Sisäministerin mukaan Suomeenkin voisi saapua Välimereltä turvapaikanhakijoita aikaisintaan lokakuusta eteenpäin.
Sisäministeri
Maria Ohisalon (vihr) mukaan hallitus keskustelee lähiviikkoina siitä, osallistuuko Suomi uuteen EU:n väliaikaiseen järjestelyyn, jossa Välimeren yli saapuvat turvapaikanhakijat jaettaisiin EU-maihin.
Paljon riippuu siitä, kuinka monta EU-maata mekanismiin saadaan mukaan.
– Jos saadaan riittävästi valtioita mukaan ja hallitus kokee, että tämä paperi kaikkinensa vastaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajatusta, niin sitten Suomi voi lähteä mukaan.
Mekanismi perustuisi kuitenkin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen.
Suomen EU-puheenjohtajuuskauden
ohjelmassa taas todetaan ainakin, että vastaava mereltä pelastettujen ihmisten sijoittamiseen tähtäävä väliaikainen järjestely olisi yksi ajankohtainen aloite Suomen kaudelle.
Ohisalo kuvailee maanantaina Maltan, Ranskan, Saksan ja Italian sisäministerien kokouksessaan löytämää yhteisymmärrystä pohjaksi pilottiprojektille, johon yritetään saada mukaan mahdollisimman paljon jäsenvaltioita.
Ohisalo osallistui kokoukseen tarkkailijan roolissa.
Aikaisintaan Suomeenkin voisi Ohisalon mukaan saapua Välimereltä turvapaikanhakijoita lokakuusta eteenpäin.
– Ajatus on ollut, että lokakuusta eteenpäin mahdollisesti. Sitä ei ole vielä lyöty lukkoon, katsotaan mihin keskustelut johtavat.
Sopimusta esitellään tarkemmin EU:n sisäministerien kokouksessa 8. lokakuuta Luxemburgissa.
Edessä on Ohisalon mukaan myös keskustelu siitä, miten vastuunjako onnistuisi jäsenvaltioiden kesken konkreettisesti.
– Tarkemmat yksityiskohdat mietitään myöhemmässä vaiheessa.
AFP:n tietojen mukaan Ranska ja Saksa olisivat valmiita vastanottamaan ainakin 25 prosenttia Välimereltä pelastetuista ihmisistä.
Italian sisäministerin
Luciana Lamorgesen mukaan Välimereltä pelastetut lähetettäisiin jäsenmaihin neljän viikon kuluessa rantautumisesta.
Vastaanottajamaat hoitaisivat turvapaikkaprosessit, ja huolehtisivat tarvittaessa heidän palautuksistaan.
– Sen tarkemmin yksityiskohtiin menemättä kyse on siitä, että torjutaan hukkumiset Välimerellä ja autetaan jäsenvaltioita, jotka ovat etulinjassa ottamassa vastaan lautoilla olevia ihmisiä, Ohisalo kertoo.
Kreikka ja Espanja eivät kuitenkaan osallistuneet kokoukseen, vaikka siirtolaisliikenteen painopiste on viime aikoina siirtynyt juuri näihin maihin.
Etenkin liikenne Turkista Kreikan saarille on jälleen kiihtymään päin ja Kreikan vastaanottokeskukset ovat täyttyneet äärimmilleen.
– Muuttoliikkeisiin liittyen on jatkuvaa eloa ja vaihtelua siinä, missä ja mitä reittejä ihmisiä liikkuu, Ohisalo muistuttaa.
Hänen mukaansa Suomi on EU-puheenjohtajamaana kuitenkin tukemassa sitä, että myös Kreikka ja Espanja olisivat mukana sopimuksessa.
EU on jo usean vuoden ajan pyrkinyt uudistamaan turvapaikkajärjestelmäänsä, tuloksetta.
Mahdollisuutta löytää väliaikainen ratkaisu tilanteeseen parantaa nyt se, että Italialla on uuden hallituksen myötä myönteisempi linjan EU:hun ja pakolaisuuteen.
Runsas viikko sitten maa salli ensimmäistä kertaa yli vuoteen Välimerestä pelastettujen turvapaikanhakijoiden rantautumisen maahan.
Usea Itä-Euroopan valtio Unkari ja Puola etunenässä on silti edelleen pitkälti kieltäytynyt osallistumasta yhteiseen taakanjakoon.
Ohisalo ei uskalla ennakoida, kuinka laajalti EU-maita saada lopulta mukaan.
– Mutta yli kolmasosa jäsenvaltioista on aiemmin osallistunut väliaikaisiin sisäisiin siirtoihin. Kaikkien kanssa keskustellaan.
Vielä on myös epävarmaa, onko EU valmis tarjoamaan taloudellista apua turvapaikanhakijoita vastaanottaville valtioille. Vastaavasti sisäisistä siirroista kieltäytyviä maita voisi seurata taloudellinen rangaistus.
Ohisalo toteaa, että asia ratkaistaan osana EU:n alkavan seitsenvuotisen budjettikauden neuvotteluja.
Kysymys kuuluu hänen mukaansa näin eurooppaministeri
Tytti Tuppuraisen (sd) ja pääministeri
Antti Rinteen (sd) pöydälle.