Kokemuksia Ubiquitin reitittimistä (ja muista verkkovermeistä).

OpenVPN suorituskyky on aika surkea ER-X:llä ja vielä surkeampi ER-L:llä.
Liikenteen kun pitää kulkea prosessorin kautta, ER-X:ssä on 2C4T 880Mhz kun ER-L:ssä on 500Mhz muistaakseni 2C2T but don't quote me on that.
Sellainen 15-25Mbps on ihan realistinen mitä voit ER-X:ltä odottaa, ilman authia tai cryptoakin puhutaan maks 60-65Mbps.
Ubiquiti Networks Community
ER-L:stä en jaksa testejä etsiä mutta prosessori on lähes puolet hitaampi niin...

IPSec suorituskyky on huomattavasti parempi mutta onnea tämmöisen VPN palvelun löytämiseen joka tarjoaa tuon vaihtoehdon.
Tuossa ER-X testiä Edgerouter X - IPsec Benchmarked

Parin sadan euron ER-4 kannattaa tutustua jos parempi OpenVPN suorituskyky kiinnostaa. En nyt muista minkälainen se suorituskyky siinä on ja muutenkin uusi tuote uudella alustalla niin jonkinmoisia kasvukipuja varmaan vielä.


Onko kukaan tunannut Unifi USG:n kanssa OpenVPN:ää käyttöön? Itse UI ei tuota tue mutta ilmeisesti sen saisi jotenkin toimimaan. Onko kokemuksia todellisuudesta?
 
Ketjusta innostuneena rupesin itsekin suunnittelemaan päivitystä Ubiquitin vehkeisiin. Nyt käytössä Elisan kuidun päässä Asus RT-N56U reitittimenä ja Asus RT-N56U B1 WLAN-tukarina + D-linkin kytkin. Toimiiko alla oleva suunnitelma tai onkohan siihen eksynyt joku perustavaa laatua oleva virhe? Sähkökaapissa ei ole liikaa tilaa, joten laitteet/sähköjohdot minimiin. Tuoko CloudKey jotain lisäarvoa? Entäs Security Gateway vs. EdgeRouter X vs. EdgeRouter Lite?

Network.PNG
 
@timop Nyt tulee pitkä ja sekava postaus mutta tulkoon.

"Vapaita" kanavia (eli ei päällekkäisiä) 2.4Ghz taajuudella ja 20MHz kaistanleveydellä on vain 3kpl, kanavat 1, 6 ja 11.. 5Ghz taajuudella ja 80MHz kaistanleveydellä ei-DFS kanavia on vain 1kpl..

Käyttäisin itse 2.4Ghz 20MHz (HT20) ja 5Ghz 40MHz (VHT40).
Jos asut keskellä ei mitään ja/tai naapureiden verkot ei näy ollenkaan missään käyttöalueellasi niin sitten 40MHz ja 80MHz (2.4+5) käyttö on oikeutettua.

Mutta muista silti että 2.4Ghz taajuudella on PALJON häiriöitä: bluetooth, USB3 (tosin vain tosi lyhyellä etäisyydellä), mikroaaltouunit, langattomat hiiret/näppäimistöt ja niin edespäin.
5Ghz taajuudella se 80MHz käyttö on vielä hankalampaa koska se kanava on silloin ihan helvetin leveä ja jos jossakin siinä kohtaa on häiriöitä niin en yllättyisi jos 40MHz >> 80MHz vaihto ei nosta siirtonopeuksia yhtään.

160MHz kaistanleveys on vielä typerämpi. Se kun haukkaa UNII-1 alueen kokonaan ja ensimmäiset 4 DFS kanavaa joita pitää haistella 1min ennenkuin tukiasema voi parkkeerata itsensä sinne. (Tuota TWDR/ATC aluetta pitää haistella 10min ennenkuin tukiasema voi parkkeerata itsensä sinne.)
Pikaisesti Paintissa räpelletty tuon kartan päälle kaistanleveydet jos siitä saisi jotain käsitystä kuinka vähän niitä 5Ghz kanavia loppuviimein on. Tarvita kuin yksi seinänaapuri paska mokkulansa kanssa joka on oletus asetuksilla että kaikki ei-DFS kanavat on käytetty
(Eihän se tietenkään tarkoita että kanava olisi käyttökelvoton mutta aiheuttaa silti harmaita hiuksia)​
upload_2018-2-27_16-51-40.png
Mene lähes mihin tahansa yritys ympäristöön. Harvemmin löydät sieltä 80MHz käytössä. Useimmiten verkko on toteutettu niin että yhtä 40MHz tukaria kohden on useampi 20Mhz tukari, ripoteltuna eri kanaville järkevästi. Pelkästään 20Mhz ja ei yhtään 40Mhz on myös yleinen koska näin saat tiheämmän tukiasema verkon ja paremman suorituskyvyn verkolta.
Lisäksi 80MHz ongelma on se että kaikki 802.11ac laitteet ei tue sitä kun taas 802.11n laitteet ei tue sitä koska 802.11n standardissa ei ole mitään hömpötys 80MHz kaistanleveyttä.. 160MHz tuki vielä harvinaisempi.
Ja viimeinen naula 80Mhz arkkuun on se että jos haluat siitä täyden hyödyn irti niin sinun pitää olla hyvin lähellä sitä tukiasemaa koska mitä leveämpi kanava niin sitä enemmän häiriöitä ja koska on enemmän häiriöitä niin Signal to Noise Ratio on paskempi ja täten laitteen/tukiaseman pitää tiputtaa MCS luokkaa nopeammin alaspäin eli suorituskyky laskee nopeammin kun liikut tukiasemasta pois päin..
Tässä on Ruckus tukiaseman receive sensitivity (dBm) käyrä vs MCS index eri kaistanleveyksille.
upload_2018-2-27_17-4-6.png
802.11ac Migration - Part 2: What Nobody's Telling You About 80MHz and 160MHz Channel Bonding - 7SIGNAL
IEEE 802.11ac - Wikipedia

Että voitaisko lopettaa tämä huolimaton 80Mhz ja 160Mhz kanavien suosittelu?

