Kokkiveitset

Teroituspuikko ei jyrsi/poista/teroita veistä sanan varsinaisessa merkityksessä. Puikon näyttäminen terälle suoristaa terässyitä, jotka ovat käytössä menneet pyöreiksi.

Tuo mun kokkiveitsi alkaa kyllä olemaan teroituskunnossa, mutta en siitä löydä mitään oikaistavaa vinoumaa. Olen käsittänyt että nämä kovemmat teräkset kuluvat eivätkä taivu kuten yleensä eurooppalaisissa veitsissä käytetyt pehmeämmät teräkset. Tuo pitäisi hioa teräväksi ja sen teen mieluummin kivellä, kun en usko pystyvänu hiomaan yhtä tasaisesti puikolla.

Yaxellin damaskiteräspuukoissa on jokin paremmin leikkaamiseen sopiva ydin. Halvemmissa VG-10 ja ainakin joissai kalliimmissa SG2. Lisäksi Yaxellit on kyllä japanilaisista veitsistä ihan tehtaissa tehtyä bulkkia.
 
XINZUO 8 inches Chef Knife Gyuto Knife Japanese VG10 Damascus Kitchen Knives Stainless Steel Butcher Knife Pakka wood handle -in Kitchen Knives from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group

Tuollaisen tilasin, ei ole vielä saapunut. Nyt mietinnässä millä tuollaista teroittelisi, joku hiomateline ehkä olisi paras? Perinteinen puikko löytyy ja tähän asti teroittelut hoituneet kivellä tai veitsenteroittimilla.

Aikanaan kun tein lihahommia eläkeikäisen lihamiehen kanssa ja valittelin että puukko on tylsä niin sain parin tunnin opastuksen teroittamisen saloihin. Muistaakseni meillä oli Bahcon veitsiä ja uskomattoman teräviä niistäkin tuli.
 
Itsellä Macit olleet käytössä päivittäin ja omistan useammankin kappaleen. Joskus tuli mietittyä onko sitä vaan tottunut siihen, että vetsi tylsyisi hiljalleen, mutta kun vertaa esim. tuota 3 vuotta vanhaa aivan tuliterään, niin aika saman terävöisiä ovat.

Se miksi nuo eivät tylsy on, että terä ei ole länsimaalaiseen tyylin molemmilta puolilta terävä, vaan ainoastaan toiselta puolelta. Näin vetsi pysyy terävä hyvinkin kauvan. Toinen asia on, että noissa veitsissä on useita eri metalli "kerroksia", mitä kalliimman veitsen ostat sitä enemmän noita kerroksia.

Toki jätän näillä veitsillä luut ja jäiset palat leikkaamatta, sillä terä lohkeaa ilmeisesti varsin helposti. Tätä varten sitten aivan eri veitset.

Tokyokan - MAC-veitset -> tuolta tietoa enemmän MAC veitsistä jos jotain kiinnostaa.

img6.jpg
 
Mulla on samasta santoku-kokoinen, erittäin toimiva veitsi.


Se onkin varmaan seuraavaksi listalla tai sitten filerausveitsi. Kuorimaveitsi samaa sarjaa löytyykin. Erittäin tukeva verrattuna vaikka näihin perus mac-veitsiin, jotka jäi surutta kaappiin tämän hankinnan jälkeen.
 
0097043_PE237253_S5.JPG



Kuvassa ehkä paras 4,99€ tms mitä olen ikinä käyttänyt. IKEAn veitsi siis ja ei häpeä paljon kalliimpia.
 
0097043_PE237253_S5.JPG



Kuvassa ehkä paras 4,99€ tms mitä olen ikinä käyttänyt. IKEAn veitsi siis ja ei häpeä paljon kalliimpia.
Vaikka kuinka täällä halpoja veitsiä puolustellaan niin ero halvan ja laadukkaan kalliin (kaikki kalliit ei toki laadukkaita) veitsen välillä on käsittämätön. Ootapa ku pääset ekan kerran terottamaan niin näkee halvan ja kalliin eron. Tosin sen kyllä heti paketista ottaessakin huomaa..
 
Vaikka kuinka täällä halpoja veitsiä puolustellaan niin ero halvan ja laadukkaan kalliin (kaikki kalliit ei toki laadukkaita) veitsen välillä on käsittämätön. Ootapa ku pääset ekan kerran terottamaan niin näkee halvan ja kalliin eron. Tosin sen kyllä heti paketista ottaessakin huomaa..
Tarkoitatko että teräksen seoksessa olisi suuria eroja? Parhaat teräksen teroittamista varten eivät ois edes täysin ruostumattomia koska kromi tekee kovaksi ja hauraaksi. Nyt kun sanot, niin voisin kyllä kuvitella että hifistelyterät nimenomaisesti tylsyvät nopeammin mutta niitä on kiva teroittaa. Olenko oikeassa?

Kuvani veitsi on niin halpa että on taloudellissempaa heittää roskiin ja ostaa uusi kuin ryhtyä teroittamaan.
 
Taloudellisempaa ostaa halpa veitsi ja heittää roskiin kuin ostaa kaksi kiveä ja teroittaa sillä veitsi/veitset lopun elämää? Kyllähän noissä halvoissa veitsissä on melkein aina pehmeää seosta ja tylsyvät erittäin nopeasti. Kovemmat taas pysyvät terässä paremmin kunhan ei sivuttain pilaa terää. Yksi VG10 veitsi löytyy ja sitä ei ole vielä tarvinnut parin vuoden sisällä teroittaa. Muutama halvempi(wusthoff) on joutunut teroitukseen samassa ajassa. Kaikkia käytän melko tasapuolisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Taloudellisempaa ostaa halpa veitsi ja heittää roskiin kuin ostaa kaksi kiveä ja teroittaa sillä veitsi/veitset lopun elämää? Kyllähän noissä halvoissa veitsissä on melkein aina pehmeää seosta ja tylsyvät erittäin nopeasti. Kovemmat taas pysyvät terässä paremmin kunhan ei sivuttain pilaa terää. Yksi VG10 veitsi löytyy ja sitä ei ole vielä tarvinnut parin vuoden sisällä teroittaa. Muutama halvempi(wusthoff) on joutunut teroitukseen samassa ajassa. Kaikkia käytän melko tasapuolisesti.
Olen jokseenkin samaa mieltä. Jos joku haluaa hifistellä, niin ei siinä mitään väärää ole. Hyvä veitsi on aina huonompaa parempi. Mutta, olennaisempaa on että veitsi on terävä ja käyttäjä osaa käyttää sitä, sekä veitsi on jokseenkin edes toimiva tarkoituksessaan. Ammattikäyttö on sitten eri asia, tai ei kokonaan edes siinäkään.
 
Kyllä niissä metalleissa on eroa. Ei japsiveitset mitään rosteria ole vaan taottua laadukasta terästä hyvällä karkaisulla ja lämpökäsittelyllä. Terän materiaali on kova ja teroitus helppoa. Terä myös säilyy hyvin
 
Kyllä niissä metalleissa on eroa. Ei japsiveitset mitään rosteria ole vaan taottua laadukasta terästä hyvällä karkaisulla ja lämpökäsittelyllä. Terän materiaali on kova ja teroitus helppoa. Terä myös säilyy hyvin
Rosteriakin on monenlaista, karkaistua jne. Älä anna huijata itseäsi millään takomisella sun muilla. Nykypäivän teräkset ovat paljon laadukkaampia kuin entisajan Japanin sontaraudat, joita oli pakko takoa paljon karstan irtoamiseksi.

Takominen ei tee terästä paremmaksi.
 
Takomisella tosiaankin saatiin entisaikaan huonompilaatuisesta teräksestä muokattua paremmin käyttötarkoituksiin soveltuvaa terästä. Nykyterästen valmistusprosessit ovat niin kehittyneet, että takomisella ei taida saada mainittavia etuja, muuta kuin kivan näköisen kuvion teräkseen. Jota toki intohimoinen ja veitsistä kiinnostunut henkilö voi osata arvostaa. Itse ainakin pidän.

Japanilainen Yaxell käyttää veitsissään VG10 terästä, joka kylläkin on laadultaan ruostumaton teräs. Mutta ei tosiaankaan mikään perinteinen rosteri, vaan runsashiilinen veitsiteräs. Kromipitoisuus on "vain" 15%, kun oikeasti ruostumattomissa teollisuuden teräksissä (esim. AISI 304) kromipitoisuus on 18% ja tuolla seostuksella voidaan oikeasti vasta puhua korroosionkestävyydestä.

