• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua pakkoruotsista, eräs esimerkki suomalaisesta politiikasta

Iselle se o iha sama vaikka me kaikki puhuttais savoa, kunhan puhuttais.

Riitäisi kun asiat olisi savoksi ja englanniksi.

Hiljaksii se SRuotsi kuolee pois.
 
@Kosamiitti. Onko sun mielestä oikeasti järkevää että itärajallakin opiskellaan ruotsia pakolla vaikka siellä venäjän kieli olisi paljon tärkeämpää ja ruotsia ei tarvita käytännössä lainkaan?

Mun mielestä olisi kielten opiskelussa hyvä käyttää maalaisjärkeä. Pakolliseksi englanti, koska sitä tarvitsevat kaikki ja lisäksi jokin kieli, jonka kunnan päättäjät/koulun rehtori saa valita. (tai esim. lännessä ruotsi, idässä venäjä, pohjoisessa saame...) Ja sitten valinnaisia päälle.
 
En ottanutkaan kantaa itse opiskeluun, vaan siihen että joillain kiristää vanne liikaa päätä.
Edelleen, itse olen sitä mieltä että koulussa pitäisi A1 ja B1 olla englanti,saksa,espanja, tai ranska ja sitten se vielä sen vapaaehtoisen voisi muuttaa niin että ruotsista opiskeltaisiin kuitenkin jo perukoulussa pakollisena välttävä perusosaamainen eli samaa tasoa kuin nykyinen A2/B2.
Ai jaa, eli et ota kantaa opiskeluun mutta heti perään kuitenkin kannatat pakkoruotsia.

Ja mulla todellakin kiristää pakkoruotsin vanne päätä, guilty as charged, thank you very much. Enkä ole ainut, jonka päätä se kiristää.

Just sun kaltaisten kielifasistien vuoksi en aio ikinä käyttää ruotsia koskaan missään, vaikka osaisinkin ja vaikka olisi tarvetta, tosin ikinä ei ole tarvetta!!! Puhu vaan sitä ruotsia ihan keskenäsi, thank you very much!
 
En varsinaisesti ole puolesta enkä vastaan ja varsinkaan en ole missään nimessä mitään mieltä, mutta itse en pysty katsomaan esim. ruotsinkielisiä tv-sarjoja. Niitä on varsin kehuttujakin, mutta ei vaan pysty kuuntelemaan sitä molotusta ja ilman ääniäkään ei viitsi katsoa. Tanskalaiset ja norjalaiset sarjat kyllä menettelee.

Trean till ögönen, sano rallikuski.
 
Ajattelepa nyt vaikkapa aiemmin mainitsemaani Sveitsiä, maa on virallisesti nelikielinen vaikka esim. pienin vähemmistö eli retoromaanit edustaa vain n. 0.5% väestöstä, italia(6.5%) edustaa samaa suhdetta kuin suomessa ruotsi (n.5%) silti svetisin koululaitos yrittää antaa samalla tavalla sitä välttämätöntä opetusta niinkuin suomessa on ruotsin opiskelu vaikka edelleen, monissa kantoneissa on vain yksi virallinen kieli joista saksa se suurin.
Ei luopuminen siitä että joka koulussa kaikkien on pakko suorittaa jonkun tasoinen ruotsi tarkoita ruotsin kielen opetuksen lopetusta. Se olisi vain kieli kielien joukossa sen jälkeen. Aivan kuten Sveitsissä on monikielisyys hoidettu, järkevästi.
 
Monet vielä unohtavat sen pikkuseikan että vaikkapa suomen ulkomaankaupasta juuri ruotsi on ollut ja tulee olemaan hyvä kauppakumppani eli busineksessä sitä ruotsia jos ei muuten...

Tuontimaiden kärjessä oli vuonna 2016 (viimeisin minkä löysin näin äkkiä haettuna) tavoin Saksa (osuus 15,5 %). Venäjä oli toisena 13,2 %:n osuudella ja Ruotsi kolmantena 11 %:n osuudella.

Siinähän se pertti alavetelistä menettää hakemansa työpaikan kun ei osannut edes huomenta toivottaa ruotsiksi kun haki sitä import-export firman työpaikkaa koulutettuaan itsensä kauppa-alan ammattilaiseksi.Työpaikan vei parempaa väestöä edustava johan bertil .
Ruotsalaiset puhuvat erittäin hyvää englantia ja vanhempien suomalaisten rallienglantikin lienee paljon ymmärrettävämpää kuin pakollinen minimimäärä huonolla asenteella opittua peruskouluruotsia.

Isojen kv-yritysten virallisena sisäisenä kielenä on nykyään usein englanti ja siihenkin on syynsä. Jos jonkun työpaikan edellytyksenä on sujuva ruotsin kielen taito, niin esimerkissä mainitsemasi kielitaidoton Pertti tuskin kyseistä paikkaa aikoo edes hakea. Ei ainakaan ennen kuin käy ruotsia vapaaehtoisesti opiskelemassa.

KV-kauppaa Ruotsi käy paljolti kuten muutkin maat, englanniksi (Saksa, Ranska, Yhdysvallat jne.). On kohteliasta, helppoa ja tasapuolista, että molemmat osapuolet puhuvat itselleen yhteistä sovittua vierasta kieltä. Myös kv-firmojen palavereissa/puheluneuvotteluissa täytyy ottaa huomioon, että kaikki eivät välttämättä näitä vähemmistökieliä puhu (vaikka olisi itse miten sujuva), ja sen takia käytössä on monesti englanti.

Pakkoruotsi on ketjun otsikon mukaisesti todellista kusipäisyyttä ja pienen hyväveliverkoston äpärälapsi, mutta ruotsin kielen taito tai sen puhuminen ei sitä tietenkään ole. Ruotsinkielistä vähemmistöä pakkoruotsista on turha syyttää, sillä pakkoruotsin ja kansan kyykyttämisen on päättänyt ihan eri taho.
 
Viimeksi muokattu:
Jaa, mä kyllä sain yhden nelosen lukiossa ruotsista ja taisi olla toinenkin peräkkäinen hyvin lähellä. Että ei se vitonen mikään itsestäänselvyys ole.

Ai miten niin ei ole? Onhan se. Läpi on virkamiesruotsi saatava eikä se välttämättä kaikissa laitoksissa tapahdu ihan sormia napsauttamalla.

Sanoisin että tuo on kuitenkin lopulta lähes täysin asenne kysymys. Ruotsi on kuitenkin yksi helpoimmista kielistä oppia, etenkin jos on jo oppinut englannin sinne taustalle. Jos suunnitelmissa on lukio ja korkeakoulututkinto niin se ei tule kaatumaan kykyyn oppia ruotsia mutta se voi kaatua haluun oppia ruotsia.

Ja tämän takia nämä ideat että korvataan pakkoruotsi esim. vaihtoehdolla valita venäjä ovat todennäköisesti lopputulokseltaan vähän niin ja näin. Koska jos jotain ei vaan kiinnosta oppia sitä kolmatta kieltä niin he varmaan silti valitsevat ruotsin, koska se on helpoin, ja silti epäonnistuvat siinä. Toki ne joita kiinnostaa opetella muita kieliä varmaan valkkaavat jonkun "hyödyllisemmän" mutta he todennäköisesti ovat myös henkilöitä joille se ruotsin klaaraaminen ei olisi mikään ongelma.

(Toki valinnanvapaus on silti periaatteessa tuossa hyvä asia ja en kannata pakkoruotsia.)
 
Sanoisin että tuo on kuitenkin lopulta lähes täysin asenne kysymys. Ruotsi on kuitenkin yksi helpoimmista kielistä oppia, etenkin jos on jo oppinut englannin sinne taustalle. Jos suunnitelmissa on lukio ja korkeakoulututkinto niin se ei tule kaatumaan kykyyn oppia ruotsia mutta se voi kaatua haluun oppia ruotsia.
Tottakai se on asennekysymys. Kieltenopiskelu ja kaikki opiskelu ylipäätään on pitkälti asennekysymyksiä.

Ongelmana on nyt se, että useimmilla suomalaisilla ei riitä "asenne" ruotsin opiskeluun, etenkään kunnollisesti, ihan hyvästä syystäkin. Vika ei ole suomalaisissa, vaan kyllä se vika on jossain muualla... Osoittaisin sormella vaikkapa Helsingin keskustassa sijaitsevan vanhan, kulmikkaan rakennuksen suuntaan.

Ja helppous on sikäli suhteellista, että vaikka ruotsi olisikin periaatteessa helpompi kieli oppia kuin moni muu kieli, niin kieltenopiskelu silti on jo lähtökohtaisesti vaikeaa ja vaatii paljon omaa innostuneisuutta. Jossei kiinnosta niin ei kiinnosta, ja silloin se on hyvin vaikeaa. Ja opiskelumotivaatiota tuskin ainakaan vähentäisi se, että sä saat ihan itse valita mitä kieltä haluat lukea, sen täysin turhan pakkoruotsin sijaan.

Ja jos helppous on argumentti, niin pannaan sitten pakkoviro pakkoruotsin tilalle. Ei se ainakaan sen vähempää tarpeellinen kieli ole, päinvastoin. Enemmän Viroon suomalaiset matkustaa kuin Ruotsiin. Eikä sovi unohtaa baltialaista yhteistyötä ja onhan meillä pakkomatematiikkaakin!! Ja historia ja kulttuuri, ja saatathan sä löytää vaikka virolaisen tyttöystävän! Mitäs siitä tulee, jossei ole yhteistä kieltä, nii!! (Ja vaikka tämä olikin osittain sarkasmia, niin kyllä ainakin mulle ihan henkilökohtaisesti virosta olisi ollut äärettömän paljon enemmän hyötyä kuin ruotsista, josta minulle on ollut hyötyä tasan ei yhtään.)
 
Viimeksi muokattu:
Joo. "Asenne" mikä kuulostaa helvetin negatiiviselta ja moralisoivalta voitaisiin heti alkajaisiksi korvata sanalla opiskelumotivaatio. Pragmaattisesti on tosiaan ihan totta, että motivaatio opiskella ruotsia on enemmistöllä heikko.

Kun opiskeltava asia on sellainen, josta on hyvin vähän hyötyä, johon kuluu kuitenkin suhteessa paljon aikaa, johon ei anneta valinnan varaa ja joka vieläpä yleisesti tiedetään pelkästään puolen vuosisadan takaisen puoluepoliittisen vallanhaluisen lehmänkaupan takia pakolliseksi, niin onko se joku suurikin ihme, ettei oikein naposta?

Pakkoruotsittajat voisivat mennä itseensä. Mikä saa jonkun tuntemaan, että hän on oikeutettu vaatimaan jokaista suomalaista opiskelemaan perusoppimäärän vasenkätistä ehtona korkeakoulutukselle(ja käytännössä useimmat ihan ehtona koulujen selvittämiselle matalammallakin asteella)? Se on niin uskomattoman ylimielinen asenne, että jättää ainakin minut aivan sanattomaksi.

Minua myös kyllästyttää sanoinkuvaamattoman rankasti se jatkuva samojen pahoinvointiin saakka suolistettujen kehnojen argumenttien pakottaminen, minkä joudun pakkoruotsittajilta toistamiseen kohtaamaan. Sama sonta tulee vastaan aina kerta toisensa jälkeen.

"Ruotsi on tärkeä kauppakumppani", "ruotsi on helppo kieli", "ruotsi tai Ruotsi on tärkeä osa Suomen historiaa" ja "ruotsi auttaa saksan oppimista" ovat ne klassisimmat virheargumentit pakkoruotsin puolesta. Ne on kaikki nyljetty niin monta kertaa rautalangalle asti, että on silkkaa pahantahtoisuutta tulla esittämään niitä uudelleen.

Mikään noista ei ole perustelu pakkoruotsille millään opetus- tai koulutustasolla. Eivät ne ole edes kaksisia perusteluja Suomen kaksikielisyyspolitiikalle. Näiden terästeenä olevalle koulutuskiintiö-, kielitaitovaatimus- ja kieliapartheidpolitiikalle ei oikein mitään perusteita voi teoriassakaan olla. Kysymys on puhtaasti väkivaltaisesta alistamisesta.

Pysähtyy stannar. Vittu fittan, olen puhunut.
 
Viimeksi muokattu:
Monet vielä unohtavat sen pikkuseikan että vaikkapa suomen ulkomaankaupasta juuri ruotsi on ollut ja tulee olemaan hyvä kauppakumppani eli busineksessä sitä ruotsia jos ei muuten...

Tuontimaiden kärjessä oli vuonna 2016 (viimeisin minkä löysin näin äkkiä haettuna) tavoin Saksa (osuus 15,5 %). Venäjä oli toisena 13,2 %:n osuudella ja Ruotsi kolmantena 11 %:n osuudella.

Siinähän se pertti alavetelistä menettää hakemansa työpaikan kun ei osannut edes huomenta toivottaa ruotsiksi kun haki sitä import-export firman työpaikkaa koulutettuaan itsensä kauppa-alan ammattilaiseksi.Työpaikan vei parempaa väestöä edustava johan bertil .

Varmasti moni firma käyttää ruotsiakin, mutta olen ollut kahdessa isossa firmassa jossa hoidettu isoja kauppoja länsinaapuriin, ja kaikki kaupankäynti ja keskustelu on hoidettu Englanniksi. Ja tämä on ollut alusta asti selvää kaikille, ei ole edes yritetty millään virkamiesruotseilla vääntää.
 
Jos oikeasti haluaa pakkoruotsin pois suomesta, kannattaa vaan kieltäytyä opiskelemasta ja puhumasta sitä. Jos tarpeeksi suomalaisia tekee niin, se häviää nopeasti. Ei sitä tietääkseni kuitenkaan joudu vankilaan tai joudu maksamaan sakkoja jos ei opiskele ruotsia.
 
Jos oikeasti haluaa pakkoruotsin pois suomesta, kannattaa vaan kieltäytyä opiskelemasta ja puhumasta sitä. Jos tarpeeksi suomalaisia tekee niin, se häviää nopeasti. Ei sitä tietääkseni kuitenkaan joudu vankilaan tai joudu maksamaan sakkoja jos ei opiskele ruotsia.
Kuudesluokkalaiset on 11 ja 12-vuotiaita. On aika paljon odotettu, että ne lähtisivät tällaista kansalaistottelemattomuutta harjoittamaan, vaikka oletkin toki oikeassa siinä, että kansalaistottelemattomuuden keinoin pakkoruotsi loppuisi alta aikayksikön...

Ja toisaalta jos tuonikäisen lapsen vanhemmat olisi kansalaistottelemattomuudesta innoissaan ja yrittäisivät pitää lapsen pois ruotsintunneilta, niin siinäkin on sitten lapsi hyvin pahassa välikädessä, vanhempien, opettajan ja luokkakavereiden ristipuristuksessa, ELLEI sitten huomattava osa koko luokasta ole leikissä mukana, jolloin vaakakuppi kääntyisi toiseen suuntaan.

Voisihan sitä kansalaistottelemattomuutta toki harjoittaa yläkoulussa ja lukiossakin. Etenkin lukiolaisilta voisi jo vähän odottaakin tällaista "akateemista mielenilmaisua"... Ja korkeakoulussa myös.
 
Viimeksi muokattu:
Jos oikeasti haluaa pakkoruotsin pois suomesta, kannattaa vaan kieltäytyä opiskelemasta ja puhumasta sitä. Jos tarpeeksi suomalaisia tekee niin, se häviää nopeasti. Ei sitä tietääkseni kuitenkaan joudu vankilaan tai joudu maksamaan sakkoja jos ei opiskele ruotsia.

Ei mutta et pääse kouluja läpi :)

Aikamoista paskanjauhantaa täällä niin kauan kun perustuslaissa suomi on kaksikielinen.

Jävla dårskap!!!
 
Aikamoista paskanjauhantaa täällä niin kauan kun perustuslaissa suomi on kaksikielinen.
Kaksikielisyys ja pakkoruotsi ovat eri asioita, eikä perustuslaki ota mitään kantaa pakkoruotsiin. (Sen sijaan tämä ketju otsikkonsa mukaisesti ottaa kantaa nimenomaan pakkoruotsiin, mutta ei kaksikielisyyteen!!)

Ennen peruskoulu-uudistusta ja Johannes Virolaisen lehmänkauppoja Suomi oli vähintään yhtä "kaksikielinen maa" kuin nytkin, mutta pakkoruotsia ei ollut.
 
Ei mutta et pääse kouluja läpi :)

Aikamoista paskanjauhantaa täällä niin kauan kun perustuslaissa suomi on kaksikielinen.

Jävla dårskap!!!
"Ruotsin opetuksesta säädetään perusopetuslaissa, ei perustuslaissa. Perustuslaki takaa ruotsinkielisille oikeuden asioida viranomaisten kanssa omalla kielellään, mutta se ei edellytä jokaisen suomenkielisen ruotsin opiskelua."

Edellinen on puolustusministerimme blogista. :D
 
Viimeksi muokattu:
Ei mutta et pääse kouluja läpi :)

Aikamoista paskanjauhantaa täällä niin kauan kun perustuslaissa suomi on kaksikielinen.

Jävla dårskap!!!

Perustuslaista huolimatta pakkoruotsi on ollut kouluissa vasta suhteellisen lyhyen ajan. Ja ruotsinkielisten osuus väestöstä on pakkoruotsin tulon jälkeen tasaisesti vähentynyt. Ilmeisesti pakkoruotsi syntyi poliittisilla lehmänkaupoilla, mutta sen ylläpitoa nykyaikana ei voi oikein pitää muuna kuin vittuiluna enemmistöä kohtaan.
 
Tässäpä "kuvaava kuvaaja":

vaerak_2017_01_2018-10-01_kuv_001_fi_001.gif


Lähde: Tilastokeskus (Tilastokeskus -)

Suomessa on siis itsenäistymisen aikoihin ollut suhteessa yli kaksi kertaa enemmän ruotsinkielisiä kuin nyt, ja osuus vähenee koko ajan.
 
@Kosamiitti. Onko sun mielestä oikeasti järkevää että itärajallakin opiskellaan ruotsia pakolla vaikka siellä venäjän kieli olisi paljon tärkeämpää ja ruotsia ei tarvita käytännössä lainkaan?

Huomasitkos tuota kysymystä? Ihan uteliaisuuttani kysyn. Itse asun kokkolassa btw ja täälähän sitä kyllä tarvii:)
 
Miten muuten pohjoisessa? Jos oppilaan äidinkieli on saame niin tuleeko hänelle sekä pakkoruotsi että pakkosuomi?
 
@Kosamiitti. Onko sun mielestä oikeasti järkevää että itärajallakin opiskellaan ruotsia pakolla vaikka siellä venäjän kieli olisi paljon tärkeämpää ja ruotsia ei tarvita käytännössä lainkaan?

Tosin tämä pohjautuu siihen oletukseen että itärajalla koulunsa käyvät myöskin jäävät työelämään sinne itärajalle. Mikä varmaan pätee suurelta osin ainakin ammattikoulun käyviin mutta kontekstin kannalta olisi kiinnostavaa tietää että kuinka suuri osa lukio/yliopisto suunnan käyvistä sitten lopulta työllistyvät sinne kotiseudulle.
 
Miten muuten pohjoisessa? Jos oppilaan äidinkieli on saame niin tuleeko hänelle sekä pakkoruotsi että pakkosuomi?

Jossen nyt aivan väärin muista niin tulee toinen.
Sun pitää opiskella yksi virallinen kotimainen kieli joka ei ole sun äidinkieli. Eli ruotsinkielisillä suomi, suomen kielisillä ruotsi ja muunkielisillä jompi kumpi.
 
@Kosamiitti. Onko sun mielestä oikeasti järkevää että itärajallakin opiskellaan ruotsia pakolla vaikka siellä venäjän kieli olisi paljon tärkeämpää ja ruotsia ei tarvita käytännössä lainkaan?
Tosin tämä pohjautuu siihen oletukseen että itärajalla koulunsa käyvät myöskin jäävät työelämään sinne itärajalle. Mikä varmaan pätee suurelta osin ainakin ammattikoulun käyviin mutta kontekstin kannalta olisi kiinnostavaa tietää että kuinka suuri osa lukio/yliopisto suunnan käyvistä sitten lopulta työllistyvät sinne kotiseudulle.
Kokkola on kaupunkina harvinainen poikkeustapaus, eikä suinkaan itäraja. Ei pitäisi siis kärjistää asiaa sillä tavalla, että eihän "itärajalla" ruotsia mihinkään tarvita, sillä eihän sitä todellisuudessa tarvita juuri missään muuallakaan, paitsi ehkä näissä "kokkoloissa".

Tosin Kokkolassakin on ruotsinkielisiä vain 13%, mikä ei määräksi muutettuna ole kuin joku kuutisen tuhatta, että niinpä niin. Aika absurdi ajatus, että tuollaisen porukan takia nyt sitten perustellaan pakkoruotsia yhtään missään.

Itärajalla, Kokkolassa ja kaikkialla muuallakin ihmisten pitäisi saada opiskella ihan niitä kieliä mitä haluaa. Ruotsi ei ole MISSÄÄN niin ehdottoman välttämätöntä, että sitä olisi ihan pakko opiskella. Suomen kieli voi olla asia erikseen, mutta ihan sama mulle mitä sen kanssa tehdään. Ei ole multa pois, jos ihmiset ei halua suomea opiskella. Tehkööt ihan miten haluaa.
 
Viimeksi muokattu:
Sanoin sen itärajan lähinnä keksiäkseni paikan jossa pakkoruotsi olisi maksimaalisen absurdia.

Mutta joo, olen käynyt peruskoulusta suurimman osan Nivalassa... 100 km Kokkolasta. Ja tasan ainoat jotka siinä kaupungissa ruotsia puhuvat olivat ruotsinkielen opettajat. Ja heitä tietysti vihattiin ja pilkattiin koska opettivat niin vittumaiselta kuulostavaa valloittajaperkeleiden kieltä.
 
Sanoin sen itärajan lähinnä keksiäkseni paikan jossa pakkoruotsi olisi maksimaalisen absurdia.
Joo mutta toi on vähän huono argumentti, koska se avaa mahdollisuuden näille JCSH:ille sun muille vedota sitten siihen, että eihän sitä koskaan tiedä, vaikka se itärajan opiskelija sitten valmistuttuaan muuttaa Kokkolaan, ja mitäs siitä sitten tulee kun ei osaakaan 6000 kokkolalaisen vähemmistön kieltä!! Nii, eihän siitä sitten mitään tule! Paitsi maailmanloppu ja rassismi.

Jos unohdetaan itäraja, niin esimerkiksi Tampereella ruotsinkielisiä on 0,5%, Jyväskylässä 0,2%, Lahdessa 0,3% jne.. Ei tarvitse itärajalle asti mennä näissä keskusteluissa.

Ruotsi on Suomessa hyvin pieni vähemmistökieli, se on fakta.

Ja oma asiansa on sitten vielä se, että suuri osa ns. "ruotsinkielisistä" on todellisuudessa kaksikielisiä.
 
Äidinkielen perusteella Tampereella oli 2014 reilusti yli kaksi kertaa enemmän venäjänkielisiä kuin ruotsinkielisiä. Arabiakin oli ruotsin edellä. Jos eesti, englanti ja persia eivät neljässä vuodessa ole kirineet ruotsin edelle, niin olisin hieman yllättynyt. Harmi että puhuttujen vieraiden kielten listalla ruotsi ei luonnollisesti ole mukana. Varmasti suurin osa äidinkielenään ruotsia pitävistä ei kieltä Tampereella puhu, sen verran vaikea täällä on kaupungilla kulkiessa ruotsia kuulla puhuttavan.

TAMPEREEN VÄESTÖ - PDF
 
Joo mutta toi on vähän huono argumentti, koska se avaa mahdollisuuden näille JCSH:ille sun muille vedota sitten siihen, että eihän sitä koskaan tiedä, vaikka se itärajan opiskelija sitten valmistuttuaan muuttaa Kokkolaan, ja mitäs siitä sitten tulee kun ei osaakaan 6000 kokkolalaisen vähemmistön kieltä!! Nii, eihän siitä sitten mitään tule! Paitsi maailmanloppu ja rassismi.

Oikeastaan tarkoitin tuon enemmänkin yleisenä periaatteena että ihmisten koulutuksen hienosäätäminen sen perusteella missä ne asuu 7-18 vuotiaina ei ole hirveän järkevää nykymaailmassa.
Eli jos tehdään näitä kielikokeiluja niin se että ne rajoitetaan itä-rajalle periaatteella "koska Venäjä" niin siitä saatavat negatiiviset tulokset jäävät kyseenalaisiksi. Jos tulee positiivinen tulos ja väki innolla opettelee venäjää niin sitten on selvää että tuolle valinnanvaralle on oikeaa halua ja tarvetta.
Mutta jos tulee negatiivinen tulos ja ketään ei kiinnosta niin sitten tuo haudataan liian helposti sen perusteella vaikka syynä voikin olla se että suuri osa joensuulaisista lukiolaisista haaveilee muutosta pois Itä-Suomesta ja täten eivät välitä paskaakaan mahdollisuudesta opiskella venäjää.
Kun taaskin esim. Helsingissä, Tampereella tai Oulussa tulokset voisi olla täysin toisenlaiset. Etenkin jos vaihtoehtoja avataan enemmän kuin pelkkä venäjä.
 
Äidinkielen perusteella Tampereella oli 2014 reilusti yli kaksi kertaa enemmän venäjänkielisiä kuin ruotsinkielisiä. Arabiakin oli ruotsin edellä. Jos eesti, englanti ja persia eivät neljässä vuodessa ole kirineet ruotsin edelle, niin olisin hieman yllättynyt. Harmi että puhuttujen vieraiden kielten listalla ruotsi ei luonnollisesti ole mukana. Varmasti suurin osa äidinkielenään ruotsia pitävistä ei kieltä Tampereella puhu, sen verran vaikea täällä on kaupungilla kulkiessa ruotsia kuulla puhuttavan.

TAMPEREEN VÄESTÖ - PDF

Käy Ikeassa. Siellä on niiden joku salainen (tai ei nyt niin salainen) tukikohta koska se on aikalailla se ainoa paikka missä usein kuulee puhuttavan ruotsia.
 
Käy Ikeassa. Siellä on niiden joku salainen (tai ei nyt niin salainen) tukikohta koska se on aikalailla se ainoa paikka missä usein kuulee puhuttavan ruotsia.

Mielenkiintoista. Olen Ikeaa vältellyt, koska olen kuullut että se voi imeä miehen ruumiista sielun. Täytynee viedä poika lihapullia syömään ja kielikylpyyn. Hejsan, jag heter Magnus. Vill du ha ett tuggummi?
 
@Kosamiitti. Onko sun mielestä oikeasti järkevää että itärajallakin opiskellaan ruotsia pakolla vaikka siellä venäjän kieli olisi paljon tärkeämpää ja ruotsia ei tarvita käytännössä lainkaan?

Huomasitkos tuota kysymystä? Ihan uteliaisuuttani kysyn. Itse asun kokkolassa btw ja täälähän sitä kyllä tarvii:)

Tähän pitää todeta, että ruotsin ja venäjän vastakkainasettelu on lähinnä pakkoruotsittamisen pussiin pelaamista, koska tällöin todellinen valinnanvapaus jää hyvin pieneksi.

Itse näen järkeväksi mallin, jossa on - kuten nykyäänkin - kaksi pakollista kieltä, joista vähintään toisen pitää olla A-kieli. Kielet saa tällöin valita koulun tarjonnasta, jossa tulee tarjota vähintään kolmea eri kieltä.

edit: Ja toki kaikkien kielten virkakokeet tulee poistaa yliopistoista siten, että ne eivät ole enää pakollisia tutkinnon osia. Toki itse kokeet voidaan jättää vapaaehtoisesti suoritettaviksi. Samaten kielivaatimuksia ei tule enää asettaa jokaiselle viranomaiselle, vaan ainoastaan niille, joiden työtehtävissä sellaista tarvitaan. Tarveosuudeksi ei tule arvioida enempää kuin kaksi kertaa kunkin kielen puhujien osuus kunnan tai valtion asukkaista (mitä ikinä viranomainen palveleekin).
 
Viimeksi muokattu:
Oikeastaan tarkoitin tuon enemmänkin yleisenä periaatteena että ihmisten koulutuksen hienosäätäminen sen perusteella missä ne asuu 7-18 vuotiaina ei ole hirveän järkevää nykymaailmassa.
Ei olekaan, paitsi valtakunnan ja toisaalta yksilön tasolla. Ja paikkakunnan resurssien puitteissa.

Mutta lain pitää olla kaikille sama. Ei pakkoruotsia voi poistaa pelkästään tietyltä väestöryhmältä, sehän olisi perustuslain vastaistakin. Se pitää poistaa kaikilta. Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. (Nykyäänkin on kyllä hieman kyseenalaista, että missä määrin yhdenvertaisuus toteutuu esimerkiksi vieraskielisten ja suomenkielisten osalta suhteessa pakkoruotsiin. Vieraskielisten ei ole ehdoton pakko lukea ruotsia.)
 
Viimeksi muokattu:
Tässäpä "kuvaava kuvaaja":

vaerak_2017_01_2018-10-01_kuv_001_fi_001.gif


Lähde: Tilastokeskus (Tilastokeskus -)

Suomessa on siis itsenäistymisen aikoihin ollut suhteessa yli kaksi kertaa enemmän ruotsinkielisiä kuin nyt, ja osuus vähenee koko ajan.
5% raja alittuu ensi vuosikymmenen vaihteessa. 6% alittui 80-luvun lopulla. Mitenköhän pienelle vähemmistölle tuota pakkoruotsia perustellaan, kun se tuskin on toiseksi suurin kieliryhmä enää 30-luvun lopulla?
 
5% raja alittuu ensi vuosikymmenen vaihteessa. 6% alittui 80-luvun lopulla. Mitenköhän pienelle vähemmistölle tuota pakkoruotsia perustellaan, kun se tuskin on toiseksi suurin kieliryhmä enää 30-luvun lopulla?
"Perustelujen" painotus vaan muuttuu historiaan, kulttuuriin, pohjoismaiseen yhteistyöhön, "onhan meillä pakkomatematiikkaankin" ja "saatathan sä löytää ruotsalaisen tyttöystävän".
 
Perustelunahan on nytkin pääasiallisesti "näin se vaan on" ja "sinähän tottelet". Pakkoruotsittajien asenne aina välillä jo pääsee unohtumaan mutta välillä se ruma kala nousee pintaan kun näitä "keskusteluja" vilkaisee.
 
Ei mutta et pääse kouluja läpi :)

Aikamoista paskanjauhantaa täällä niin kauan kun perustuslaissa suomi on kaksikielinen.

Jävla dårskap!!!

Annat mielestäni itsestäsi ylimielisen kuvan. Koetko olevasi ylimielinen?

Koetko, että pystyisit kuitenkin tuntemaan empatiaa sellaista henkilöä kohtaan, jolle ruotsin kielen opiskelu tuntuu vaikealta ja joka ei kovasti miettimälläkään keksi sille kielen opiskelulle mitään järkevää syytä muuta kuin että on PAKKO?

Vai tunnetko että pakkoruotsin poistamisen vaatiminen olisi jotenkin sinulle uhka?

Minä vaan haluaisin ymmärtää kun nyt en tajua että trollaatko vai tosissaanko noita kommenttejasi viljelet.
Tosi harmi jos ignooraat ja vain muut vastaa kysymyksiini ja vielä kontekstin vierestä. (vaikka toki mun argumentit tuli revittyä tehokkaasti palasiksi niin se tulikin yllättävästä suunnasta. Joskus sitä huomaa olevansa väärässä aivan eri tavalla kuin on luullut :) )En halua pistää sanoja suuhusi niin valaise toki suuntaan tai toiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Sinänsä, mutta miksi joku laittaa suomenkieliset lapset ruotsinkieliseen päiväkotiin ja vaatii sitten että saavat puhua siellä suomea?

Mukava muuten huomata, että rasisminvastaisuus ja suvaitsevaisuus saavat jalansijaa tälläkin foorumilla. Toivottavasti asenne on sama myös sitten, kun keskustelun kohteena on muita kuin 1800-luvulla elänyt kielitieteilijä.
Tällä foorumilla on aina ollut rasisminvastaisuutta ja suvaitsevaisuuttakin, tässä ketjussa on kysmys pakkoruotsista ja ruotsinkielisistä, joten heidän rasistisuutensa on myös keskustelun aiheena. Olisihan se hyvä, jos ahvenamaalaiset ja Pohjanmaan ruotsalaisetkin oppisivat suvaitsevaisuutta ja rasisminvastaisuutta.
 
Jos oikeasti haluaa pakkoruotsin pois suomesta, kannattaa vaan kieltäytyä opiskelemasta ja puhumasta sitä. Jos tarpeeksi suomalaisia tekee niin, se häviää nopeasti. Ei sitä tietääkseni kuitenkaan joudu vankilaan tai joudu maksamaan sakkoja jos ei opiskele ruotsia.
En usko tähän tapaan. Suurimman osan kouluistakin pääsee läpi ilman että käytännössä oppii ruotsia, olen hyvä esimerkki siitä. Tietojenkäsittelytieteen puolella oli omana aikana niin löysät kriteetit kurssin läpäisyyn, en tiedä onko tuo muuttunut. Osaan toki sanoa nimeni ruotsiksi ja tervehtiä.

Ruotsinkieli tulisi poistaa pakollisista aineista, mutta lisäksi voisi miettiä kannattaako sitä pitäää edes virallisena kielenä. Kielien määrä kun on räjähtänyt Suomessa ja tulkkeja järjestyy tarvittaessa muillakin kielillä.
 
Suomalaisethan käytännössä passiivisesti boikotoivatkin ruotsia, eli harvaa kiinnostaa opiskella sitä kunnolla, ylläpitää kielitaitoa ja käyttää sitä edes joskus jossain. Ilmeisesti vain muutama prosentti suomalaisista puhuu hyvää ruotsia, ihan riippumatta siitä lasketaanko suomenruotsalaiset mukaan vai ei...

Syy tällaiseen passiiviseen boikottiin ei välttämättä kaikilla ole tietoinen pakkoruotsin vastustus vaan enemmänkin se, ettei ruotsia tarvitse missään eikä mihinkään, ja kaikki tiedostaa sen erittäin hyvin.

Mutta siitä huolimatta, että pakkoruotsi on erittäin tehotonta eikä suomalaiset tosiasiassa opi ruotsia, niin pakkoruotsi se aina jatkuu vaan, eli ei tällainen passiivinen boikotti mitään auta. Aktiivinen boikotti kyllä tehoaisi nopeasti. Jos lapset ja nuoret yksinkertaisesti lakkaa ilmestymästä ruotsin tunneille, niin äkkiähän jotain muutoksia tapahtuu. Ei poliisi niitä kaikkia käy väkisin ruotsin tunneille raahaamaan, ja jos käy, niin sitä suurempi älämölöhän siitä sitten nousee...
 
5% raja alittuu ensi vuosikymmenen vaihteessa. 6% alittui 80-luvun lopulla. Mitenköhän pienelle vähemmistölle tuota pakkoruotsia perustellaan, kun se tuskin on toiseksi suurin kieliryhmä enää 30-luvun lopulla?

Jos ihan tarkkoja ollaan, Ahvenanmaan ruotsinkieliset voidaan kielilakeja säädettäessä rajata pois. Heillä on oma kielilakinsa, ja mitä tahansa me täällä mantereen puolella teemmekään sen suhteen, ei heihin vaikuta.

Eli Manner-Suomessa ruotsinkielisiä suhteessa väestöön (31.12.2017) on

263 349/5 483 641 = 4,8 %

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/f...t2/?rxid=a9f1de72-f52a-49bc-a052-810aa840b723
 
Olisi myös hyvin mielenkiintoista tietää, että kuinka moni noista 4,8 prosentista on ns. "aidosti yksikielisiä ruotsinkielisiä", kuinka moni on kaksikielinen ja kuinka monella suomi on jopa vahvempi kieli.

Mutta tuskinpa tällaisia asioita ketään kiinnostaa tilastoida... Sattuneesta syystä.
 
"Keskustelua pakkoruotsista, suomalaisen demokratian häpeätahrasta"
"Keskustelua pakkoruotsista, kielipoliittisen korruption ilmentymästä"...

Noi kunnioittaisi alkuperäisen otsikon henkeä vähän paremmin. Tosin mitäpä väliä otsikolla sinänsä on, meneehän tuollainen neutraalikin otsikko, tosin miksipä kaiken pitäisi aina olla niin steriiliä ja neutraalia, miksei saisi olla myös raflaavaa, jos sille on aihetta...
 
Näen itse ruotsin kielen opiskelun pieneksi ongelmaksi kun vertaa kaikkiin muihin.

Ruotsin kielen opiskelu on jees ja ei ainakaan minulta heru mitään kannatusta näihin ruotsin kielen opiskelun poistamisiin.
Eli se on kuitenkin mielestäsi ongelma, vaikkakin pieni, mutta et kannata sitä että tämä pieni ongelma poistetaan ja ihmiset saavat opiskella mitä kieliä kukin haluaa. Asia selvä.

Minä taas vaadin, että sun on pakko opiskella swahilia neljä vuotta peruskoulussa, kolme vuotta lukiossa + korkeakoulun virkamiesswahili. Minä olen oikeassa enkä hyväksy mitään vastalauseita. Ei heru myötätuntoa sulle. Swahilia kurkkuun vaan, syvälle ja sassiin! Swahili on jees! Ja onhan meillä pakkomatematiikkakin! Pakkoswahili on vain pieni ongelma kun vertaa kaikkiin muihin!
 
Viimeksi muokattu:
Höpöhöpö. Ruotsin kielellä on kuitenkin aina ollut Suomessa vakaa asema.
Mitä toi nyt edes tarkoittaa. Pakkoruotsilla on aina ollut erittäin epävakaa asema jos kansalaisten mielipide huomioidaan ja lisäksi suurin osa Suomen itsenäisyyden ajasta Suomessa ei ole ollut pakkoruotsia! 1970-luvulle asti ei ollut mitään pakkoa.
 
Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, ja jopa presidenttimme puhuu ruotsia pyytäessä. En näe mitään isoa ongelmaa ruotsin kielen opetuksessa.
Joku voisi luulla että trollaat, toi nyt on niin tyhjänpäiväistä hölynpölyä.

Näet siis kuitenkin pienen ongelman "ruotsin opetuksessa" vaikket isoa näekään? Mielenkiintoista. Minä puolestaan en näe MINKÄÄNLAISTA ongelmaa ruotsin opetuksessa, kunhan ihmiset opiskelevat sitä vapaaehtoisesti! Siitä vaan, opiskele ruotsia ihan niin paljon kuin haluat, ei ole minkäänlainen ongelma mulle. Vaikka joka päivän jokaisena tuntina saat opiskella jätteihanaa ruotsiasi, se ei ole minkäänlainen pienikään ongelma mulle!
 
Ruotsin kielen opiskelu on jees ja ei ainakaan minulta heru mitään kannatusta näihin ruotsin kielen opiskelun poistamisiin.
(Saatan vastata trollille, mutta menköön...)

Tarkoitushan ei ole poistaa ruotsin opiskelua, vaan poistaa ruotsin opiskelun pakollisuus. Vapaa kielivalinta tarkoittaa sitä, että jokainen oppilas ja opiskelija saa valita minkä kielen haluaa - ruotsi mukaan luettuna - niistä kielistä, joita opiskelukunta tarjoaa.

Aivan varmasti moni muukin tuntee, että ruotsin kielen opiskelu on jees. Miksi heille olisi mikään ongelma ruotsin opiskelu vapaaehtoisesti?
 
”Suomea käytettiin tosi vähän” – Tutkija yllättyi, miten vahvasti englanti on tunkeutunut suomenruotsalaisten nuorten elämään

En tiedä, mitä tuolla tutkimuksella Magma oikein yrittää todistaa, mutta se nyt ainakin tulee selväksi, että ruotsinkielisten nuorten kommunikointi ulkomaailmassa ei edellytä sitä, että muut ihmiset osaa ruotsia.....

Lisäksi otsikko on harhaanjohtava, koska "pääosin englantia lähipiirissä käyttävien" osuus 24% ei ole niin suuri kuin enimmäkseen suomea (ruotsin ohella) ja pääosin pelkästään suomea käyttävien osuus yhteensä (35%).
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 278
Viestejä
4 486 107
Jäsenet
74 132
Uusin jäsen
Jaakko0000000

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom