Ei ole kissa-asiaa (kuin ehkä pidetäänpä nyt ne kissat kiinni, kun linnuilla on pesintää, ja pienet eläimet heikkona kuivuudesta).
Ajattelin laittaa tännekin muistutuksen, että poikkeuksellisesta kuivuudesta kärsivät nyt pienet luonnovaraiset eläinystävät.
Meistä kissanystävistä monet ovat varmaan myös eläinten ystäviä yleisimminkin, joten tuskin haittaa tällainen viesti.
Eli kyse on tästä järkyttävästä kuivuudesta, josta luonnonvaraiset eläimet kärsivät kovasti. Ihmiseltä on todella pieni vaiva viedä pieni astia vettä paikkaan (jopa kaupungissa) jossa olettaa eläinten liikkuvan, tai missä yleensä puro tms. solisisi. Mutta apu voi olla todella suuri, hengen pelastava. En ole mestari neuvomaan, joten poimin juttua mitä tässä alkanut olemaan tiedotusvälineissä. Niistä löytyy tietoa.
Jos olisitte niin ystävällisiä, ja auttaisitte eläimiä. Kiitos.
Hesarin jutusta (En laita quoteen, jotta näkyisi sellaisena kokonaan):
--- CUT ---
Luonnosta ei enää monin paikoin löydy vettä siileille. (KUVA: RONI REKOMAA)
Kuuma ja kuiva alkukesä on näännyttämässä siilit, oravat ja pikkulinnut. Jokainen voi olla janoisten eläinten sankari jättämällä omalle pihalleen vettä laakeaan astiaan.
KUUMUUS koettelee luonnonvaraisia eläimiä poikkeuksellisella tavalla. Sateiden loistaessa poissaolollaan ja jopa purojen kuivuessa
monet eläimet eivät ole saaneet juomavettä enää mistään. Moni onkin saattanut törmätä hoiperteleviin ja nääntyneisiin siileihin ja oraviin, jotka tuntuvat hakeutuvan ihmistä lähelle.
Suomen eläinsuojeluyhdistyksen liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer kertoo, että tänä keväänä huolestuneita yhteydenottoja on tullut poikkeuksellisen paljon. Useimmin soitot koskevat nuukahtaneita siilejä, oravia ja pikkulintuja, joille halutaan tarjota apua.
Waltzer kertoo, että kaikki luonnonvaraiset eläimet todennäköisesti kärsivät yhtä lailla hädästä, mutta kaikki eivät vain liiku asutuksen lähellä.
”Tämä on todella huolestuttavaa. En muista, että toista samanlaista buumia vedenpuutteen vuoksi olisi ennen ollut. Eläimet tulevat ihmistä lähelle ja juovat tarjottua vettä. Ne suorastaan tulevat luoksemme pyytämään meiltä apua.”
TILANNE on Waltzerin mukaan huolestuttava erityisesti siilien ja pääskysten kohdalla, joiden määrä on muutenkin vähentynyt viime aikoina.
”Kantaa ollaan saatu hieman nostettua, mutta saa nähdä, miten ne tämän kuivuuden kestävät.”
Vedenhukasta kärsivä eläin palaa yleensä tolpilleen saatuaan vettä. Aina näin ei kuitenkaan käy, ja joskus apu tuleekin liian myöhään.
”Kerran minulle soitti henkilö, joka oli törmännyt niin heikkoon oravaan, ettei se enää suostunut ottamaan vettä vastaan. Orava nuukahti ja kuoli puhelun aikana”.
JOS vedenhukasta kärsivän eläimen kohtaa, Waltzer neuvoo jättämään sen lähelle vettä pieneen astiaan. Jos eläin näyttää nuukahtaneelta eikä lähde karkuun, sen voi ottaa talteen esimerkiksi laatikkoon ja soittaa luonnonvaraisia eläimiä hoitavalle henkilölle. Myös lääkeruiskulla voi laittaa eläimen suuhun vettä, mutta silloin pitää olla varovainen, ettei vesi mene eläimen hengitysteihin.
Ennakoivaksi avuksi Waltzer suosittelee jättämään matalia vesiastioita, kuten vanhoja lautasia, omalle tontille eläimiä varten. Vesiastioita kannattaa jättää varsinkin paikkoihin, joissa luonnonvettä ei ole saatavilla.
MARTTALIITON johtava asiantuntija Asta Kuosmanen kehottaa varsinkin oman pihan omistavia henkilöitä huomioimaan eläinten hädän. Siileille ja oraville tulisikin kesäisin jättää juomavettä laakeaan astiaan, josta ne ylettävät juomaan.
Samalla voi pitää huolta siitä, että juomavesi on puhdasta eikä levä ole päässyt lisääntymään astiassa. Kuosmanen kehottaa tarkistamaan juoma-astian tällaisella kelillä joka päivä, sillä vettä juodaan ja sitä haihtuu kuumalla ilmalla nopeasti. Jo parissa päivässä isokin astia saattaa olla typötyhjä.
KUIVA kevät on eläimille kuivaa kesää vaarallisempi, sillä näin alkukesästä erilaiset marjat ja hedelmät eivät ole vielä kypsyneet syömiskelpoisiksi. Myöhemmin kesällä luonnonvaraiset eläimet saavat nestettä erilaisista luonnonantimista.
”Oravalle voi tarjota mehukasta hedelmää, esimerkiksi päärynä ja vesimeloni on niille herkkua”, vinkkaa Waltzer.
Kuivuneen eläimen tunnistaa usein jo sen liikkumisesta ja olemuksesta, mutta asian voi esimerkiksi oravien kohdalla myös varmistaa.
”Oravaa voi nostaa hellästi niskanahasta ylöspäin. Jos nahka jää pystyyn eikä palaudu enää takaisin, eläin kärsii selvästi vedenhukasta”, kertoo Waltzer.
Huolestuneiden kansalaisten puheluihin vastaava Waltzer pitää ihmisten auttamisen halua hienona ja merkittävänä asiana.
”Mahtava juttu, että ihmiset haluavat auttaa, ja ovat selvästi huolissaan luonnosta ja luonnon hyvinvoinnista. Ehkä tämä kertoo siitä, että emme ole vielä kaupungistuneet ihan kokonaan.”
--- CUT ---
helsinginuutiset.fi sanoi:
Myös ruokaa voi tarjota. Siilille maistuu esimerkiksi koiran ja kissan kuivamuona veteen liotettuna. Arkistokuva. arkistokuva/ Crista Lassfolk-Feodoroff
Ja toivon, ettei kukaan nyt vedä hernettä nenään. Vaikket sietäisi vaikkapa oravia, niin jos pidetään ne mölyt mahassa. Eläimillä on hätä. Hieman sydäntä. Eikä minun ole tarkoitus enempää häiritä OT viesteillä.
Kiitos.