Uskoakseni terän kestävyys ja teroitettavuus liittyvät materiaalin kovuus ja sitkeys ominaisuuksiin, sekä luultavasti myös mikrorakenteella on jotain merkitystä. Hiomakiven mikroskooppisten kivijyvien särmät aiheuttavat terästä lastun irtoamisen, jolloin terään syntyy siis uusi särmä ja sitä voidaan sanoa teräväksi. Sitkeällä teräksellä tämä lastu ei ns. katkea, vaan kääntyy sivuun, jolloin terävän särmän tekeminen on vaikeampaa.
 
Takomisella tosiaankin saatiin entisaikaan huonompilaatuisesta teräksestä muokattua paremmin käyttötarkoituksiin soveltuvaa terästä. Nykyterästen valmistusprosessit ovat niin kehittyneet, että takomisella ei taida saada mainittavia etuja, muuta kuin kivan näköisen kuvion teräkseen. Jota toki intohimoinen ja veitsistä kiinnostunut henkilö voi osata arvostaa. Itse ainakin pidän.

Japanilainen Yaxell käyttää veitsissään VG10 terästä, joka kylläkin on laadultaan ruostumaton teräs. Mutta ei tosiaankaan mikään perinteinen rosteri, vaan runsashiilinen veitsiteräs. Kromipitoisuus on "vain" 15%, kun oikeasti ruostumattomissa teollisuuden teräksissä (esim. AISI 304) kromipitoisuus on 18% ja tuolla seostuksella voidaan oikeasti vasta puhua korroosionkestävyydestä.

Uskoakseni terän kestävyys ja teroitettavuus liittyvät materiaalin kovuus ja sitkeys ominaisuuksiin, sekä luultavasti myös mikrorakenteella on jotain merkitystä. Hiomakiven mikroskooppisten kivijyvien särmät aiheuttavat terästä lastun irtoamisen, jolloin terään syntyy siis uusi särmä ja sitä voidaan sanoa teräväksi. Sitkeällä teräksellä tämä lastu ei ns. katkea, vaan kääntyy sivuun, jolloin terävän särmän tekeminen on vaikeampaa.
Joo runsashiilinen ja ruostumaton erikoisteräs ei äkkiseltään kuullosta teroittajan unelmalta. Korjaa jos olen väärässä.



Ja sit missään nimessä ei saa varauksettomasti suositella japanilaisia veitsiä. On eri tyyppisiä veitsiä ja riippuu monesta asiasta minkä tyylinen on paras just siihen tilanteeseen. The Best Chef Knives and Kitchen Knives for the Home Cook — Gentleman's Gazette
 
Saatoin kirjoittaa hieman vaikeasti ymmärrettävästi, mutta korjataan nyt. Sitkeillä teräslaaduilla tarkoitin juurikin halvemmissa keittiöveitsissä käytettävää terästä. Niitä on vaikea teroittaa, koska kunnon särmää ei saa syntymään koska lastu ei katkea, vaan taipuu. Hiiliteräs tai tuo mainittu VG10 taas ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että teroitus on helppoa (lastu murtuu).
 
Joo runsashiilinen ja ruostumaton erikoisteräs ei äkkiseltään kuullosta teroittajan unelmalta. Korjaa jos olen väärässä.



Ja sit missään nimessä ei saa varauksettomasti suositella japanilaisia veitsiä. On eri tyyppisiä veitsiä ja riippuu monesta asiasta minkä tyylinen on paras just siihen tilanteeseen. The Best Chef Knives and Kitchen Knives for the Home Cook — Gentleman's Gazette



Nuo veitset ovat molemmat aika tylsiä, tässä Yaxell ja olen ihan amatööri vielä teroittamisessa.
 
Saatoin kirjoittaa hieman vaikeasti ymmärrettävästi, mutta korjataan nyt. Sitkeillä teräslaaduilla tarkoitin juurikin halvemmissa keittiöveitsissä käytettävää terästä. Niitä on vaikea teroittaa, koska kunnon särmää ei saa syntymään koska lastu ei katkea, vaan taipuu. Hiiliteräs tai tuo mainittu VG10 taas ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että teroitus on helppoa (lastu murtuu).

riippuu myös mihin tyytyy teroituksessa, itse kun käsin teroitan veitset ja Kivellä viimeisetkin terävyydet haen niin "halpis" veitsiinkin saa kyllä hyvän terän mutta vastaavasti kuluukin nopeasti.

itsellä globalin teräsveitset ykkösveitsinä ja halvat saksalaiset rinnalla, molemmat olleet jo kohta sen 15-16 vuotta käytössä...
 
itsellä globalin teräsveitset ykkösveitsinä ja halvat saksalaiset rinnalla, molemmat olleet jo kohta sen 15-16 vuotta käytössä...
Onko Wusthofin eri sarjojen terissä suuriakin eroja? Juuri hypistelin santokua 3-niittisellä kahvalla vs muovivalukahvalla (65€ vs 25€) ja itse terässä ei päälle päin näkynyt muuta eroa kuin kalliimman "kylkisuomut". IMHO, 25€ 'Made in Germany'-merkkisantokusta ei ole kovin paha hinta, ellei terä sitten ihan tinaa ole
 
Onko Wusthofin eri sarjojen terissä suuriakin eroja? Juuri hypistelin santokua 3-niittisellä kahvalla vs muovivalukahvalla (65€ vs 25€) ja itse terässä ei päälle päin näkynyt muuta eroa kuin kalliimman "kylkisuomut". IMHO, 25€ 'Made in Germany'-merkkisantokusta ei ole kovin paha hinta, ellei terä sitten ihan tinaa ole
Tämän mukaan ainakin Ikonissa ja Classicissa on samaa terämateriaalia käytetty:
 
XINZUO 8 inches Chef Knife Gyuto Knife Japanese VG10 Damascus Kitchen Knives Stainless Steel Butcher Knife Pakka wood handle -in Kitchen Knives from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group

Tuollaisen tilasin, ei ole vielä saapunut. Nyt mietinnässä millä tuollaista teroittelisi, joku hiomateline ehkä olisi paras? Perinteinen puikko löytyy ja tähän asti teroittelut hoituneet kivellä tai veitsenteroittimilla.

Aikanaan kun tein lihahommia eläkeikäisen lihamiehen kanssa ja valittelin että puukko on tylsä niin sain parin tunnin opastuksen teroittamisen saloihin. Muistaakseni meillä oli Bahcon veitsiä ja uskomattoman teräviä niistäkin tuli.

Onkos tämä tullut perille? Minä tilasin hurmoksessa saman ja samasta paikasta. Tilaus hyväksytty, tilaus lähetetty ja rahat pankin mukaan tilitetty. Tänään tuli Ali EP:ltä ilmoitus, että tilaus on peruttu, koska myyjä ei ole saanut rahoja. Tilaa heidän sivulta uudestaan. Sähköpostit vaikuttivat aidoilta.
 
Tuote siirtyi nopeasti lähetetty tilaan ja seurantakoodikin julkaistiin. jälkeen koodi näytti edelleen että tuotetta ei ole annettu kuljetukseen. Laitoin kaupalle "mitä vittua" viestiä ja parin päivän päästä vastasivat:
Dear ****.*******,
i have check the parcel on the post,
the knife have lost on the way to you,
we can send a new one to you,
thanks so much,

Tarviikin tänään laittaa viestiä että laittaa uuden seurantakoodin... En tiedä näkevätkö kaupat ostohistoriaani mutta jonkin verran on disputea tullut laitettua ja aina on rahat palautuneet täysimääräisinä.
Hauskin oli yksi veijari jonka alle kahden euron aurinkolasit olivat naarmuiset, ehdotti että saan 50 sentin alennuksen seuraavasta tilauksesta.
 
Minulla tilaus hyväksytty 18.3 ja lähetetty 20.3. Laiton Ali Ep:lle ja myyjälle kyselyn.
 
XINZUO 8 inches Chef Knife Gyuto Knife Japanese VG10 Damascus Kitchen Knives Stainless Steel Butcher Knife Pakka wood handle -in Kitchen Knives from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group

Tuollaisen tilasin, ei ole vielä saapunut. Nyt mietinnässä millä tuollaista teroittelisi, joku hiomateline ehkä olisi paras? Perinteinen puikko löytyy ja tähän asti teroittelut hoituneet kivellä tai veitsenteroittimilla.

Aikanaan kun tein lihahommia eläkeikäisen lihamiehen kanssa ja valittelin että puukko on tylsä niin sain parin tunnin opastuksen teroittamisen saloihin. Muistaakseni meillä oli Bahcon veitsiä ja uskomattoman teräviä niistäkin tuli.

Heh... komeasti saadaan tavallisesta teräksestä kerrostaottua damaskia, kun näytetään vähän laseria kyljille [emoji23]
 
Heh... komeasti saadaan tavallisesta teräksestä kerrostaottua damaskia, kun näytetään vähän laseria kyljille [emoji23]
Katsotaan jos puukko joskus saapuu onko laseroitu. Näitä puukkoja kun selailin niin tämä ei näyttänyt niin tökeröltä kopiolta kuin muutama "lookalike" puukko, toivottavasti on edes sinne päin.

Nyt vähän vaikuttaa että kauppiaan varasto on tyhjä ja tilauksia ei pysty toimittamaan. Jos veitsi olisi tuota TV-shop kamaa niin varmaan olisi pistänyt paketin tulemaan 90%:n katteella :)
 
Katsotaan jos puukko joskus saapuu onko laseroitu. Näitä puukkoja kun selailin niin tämä ei näyttänyt niin tökeröltä kopiolta kuin muutama "lookalike" puukko, toivottavasti on edes sinne päin.

Nyt vähän vaikuttaa että kauppiaan varasto on tyhjä ja tilauksia ei pysty toimittamaan. Jos veitsi olisi tuota TV-shop kamaa niin varmaan olisi pistänyt paketin tulemaan 90%:n katteella :)


Ainakin mobiililla kun ko. veitsen ilmoitusta selailin, niin sielä oli Q&A osiossa kysymys, että onko "Pattern Steel" vai laser engraving ja vastaus oli, että engraving. Mene ja tiedä sitten.

Edit: kuva

1d83acd439c62f8f0a3d11cbc6adabfa.jpg
 
Arvosteluissa 56 antoi viisi tähteä ja loput kaksi antoi vain neljä.
 
Ottamatta kantaa itse veitseen, niin oliko niin että Aliexpressissä myyjät saa suodatettua kommentteja, eli toisin sanoen halutessaan saavat siivottua huonot tähdet pois? Jotenkin semmoinen muistikuva jäänyt, että joku raportoi että hänen antama rehellinen arvostelu (siis myyjälle epäedullinen) oli poistettu näkyviltä. :confused:
 
Myyjä sentään vastasi että, tuote on lähetty. Olisko Ali halunnut tilauttaa samaa useamman kerran. Peruttu tilaus oli hieman eri numeroilla, joten en huomannut sitä.
Alkuperäinen tilaus saapui 25.4.2018. Hyvin pakattu, siistissä (pahvi)laatikossa. Ainakin kerran, tomaatti leikkaantui hyvin. Hyvä käteen. En valita.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä alkaa olemaan jo teroituskunnossa veitset. Kaapin pohjalta löysin Wusthoffin teroituspuikon, mutta en ole moista käyttänyt ikinä.

Saako tuon kanssa "tuhoa" jotenki voisi kuvitella, että kivi olisi helpompi käyttää kun veitsi pysyy samassa kulmassa?
 
Arvosteluissa 56 antoi viisi tähteä ja loput kaksi antoi vain neljä.
Tämä on Aliexpressissä huono puoli, kaikki antavat 5 tähteä, kun oikean näköinen tuote tulee perille tai ehkä jopa, kun saavat pienen hyvityksen väärästä tai viallisesta tuotteesta. Palautteista täytyy tavata ainakin kaikki alle 5 tähteä saaneet, että huonot puolet paljastuu.
 