---

Tukiasemalla voi myös ajaa RF skannauksen. Devices > valitse tukari > Tools > RF Environment
Tässä menee hetki ja langaton verkko on nurin muutaman minuutin kun tukari pomppii kanavalta toiselle haistellen taajuuksia.
Tämä on sitten vain sen hetken tilanne, jos haluat tarkemman kuvan ympäristöstäsi niin sitä varten tämä pitää ajaa useamman kerran ja käyttää omaa muistia sekä järkeä tuloksien tulkitsemiseen.

Lisäksi Insights valikosta (lampun kuva) löytyy "Neighboring Access Points" kohta mistä näet naapureiden tukiasemat. En ole varma minkälaisella aikavälillä tuo päivittyy mutta historiallisesti tuosta on helppo katsoa mitä siinä ympäristössä tapahtuu.

---

Ja muista se että vaikka puhelimesi näyttäisi täydet WiFi palkit niin ei se tarkoita että TUKIASEMA kuulee sinun puhelimesi hyvin joka on varustettu tuhnuilla antenneilla ja jonka lähetys teho on murto-osa siitä tukiaseman lähetystehosta.

Huomioi myös se että korkeampi lähetysteho =/= parempi. Varsinkin 2.4Ghz taajuuden lähetystehon heittäminen täysille on helvetin typerää.
Jee, mulla on isot palkit täällä helvetin kaukana tukiasemasta mutta kun yritän lähettää jotain dataa tukiasemalle päin niin eihän se vittu toimi kun ei se tukiasema kuule minun puhelinta kunnolla.
Sitten kun olet lähempänä tukiasemaa niin kun tukiasema huutaa täysillä niin puhelimen pienet antennit ja heikko vastaanotto kyky ylikuormittaa radion ja suorituskyky on taas paskaa kun signaali on niin voimakas. Vähän niinkuin nostaisit mikrofonin gainin tappiin ja huutaisit siihen, sitten ihmettelet miksi ääni särkee ja puuroutuu..

Lähetysteho tulisi mitoittaa niin että tukiasema>puhelin (dBm minkä puhelin näkee) ja puhelin>tukiasema (dBm minkä tukiasema näkee) olisivat lähellä toisiaan.
Nyky (Android) puhelimillahan tuo on helppoa kun voi käyttää split screeniä. Unifi sovellus auki toiseen puoliskoon ja esim WiFi Analyzer toiseen.
Tuossa omasta verkosta kuva, AC Lite ja XZ1 Compact. Kahdelta eri etäisyydeltä, toinen kolmisen metriä ja toinen ~5-6m mutta välissä 30cm betoniseinää useamman metrin matkalta. (Viistosti siis)
upload_2018-2-27_17-17-5.pngupload_2018-2-27_17-17-13.png
Tosin juuri WiFi Analyzer ei tue split screeniä oikein eli jotta se päivittyy pitää sen puolisko pitää aktiivisena. Ja tuon Unifi sovelluksen kanssa pitää selata ylös ja vetäistä alas sitä ikkunaa että se päivittää tuon lukeman. Mutta parempi kuin ei mitään.
Asetuksista sen verran AC Liten 5Ghz VHT40 ja custom 15dBm transmit power eli 18dBm EIRP. 2.4Ghz on HT20 ja medium eli 15dBm EIRP. Pitäisi noita tutkia paremmalla ajalla uudestaan kun jossain kohtaa olin säätänyt tehoja johonkin suuntaan.


Onko kukaan tunannut Unifi USG:n kanssa OpenVPN:ää käyttöön? Itse UI ei tuota tue mutta ilmeisesti sen saisi jotenkin toimimaan. Onko kokemuksia todellisuudesta?

Vaatii config.gateway.json tiedoston puukottamista jos haluaa muutokset pysyviksi. Ei kuitenkaan omaa kokemusta. Suorituskyky samaa luokkaa kuin ER-L:llä koska USG on ER-L.

Ketjusta innostuneena rupesin itsekin suunnittelemaan päivitystä Ubiquitin vehkeisiin. Nyt käytössä Elisan kuidun päässä Asus RT-N56U reitittimenä ja Asus RT-N56U B1 WLAN-tukarina + D-linkin kytkin. Toimiiko alla oleva suunnitelma tai onkohan siihen eksynyt joku perustavaa laatua oleva virhe? Sähkökaapissa ei ole liikaa tilaa, joten laitteet/sähköjohdot minimiin. Tuoko CloudKey jotain lisäarvoa? Entäs Security Gateway vs. EdgeRouter X vs. EdgeRouter Lite?

Network.PNG

En minä tuossa suunnitelmassa mitään vikoja näe.

CloudKey on mini tietokone jossa Unifi Controller pyörii tietääkseni Debianin päällä. Sama asia kuin pyörittäisit sitä Raspilla itse tai virtuaalikoneessa Debianin päällä. CloudKey:n hyöty on se että se on valmis laite, saa virran PoE:n kautta joten voit tuikata suoraan PoE kytkimeen kiinni. Mitään muuta lisäarvoa se ei kuitenkaan tuo. Arvostatko tätä vai et on sinun itse vastattava.

USG:tä hallitaan Unifi Controllerin kautta ja saat Unifi controlleriin esim DPI dataa jne. Sekä tietenkin Dashboardiin WAN palluran vihreäksi ja voit tehdä netin nopeustestejä suoraan Unifi Controllerista. Katso demo.ubnt.com niin näet mitä kaikkea voit tehdä tai mitä kaikkea dataa voit kerätä.
ER-X ja ER-L hallitaan selaimen kautta. Ei keskustele Unifi Controllerin kanssa mitenkään.
ER-X on halpa ja SoC:ssa on sisäinen kytkin. ER-L:ssä ei ole sisäistä kytkin ja USG on ER-L eri firmiksellä.
ER-X riittää esim 500/500 netille sisään ja ulos yhtäaikaa (tai 600/400 jne) koska Ubnt teki päätöksen tehdä ER-X ja ER-X-SFP malleista identtiset suorituskyvyn suhteen. SoC:ssa on kaksi 1Gbit/s linjaa (1Gbit/s Full Duplex eli aggregate 2Gbit/s) prosessorin ja switch blokin välissä.
ER-X-SFP mallissa toinen noista väylistä on riipaistu SFP portille ja toinen on "kiinni" kytkimessä. ER-X mallissa silti vain yksi on "kiinni" kytkimessä, toinen "roikkuu" käyttämättömänä.
Eli WAN<>LAN maksimi siirtonopeus on 1Gbit/s, oli se sitten pelkästään 1Gbit/s ulos tai sisään tai sitten yhtäaikaa 500/500 sisäänulos tai 700/300 sisäänulos.
ER-L:ssä (ja täten USG:ssä) ei ole tällaista rajoitusta eli soveltuu myös symmetriselle Gigabit kuidulle jos halutaan liittymästä kaikki irti eli gigabitti ulos ja gigabitti sisään yhtäaikaa.

Huomionarvoista kuitenkin kuvasi alakerrasta on se että US-8-60W ei voi viedä virtoja PoE:llä. Se saa virtansa ainoastaan mukana tulevalla muuntajalla.
US-8:lle voi viedä virrat PoE:llä. Mutta US-8-60W tukee vain 802.3af outputtia. Jos US-8 saa 802.3af input niin sen outputista ei saa mitään. Mutta jos US-8 saa 802.3at input niin sitten sen outputista saa 802.3af maks 12W.
Kysy itseltäsi tarvitsetko hallittavaa kytkintä alakerrassa, tyhmäkin hoitaa kytkimen roolin. Jos käytät VLANeja kotiverkossasi ja haluat alakerran kytkimen kautta portti pohjaisesti eristää jonkin toosan johonkin VLANiin niin sitten sitä hallittavaa tarvitaan.
 
Viimeksi muokattu:
@timopCloudKey on mini tietokone jossa Unifi Controller pyörii tietääkseni Debianin päällä. Sama asia kuin pyörittäisit sitä Raspilla itse tai virtuaalikoneessa Debianin päällä. CloudKey:n hyöty on se että se on valmis laite, saa virran PoE:n kautta joten voit tuikata suoraan PoE kytkimeen kiinni. Mitään muuta lisäarvoa se ei kuitenkaan tuo.

Laitoin itselleni ihan testiksi uudestaan raspiin tuon Unifin. Hyvin toimii. Ja samalla saa kännyyn Raspin oman järjestelmävalvonta-appsin. On todella helppo asennus. Vain Raspian käyttis koneeseen ja Unifi päälle. Raspian on Debianin forkki. Normaalisti minulla Unifi on Qnapin VM:ssa mutta piti oikein testata miten raspi toimii. Ostin tätä varten Kiinasta PoE<->Rasp kaapelin ja hyvin toimii raspi poe-virralla. Ubin 16-150W näyttää Raspin virrankulutukseksi 2.09W.

Kustannus oli:
1) Raspi Pi 3 Model B - 19.90e (ostettu marraskuussa black friday tarjouksesta)
2) Vanha 32Gb microsd -kortti - 0,00e pöytälaatikosta
3) Raspiin oma PoE-kaapeli Kiinasta, luokkaa 6e
4) Raspiin kotelo Kiinasta, 1,5e

Huomattavasti halvempi kuin Ubin oma rauta.
 
Laitoin itselleni ihan testiksi uudestaan raspiin tuon Unifin. Hyvin toimii. Ja samalla saa kännyyn Raspin oman järjestelmävalvonta-appsin. On todella helppo asennus. Vain Raspian käyttis koneeseen ja Unifi päälle. Raspian on Debianin forkki. Normaalisti minulla Unifi on Qnapin VM:ssa mutta piti oikein testata miten raspi toimii. Ostin tätä varten Kiinasta PoE<->Rasp kaapelin ja hyvin toimii raspi poe-virralla. Ubin 16-150W näyttää Raspin virrankulutukseksi 2.09W.

Kustannus oli:
1) Raspi Pi 3 Model B - 19.90e (ostettu marraskuussa black friday tarjouksesta)
2) Vanha 32Gb microsd -kortti - 0,00e pöytälaatikosta
3) Raspiin oma PoE-kaapeli Kiinasta, luokkaa 6e
4) Raspiin kotelo Kiinasta, 1,5e

Huomattavasti halvempi kuin Ubin oma rauta.

Jep. Ainoa heikoin lenkki tällaisessa, eli Raspi tai CK, on se että Unifi Controller kirjottaa logia ja varmuuskopioita sille SD kortille. Data määrät nyt ei ole suuria yksinkertaisemmissa asennuksissa esim pelkkä tukari mutta lisätään DPI sun muut seurannat niin sitä alkaa kertymään. Ei siis suorituskyky vaan se SD kortin kesto, ne kun nyt yksinkertaisesti ole kovin kestäviä.
Unifi Controllerin varmuuskopiot ainakin pystyy ohjaamaan jonnekin muualle, esim NASsin tai PC:n verkkojako. En ala kirjoittamaan ohjetta, Google haulla kyllä pitäisi löytyä. Logeista en ole varma mutta kaippa nekin pitäisi saada ohjattua jonnekin muualle.
 
Jep. Ainoa heikoin lenkki tällaisessa, eli Raspi tai CK, on se että Unifi Controller kirjottaa logia ja varmuuskopioita sille SD kortille. Data määrät nyt ei ole suuria yksinkertaisemmissa asennuksissa esim pelkkä tukari mutta lisätään DPI sun muut seurannat niin sitä alkaa kertymään. Ei siis suorituskyky vaan se SD kortin kesto, ne kun nyt yksinkertaisesti ole kovin kestäviä.
Unifi Controllerin varmuuskopiot ainakin pystyy ohjaamaan jonnekin muualle, esim NASsin tai PC:n verkkojako. En ala kirjoittamaan ohjetta, Google haulla kyllä pitäisi löytyä. Logeista en ole varma mutta kaippa nekin pitäisi saada ohjattua jonnekin muualle.

Tuo on ihan totta että SD-kortin kestävyys on pitkässä juoksussa hieman kyseenalaista, mutta on nuo kortit ainakin esim. valvontakameroissa kestäneet erittäin hyvin ja kirjoitusmäärät on 1000x enemmän kun Unifi-raspissa vaikka olisi isossakin verkossa DPI/logi-dataa tallentamassa. Tuo on hyvä keino ohjata data NASille tai "pilveen".

Toinen keino on laittaa hyvä USB-tikku raspiin ja ohjata kirjoitus sinne. Ei rasitu SDkortti niin paljoa. Eli pienikokoinen ja laadukas microSD-kortti (esim. 8Gb) raspianille ja sitten vaikka 32/64Gb USB-tikku kaikelle tallennettavalle tiedolle. Tuo mSD/USB-kombinaatio taitaa uutena maksaa luokkaa 20e yhteensä.

Raspin käytössä on se hyvä puoli verrattuna esim. tuohon Unifi Controlleriin että Raspille voi laittaa monia muitakin palveluita samalla kuten OpenVPN servu.
 
Auttakaas nyt kun en millään huomaa missä menee pieleen. Eli minulla on käytössä ubiquiti unifi controller softa. Tässä nykyisessä koneessa controller toimii, mutta kun meinasin ottaa sen käyttöön sääasemakoneessa tekee se seuraavanlaista herjaa. Aikaisemmin käynnistyksessä herjasi porttien päällekkäisyyttä ja sen vuoksi tuohon koetin vaihtaa portiksi 8094 joka ei ole missään varattuna. Itseasiassa tuo portti osoite vaihtuu aina takaisin käynnistyksessä 8080:ksi.

unifi.jpg
 
Jos kommentissa käytetään '##', niin eikös "each unifi instance requires a set of ports:" eteen pitäisi lisätä toinen '#'
 
Jos kommentissa käytetään '##', niin eikös "each unifi instance requires a set of ports:" eteen pitäisi lisätä toinen '#'
Eiköhän kommenttiin riitä ihan yksi risuaitamerkki, tuossa nyt vaan sattuu olemaan kaksi merkkiä kommenttien edessä, ehkä siksi, että jos sattuu näppihäiriö käymään, niin rivillä on vielä yksi risuaita merkkaamassa se kommentiksi, ettei koko tiedosto invalidoidu.
 
Justjust, eli kommenttien eteen yksittäinen '#' ja kaikkien koodirivien alusta '#' pois.
Käsitin DiZeX:in kommentista, että "system.properties" -rivin edestä poistetaan '#'.
 
Niin, yhdestä rivistä yksi # pois riittää. Ei kaikista riveistä tarvi ottaa risuaitaa pois, jos asetukset jäävät "oletuksiksi"..

Eli itse asiassa, jos ainoa muutos on portin muuttaminen 8080:sta 8094:een, niin system.properties tiedostossa tarvitsee olla vain tämä rivi:
Koodi:
unifi.http.port=8094
 
miten toi RF environment skannaus pitäs pelata, antaa aina tommosia liitteen tuloksia.
radiot on niin että 2G on HT20, channel:8, transmit power:auto
5G on VHT40, channel:44, transmitpower:auto
Selection_001.png Selection_002.png
 
@timop Juuri niin kuin se pelaakin. Lähistölläsi ei ainakaan tuolla hetkellä ollut pahemmin 5Ghz häiriöitä ja aikalailla käyttämätön. 2.4Ghz taajuuskin on kohtuullisen puhdasta ja aika tyhjää.
Laatikon väri kertoo häiriöiden "määrän" (dBM) ja kuinka täynnä laatikko on kertoo kanavan käyttöasteen.
Kun hiiren vie kanavan päälle niin näkee tarkempia lukuja.
Täytyy kuitenkin muistaa että tuo on vain sen hetken tilanne. RF skannauksen aika tukarin kun pitää siirtää itsensä sille tietylle kanavalle ja kuunnella onko siellä jotain eikä se täten voi olla jatkuva skannaus.
Pitäisi olla erillinen radio sitä varten, se Ubnt:n AC-SHD on siitä mielenkiintoinen että siinä on ekstra radio tämän tyylistä käyttöä varten. S nimessä muistaakseni Security, ideana että sitä radiota käytetään yritys ympäristössä haistelemaan onko lähistölle tupsahtanut "rogue tukiasemia" spooffaus mielessä tai jos alue olisi jotenkin "tarkka" signaalien suhteen niin jos joku pistää hotspotin pystyyn niin tukari näkisi tämän kohtuullisen lyhyellä viiveellä ja verkko admin voisi saada hälytyksen tästä.​

Itselläni näyttää tällaiselta KT betonikuution 1. kerroksessa
upload_2018-2-28_19-2-16.png upload_2018-2-28_19-2-3.png
Sinällään mielenkiintoista mitä kaikkea tämä näkee. Aktiivisia 5Ghz tukiasemia lähistöllä on kaksi tällä hetkellä, yksi 40Mhz kanavilla 44-48 ja yksi 80Mhz kanavilla 52-64.
Häiriöstä ja kanavan käyttöasteesta kuitenkin näkee että tuolla DFS alueella on jotakin, esim 112 kanavan paikkeilla näyttäisi olevan joku säätutka.
"Tavallisilla" kuluttajille myytävillä langattomilla reitittimillä tällaista ei oikein pääse näkemään, tai en ainakaan ole nähnyt näiden tarjoavan RF skannausta.
 
Viimeksi muokattu:
"Tavallisilla" kuluttajille myytävillä langattomilla reitittimillä tällaista ei oikein pääse näkemään, tai en ainakaan ole nähnyt näiden tarjoavan RF skannausta.

Niissä 5 GHz AC-laitteissa, joissa voi valita tietyiltä kanavilta 80 MHz:n/160MHz:n yhtenäisen alueen, täytyy olla mekanismi, joilla haistellaan samaan tapaan, ettei mennä juuri jonkun tutkan taajuusalueelle, mutta tuollaisen infon näyttäminen vaatisi koodia/resursseja siltä reitittimeltä, ja kun niiden firmis on mitä on, ja rautakin juuri ja juuri aiottuun tehtävään pystyvää, niin tuskin tullaan koskaan näkemään tälläistä näkymää niiden käyttöliittymissä.
 
Kiitos @Lagittaja! Selvensi huomattavasti.
Joo tässä ei muita ole kuin oma vanha tukarini(asus) josta juuri sammuttelin 5G puolen ja satunnaisesti joku kuuluu jostain naapurista.
 
Huomionarvoista kuitenkin kuvasi alakerrasta on se että US-8-60W ei voi viedä virtoja PoE:llä. Se saa virtansa ainoastaan mukana tulevalla muuntajalla.
US-8:lle voi viedä virrat PoE:llä. Mutta US-8-60W tukee vain 802.3af outputtia. Jos US-8 saa 802.3af input niin sen outputista ei saa mitään. Mutta jos US-8 saa 802.3at input niin sitten sen outputista saa 802.3af maks 12W.
Kysy itseltäsi tarvitsetko hallittavaa kytkintä alakerrassa, tyhmäkin hoitaa kytkimen roolin. Jos käytät VLANeja kotiverkossasi ja haluat alakerran kytkimen kautta portti pohjaisesti eristää jonkin toosan johonkin VLANiin niin sitten sitä hallittavaa tarvitaan.

D-linkin tyhmä kytkin saa jäädä toistaiseksi alakertaan. Vielä varmistuksena, pystyykö tulla sähkökaapissa olevalla US-8-60W:llä siis antamaan virtaa AC-Litelle? Pitääkö Lite päivittää PRO:hon tai pistää INS-3AF-I-G väliin?

Ja heti perään edittiä: Ilmeisesti 2016 syyskuun jälkeen valmistetut Litet pelittää ilman ylimääräsiä mokkuloita US-8-60W:n kanssa.
UniFi - PoE Switch Compatibility for UAPs and UVCs
 
Viimeksi muokattu:
Tyhmä kysymys: voiko näitä Unifi AC Lite yms. tukareita käyttää suoraan Zyxel LTE7460 modeemista (tai siis sen POE injektorista) vai tarvitaanko siihen kytkin/reititin väliin?

Toinen kysyms: AC Prossa näyttäisi olevan 2xRJ45 eli voinko piuhan vetää suoraan LTE7460 modeemin PoE injektorista AC Pron ja siitä ulos piuhan Asuksen AC1200 WLAN-kytkimeen (WLAN disabloituna) jonka perään tulisi taas muutama laite (PC, tulostin)?

Tällä hetkellä siis setup on Huawei B593-S22 ja siitä piuhan Asus AC1200:n joka jakaa WLANin ja lisäksi siinä on em. laitteet kiinni.

Ideana siis että vaihtaisin tuon Asuksen WLANin Unifin laitteeseen, ideana siistiä vähän asennusta kiitos PoE:n. Niin ja saada paremmat 4G kuuluvuudet ulkosijoitetulla Zyxelin modeemilla.
 
1. Siltaavassa tilassa ei koska tukiasema ei ole reititin. Reitittävässä tilassa kyllä.
2. Sitä Pro:n toista porttia voi käyttää juurikin noin jos en ole väärin ymmärtänyt. Mutta en kovin kummoista "kuormaa" pistäisi sen taakse.
 
1. Siltaavassa tilassa ei koska tukiasema ei ole reititin. Reitittävässä tilassa kyllä.
2. Sitä Pro:n toista porttia voi käyttää juurikin noin jos en ole väärin ymmärtänyt. Mutta en kovin kummoista "kuormaa" pistäisi sen taakse.

1. Tämä selvä
2. Mitä tässä tapauksessa tarkoitat "kuormalla"? Laitteiden määrää, datan volyymiä vai datan nopeutta?

Mitä olet muuten mieltä, onko Unifin AP AC Prolla ja Asus RT AC1200G+ mallien välillä suurta eroa WIFI suorituskyvyssä? Speksien mukaan aika samaa ilmeisesti mutta onko jotain käytännön eroja (PoE tietysti erona)

Nämä siis kyseessä

Asus RT-AC1200G+ Dual-band 2-in-1 ‐WiFi-reititin 99,90 €

Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO Dual-band ‐WiFi-tukiasema 164,90 €
 
@Hammer Schultz ihan datan määrää / laitteiden aktiviteettia. En nyt tarkkaan muista tuon portin rajoitteita mutta käsittääkseni se on sillattu interface ja tarkoitettu ekstra laitteen esim IP kamera tai toisen tukarin lisäämiseksi verkkoon. Liikenne kuitenkin joutuu kulkemaan sen tukarin "hubin" läpi, en itse tuollaista viritelmää käyttäisi. Mieluummin kytkin ennen tukaria.
 
@Lagittaja ok, tämä tuo pienen kaapelointiongelman, pintavetona joutunut vetämään yläkerran makkarista modeemilta piuhan toiselle puolelle yläkertaa missä PC ja tulostin, siinä välissä on paras paikka tukarille ja siksi paras ratkaisu olisi ketjuttaa tuollaisen PoE tukarin läpi. Ei viitsisi vetää toista piuhaa kun jo nyt on vähän esteettisesti rajoittunut ratkaisu.

Onko Ubiquitilla tai muilla valmistajilla PoE tukarikytkintä joka ratkaisisi tuon ongelman?
 
@Lagittaja ok, tämä tuo pienen kaapelointiongelman, pintavetona joutunut vetämään yläkerran makkarista modeemilta piuhan toiselle puolelle yläkertaa missä PC ja tulostin, siinä välissä on paras paikka tukarille ja siksi paras ratkaisu olisi ketjuttaa tuollaisen PoE tukarin läpi. Ei viitsisi vetää toista piuhaa kun jo nyt on vähän esteettisesti rajoittunut ratkaisu.

Onko Ubiquitilla tai muilla valmistajilla PoE tukarikytkintä joka ratkaisisi tuon ongelman?

No jos sä kerta ostit sen Zyxelin ulkoasennettavan reittimen, niin ethän sä sitä makkariin asenna?
Zyxeli ulos, verkkopiuhalla huoneseen jossa PC ja tulostin, sinne PoE kytkin, josta verkkopiuhalla tukiaseman asennuspaikkaan.

Mulla on esim. UAP-AC-PRO + Zyxel GS1200, tosta jää muutama portti ylikin mahdollisille IP-kameroilla/uusille wlan tukiasemille ym.
 
Osaisiko joku heittää millä palomuurisäännöllä (lienee ainut keino) saan eristettyä edgerouterissa eth1 liitännän niin että sen ja muiden reitittimen liitäntöjen välillä ei kulje liikennettä mutta eth1 olisi kuitenkin pääsy reitittimen hallintaan (gui ja ssh).
 
No jos sä kerta ostit sen Zyxelin ulkoasennettavan reittimen, niin ethän sä sitä makkariin asenna?
Zyxeli ulos, verkkopiuhalla huoneseen jossa PC ja tulostin, sinne PoE kytkin, josta verkkopiuhalla tukiaseman asennuspaikkaan.

Mulla on esim. UAP-AC-PRO + Zyxel GS1200, tosta jää muutama portti ylikin mahdollisille IP-kameroilla/uusille wlan tukiasemille ym.

Ongelma on siinä että tukarin optimi paikka on makkarin ja työhuoneen välissä. Eli ehdottamassasi mallissa pitäisi vetää tuplapiuha työhuoneesta takaisinpäin tukarille.

Makkari - AP - työhuone on fyysinen järjestys siis.
 
Ongelma on siinä että tukarin optimi paikka on makkarin ja työhuoneen välissä. Eli ehdottamassasi mallissa pitäisi vetää tuplapiuha työhuoneesta takaisinpäin tukarille.

Makkari - AP - työhuone on fyysinen järjestys siis.

Ei. Ehdottamassani mallissa laitat sen Zyxelin 4G modeemin ulos, minne se on tarkoitettu.

Sitten tuot ikkunan välistä tai jostain läpiviennistä verkkojohdon suoraan työhuoneeseen.

Työhuoneeseen se kytkin, esim. 8 porttinen jossa 4 PoE porttia.

Sitten siitä yhdestä PoE portista vedät verkkopiuhan tukiasemalle.

Missä tässä tarvitaan tuplajohtoa?
 
@valexi

Tuplajohto tulee matkalle työhuone - AP.

Eli siis; modeemi menee ulos makuuhuoneen parvekkeelle, siitä jos vedän piuhan työhuoneeseen niin optimaalinen AP paikka on about puolivälissä tätä vetoa. Jos vedän työhuoneesta takaisinpäin PoEna piuhan tukarille niin siihen tulee siten tuplajohto.

Eli piuhat menisi näin mallissasi: makkari - (AP) - työhuone - AP jolloin tuossa vikassa pätkässä on siten kaksi johtoa

Tässä Paintz masterpiece tilanteesta

Imgur

EDIT: plääh en näköjään saa suoraa kuvaa tähän mutta ehkä parempi niin
gDX5a
 
@valexi

Tuplajohto tulee matkalle työhuone - AP.

Eli siis; modeemi menee ulos makuuhuoneen parvekkeelle, siitä jos vedän piuhan työhuoneeseen niin optimaalinen AP paikka on about puolivälissä tätä vetoa. Jos vedän työhuoneesta takaisinpäin PoEna piuhan tukarille niin siihen tulee siten tuplajohto.

Eli piuhat menisi näin mallissasi: makkari - (AP) - työhuone - AP jolloin tuossa vikassa pätkässä on siten kaksi johtoa

Tässä Paintz masterpiece tilanteesta

Imgur

EDIT: plääh en näköjään saa suoraa kuvaa tähän mutta ehkä parempi niin
gDX5a
Saattaahan sen saada noinkin toimimaan. mutta nopea googlaus kertoo että tuo UAP AC PRO:n toinen portti on joku viritys joten en kyllä suosittelisi sitä tuollalailla tekemään. Ja tällöin tuon zyxelin pitäisi olla reitittävässä tilassa.


EDIT: Tilaamani AC PRO toivottavasti tulee tällä viikolla niin voin tuota testata ennen sen asentamista noin jos nyt välttämättä se pitää noin saada.

Mikä siinä erillisten johtojen vetämisessä on ongelmana?
 
Viimeksi muokattu:
Sopivan kokoinen valkoinen muovikouru ja sinne kaks johtoa tai siamilainen kaapeli. Ei pitäis olla esteettisesti kovinkaan kauhean näköinen. Kiinnittää vaan kourun kunnolla, tahtoo yleensä ne tarrat irrota ajan kanssa.
 
@valexi Ei, 2-kerroksinen paritalo, makkarin parvekkeelta melkein näköyhteys (n.1km) 4G tukiasemaan jonka takia modeemi/reititin on siellä. Työhuone toisella puolella taloa ja siten huonommat 4G nopeudet.

@snw kouruja mietitty, edellisessä kämpässä oli kourut käytössä mutta noiden tarrojen kanssa tappelu alkoi vituttamaan. Joko tarrat failasivat tai sitten olivat niin tiukassa että pois ei saanut ilman pintavahinkoja.
 
@valexi Menee vähän sellaiseksi ghetto-viritykseksi etten taidan moista ukkosenjohdatinta tehdä. Ja tulee varmasti sanomista paremmalta puoliskolta ja naapureilta.

Jos nyt siis ymmärsin oikein ehdotuksesi?

Näillä näkymin menee kattopaneelit uusiksi ja piuhat piiloon koolinkien päälle, voi vedellä rauhassa piuhoja mielin määrin. Ja nyt tulee sitten kytkin kanssa kuvioihin mukaan mutta nyt pitäisi löytää PoE kytkin joka hyväksyy 802.3af inputin, ilmeisesti Ubiquitilta ei löydy kun näitä passive 24V PoE kytkimiä?
 
@valexi Menee vähän sellaiseksi ghetto-viritykseksi etten taidan moista ukkosenjohdatinta tehdä. Ja tulee varmasti sanomista paremmalta puoliskolta ja naapureilta.

Jos nyt siis ymmärsin oikein ehdotuksesi?

Näillä näkymin menee kattopaneelit uusiksi ja piuhat piiloon koolinkien päälle, voi vedellä rauhassa piuhoja mielin määrin. Ja nyt tulee sitten kytkin kanssa kuvioihin mukaan mutta nyt pitäisi löytää PoE kytkin joka hyväksyy 802.3af inputin, ilmeisesti Ubiquitilta ei löydy kun näitä passive 24V PoE kytkimiä?

Tarkoitin tämmöistä ratkaisua, kuten esim. mulla on. Ei tuo nyt perus TV antennia kummemman näköinen asennus ole.
4G-reititin ulkokytkentärasiaan

Mutta tuo kattopaneelien uusinta varmasti hyvä ratkaisu. Vetele sitten kunnolla niitä CAT kaapeleita sinne, että tulee joka huoneeseen ainakin kaksi.
 
@valexi Ei ole yhtään antennia omalla katolla, talonyhtiössä keskitetty antenni huoltorakennuksen katolla.

Mutta joo, tätä ei tarvitse enään varmaankaan miettiä.
 
Hommasin ER-X + UAP-AC-LITE. ER-X pelittää oivasti. AC-LITEä en vaan saa päälle mitenkään. Koitin syöttää ER-X:ään virtaa omalla 0,5 A virransyötöllä sekä vanhalla 1,0 A. PoE:n kytkin päälle ER-X:n eth4 porttiin. Tämän jälkeen koitin vielä antaa virtaa AC-LITElle injektorilla. Injektorissa kyllä palaa valkoinen valo, mutta AC-LITE pysyy pimeänä. Kahta eri CAT5 ja yhtä CAT5e piuhaa kokeiltu. Onko tämä vaan sökönä, vai voinko vielä jotain kokeilla?
 
Eikös er-x anna vain ulos erh4 portista poen kautta virtaa? Ja syöttö tapahtuu eth0 porttiin?

Ainakin itsellä on seinä > injektori > erx eth0 > erx eth4 > ap-ac lite

Ja e-x hallinnasta luonnollisesti poe passthru päälle
 
Jotenkin näin yrittäisin:
AC Liten muuntajan LAN liittimestä CAT6 kaapeli kytkimeen.
Ja muuntajan POE liittimestä CAT6 kaapeli Liteen.
Valo on aika himmeä. Vilkuu, kun käynnistyy.
Saatko IPn? Katso DHCP taulusta?
Vastaako sitten pingiin?
Reset nappi löytyy Litestä, jos ei ala toimia
 
Eikös er-x anna vain ulos erh4 portista poen kautta virtaa? Ja syöttö tapahtuu eth0 porttiin?

Ainakin itsellä on seinä > injektori > erx eth0 > erx eth4 > ap-ac lite

Ja e-x hallinnasta luonnollisesti poe passthru päälle
Käsittääkseni pitäisi toimiä näin.




Mikä logiikka näissä config tree oksennuksissa on? Tälläinen pitäisi tehdä:

Koodi:
 firewall {
     modify SOURCE_ROUTE {
     rule 1 {
         action modify
     description "Traffic from VLAN goes through VPN"
     modify {
         table 1
     }
     source {
         address 192.168.2.0/24
     }
 }

Mutta millä logiikalla tämän saa muutettua console komennoksi? Ei vain oikein tuo confog tree meinaa aueta itselle miten sen pitäisi toimia.

Edit, niin ja siis projektina on että yhdestä postista kaikki liikenne ohjataan vpn tunnelin läpi ihan dns kyselyistä lähtien. ohjeessa kyse on tietystä vlanista mutta yksinkertaistamisen tähden mulla on kyseessä dedikoitu portti. Tuossa ohjeessa jota seuraan on jostain syystä sotkettu keskenään console, config tree ja gui räpeltämistä eri kohdissa.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös er-x anna vain ulos erh4 portista poen kautta virtaa? Ja syöttö tapahtuu eth0 porttiin?

Ainakin itsellä on seinä > injektori > erx eth0 > erx eth4 > ap-ac lite

Ja e-x hallinnasta luonnollisesti poe passthru päälle

Jotenkin näin yrittäisin:
AC Liten muuntajan LAN liittimestä CAT6 kaapeli kytkimeen.
Ja muuntajan POE liittimestä CAT6 kaapeli Liteen.
Valo on aika himmeä. Vilkuu, kun käynnistyy.
Saatko IPn? Katso DHCP taulusta?
Vastaako sitten pingiin?
Reset nappi löytyy Litestä, jos ei ala toimia

Näin olen kokeillut, kuten kirjoitin.

ER-X:n Dashboard näyttää että mitään laitetta ei edes olisi kytketty eth4 porttiin.
 
Laitoithan poen päälle siihen eth4 porttiin?

EDIT: Sori, meni ohi. Olitkin tämän jo varmistanut.
 
Viimeksi muokattu:
Näin olen kokeillut, kuten kirjoitin.

ER-X:n Dashboard näyttää että mitään laitetta ei edes olisi kytketty eth4 porttiin.
Tuo ohje, mitä tarjosin, ei sisältänyt er-x ollenkaan, siinä välissä. Näin siis testin ajaksi, että vika kohta löytyy. Jätä se siis pois testin ajaksi.
Lisäksi ehdotin CAT6 piuhoja, kun olen nähnyt myös vajaasti kalustettuja CAT5 piuhoja. (Tuleet esim modeemin mukana)
Ei voi tietää, minkälaisia sinun johdot on..
 
Tuo ohje, mitä tarjosin, ei sisältänyt er-x ollenkaan, siinä välissä. Näin siis testin ajaksi, että vika kohta löytyy. Jätä se siis pois testin ajaksi.
Lisäksi ehdotin CAT6 piuhoja, kun olen nähnyt myös vajaasti kalustettuja CAT5 piuhoja. (Tuleet esim modeemin mukana)
Ei voi tietää, minkälaisia sinun johdot on..

Ongelma löytyi. Kaivelin kaapista vielä kasan eri johtoja, jotka yksitellen testasin tyyliin vain injektoriin virtaa -> kiinni ap-ac liteen. Yhdellä johdolla sitten syttyi valot. Eli kaikki paitsi tuo yksi kaapeli oli jotain pirkkaa. Nyt wifi toimii tyylillä er-x -> injector -> ap ac lite. Täytyy laittaa kasa uusia johtoja tulemaan niin saa tuon virransyötön eri kohtaan.

Kiitos vihjeestä! Sekoitti minun ajatusta tuo 'saatko ip/vastaako pingiin", kun minulla tulee netti suoraa sähkökaapin rj-45 töpselistä, joten en voi nähdä noita ilman er-x:ää.
 
Kannattaa se injectoktori laittaa ennen er-x purkkia, niin saat siitä virrat niin er-x purkille kuin ap-ac-litelle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 697
Viestejä
4 580 130
Jäsenet
75 495
Uusin jäsen
FrisKy

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom