Kokkiveitset

Eiköhän nuo ole niitä Japanin Fiskarseja eli kotikeittiön markettilaatua. Ei 60e voi odottaa muuta kolmelta veitseltä, toki ajaa varmasti asiansa ihan kuten Fiskarsitkin muttei mitään erikoista. Ennemmin laittaisin tuon summan yhteen veitseen jolla tekee kaiken saman kuin noilla kolmella. Hyviä ja edullisia ovat Victorinoxin ja Arcosin eurooppalainen kokkiveitsi ja santoku tuossa hintaluokassa. Japanilaisilta löytyy vastaavia merkkejä mutta niitä en niin tunne ja teroittaminen voi olla hankalampaa mahdollisen 15 asteen teräkulman takia. Itse suosin hahloteroitinta koska sillä saa terävää normaaliin käyttöön ja käyttökynnys on matala.

Huomiona että vaikka täällä hehkutetaan noita 120e japanilaisia veitsiä niin peruskäyttöön useimmille sopii joku vähemmän kova ja huolettomampi veitsi, koska lohkeamisvaaraa ei ole ja voi teroittaa esim. hahloteroittimella.
 
Motonet myi noita samoja veitsiä jossain vaiheessa alessa, oiskos ollut 20€ kpl. Ostin silloin pari ja ihan ok laatua, ainakin tuohon hintaan.
 
Kiitos vastauksista, tilasin nuo kuitenkin kokeeksi ja hiomakivet löytyy joten teroitus ei ole ongelma
Ihan kelpo veitset, mutta suosittelen ohentamaan noita veitsiä jos jaksaa hioa, vähän paksuja ovat terän puolesta. "knife thinning" googleen niin tulee paljo oppaita.
 
Ihan kelpo veitset, mutta suosittelen ohentamaan noita veitsiä jos jaksaa hioa, vähän paksuja ovat terän puolesta. "knife thinning" googleen niin tulee paljo oppaita.
Varmaan riippuu ihan käytöstä onko siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.
 
Varmaan riippuu ihan käytöstä onko siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.
Just näin. Minulla on yksi Arcosin santoku joka on teräprofiililtaan ohut joten leikkaa ohutta siivua hienosti ja tarkasti, mutta Victorinoxin perus leveäteräinen kokkiveitsi on taas parempi jos tarvitsee enemmän voimaa (esim maissintähkän leikkaamisessa). Tuo Kokkiveitsi taas on vähän kömpelö tarkaan työskentelyyn, joten molemmille on paikkansa.
 
Joskus tulevaisuudessa voisi hommata esim mac veitsen yleiskäyttöön ovat vissiin hintasekseen kohtuu hyviä
 
Lueskelin läpi tätä keskustelua ja jotkut oli tilannu joskus aiemmin kiinan veitsiä niin minkalaista käyttökokemusta niistä on kertynyt ja tietenkin merkkejä ja malleja voisi laittaa. Olisi ainakin hyvä harjoitella terotusta niihin
 
Katselin että
"aika stylet fiskarsit, et noi ku sit alessa...mut nehän siis on alessa...kauhhia hinta!"
Fiskarsit meinaan aika peltisiä valtaosin...

404963331_7191385887566729_1746745882979050633_n.jpg
 
Katselin että
"aika stylet fiskarsit, et noi ku sit alessa...mut nehän siis on alessa...kauhhia hinta!"
Fiskarsit meinaan aika peltisiä valtaosin...

404963331_7191385887566729_1746745882979050633_n.jpg
Se on japanilaiset veitset muotia nyt niin miksei sitten Fiskarssikin lähtisi mukaan :D. Eihän ne edulliset japanilaiset Fiskarssia vastaavat kotitalousveitset ole sen kummenpia. Halpoja parin kympin veitsiä ja suorituskyky sen mukaista.
 
Juu, parinkympin veitsien vertailua mielessäni luulinkin tekeväni, enkä "satasen veitsiparin".
 
Tämä veitsi oli positiivinen kokemus ainakin näin ei ammattilaisen käyttöön, terävä jo paketista ottettaessa ja hyvän tuntoinen kädessä ja käytettäessä

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! €38.00 42%OFF | XINZUO 210mm Chef Knife 3 Layer 440C Core Clad Steel Kitchen Knives Stainless Steel Sharp Butchers Gyutou Knife with G10 Handle
 
Reps aliexpress. Jos itse tilaisin veitsen ulkomailta niin se olisi Japanista. Olipa sitten vaikka 20€ lisää hintaa samantyyliseen kiinaversioon.
 
Sain joululahjaksi ensimmäiset jos ei nyt kunnon niin ainakin vähän paremmat veitset. Multa löytyy jo tälläinen fiskarssin ikivanhan veitsenteroitin, niin lähdinkin kysymään, että onko tollanen varma tapa tuhota terä vai onko ihan päteviä vehkeitä? Kannattaako mielummin ostaa teroituskivi? Viimeistelyyn löytyy tollanen teroituspuikko minkä sain myös lahjaksi.
 

Liitteet

  • IMG_4396.jpeg
    IMG_4396.jpeg
    215,6 KB · Luettu: 14
Sain joululahjaksi ensimmäiset jos ei nyt kunnon niin ainakin vähän paremmat veitset. Multa löytyy jo tälläinen fiskarssin ikivanhan veitsenteroitin, niin lähdinkin kysymään, että onko tollanen varma tapa tuhota terä vai onko ihan päteviä vehkeitä? Kannattaako mielummin ostaa teroituskivi? Viimeistelyyn löytyy tollanen teroituspuikko minkä sain myös lahjaksi.
Meillä on tuo samainen teroitin ja taloudessa kaksi laatuveistä. Eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan. Teroituskivi on niitä veitsiä varten. Luultavasti joululahjaksi saatu kokkitarvikekaupan lahjakortti käytetään timanttipuikkoon sen kiven kaveriksi.

Landella samainen teroitin ja Ikean vitosen kokkiveitsi. Sille se kelpaa.
 
Sain joululahjaksi ensimmäiset jos ei nyt kunnon niin ainakin vähän paremmat veitset. Multa löytyy jo tälläinen fiskarssin ikivanhan veitsenteroitin, niin lähdinkin kysymään, että onko tollanen varma tapa tuhota terä vai onko ihan päteviä vehkeitä? Kannattaako mielummin ostaa teroituskivi? Viimeistelyyn löytyy tollanen teroituspuikko minkä sain myös lahjaksi.
Mikähän se vähän parempi veitsi sitten on? Eiköhän tuo Fiskars aja asiansa ellei nyt oikeasti ala olemaan jotain päälle satasen veitsiä tai kalliimpia.
 
Damaski-terälle en tuota antaisi, väärä teroituskulma.
Juu, siksi olisi kiva kuulla mitä ne uudet veitset nyt on. Jollekin voi tarkoittaa se vähän parempi veitsi sen viiden euron Ikean veitsen sijaan sitä noin 30 euron Ikeaa (365-sarjan veitset päteviä hintalaatusuhteeltaan).
 
En nyt tähän hätään muista valmistajaa, mutta eipä eipä noi kivet nyt hirveitä maksa, niin samakos se on ostaa sellainen ja pistää kaikki vanhat fiskarsit ja uudet veitset terään. Fiskarseilla hyvä ottaa tuntumaa kiveen.
 
Onko veitsille magneettiliuskaa jonka itsessään voisi esim jääkaapin sivuun kiinnittää. Jos kun ei ole mitään paikkaa keittiössä johon voisi/raaskisi mitään ruuvikiinnitteistä magneettilistaa laittaa?
 
Älkää nyt helvetissä menkö koskemaan noihin teroituskiviin jos ette ole käyneet 75h damasco-kurssia, pilalle menee muuten

..Tuo fiskarsin juttu on varmaan ihan pätevä arkiveitsille
 
Damaski-terälle en tuota antaisi, väärä teroituskulma.

Tuo "Damaski" sinällään ei kerro muutakuin miten terä on taottu(useasta eri kerroksesta) tai kuvioitu, se mikä määrää on tosiaan se mikä on sen veitsen tarkoitettu teroituskulma.
Yleisestiottaen japanialaisissa keittiöveitsissä terä on kovempaa matskua ja teroituskulman voi siten tehdä pienemmäksi ilman että se tylsyy samantien, toisaalta kova terä on hauras ja lohkeaa suht helposti kaltoinkohdeltuna. Eurooppalaisissa kokkiveitsissä terä on hiukan pehmeämpää ja teroituskulma pitää siten olla hiukan suurempi ettei se tylsy heti, toisaalta terä ei lohkea vaikka vähän leikkaisi jäätä/luuta/tjsp tai jos terää vääntää, se todennäköisesti vaan vääntyy mutkalle.

Sain joululahjaksi ensimmäiset jos ei nyt kunnon niin ainakin vähän paremmat veitset. Multa löytyy jo tälläinen fiskarssin ikivanha veitsenteroitin, niin lähdinkin kysymään, että onko tollanen varma tapa tuhota terä vai onko ihan päteviä vehkeitä? Kannattaako mielummin ostaa teroituskivi? Viimeistelyyn löytyy tollanen teroituspuikko minkä sain myös lahjaksi.

Tuo on melko varma tapa tuhota uudet puukot jos ikivanhalla (= paljon käytettyllä) ja kuluneella teroittimella, missä mahdollisesti teroituskulma on eri kuin teroituslaitteessa, rupeaa teroitteleen uusia kenties erityyppisiä veitsiä. Noita teroittimia taitaa löytyä sekä tavan fiskarseille että japanilaisille veitsille(pienempi teroituskulma), kunnollinen teroitin lienee ihan toimiva, kunhan teroituskulma on oikea ja mekanismi ei ole loppuun kulunut.

Sikäli jos veitsen teroittaa hiomakivillä kunnolla niin siihen ei pitäisi käyttää enää mitään puikkoja viimeistelyyn, sillä saanee helposti vaan terän tylsemmäksi. Puikko on yleensä sitä varten että sillä voi vähän ehostaa terää varsinaisten teroitusten välillä ja tavan karkaistuja puikkoja ei pitäisi oikeastaan käyttää kovateräisille veitsille ollenkaan, keraamiset ja timanttiversiot ehkä erikseen. Yleisestiottaen kovateräistä veistä tarvii teroittaa paljon harvemmin muutenkin kuin "tavan fiskarssia". Jos nyt jotakin tarvii teroittamiseen niin itse hommaisin yhden kunnollisen meedium karkeuksisen(~1000) hiomakiven ja lähtisin sillä harrastamaan, sillä saa fiskarssit ja japaninpuukot riittävän teräväksi tavan käyttöön. Hifistellä toki voi mutta ei ole normikäytössä tarpeen...
 
Onko veitsille magneettiliuskaa jonka itsessään voisi esim jääkaapin sivuun kiinnittää. Jos kun ei ole mitään paikkaa keittiössä johon voisi/raaskisi mitään ruuvikiinnitteistä magneettilistaa laittaa?

Jollakin jämäkällä kaksipuolisella teipillä tuollainen magneettiteline kyllä pysyy jääkaapin kyljessä, kunhan putsaa pinnat kunnolla ennen liimausta. Mulla on pysynyt keittiön seinän kaakelissa puinen (itsetehty) magneettiveitsiteline monta vuotta paikallaan ilman merkkiä irtoilusta vaikka se on päivittäisessä käytössä, muistaakseni tällä tai vastaavalla liimasin.
 
Tuo "Damaski" sinällään ei kerro muutakuin miten terä on taottu(useasta eri kerroksesta) tai kuvioitu, se mikä määrää on tosiaan se mikä on sen veitsen tarkoitettu teroituskulma.
Yleisestiottaen japanialaisissa keittiöveitsissä terä on kovempaa matskua ja teroituskulman voi siten tehdä pienemmäksi ilman että se tylsyy samantien, toisaalta kova terä on hauras ja lohkeaa suht helposti kaltoinkohdeltuna. Eurooppalaisissa kokkiveitsissä terä on hiukan pehmeämpää ja teroituskulma pitää siten olla hiukan suurempi ettei se tylsy heti, toisaalta terä ei lohkea vaikka vähän leikkaisi jäätä/luuta/tjsp tai jos terää vääntää, se todennäköisesti vaan vääntyy mutkalle.



Tuo on melko varma tapa tuhota uudet puukot jos ikivanhalla (= paljon käytettyllä) ja kuluneella teroittimella, missä mahdollisesti teroituskulma on eri kuin teroituslaitteessa, rupeaa teroitteleen uusia kenties erityyppisiä veitsiä. Noita teroittimia taitaa löytyä sekä tavan fiskarseille että japanilaisille veitsille(pienempi teroituskulma), kunnollinen teroitin lienee ihan toimiva, kunhan teroituskulma on oikea ja mekanismi ei ole loppuun kulunut.

Sikäli jos veitsen teroittaa hiomakivillä kunnolla niin siihen ei pitäisi käyttää enää mitään puikkoja viimeistelyyn, sillä saanee helposti vaan terän tylsemmäksi. Puikko on yleensä sitä varten että sillä voi vähän ehostaa terää varsinaisten teroitusten välillä ja tavan karkaistuja puikkoja ei pitäisi oikeastaan käyttää kovateräisille veitsille ollenkaan, keraamiset ja timanttiversiot ehkä erikseen. Yleisestiottaen kovateräistä veistä tarvii teroittaa paljon harvemmin muutenkin kuin "tavan fiskarssia". Jos nyt jotakin tarvii teroittamiseen niin itse hommaisin yhden kunnollisen meedium karkeuksisen(~1000) hiomakiven ja lähtisin sillä harrastamaan, sillä saa fiskarssit ja japaninpuukot riittävän teräväksi tavan käyttöön. Hifistellä toki voi mutta ei ole normikäytössä tarpeen...

Kiitoksia hyvästä viestistä. Tilasin tollasen kiven missä 1000/6000 ja ajattelin sillä hoitaa kaikki veitset kuntoon. Pitää tarkemmin kattoa vielä mitä matskua toi puikko on ja ehkä sitten vedällä muutaman käyttökerran jälkeen parit vedot sillä varsinaisten teroitusten välillä.
 
Onkos suosituksia mistä saisi järkevään hintaan kaksipuolisen 400/1000 "Diamond stonen"? En pikaisesti löytänyt mistään Suomesta, ja Euroopan kauppoja en taas tiedä aiheen tiimoilta.
 
Onkos suosituksia mistä saisi järkevään hintaan kaksipuolisen 400/1000 "Diamond stonen"? En pikaisesti löytänyt mistään Suomesta, ja Euroopan kauppoja en taas tiedä aiheen tiimoilta.
Mä kävin Chez Mariuksessa juttelemassa teroittamisesta ja myivät mulle tollasen:


Ei ole etsimäsi tuote, mutta käytän tuota n. 10 kertaa mieluummin kuin perinteistä teroituskiveä. Veitsi lappeelleen laudan tai muun korotuksen päälle ja lastalla hinkataan pari kierrosta per puoli. Todelläkin hintansa väärtti.
 
Moi. Onko olemassa jotain hyvää (ja mielellään edullista!) ns. aloittelijan pakettia jossa olisi ihan pätevät veitset kotikeittiöön vaikka niistä ei sen paremmin ymmärtäisikään? Tosi satunnaisesti tulee lihaa käsiteltyä, fileoitua yms. niin ei tarvitse tunarille heti olla japanilaisia huippuveitsiä.
 
Moi. Onko olemassa jotain hyvää (ja mielellään edullista!) ns. aloittelijan pakettia jossa olisi ihan pätevät veitset kotikeittiöön vaikka niistä ei sen paremmin ymmärtäisikään? Tosi satunnaisesti tulee lihaa käsiteltyä, fileoitua yms. niin ei tarvitse tunarille heti olla japanilaisia huippuveitsiä.

Fiskarsit on ihan päteviä yleisveitsiä. Juuri sellaisia, että jos ei paljon ymmärrä, niin ei pieleen mene. Niistä sitten voi lähteä itseään kehittämään ja siirtymään hifistelyn puolelle.

Laitetaas vielä edittiä, että nimenomaan Fiskars. Ite tein joskus sen virheen, että kun ajattelin, että ne on vähän mustaoransseine kahvoineen niin rumia, niin että eihän se pieleen menis, jos ottais saman firman hackmannin veitset. No kyllä meni pieleen. Aivan liian kovaksi karkaistuja oli ne. Vähän fileoi, niin terät menee poikki ym. Sopivat ainoastaan kerran vuodessa joulupöytään ylikypsää kinkkua leikkaamaan ne hackmannit.
 
Viimeksi muokattu:
Kovin monta veistä ei kannata edes hankkia alkuun. Kokkiveitsi, pikkuveitsi ja kuorimaveitsi vie jo pitkälle. Jos tykkää kovakuorisesta leivästä niin sitten leipäveitsi myös. Fiskars, Arcos ja Victorinox ovat kaikki hyviä veitsiä tuohon käyttöön järkevällä hinnalla, ja Arcos ehkä paras hinta-laatusuhteeltaan mutta joutuu usein tilaamaan netistä. Joku perus hahloteroitin kahdella hahlolla kaveriksi niin ei jää veitsen terävyydestäkään kiinni ruuanlaitto.
 
Arcos on hyvä hinta laadultaan, ja victorinoxin 17cm santoku veistä voi myös suositella, erittäin hyvä hintalaatu. Fiskarseissa ei laatu mikään kovin vakuuttava ole enään nykyään. Edellistä lainaten, aika pitkälti kyllä pärjää kokkiveitsi, pikkuveitsi ja leipäveitsi setillä. Leipäveitseen ei kannata montaa euroa sijoittaa.
 
Santoku veitsessä on ne urat, ne vissiin on tarkoitettu lähinnä siihen et kun vaikka jotain vetistä (vaikka tomaattia) pilkkoo, ne urat auttaa rikkomaan sen veden pintajännityksen ja on nopeampaa ja helpompaa pilkkoa tuon tapaista tavaraa? Eikö sit pelkkä Santoku veitsi olis parempi kuin perus kokkiveitsi, onko niillä muita eroja?
edit: löytyikin videoita youtubesta aiheesta eli lähinnä taitaa olla mieltymyksistä ja tottumuksista kiinni
 
Viimeksi muokattu:
No siitä veitset sitten kaikkiin yleisimpiin tilanteisiin.





Edit:
Jos sitten pakko valita kokkiveitsen ja santokun väliltä, niin kokkiveitsi toimii tilanteessa kuin tilanteessa (kokkiveitsellä voi helposti pistää asioiden läpi). Eikä kyllä ole pahemmin ollut ongelmia porkkanoiden tai tomaattien kanssa perus kokkiveitsellä, ellei nyt veitsen terä ole päässyt tylsäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Itse taas tykännyt enemmän santokusta. Terä suorempi ja ja veitsi vähän lyhyempi. Minusta kokkiveitsen terävä ylöspäin kaareutuva terä on kömpelö käytössä verrattuna santokuun, ja ei ihan niin turvallinenkaan kun kävelee veitsi kädessä keittiössä. Nämä on ihan makuasioita kummasta tykkää ja molemmat on keittiön yleisveitsiä. Kokkiveitsi ehkä aavistuksen parempi keinuleikkuussa kun taas santoku suorassa leikkuussa (kaareva terä vs. suorahko terä).
 
Mikä on yleispätevä terotuskulma veitsille keittiössä ?
" Laadukkaat japanilaiset veitset teroitetaan alle kymmenestä asteesta 15 asteeseen asti. Länsimaiset, laadukkaammat veitset kovuudessa HRC 58 kannattaa teroittaa 15 asteen kulmassa, ja pehmeämmät veitset kuten Fiskars ja Sanelli noin 20+ asteen kulmaan asti. "
 
" Laadukkaat japanilaiset veitset teroitetaan alle kymmenestä asteesta 15 asteeseen asti. Länsimaiset, laadukkaammat veitset kovuudessa HRC 58 kannattaa teroittaa 15 asteen kulmassa, ja pehmeämmät veitset kuten Fiskars ja Sanelli noin 20+ asteen kulmaan asti. "
Monet hahloteroittimet on tuon 20 astetta, ja joissain on lisäksi 15 asteen hahlo.
 
Saako noita Victorinox veitsiä ostettua suomesta vai pitääkö mennä Amazonin puolelle?
 
Laitetaan nyt tänne topiciin, mielestäni tällä kaverilla parhaimmat (turhat hifistely hommat pois jättävät) teroitus vinkit:

 
Laitetaan nyt tänne topiciin, mielestäni tällä kaverilla parhaimmat (turhat hifistely hommat pois jättävät) teroitus vinkit:



Juuri eilen itse katoin kans tuon, sillä on kyllä parhaat videot terotukseen, pitäis vaan jostain löytää toi kivi ja strop tarvikkeet mutta ne varmaan menee Amazonista ostoon? Ainakin noita kiviä kokeilin joku päivä ettiä mut Amazon oli about ainut paikka mistä niitä sais.
 
Jahas :D Olis varmaan pitäny vaan googlettaa eka ite mut kuvittelin että liian erikoinen merkki suomelle.

Tähän pakko tarttua, lienee kuitenkin yksi suurimmista ja tunnetuimmista valmistajista täälläpäin maailmaa :)

Suomessa Fiskars on toki Fiskars.
 
Juuri eilen itse katoin kans tuon, sillä on kyllä parhaat videot terotukseen, pitäis vaan jostain löytää toi kivi ja strop tarvikkeet mutta ne varmaan menee Amazonista ostoon? Ainakin noita kiviä kokeilin joku päivä ettiä mut Amazon oli about ainut paikka mistä niitä sais.

Itsekin katsellut muutamista paikoista Alista tms toki löytyy halpoja 400/1000 diamond stoneja, mut laatu voi sitten olla kohtuullista tai huonoa. Tämä taitaa olla se paras valinta euroopasta, mitä tuo Outdoorin kaverikin value mallina suositellut:

20€ keksii vielä jotain lisää amazonista, niin pääsee ilmaisilla posteilla. Stroppi sieltä varmaan myös löytynee.
 
Noita kiviä ei oikeasti tarvita kuin täysin pilalla olevien veitsien uudelleen asetuksiin laittamiseen. Timanttiviila on aivan riittävä suurempaankin teroitukseen, jos jäänyt puikolla ylläpito väliin.

Ja kulmasta, että silläkään ei lopuksi ole paljon väliä. Tärkeintä on, että se pysyy teroituksissa samana.
 
Noita kiviä ei oikeasti tarvita kuin täysin pilalla olevien veitsien uudelleen asetuksiin laittamiseen. Timanttiviila on aivan riittävä suurempaankin teroitukseen, jos jäänyt puikolla ylläpito väliin.

Ja kulmasta, että silläkään ei lopuksi ole paljon väliä. Tärkeintä on, että se pysyy teroituksissa samana.
Tää kulman samana pitäminen on just se vaikein osuus ainakin itelle. Timanttiviila vois olla helpompi kun pitää veitsen paikallaan ja liikuttaa viilaa. Näin jouduin tekemään kivelläkin kun muuten en saanut hyvää jälkeä. Hahloteroittimen keraamiset teroituspäät on hyvät ylläpitoon.
 
Ostin tuon @Lassivv mainitseman Sharpalin kiven kun on ollut kivi etsinnässä jo pitkään ja Suomesta ei oikein löytynyt sellaista josta hyvät arvostelut. Ostin samalla myös saman valmistajan timanttiviilan niin sai tilauksen ilman posteja (postit olis ollut 14eur) voi vertailla ja optetella teroittamista rauhassa. Koitan muistaa kirjoittaa tänne miten noiden käyttö onnistuu "maallikolta".
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 598
Viestejä
4 510 226
Jäsenet
74 440
Uusin jäsen
Pusa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom