Youtubesta löytyy 1,5-tuntinen kissavideo, joka on yksi vuoden ihanimpia elokuvia
Istanbulin katukissoista kertova Kedi on maailmanlaajuinen menestys.
Sari-kissan pennut odottavat äitinsä palaavan ruoanhakureissulta.
Arla Kanerva HS
Julkaistu: 13.3. 9:03 , Päivitetty: 14.3. 10:22
KADULLA käy kuhina. Roskakuskit tyhjentävät roskatynnyreitä, autoilijat soittavat torviaan, turistit pysähtyvät kuvaamaan nähtävyyksiä keskelle tietä.
Oranssin ja valkoisen kirjava kissa tassuttelee tottuneesti talon viertä kahvilan terassille. Se nousee takajaloilleen ja nojaa etutassunsa terassin pöydän ääressä istuvan naisen reiteen.
Nainen antaa kissalle osan ruoastaan. Kissa syö ja toistaa tempun seuraavan asiakkaan kohdalla.
”Istanbulissa kissa on enemmän kuin pelkkä kissa”, lausuu kertojan ääni. ”Ilman kissaa Istanbul menettäisi osan sielustaan.”
ORANSSI-VALKOINEN kissa, Sari, on yksi 2016 valmistuneen
Kedi-elokuvan tähdistä (”kedi” tarkoittaa turkiksi kissaa). Istanbulissa syntyneen Ceyda Torunin ensimmäinen kokopitkä elokuva kertoo Istanbulin sadoista tuhansista katukissoista seitsemän kissan kautta.
Ohjaaja Ceyda Torun asui Istanbulissa 11-vuotiaaksi asti.
Elokuvan perusteella kissoilla todellakin on erilainen asema Istanbulissa kuin maailman muissa kaupungeissa.
Ne eivät ole varsinaisesti villikissoja, mutta eivät aivan kesyjäkään: ne kulkevat kaupungin kaduilla ja väliin kodeissa, kahviloissa ja kaupoissa miten haluavat ja ihmiset ruokkivat niitä, hellivät ja vievät tarvittaessa lääkäriin.
Ihmisten ja kissojen yhteiselo näyttäytyy siis ihanan harmonisena. Hyvän mielen elokuvalle on ollut kysyntää:
Kediä on esitetty ympäri maailman, keräten yhteensä reilut 4,1 miljoonaa dollaria (n. 3,3 miljoonaa euroa).
Rotten Tomatoes -sivustolla 98 prosenttia kriitikoistasuosittelee elokuvaa.
Katukissalle koko kaupunki on olohuone.
Suomessa
Kedi nähtiin ensimmäisen kerran Docpoint-festivaalilla tammikuussa 2017. Laajempaan teatterilevitykseen elokuva saatiin meillä tämän vuoden helmikuussa.
JO SITÄ ENNEN elokuvan pystyi kuitenkin ostamaan Youtubesta.
Kedi on nimittäin yksi niitä elokuvia, joiden avulla videopalvelu pyrkii kilpailemaan Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden kanssa. Youtube osti yksinoikeuden Kedin suoratoistoon viime huhtikuussa. Tähän mennessä sitä on katsottu Youtuben kautta 3,1 miljoonaa kertaa.
Suurin osa Youtuben sisällöstä on katsottavissa ilmaiseksi, mutta Kedinkatsomisesta pitää maksaa. Suomessa elokuvan voi ostaa 9,90 eurolla, jonka jälkeen sitä voi katsoa hamaan ikuisuuteen asti.
Yhdysvalloissa, Australiassa, Meksikossa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Koreassa puolestaan on käytössä erityinen kuukausimaksullinen Youtube Red, joka antaa oikeudet sekä kaikkeen Youtuben sisältöön ilman mainoksia, että Youtuben alkuperäissarjoihin ja -elokuviin.
SÖPÖT KISSAVIDEOT ovat internetin suosituinta sisältöä vuodesta toiseen. Lähes puolentoista tunnin mittainen elokuva kissoista ilman mitään sen kummempaa juonta saattaa silti tuntua liioitellulta. Tätä mieltä oli muun muassa The Guardianin kriitikko Peter Bradshaw,
joka kirjoitti ”kissa-palvonnan yliannostuksen” iskeneen elokuvaa katsoessa nopeasti.
Toisaalta Kedin pituuden voi nähdä filosofisena kommentaarina ja koko elokuvan olemassaolon perusteena. Sen verkkainen, runollinen kuvaus pakottaa hidastamaan ja tarjoaa niin tehdessään meditatiivisia ulottuvuuksia elokuvan, ja samalla maailman, katsomiseen.
Ohjaaja Torun sanoikin
The Guardianin haastattelussa kesäkuussahalunneensa elokuvallaan tarjota vastapainoa maailman pahuudelle, ”omanlaisena protestinani”.
Sari-kissalle kadut kahviloineen ja ravintoloineen ovat metsästysmaita.
Torun kutsuu Kediä rakkauskirjeeksi Istanbulille. Kissojen ohella elokuva kuvaa kaupungin ihmisiä: yhteisöä, joka ruokkii ja hoivaa kaupungin katuja kulkevia eläimiä. Samalla ihmiset tulevat tarjoilleeksi katsojalle ajatuksiaan elämästään ja sen merkityksestä yleisemminkin
”Ihmiset jotka eivät rakasta eläimiä eivät osaa rakastaa ihmisiäkään”, filosofoi kalakauppias syöttäessään pikkukaloja kojunsa katolla viipeltäville kissanpennuille.
Gamsiz-kissa (oik.) taistelee reviiristään.