@JKAVS Voit luoda millä tahansa tukiasemilla "usean tukiaseman verkon joka toimii saumattomasti".
Jos tarkoitat Unifin "Fast Roaming" ominaisuutta niin se ei vaadi mitään ihmeempiä (automaattisesti käytössä), Ubnt:n oma räpellys joka otti inspiraatiota 802.11r:stä joka ei kuitenkaan vaadi 802.11r tukea clienteiltä. Ubnt kyllä on tuomassa 802.11r tukea (löytyy jo controllerista) mutta on käsittääkseni vielä hieman beta vaiheessa. En tiedä missä vaiheessa 802.11k/v tuki on mutta käsittääkseni tulossa.
Jos taas tarkoitat Unifin ZHO (Zero-HandOff Roaming) ominaisuutta niin älä sekaannu siihen, Ubnt:n ei-standardi räpellys jota ei suositella enää käytettävän ja on myös oletuksena piilotettuna Unifi controllerissa koska se on höyryävä kasa paskaa.
Mutta älä myöskään sekoita "verkko joka toimii saumattomasti" siihen että se oikeasti toimisi saumattomasti (kaikilla laitteilla) käytännössä kun laitteet roamaa. Roaming eli hyppely tukiasemasta toiseen on LAITTEEN päätös. Parempi että luet tämän.
WifiNigel: What Are Sticky Clients?
- Eli hellimmät keinot on 802.11k/v jotka kertovat mitä tukiasemia on lähellä ja pyytävät clienttiä siirtymään X tukiasemaan. Tämä kuitenkin vaatii tuen käyttöjärjestelmältä ja tukareilta ja clienteiltä jne. Eikä clientin ole pakko totella tukiaseman pyyntöjä tai tehdä mitään sillä informaatiolla mitä tukari kertoo.
- Tehokkaampi keino on rajoittaa tukiaseman pienimpiä nopeuksia. Eli ei yksinkertaisesti sallita hitaampia nopeuksia, minimi esimerkiksi 12Mbps. Käytännössä tämä rajoittaa sitä WiFin kantavuutta ja samalla pakottaa clientin etsimään toista tukiasemaa mihin yhdistää.
- Rankin keino on "RSSI Treshold" ja "RSSI Treshold with de-authentication".
- Ensimmäinen on se että jos clientin signaali on TUKIASEMAN näkökulmasta -xxdBm tai huonompi niin tukiasema yksinkertaisesti "tukkii korvansa ja huutaa lalala" eli ei kuuntele clienttiä tai vastaa sille. Tämä ei ole kovin hyvä koska client ei tiedä tästä mitään
- Tämä toinen on käsittääkseni sama kuin Unifin "Minimum RSSI" eli muuten sama kuin ensimmäinen mutta kun clientin signaali tukiaseman näkökulmasta tippuu alle tietyn rajan niin tukiasema potkaisee clientin pois verkosta ja pakottaa clientin etsimään uuden tukiaseman.
- Mutta kuten WiFi Nigelin artikkelissa sanotaan niin nämä molemmat on erittäin "spesiaaleja tekniikoita" joita tulisi käyttää vain jos on aivan pakko ja TIEDÄT MITÄ TEET. Tuo min RSSI tekniikka kun mahdollistaa sellaisen skenaarion että kun client istuu kantaman rajalla niin tukari potkaisee sen pois > client miettii hetken ja yhdistää takaisin > tukari potkaisee sen pois pois > client miettii hetken ja yhdistää takaisin...
- Fiksuin tapa mielestäni on säätää lähetystehot niin että tukarien kantamat menee ristiin hieman muttei kuitenkaan liikaa eikä liian vähän ja yhdistää tähän se minimum datarate kontrolli eli ei sallita esim. alle 12Mbps nopeuksia toisinsanoen tiputtamalla 2.4Ghz verkosta 802.11b yhteensopivuus pois kokonaan ja 5Ghz verkossa 802.11a kaksi pienintä nopeutta (6/9Mbps) pois. Mikään ei toki estä nostamasta minimi nopeutta korkeammalle esim 54Mbps mutta tämä leikkaa kantamaa erittäin paljon ja näen sen järkeväksi ainoastaan jossain todella tiheässä asennuksessa esim Unifi AC Inwall yksiköitä joka huoneessa 1kpl.
Kuitenkin Unifi tukareilla se oikeasti toimiva (useamman tukarin) verkko on helppo toteuttaa kiitokset helpon konfiguroinnin ja kaikkien hallinta yhdessä paikassa jne. Toki tämä on mahdollista erillisillä kuluttajatason langaton reititin yhdistelmäpaskoilla ja eri merkkisillä jne mutta on siinä minun mielestäni aika paljon ylimääräistä säätämistä.. Mesh ratkaisut on sitten täysin eri tarina..
Mutta jos Ubnt laitteilla haluat usean tukarin verkon tehdä niin et tarvitse Unifi kytkintä ellet sitten halua
hallittavan kytkimen ominaisuuksia sekä vaihtaa Unifi hallintapaneelissa LAN kuplan väriä harmaasta vihreäksi ja kerätä kaiken maailman statistiikkaa sisäverkon liikenteestä. Jos et tiedä mitä nämä em. ominaisuudet on niin hyvin todennäköisesti et tarvitse niitä joten turha ostaa heti jotain millä et ehkä tee yhtään mitään..
Tästä voit ihmetellä miltä Unifi controller näyttää demo.ubnt.com
"Yksinkertaiseen" käyttöön riittää se tukiasema tai kaksi tai kolme jne riippuen asunnon koosta. Tuosta postauksesta #54 voi ihmetellä 72m2 neliön betonibunkkerin kuuluvuutta ja Wifi suunnittelu jne ketjussa on läppärillä (Fujitsu Celsius H920) tehty kartoitus. Sanoisin että sellainen yksi tukari riittää kevyesti aina sellaiseen 100m2 riippuen toki asunnon leiskasta seinämateriaaleista jne.
Reitittimenä voi käyttää nykyistä toosaa jos se sinulle riittää tai sitten esim halpaa ER-X:ää jos kaipaa jotain sen ominaisuuksia tai sitten investoida hieman enemmän jos haluaa enemmän suorituskykyä (esim ER-L tai ER-4) tai integroinnin Unifin kanssa (USG = ER-L eri firmiksellä).
Pointti se että jos
@JKAVS haluat vain mahdollisimman hyvän WiFi peiton kotonasi ja haluat käyttää Unifi tukiasemia niin sinun ei tarvitse ostaa Unifi kytkintä eikä sinun tarvitse ostaa Cloud Keytä kuten tuossa ylempänä jo selitettiin.
Voit ostaa esimerkiksi 2 AC Lite tukiasemaa ja sijoittaa ne järkevästi asuntoosi, kattoon tietenkin ja lähetystehot säädettynä oikein. Kysele täältä tai WiFi suunnittelu ketjusta neuvoja pohjapiirrustuksen kanssa.
Ja kuten yllä mainittu niin voit asentaa Unifi controllerin Windows/Mac/Linux etkä tarvitse sitä kuin vain silloin jos haluat muuttaa jotain asetuksia TAI jos haluat käyttää ominaisuuksia mitkä vaativat controllerin pyörivän 24/7 kuten esimerkiksi Guest Portal vierasverkossa. Jos Unifi controller on pois päältä niin tukiasemat jatkaa toimintaa normaalisti. Ilman konfigurointia ne tukarit tietenkin on vain tyhmiä lootia ja huutelevat verkkoon päin että kukkuu minä olen täällä adoptoi minut.
Jos ei halua ostaa valmista pakettia (Cloud Key) niin minun mielestäni paras ratkaisu on asentaa se controlleri johonkin Linux (Debian/Ubuntu) toosaan pysyvästi. Oli se sitten työasema, RPi tai vastaava SBC, NAS jossa docker/virtuaalikone tuki tai sitten ihan vain Windows 8/8.1/10
Pro työasema ja Hyper-V virtuaalikoneena.
Itselläni Unifi pyörii työasemalla Hyper-V virtuaalikoneessa (Debian 9) ja pyörii 24/7 koska miksi ei. Jos tarvitsee tehdä jotain muutoksia niin siellähän se.
Pitäisin kuitenkin Javan ja Windowsin mahdollisimman kaukana toisistaan.. En tiedä minkälainen tietoturva reikä se Macissä on.