Tämä on Aliexpressissä huono puoli, kaikki antavat 5 tähteä, kun oikean näköinen tuote tulee perille tai ehkä jopa, kun saavat pienen hyvityksen väärästä tai viallisesta tuotteesta. Palautteista täytyy tavata ainakin kaikki alle 5 tähteä saaneet, että huonot puolet paljastuu.
Niin ja kaikenlisäksi myyjät "ostavat" 5 tähden palautteita (antavat jotain alennuskuponkeja jos saavat 5 tähteä).
 
Törmäsin tämmöseen ukkeliin : Kaukolan-laatu
Ostinpa parit veitset ja pikateroittimet, ei haukkumista. Aina joutunu terottaan muiden puukkoja niin
tommosia pieniä teroittimia saavat käytellä jatkossa. Ajaa asiansa ihan ok KUN ei aleta nyt hifistelemään liikoja.
Ja siis ihan tapasin tuon ukon, siksi linkitin sivunkin. Kunnon elämäntapaintiaani, hienoissa salkuissa
kamat oli mukana. Tuli mieleen vanhan ajan kaupparatsut. :cigar2: aina propsit tämmöselle duunille :happy:

EDIT: ja onhan tuolla sivuilla ihan helvetin hyödyllistä perustietoa tarjolla...
 
Kyllä nämä kiinan kauppiaat ovat epeleitä. Muutamien väärien seurantakoodien ja selittelyjen jälkeen laitoin disputea kommenteilla "petturi joka ei edes aio lähettää tuotetta". Muutama tunti myöhemmin tuli toimiva seurantakoodi ja näyttäisi että joku paketti olisi tulossa. Odotukset saapuvan tavaran suhteen ei ole kovin korkealla.
 
Disputen jälkeen olivat kiidättäneet näköjään puukon postiin ja maksaneet pikatoimituksen. Tänään posteljooni toi paketin ovelle ja ekat viillot on veitsellä tehty.

Hyvässä terässä on, hyvin viimeistelty ja käteen sopiva puukko. Mainoskuvissa terän kuviointi on liioiteltua ja toimitetun veitsen terässä tuskin näkyvissä. Raitoja tutkimalla näkyy että eivät ole laserilla piirrettyjä viivoja vaan ihan oikeita kerroksia. Teroitus näyttäisi olevan symmetrinen.

Ihan hyvä hankinta tällä hinnalla. Kun veitsen hintaan lisäisi tullit ja alvit sekä maahantuojan katteen niin samalla rahalla kaupasta löytyisi varmasti parempiakin ostoksia.
 
Disputen jälkeen olivat kiidättäneet näköjään puukon postiin ja maksaneet pikatoimituksen. Tänään posteljooni toi paketin ovelle ja ekat viillot on veitsellä tehty.

Hyvässä terässä on, hyvin viimeistelty ja käteen sopiva puukko. Mainoskuvissa terän kuviointi on liioiteltua ja toimitetun veitsen terässä tuskin näkyvissä. Raitoja tutkimalla näkyy että eivät ole laserilla piirrettyjä viivoja vaan ihan oikeita kerroksia. Teroitus näyttäisi olevan symmetrinen.

Ihan hyvä hankinta tällä hinnalla. Kun veitsen hintaan lisäisi tullit ja alvit sekä maahantuojan katteen niin samalla rahalla kaupasta löytyisi varmasti parempiakin ostoksia.

Olihan tähän tuotekuvaus ja arvo merkattu normaalisti; keittiötarvike, arvo 10$. Samaa mieltä kuvauksestasi ja toiminnasta. Suomihinta olisi varmaan lähellä tuota heidän ovh:ta. Tuli kotiintuotuna ilman mitään seurantaa, käsittääkseni suoraan valmistajalta.
 
En huomannut katsoa paketin tietoja. Mulla näkyi kolmannella kysymällä kokoajan seurannassa ja kotimaassa liikkui pikakirje nimikkeellä.
 
Todella pieniä nuo Lanskyn kivet ja jotenkin vaikean näköistä käyttää. Linkkaamasi kitin kivistä eo edes löydy kovin hienoa viimeistelyyn.



Tämä TSProf vaikuttaa siltä, että normaalilla kivellä veitsi on jo teroitettu, ennnen juin tämä on kasattuna pöydällä.

 
Todella pieniä nuo Lanskyn kivet ja jotenkin vaikean näköistä käyttää. Linkkaamasi kitin kivistä eo edes löydy kovin hienoa viimeistelyyn.



Tämä TSProf vaikuttaa siltä, että normaalilla kivellä veitsi on jo teroitettu, ennnen juin tämä on kasattuna pöydällä.



Lanskyyn totta kai varusteeksi C-puristin pöytäkiinnitystä varten tai painavampaan levyyn kiinnitettävä teline, sekä hoonauskivi ja -nahka.

TSProf on niin hieno, että säilyttäisin sitä kasattuna keittiössä tai työhuoneessa spottilampun alla :D TSProfin merkittävin etu taitaa olla teroitettavan puolen vaihto ”pikana” veitseä akselin varassa pyöräyttämällä vs. Lansky.

Muistaakseni myös Wicked Edge valmistaa ”hallitun teräkulman teroittimia”, joissa veitsi asetetaan teroittimeen leikkaava särmä ylöspäin ja terää hivellään molemmin puolin Lanskymaisilla kivillä. Tämä ratkaisut ei jostain syystä houkuttanut, olikohan hinta liian kova...?

Kysymys: Kuinka hallitsette kivellä teroittaessa veitsen ja kiven välisen kulman? Onnistutteko teroittamaan terän koko pituudeltaan esim. 19 asteen kulmaan? Minulla on hankaluuksia pitää kulma stabiilina, jolloin teränsuusta ja -profiilista tulee vaihteleva... :/
 
Lanskyn 5 kiven setti löytyy. Ei tule käytettyä, hidas ja hankala. Tai sitten en vaan osaa, mutta iso kaksipuoleinen japsikivi toimii paremmin.
 
Kysymys: Kuinka hallitsette kivellä teroittaessa veitsen ja kiven välisen kulman? Onnistutteko teroittamaan terän koko pituudeltaan esim. 19 asteen kulmaan? Minulla on hankaluuksia pitää kulma stabiilina, jolloin teränsuusta ja -profiilista tulee vaihteleva... :/

Se pitää vain oppia, ei mullakaa todellakaan pysy tasaisena. Muutenkin koetan saada veitsen kärkeen terävämmän kulman viiltämiseen.

Hedelmäveitset yms joissa tavallinen V-muoto kelpaa vetelen läpi vulkanuksella. Perus rullateroitinkin kävisi, kunhan jonkun terän saa helposti.
 
Lanskyyn totta kai varusteeksi C-puristin pöytäkiinnitystä varten tai painavampaan levyyn kiinnitettävä teline, sekä hoonauskivi ja -nahka.

TSProf on niin hieno, että säilyttäisin sitä kasattuna keittiössä tai työhuoneessa spottilampun alla :D TSProfin merkittävin etu taitaa olla teroitettavan puolen vaihto ”pikana” veitseä akselin varassa pyöräyttämällä vs. Lansky.

Muistaakseni myös Wicked Edge valmistaa ”hallitun teräkulman teroittimia”, joissa veitsi asetetaan teroittimeen leikkaava särmä ylöspäin ja terää hivellään molemmin puolin Lanskymaisilla kivillä. Tämä ratkaisut ei jostain syystä houkuttanut, olikohan hinta liian kova...?

Kysymys: Kuinka hallitsette kivellä teroittaessa veitsen ja kiven välisen kulman? Onnistutteko teroittamaan terän koko pituudeltaan esim. 19 asteen kulmaan? Minulla on hankaluuksia pitää kulma stabiilina, jolloin teränsuusta ja -profiilista tulee vaihteleva... :/

Eipä tuota kivellä teroittamista voi hallita muuten kuin harjoittelemalla. Itsellänikin on toinen puoli "huonompi" kuin toinen. Ja tuskinpa se koskaan jämptisti pysyy tietyssä teräkulmassa. Mutta sitten kun hallitsee kivellä teroituksen kohtuullisesti niin aika helposti saa teroitettu/ylläpidettyä hyvää terää.
 
Ei tuota lanskyn systeemiä ainakaan keittiöveitsien teroittamiseen kannata hommata. Joillekin pienemmille veitsille ja taittoveitsille se soveltuu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 712
Viestejä
4 513 835
Jäsenet
74 457
Uusin jäsen
armo79

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom