@timop Nyt tulee pitkä ja sekava postaus mutta tulkoon.
"Vapaita" kanavia (eli ei päällekkäisiä) 2.4Ghz taajuudella ja 20MHz kaistanleveydellä on vain 3kpl, kanavat 1, 6 ja 11.. 5Ghz taajuudella ja 80MHz kaistanleveydellä ei-DFS kanavia on vain 1kpl..
Käyttäisin itse 2.4Ghz 20MHz (HT20) ja 5Ghz 40MHz (VHT40).
Jos asut keskellä ei mitään ja/tai naapureiden verkot ei näy ollenkaan missään
käyttöalueellasi niin sitten 40MHz ja 80MHz (2.4+5) käyttö on oikeutettua.
Mutta muista silti että 2.4Ghz taajuudella on PALJON häiriöitä: bluetooth, USB3 (tosin vain tosi lyhyellä etäisyydellä), mikroaaltouunit, langattomat hiiret/näppäimistöt ja niin edespäin.
5Ghz taajuudella se 80MHz käyttö on vielä hankalampaa koska se kanava on silloin ihan helvetin leveä ja jos jossakin siinä kohtaa on häiriöitä niin en yllättyisi jos 40MHz >> 80MHz vaihto ei nosta siirtonopeuksia yhtään.
160MHz kaistanleveys on vielä typerämpi. Se kun haukkaa UNII-1 alueen kokonaan ja ensimmäiset 4 DFS kanavaa joita pitää haistella 1min ennenkuin tukiasema voi parkkeerata itsensä sinne. (Tuota TWDR/ATC aluetta pitää haistella
10min ennenkuin tukiasema voi parkkeerata itsensä sinne.)
Pikaisesti Paintissa räpelletty tuon kartan päälle kaistanleveydet jos siitä saisi jotain käsitystä kuinka vähän niitä 5Ghz kanavia loppuviimein on. Tarvita kuin yksi seinänaapuri paska mokkulansa kanssa joka on oletus asetuksilla että kaikki ei-DFS kanavat on käytetty
(Eihän se tietenkään tarkoita että kanava olisi käyttökelvoton mutta aiheuttaa silti harmaita hiuksia)
Mene lähes mihin tahansa yritys ympäristöön. Harvemmin löydät sieltä 80MHz käytössä. Useimmiten verkko on toteutettu niin että yhtä 40MHz tukaria kohden on useampi 20Mhz tukari, ripoteltuna eri kanaville järkevästi. Pelkästään 20Mhz ja ei yhtään 40Mhz on myös yleinen koska näin saat tiheämmän tukiasema verkon ja paremman suorituskyvyn verkolta.
Lisäksi 80MHz ongelma on se että
kaikki 802.11ac laitteet ei tue sitä kun taas 802.11n laitteet ei tue sitä koska 802.11n standardissa ei ole mitään hömpötys 80MHz kaistanleveyttä.. 160MHz tuki vielä harvinaisempi.
Ja viimeinen naula 80Mhz arkkuun on se että jos haluat siitä täyden hyödyn irti niin sinun pitää olla hyvin lähellä sitä tukiasemaa koska mitä leveämpi kanava niin sitä enemmän häiriöitä ja koska on enemmän häiriöitä niin Signal to Noise Ratio on paskempi ja täten laitteen/tukiaseman pitää tiputtaa MCS luokkaa nopeammin alaspäin eli suorituskyky laskee nopeammin kun liikut tukiasemasta pois päin..
Tässä on Ruckus tukiaseman receive sensitivity (dBm) käyrä vs MCS index eri kaistanleveyksille.
802.11ac Migration - Part 2: What Nobody's Telling You About 80MHz and 160MHz Channel Bonding - 7SIGNAL
IEEE 802.11ac - Wikipedia
Että voitaisko lopettaa tämä huolimaton 80Mhz ja 160Mhz kanavien suosittelu?
---
Tukiasemalla voi myös ajaa RF skannauksen. Devices > valitse tukari > Tools > RF Environment
Tässä menee hetki ja langaton verkko on nurin muutaman minuutin kun tukari pomppii kanavalta toiselle haistellen taajuuksia.
Tämä on sitten vain sen hetken tilanne, jos haluat tarkemman kuvan ympäristöstäsi niin sitä varten tämä pitää ajaa useamman kerran ja käyttää omaa muistia sekä järkeä tuloksien tulkitsemiseen.
Lisäksi Insights valikosta (lampun kuva) löytyy "Neighboring Access Points" kohta mistä näet naapureiden tukiasemat. En ole varma minkälaisella aikavälillä tuo päivittyy mutta historiallisesti tuosta on helppo katsoa mitä siinä ympäristössä tapahtuu.
---
Ja muista se että vaikka puhelimesi näyttäisi täydet WiFi palkit niin ei se tarkoita että TUKIASEMA kuulee sinun puhelimesi hyvin joka on varustettu tuhnuilla antenneilla ja jonka lähetys teho on murto-osa siitä tukiaseman lähetystehosta.
Huomioi myös se että korkeampi lähetysteho =/= parempi. Varsinkin 2.4Ghz taajuuden lähetystehon heittäminen täysille on helvetin typerää.
Jee, mulla on isot palkit täällä helvetin kaukana tukiasemasta mutta kun yritän lähettää jotain dataa tukiasemalle päin niin eihän se vittu toimi kun ei se tukiasema kuule minun puhelinta kunnolla.
Sitten kun olet lähempänä tukiasemaa niin kun tukiasema huutaa täysillä niin puhelimen pienet antennit ja heikko vastaanotto kyky ylikuormittaa radion ja suorituskyky on taas paskaa kun signaali on niin voimakas. Vähän niinkuin nostaisit mikrofonin gainin tappiin ja huutaisit siihen, sitten ihmettelet miksi ääni särkee ja puuroutuu..
Lähetysteho tulisi mitoittaa niin että tukiasema>puhelin (dBm minkä puhelin näkee) ja puhelin>tukiasema (dBm minkä tukiasema näkee) olisivat lähellä toisiaan.
Nyky (Android) puhelimillahan tuo on helppoa kun voi käyttää split screeniä. Unifi sovellus auki toiseen puoliskoon ja esim WiFi Analyzer toiseen.
Tuossa omasta verkosta kuva, AC Lite ja XZ1 Compact. Kahdelta eri etäisyydeltä, toinen kolmisen metriä ja toinen ~5-6m mutta välissä 30cm betoniseinää useamman metrin matkalta. (Viistosti siis)
Tosin juuri WiFi Analyzer ei tue split screeniä oikein eli jotta se päivittyy pitää sen puolisko pitää aktiivisena. Ja tuon Unifi sovelluksen kanssa pitää selata ylös ja vetäistä alas sitä ikkunaa että se päivittää tuon lukeman. Mutta parempi kuin ei mitään.
Asetuksista sen verran AC Liten 5Ghz VHT40 ja custom 15dBm transmit power eli 18dBm EIRP. 2.4Ghz on HT20 ja medium eli 15dBm EIRP. Pitäisi noita tutkia paremmalla ajalla uudestaan kun jossain kohtaa olin säätänyt tehoja johonkin suuntaan.
Onko kukaan tunannut Unifi USG:n kanssa OpenVPN:ää käyttöön? Itse UI ei tuota tue mutta ilmeisesti sen saisi jotenkin toimimaan. Onko kokemuksia todellisuudesta?
Vaatii config.gateway.json tiedoston puukottamista jos haluaa muutokset pysyviksi. Ei kuitenkaan omaa kokemusta. Suorituskyky samaa luokkaa kuin ER-L:llä koska USG on ER-L.
Ketjusta innostuneena rupesin itsekin suunnittelemaan päivitystä Ubiquitin vehkeisiin. Nyt käytössä Elisan kuidun päässä Asus RT-N56U reitittimenä ja Asus RT-N56U B1 WLAN-tukarina + D-linkin kytkin. Toimiiko alla oleva suunnitelma tai onkohan siihen eksynyt joku perustavaa laatua oleva virhe? Sähkökaapissa ei ole liikaa tilaa, joten laitteet/sähköjohdot minimiin. Tuoko CloudKey jotain lisäarvoa? Entäs Security Gateway vs. EdgeRouter X vs. EdgeRouter Lite?
En minä tuossa suunnitelmassa mitään vikoja näe.
CloudKey on mini tietokone jossa Unifi Controller pyörii tietääkseni Debianin päällä. Sama asia kuin pyörittäisit sitä Raspilla itse tai virtuaalikoneessa Debianin päällä. CloudKey:n hyöty on se että se on valmis laite, saa virran PoE:n kautta joten voit tuikata suoraan PoE kytkimeen kiinni. Mitään muuta lisäarvoa se ei kuitenkaan tuo. Arvostatko tätä vai et on sinun itse vastattava.
USG:tä hallitaan Unifi Controllerin kautta ja saat Unifi controlleriin esim DPI dataa jne. Sekä tietenkin Dashboardiin WAN palluran vihreäksi ja voit tehdä netin nopeustestejä suoraan Unifi Controllerista. Katso demo.ubnt.com niin näet mitä kaikkea voit tehdä tai mitä kaikkea dataa voit kerätä.
ER-X ja ER-L hallitaan selaimen kautta. Ei keskustele Unifi Controllerin kanssa mitenkään.
ER-X on halpa ja SoC:ssa on sisäinen kytkin. ER-L:ssä ei ole sisäistä kytkin ja USG on ER-L eri firmiksellä.
ER-X riittää esim 500/500 netille sisään ja ulos yhtäaikaa (tai 600/400 jne) koska Ubnt teki päätöksen tehdä ER-X ja ER-X-SFP malleista identtiset suorituskyvyn suhteen. SoC:ssa on kaksi 1Gbit/s linjaa (1Gbit/s Full Duplex eli aggregate 2Gbit/s) prosessorin ja switch blokin välissä.
ER-X-SFP mallissa toinen noista väylistä on riipaistu SFP portille ja toinen on "kiinni" kytkimessä. ER-X mallissa silti vain yksi on "kiinni" kytkimessä, toinen "roikkuu" käyttämättömänä.
Eli WAN<>LAN maksimi siirtonopeus on 1Gbit/s, oli se sitten pelkästään 1Gbit/s ulos
tai sisään tai sitten yhtäaikaa 500/500 sisäänulos tai 700/300 sisäänulos.
ER-L:ssä (ja täten USG:ssä) ei ole tällaista rajoitusta eli soveltuu myös symmetriselle Gigabit kuidulle jos halutaan liittymästä kaikki irti eli gigabitti ulos ja gigabitti sisään yhtäaikaa.
Huomionarvoista kuitenkin kuvasi alakerrasta on se että US-8-60W ei voi viedä virtoja PoE:llä. Se saa virtansa ainoastaan mukana tulevalla muuntajalla.
US-8:lle voi viedä virrat PoE:llä. Mutta US-8-60W tukee vain 802.3af outputtia. Jos US-8 saa 802.3af input niin sen outputista ei saa mitään. Mutta jos US-8 saa 802.3at input niin sitten sen outputista saa 802.3af maks 12W.
Kysy itseltäsi tarvitsetko hallittavaa kytkintä alakerrassa, tyhmäkin hoitaa kytkimen roolin. Jos käytät VLANeja kotiverkossasi ja haluat alakerran kytkimen kautta portti pohjaisesti eristää jonkin toosan johonkin VLANiin niin sitten sitä hallittavaa tarvitaan.