikuluineen ja tulleineen taitaa hinta nousta yli viidenkympin jo.

Toisekseen itse en pidä veitsistä, missä on "ricasso" (eli tuo teroittamaton osa) vaan ns. full edgestä. Tosin tuo nyt on ihan vain mielipide/tottumus kysymys.

Jos jostain tuon saisi tilattua kolmella kympillä, niin voisi kyllä ottaa kokeiluun.
 
Oisko suositella alle 50e hintaluokassa kokkiveistä? Victorinoxin jo kattelin, mutta en löytänyt niiltä kuin 15cm mallin ja nyt olisi hakusessa ehkä joku hieman isompi veitsi. Mielellään muovikahvalla.
Tähän mennessä paras hinta/laatu suhteen veitsi mitä olen löytänyt on Ikean Vördä sarjan vihannesveitsi ( 16 cm, n 9 €). Korvasi kotikäytössä Mac:in nakirin. Samoin töihin piti hankkia muutama. Verrattuna Vic:in santokuun pysyy paremmin terässä ja sopii paremmin käteeni.

Kiinan ihmeistä tilasin Ali:sta Findking:in nakiri tyyppisen veitsen, joka toimii myös oikein hyvin. Korvasi työveitsenä olleen Kayenoshin koristetaotun nakirin, vaikka onkin hieman paksumpi ja raskaampi. Pysyy kuitenkin hyvin terässä jne, katsotaan miten saman sarjan santoku pärjää kun saapuu. Hinnat noilla on n. 35 € tietämissä.
 
Viimeksi muokattu:
Itellä oli kouluaikana käytössä sanellin veitsiä ja aika hyvinhän ne piti terässä. Ja ainakin omaan käteen hyvin sopiva sarja.
 
Teroittaako porukka veitsiä ite? Mulla on perus peltomarketti Hackmannia ja Fiskarsia, mutta ei niistä saa teräviä. Paitsi yksi ohut ja kapeateräinen ikivanha Fiskars, mikä pysyy terässä yllättävän hyvin. Siis liipalla ja vedellä mennään, ei ole hifiteroittimia käytössä.
 
Teroittaako porukka veitsiä ite? Mulla on perus peltomarketti Hackmannia ja Fiskarsia, mutta ei niistä saa teräviä. Paitsi yksi ohut ja kapeateräinen ikivanha Fiskars, mikä pysyy terässä yllättävän hyvin. Siis liipalla ja vedellä mennään, ei ole hifiteroittimia käytössä.
Fiskarssit on kyllä hankala teroittaa. Tai mitä olen jotain Fiskarssia koittanut teroittaa, niin ei sitä tunnu saavan teräväksi verrattuna vaikka Victorinoxiin. Kaippa Fiskarssinkin saisi kunnon terään jos oikein jaksaisi tehdä, mutta... Fiskarssin terä tuntuukin "peltiseltä".
Itse teroittelen King KDS:n kakspuolisella 1000/6000 kivellä.
 
liippakivi ja syljellä vaan. mulla on kahta eri karkeutta, silein on 60-luvulta. ;)
edit. toki on puikkokin millä nyt vetelee terän tomaateille jos ei jaksa teroittaa kunnolla. pakkohan se tosin on aina 1kk välein melkein tehtävä tuo kunnon
teroitus. mukavaa puuhaa. nahkavyöllä sitte loppukikkailu, tai palasella.
 
Viimeksi muokattu:
Näyttäisi suomen masterchefissä olevan käytössä näitä yaxell mon veitsiä. Edelleen todella hyvän tuntuinen parin kuukauden käytöllä.
 
Mac veitset löytyy halvimmasta eli superior sarjasta, ja näillä on menty 3 vuotta ja valittamista ei ole. En kertaakaan ole vielä teroittanut, vaikka posliinipuikko löytyy ja ihan perkeleen teräviä ovat vieläkin. Ei ole ikävä lansimaalaisia veitsiä ollenkaan.
 
:confused:

Tulee kyllä lähes jokaista ruoanvalmistusta ennen annettua käytetylle veitselle puikkoa se parisen vetoa kummaltakin puolelta.
 
Vähän oudolta kuulostaa että kestäisi vuosia teroittamatta, tosin käyttömäärstä ei ollut puhetta. Puikkoa en uskalla omalle veitselle käyttää.
 
Vähän oudolta kuulostaa että kestäisi vuosia teroittamatta, tosin käyttömäärstä ei ollut puhetta. Puikkoa en uskalla omalle veitselle käyttää.
Ehkä joku keraaminen veitsi pitää teränsä vuosia(?), mutta en itsekkään usko että perus veitsi säilyy kunnon terässä vuosia ilman teroittamista. Tai no, veitsen terävyys on hieman "mielipide" asia. Toisen tylsä veitsi saatta toiselle olla tarpeeksi terävä.
 
Ehkä joku keraaminen veitsi pitää teränsä vuosia(?), mutta en itsekkään usko että perus veitsi säilyy kunnon terässä vuosia ilman teroittamista.

Ei kestä, Ikean keraamisten veitsien päällä joutuu seisomaan parin kuukauden jälkeen sipulia leikattaessa.

Puikkoa en uskalla omalle veitselle käyttää.

Teroituspuikko ei jyrsi/poista/teroita veistä sanan varsinaisessa merkityksessä. Puikon näyttäminen terälle suoristaa terässyitä, jotka ovat käytössä menneet pyöreiksi.

Teroituspuikko on se, mitä kaikki TV-kokit hinkkaavat 1000 hinkkausta sekunnissa kaikissa kokkiohjelmissa ja sitä nimenomaan kuuluu käyttää ihan kokoajan. Mitä paremmin höönäät veitseä niin sitä hitaammin se tylsyy. Varsinainen teroitus on sitten se, missä hiomakivellä poistetaan veitsen materiaalia ja tehdään uusi terä.

Käyttäkää niitä puikkoja.

Ottakaa sieltä lipastosta joku vanha paska veitsi, antakaa sille puikkoa 15 vetoa molemmilta puolilta ~15 asteen kulmassa ja ihmetelkää miten se vanha romu taas menee siitä sipulista läpi kuin se olisi sulaa voita.

Kulman saa helposti kun jakaa 90-asteen kulman kahdesti. Ei ole niin asteen päälle tuo homma.
 
Itsellä on vain noita Fiskarssin perus veitsiä, mutta aina ennen käyttöä olen näyttänyt puikkoa muutaman vedon, niin hyvin on pärjännyt. 6 vuotta käytössä olleet ja käytännössä uuden veroiset. Vastaavasti isälläni on samanlaisia veitsiä, eikä hän niitä ole juurikaan teroittanut, tai edes puikkoa näyttänyt ja roskiskamaahan ne veitset hänellä on. Pitää varmaan viedä isälle puikko tuliaisiksi.

On kyllä käynyt monesti mielessä, että voisi ostaa jonkun kunnollisen kokkiveitsen, mutta aina perunut ajatuksen, koska noillakin on pärjännyt niin hyvin.
 
Kyllähän niilä Fiskarseillakin pärjää. Ei minullakaan ole kuin yksi veitsi (Victorinox) ja enempää en tarvitse. Ei tuo Victorinoxkaan ole mikään huippu veitsi vaan perushyvä.
 
Ammattikeittiöissä käytetään paljon Victorinoxia ja Wüsthoffia, eikä näistä kummastakaan tarvitse maksaa erityisen paljon: Victorinox 20 cm kokkiveitsi.

Japanilaisia pienen miehen käsintakomia keittiöveitsiä myydään enemmän sellaisille sunnuntaikokkaajille, jotka haluaa päästä keulittamaan veitsellä eikä niinkään sen vuoksi, että se olisi jotenkin ylivertainen työkalu. Japanilaisissa oikeastaan muuta parempaa ole kuin kahvan micarta. Itsekin käytän Victorinoxia yhdeksän kertaa kymmenestä vaikka myös Yaxellin damaskiteräspuukkoja löytyy.
 
Mikäs olisi hyvä veitsi johon ei tartu mikään? Tällä hetkellä minulla on victorinox santoku, jossa on uria joiden pitäis vähentää tarttumista mutta ei niillä kyllä mitään vaikutusta ole. Aiemmin omistin myös lehtitilauksen mukana tulleen bambukahvaisen hasaki veitsisetin mutta kokkiveitsen kahva meni paskaksi. Tuota tuli käytettyä lähes joka kerta ja victorinox jäi kaappiin, koska paksu terä ja voimakas terän muotoilu pelasti safkan tarttumiselta.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 712
Viestejä
4 513 835
Jäsenet
74 457
Uusin jäsen
armo79

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom