Seksuaalinen häirintä netissä on lasten arkea
Seksuaalinen häirintä netissä on lasten arkea
Kolmannes alle 16-vuotiaista lapsista on vastaanottanut seksuaalisesti häiritseviä viestejä, kuvia tai videoita vieraalta aikuiselta. Helsingin virtuaalisen lähipoliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n nuorille tekemän nettikyselyn perusteella häirintätapauksia on vuodessa tuhansia. Poliisin tietoon netissä tapahtuneista rikoksista tulee kuitenkin vain murto-osa.
Lähes neljännes kyselyyn vastanneista nuorista kertoi käyneensä netissä seksuaaliviritteisiä keskusteluja aikuisen henkilön kanssa. Viidesosa oli myös ollut seksuaalisessa webkamerayhteydessä vanhempaan henkilöön. Pelastakaa Lapset -yhdistyksen nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho pitää kameroiden käytön yleistymistä erityisen huolestuttavana. Seuraus voi olla loputon painajainen lapselle.
- Useimmiten aikuinen esimerkiksi masturboi lapsen katsoessa. Vielä vakavampaa on, jos lapsi on esiintynyt alastomana tai masturboinut kameran edessä ja kuvayhteys on tallennettu, silloin aikuisella on aika isot aseet saada lapsi alistettua hyvinkin hankalaan tilanteeseen.
Yli kolmannes alle 16-vuotiaista oli vastaanottanut tuntemattomalta henkilöltä seksiehdotuksia. Heistä 8 prosenttia oli myöhemmin tavannut aikuisen seksiehdottelijan reaalimaailmassa ja 3 prosenttia oli harrastanut seksiä vanhemman internetissä tapaamansa henkilön kanssa.
Helsingin virtuaalinen lähipoliisiryhmä ja Pelastakaa Lapset ry pitävät kyselyn tuloksia huolestuttavina. Rikoslain mukaan jo seksuaalissävytteinen keskustelu alle 16-vuotiaan kanssa täyttää seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.
Suuri osa hyväksikäytöstä jää piiloon
Tapaukset tulevat vain harvoin sen paremmin vanhempien, poliisin kuin muunkaan viranomaisen tietoon, sanoo ylikonstaapeli Marko Forss. Kyselyn mukaan vain noin puolet uhreista kertoo tapauksesta edes parhaalle ystävälleen.
- Poliisi on pelottava, vanhemmat on pelottavia, kouluviranomaiset on pelottavia. Lapset pelkäävät, että jos he kertovat vanhemmilleen, niin kone menee komeroon ja tulee huutoa. Usein vielä hävettää, kun alussa lapsi on saattanut olla mukana keskustelemassa netissä jonkun aikuisen kanssa seksiväritteisesti. Ongelma on sekin, ettei nuori aina edes ymmärrä, että rikos on tapahtunut. Jos joku nuori tyttö on näyttänyt rintansa vaikka webkamerassa, niin ei se ole yleensä 15-vuotiaalle tytölle selvää, että nyt tässä on rikos tapahtunut.
Virtuaalipoliisin kolmen toimintavuoden aikana seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö ovat nousseet netin suurimmaksi ongelmaksi. Vaikka nettipoliisia on helpompi lähestyä kuin poliisiasemaa, ei tietoon tule edes jäävuoren huippua.
- Kyselyn tulokset kertovat laajasta ja vakavasta ongelmasta. Kyselyn perusteella rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja on vuosittain tuhansia, mutta esimerkiksi vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin vain alle 200 internetiin liittyvää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.
Forssin mukaan Suomen pitäisi antaa poliisille järeämpiä aseita, jotta internetin seksuaalirikoksiin voitaisiin puuttua. Poliisi kaipaa oikeutta valeprofiilin käyttöön.
- Ranskassa on vuodesta 2009 voimassa ollut peitetoimintaoikeus, jonka perusteella tekijä voi syyllistyä rikokseen lähestyessään seksuaalisessa tarkoituksessa poliisin valeprofiilia, joka esittää lasta.
Selvitys toteutettiin sähköisesti neljän nuorten keskuudessa suositun verkkoyhteisön kautta. Kyselyyn vastasi yhteensä yli 4 200 lasta ja nuorta. Vastaajista 54 % oli alle 16-vuotiaita.