• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua pakkoruotsista, eräs esimerkki suomalaisesta politiikasta

Kyllä nämä vasemmistopuolueet taitaa olla aika hyvin RKP:n pikkusormen ympärillä, eivätkä muutenkaan mitään pakkoruotsia ole kyseenalaistamassa.

Eiköhän asia yleisemminkin ole niin, että Rinne sai hallituksen kasaan vain siksi, että vassarit antoivat periksi kaikessa pitä porvarit ilkesivät pyytää.

Olisi varmaan hyvä tavata hallitusohjelmaa tarkemmin, jotta selviäisi mitä se oikein aikoo konkreettisesti tehdä ja mikä on vain teoreettista pohdiskelua ilman käytännön konkretiaa.

Eikö tämä ruotsin pakkokirjoittaminenkin lukeudu asioihin, joita hallitus aikoo selvittää, sen sijaan, että se olisi päättänyt toteuttaa?
 
Tekissä voisi olla jokin pyhitetty A-Studio -lanka missä keskusteltaisiin aina ja juuri A-Studion pyörittelemistä aiheista, mutta toistaiseksi onneksi ja kiitokseksi on aina löytynyt Tekin valikoiman lukuisuudesta aiheelle kuin aiheelle valmis lanka. Tänään siis puhuttiin A-Studiossa ruotsin kielen paikasta Suomessa.

A-studio | Suhde ruotsin kieleen jakaa suomalaiset kahtia

Ohjelma sisältää keskustelua siitä pitäisikö ruotsin kieli olla opiskellessa pakollinen vaiko ei. Olisiko sen oltava pakollinen jo esimerkiksi ala-asteella vaiko muuttua vapaaehtoiseksi valinnaiseksi kieleksi?
Minusta ruotsin kieltä pitää saada Suomessa opiskella jo mieluusti ala-asteelta asti. Englannin kielen pakollisuuskaan ei minusta ole tarpeen jos lähdemme siitä liikkeelle että ala-asteelta asti opiskellaan yhtä kieltä. Minusta kieliä ei tule lisätä opiskelun aikana aina ala-asteelta minne tahansa asti, vaan niitä saa ottaa mukaan vapaa-ehtoisesti viimeistään lukiossa, mielellään jo yläasteella. Olen kuitenkin sillä kannalla että parhaassa tapauksessa kahta kieltä tulisi saada opiskella ala-asteelta asti yhtäjaksoisesti rajatusta pienestä valikoimasta. Nämä kielet olisivat englanti, ruotsi, saksa, venäjä ja ranska. Koulusta toiseen kiertävät opettajat opettaisivat jo ala-asteikäisille haluamaansa kahta kieltä sovitellun aikataulun mukaisesti, eli toisessa koulussa yhden kielen opiskelu tapahtuu torstaina kun toisessa perjantaina.

Minä en siis haluaisi yhdenkään kielen olevan pakollinen, mutta jopa kahden omavalintaisen kielen opiskelun pakollista ala-asteelta asti, mutta vain tässä rajatussa valikoimassa käytännön syiden takia. Kyläkouluja ajatellen voi käydä tosin niin että jossain päin ei jotain näistä luetelluista kielistä pääse opiskelemaan, kun puhutaan alueista kuten Lappi, mutten pidä tätä ongelmana. Vanhemmat voivat itse päättää onko tämä kynnyskysymys lapsen asettamisessa kouluun mistä puuttuu kieli tai pari. Olisiko hyvä olla pakollista kaikille kouluille kielivalikoiman vähimmäismäärä, kuten kolme tai neljä mainituista kielistä? En usko että tällainen vähimmäisyys olisi hyvä, mutta vähintään ne kaksi kieltä pitäisi toki tasavertaisuuden kannalta löytyä, että kaikki pääsevät kahta kieltä opiskelemaan. Todennäköisesti nämä kaksi kieltä olisivat valtaosalle kouluista ruotsi ja englanti ja näin sopii hyvin olla, eli osaltaan ruotsin kielen aito osaaminen vahvistuisi, paranisi nykyiseen verrattuna. Ylioppilastutkinnossa sopii kirjoittaa mitkä tahansa kaksi lueteltua kieltä tai jopa kolme, jos haluaa erikoistua johonkin kieliä vaativaan hommaan, joiden luulen vain yleistyvän lähitulevaisuudessa. On silti varmastikin parasta ammattiin erikoistumisen kannalta, että yhden vieraan kielen kirjoittaminen riittää.

Kylmää kyytiä siis pakkoruotsille toivon, mutten millään pahalla (kohtelias muotoilu on tärkeää ruotsimielisille). Minusta ei ole järkeä pakottaa ihmisiä opiskelemaan kieltä mitä he eivät aio käyttää tai mistä he eivät syystä tai toisesta pidä, koska tämä on rasite opiskeluvaiheessa. Kaikki ylimääräiset rasitteet tulee purkaa. Ruotsinkielestä on valtaisaa hyötyä A-Studiossa mainitun Suomen ja Ruotsin välisessä vientityössä kuin monessa muussakin, esimerkiksi ruotsalaisten nettisivujen lukemisessa, mutta sitä ei yksinkertaisesti tarvitse missään muodossa tavanomaisen Suomessa elämisen kannalta. Valtaosassa töitä ei Ruotsia tarvitse ja yllättävän kielimuurin kohdatessa englantia ymmärretään tällä hetkellä paremmin. Maahanmuuttajatkin rasittuvat kielitulvasta Suomeen asettuessaan, ruotsi turhimpana rasitteena tietysti.
Ruotsin kieli on siis Suomessa varsin turha, paitsi tietysti aivan läntisessä Suomessa asuville ja ahvenanmaalaisille. Heille kieli on tärkeä siksi että heillä on paljon yhteyksiä ruotsin kieliseen väkeen ja ymmärränkin tämän perusteella miksi he haluavat lapsensakin osaavan hyvin ruotsia. Heidän ei tule silti edellyttää sitä suomalaislta ylipäätänsä, vaan ainoastaan omalta lähipiiriltään, muutoin antaa ihmisten itse valita kielensä tai aineensa mihin haluavat eniten panostaa. Monikansallisuus lähtee ensimmäisenä erilaisista kielistä, ei vain siitä mitä puhutaan pelkästään pohjoismaissa.

Pakollinen ruotsin kieli pitää purkaa koko koulutusjärjestelmästä, eikä ole missään tapauksessa toivottavaa sen tulevan pakolliseksi ylioppilasaineeksi. Toivottavasti tulevaisuuden lapset saavat oppia kahta kieltä heti ala-asteelta asti, että kielet painuvat hyvin mieleen. Englannin valta-asemaa ei kannata kielteisen mediavaikutuksen kannalta vahvistaa entisestään ja samalla eristää meitä monista englantia puhumattomista Aasian ja Afrikan maista, joista voi kehkeytyä tulevassa erinäisiä yhteistyökumppaneita (vienti, tuonti, kulttuuri).

Minähän en osaa ruotsia oikein ollenkaan. En ole asiasta mitenkään ylpeä, mutta toivon mukaan aivosoluja on säästynyt jollekin toiselle kielelle ruotsin sijaan. En esimerkiksi ymmärrä peruskoulun ja amiksen ruotsista huolimatta tuota @Stargate2017 kirjoittamaa lyhyttä lausetta. En usko että moni on näin huono ruotsissa, mutta paljon on sellaisia mitkä ei tuota lausetta juuri pitemmälle pötki ulkomuistillaan. Voitte vain kuvitella miten vaikeaa on sitten itse sujuvan puheen tuottaminen ja miten suuren rasitteen ruotsin kieli aiheuttaa koulutuksessa. Ihan sama mille alalle haet niin vähänkään korkeammassa tutkinnossa kuten AMK-tasolla ruotsi tulee usein vastaan ja joudut aloittamaan ties millä tukiopetuksella ja vapaa-ajan käytöllä kielen opiskelun, mitä et ehkäpä koskaan työssäsi tule tarvitsemaan.
Mitä korkeampien koulujen kieliedellytyksiin tulee, niidenkin tulisi mielestäni olla koulun itse määrittelemiä. Jos olet opiskellut alakoulusta asti engalntia ja ruotsia, mutta esimerkiksi jonkin kulttuurialan koulu edellyttää syystä tai toisesta ranskaa tai venäjää, niin huono tuuri sitten. Koulujen ei kuitenkaan ole pakko edellyttää yhtään mitään. Laskisiko edellyttämättömyys koulutuksen tasoa? Ei mielestäni jos oppimateriaali on supi suomen kielellä, työnantajat saavat sitten päättää tarvitseeko muita kieliä itse työssä osata. Maailman kehityksen suunnan huomioiden uskallaan väittää että kyllä tulee vähintään sen yhden sujuvan vieraan kielen tarvitsemaan (ruotsi on myös käytännössä vieras kieli perustuslaista huolimatta, se ei edes muistuta millään tavalla suomenkielen rakenteellista juoksua).

*Tähän jotain läppää ruotsiksi!
* Minulla ei ole mitään Ruotsia tai sen kielisiä vastaan, vaan toivon ainoastaan kunnollisen ruotsin osaamisen lisääntyvän ja pakkopullan vähentyvän. Eihän kuvaamani laiseen tilanteeseen päästä hetkessä, mutta suurin jarru on pakkoruotsi kuin -englantikin. Alkuun näiden rinnalle ala-asteelle voi lisätä vaikka vain yhden muun mahdollisen kielen, oli se mikä tahansa vähänkään puhutumpi, mutta pääasia on se että jokainen saa valita vieraan kielensä itse.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä englanti on tehnyt ruotsin kielestä hyvin pitkälle turhan. Esim ruotsalaisetkin käyttivät Norjassa ravintolassa englantia tilatessan kun se on kätevämpää kaikille.
 
BOT olisi voinut laittaa pikku tiivistelmän tuosta A-studion ohjelmasta, eli mitä siinä oikein höpötettiin... Ei jaksaisi käydä itse katsomaan kun verenpaine nousee kumminkin vaarallisiin lukemiin.

Toisissa uutisissa:
Näin koululaisten kieliopinnot ovat yksipuolistuneet 2000-luvulla: englanti jyrää, varsinkin saksan suosio romahtanut – ”Rahakysymys”

Kieltenopiskelu yksipuolistuu, ja englanti kuulemma jyrää. "Tiettyä asianhaaraa" kierretään tuossakin jutussa kuin pyhää lehmää. Sivumennen mainitaan "toinen kotimainen" muutamaan kertaan, muttei sen kummemmin puututa siihen. Kuinka yllättävää.

Käytännössä kieltenopiskelun ylivoimaisesti suurin ongelma ja este on pakkoruotsi. Se on niin yksinkertaista. Sitten kun se on hoidettu pois, niin sen jälkeen voidaan miettiä, että vieläkö tarvitaan muitakin uudistuksia.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt se paljastui RKP:n kynnyskysymys hallitukseen menoon ja rinteen perkele suostui.... :facepalm:
 
Ei olisi pitänyt katsoa A-studion pätkää. Pakkoruotsia puolustamassa joku demarikansanedustaja, jonka lapsikin oli tajunnut ruotsin edut. Se kun tarvitaan, jotta pääsee virkamieheksi nauttimaan veronmaksajien kustantamista eduista. Toinen mukula sentään oli sanonut, että ei kiinnosta ammatit joissa ruotsia on pakko osata.

A-studio näytti jalkautuneen Tampereelle haastattelemaan ihmisiä. Poikkeuksena Anna-Maja Henriksson, joka minun puolestani saakin pysyä kaukana Pirkanmaalta. Anna-Majan mukaan on jokaisen ihmisen perusoikeus tulla ymmärretyksi. Suomessa on kuitenkin paljon enemmän muita vieraskielisiä kuin ruotsinkielisiä. Heidän oikeutensa turvataan tarvittaessa tulkin avulla. Luulisi tuskan helpottavan jos siirryttäisiin tulkkiin niiden kohdalla, jotka eivät suomella pärjää. Kuinkahan moni ruotsinkielisistä ei puhu hyvää suomea? Alle 10%? Alle 5%?

Osa ihmisistä ihmetteli, miten taloustutkimuksen kyselyssä niin moni kertoi ettei osaa ruotsia. Itse olen opetellut ruotsin kaksi kertaa: ensin peruskoulu+lukio ja myöhemmin jatkotutkintoa varten. Molemmat hyvin arvosanoin. En silti osaa ruotsia tarpeeksi hyvin pystyäkseni ylläpitämään yksinkertaistakaan keskustelua.
 
Osa ihmisistä ihmetteli, miten taloustutkimuksen kyselyssä niin moni kertoi ettei osaa ruotsia.
On kyllä outoa, jos jollekin tulee yllätyksenä, että kaivoon kannettu keskipitkä pakkoruotsi ei takaa sitä, että se ensinnäkin menee sinne kaivoon perille asti, saati että siellä sitten pysyy itsestään vuodesta toiseen.

Miksi ihmeessä suomalaiset osaisivat ruotsia? Siksikö, että joku byrokraatti käskee? Ei kielitaito ihan sillä tavalla toimi. Kielitaito toimii sillä tavalla, että kiinnostaa osata jotain kieltä, koska tarvitsee sitä tai muuten vaan tykkää siitä. Ei kukaan voi ulkoa päin määrätä ihmisiä osaamaan kieliä. Voi määrätä opiskelemaan, mutta ei voi määrätä käytännössä osaamaan. Tai voi, mutta sitten pitää ottaa jo väkivallan uhka käyttöön. Ja siinä voi sitten jo osua omaankin nenään ennen pitkää.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi ihmeessä suomalaiset osaisivat ruotsia? Siksikö, että joku byrokraatti käskee? Ei kielitaito ihan sillä tavalla toimi. Kielitaito toimii sillä tavalla, että kiinnostaa osata jotain kieltä, koska tarvitsee sitä tai muuten vaan tykkää siitä. Ei kukaan voi ulkoa päin määrätä ihmisiä osaamaan kieliä. Voi määrätä opiskelemaan, mutta ei voi määrätä käytännössä osaamaan. Tai voi, mutta sitten pitää ottaa jo väkivallan uhka käyttöön. Ja siinä voi sitten jo osua omaankin nenään ennen pitkää.

Joku tässä ketjussa ainaki aikaisemmin sanoi että "jää luokalle", jos ei opi Ruotsia, joten kyllähän se silloin käytännössä on pakko oppia?

Syy miksi meillä on pakkoruotsia johtuu enimmäkseen meidän historiasta. Suomi oli pitkään Ruotsin vallan alla.
 
Joku tässä ketjussa ainaki aikaisemmin sanoi että "jää luokalle", jos ei opi Ruotsia, joten kyllähän se silloin käytännössä on pakko oppia?
Ai se, että pääsee välttävästi ruotsin kurssin läpi edellyttää, että osaat "ruotsin", siis täydellistä ruotsia nyt, aina ja ikuisesti? :)

Ei se kyllä ihan noin mene.

Yhteiskunta velvoittaa jokaisen opiskelemaan ruotsia, mutta se ei velvoita, että kyseistä kieltä mitenkään merkittävästi oppisi käytännössä saati sitten osaisi vielä vuosien päästäkin.

Nimenomaan iso FAILihan pakkoruotsi on ollut ruotsin kielen tuputtamisessa suomalaisille, harva sitä kovin hyvin osaa.
 
Ai se, että pääsee välttävästi ruotsin kurssin läpi edellyttää, että osaat "ruotsin", siis täydellistä ruotsia nyt, aina ja ikuisesti? :)

Ei se kyllä ihan noin mene.

Yhteiskunta velvoittaa jokaisen opiskelemaan ruotsia, mutta se ei velvoita, että kyseistä kieltä mitenkään merkittävästi oppisi käytännössä saati sitten osaisi vielä vuosien päästäkin.

Nimenomaan iso FAILihan pakkoruotsi on ollut ruotsin kielen tuputtamisessa suomalaisille, harva sitä kovin hyvin osaa.

Ja vaikka sen ruotsin opettelisi silloin lukiossa hyvin niin vitut sitä enää myöhemmin osaa jossei sitä tarvi käyttää mihinkään.

nimim. E ruotsista ~15 vuotta sitten ja nykyään taidot rajoittuu tasolle "Köttbullar smakar bra" ja "Du har en bra rumpa, ska vi knulla?"
 
Ja vaikka sen ruotsin opettelisi silloin lukiossa hyvin niin vitut sitä enää myöhemmin osaa jossei sitä tarvi käyttää mihinkään.

nimim. E ruotsista ~15 vuotta sitten ja nykyään taidot rajoittuu tasolle "Köttbullar smakar bra" ja "Du har en bra rumpa, ska vi knulla?"
Nimenomaan. Suomalaisten mediaani-ikä on noin 42v, joten keskivertosuomalaisella on jo melkoisesti mennyt vuosia ruotsin opinnoista, eikä ole sitä alunperinkään kovin hyvin osannut. Itse edustan tässä suhteessa keskivertosuomalaista melko tarkalleen.

Jos valtion mielestä ihmisten PITÄÄ osata ruotsia, niin sitten kansalaiset pitäisi lähettää jollekin gulag-leirille muutaman vuoden välein kalashnikovilla uhaten. Pois ei pääse ennen kuin ruotsi jälleen sujuu. Ironista sinänsä, moni voisi mieluummin hakea turvapaikkaa ulkomailta kuten RUOTSISTA!
 
HS: Enemmistö suomalaisista vastustaa ruotsin palauttamista yo-kirjoitusten pakolliseksi aineeksi

"
Helsingin Sanomien(siirryt toiseen palveluun) teettämässä gallupissa 61 prosenttia kyselyyn vastanneista ei kannattanut toisen kotimaisen kielen palauttamista ylioppilastutkinnon pakolliseksi aineeksi: 41 prosenttia oli täysin eri mieltä siitä, että ruotsi on syytä palauttaa pakolliseksi aineeksi ja 20 prosenttia jokseenkin eri mieltä.

Vastaajista 31 prosenttia puolsi hallituksen suunnitelmia: 12 prosenttia oli täysin samaa mieltä ja 19 prosenttia jokseenkin samaa mieltä toisen kotimaisen kielen palauttamisesta pakolliseksi aineeksi."


Suht. härskiä demokratian päälle kusemista RKP:n huorauksen vuoksi.
 
Suht. härskiä demokratian päälle kusemista RKP:n huorauksen vuoksi.
Tässähän se totuus yhdessä lauseessa kaikesta pakkoruotsiin liittyvästä. Perusteita pakkoruotsille ei löydy ensimmäistäkään ja kansan enemmistö on vastustanut sitä aina mutta ei mitään vaikutusta. Sitä parempaa rahan voimalla toimivaa demokratiaa. RKP muuten luokittelee itsensä liberaaliksi.
 
Tässä on vielä niinkin "perverssi" vaihtoehto olemassa, että RKP tuleekin "vastaan" yo-ruotsin suhteen, kunhan saa kaikki mahdolliset muut myönnytykset, ja koko pakkoruotsikeskustelu on sitten sillä kuitattu seuraavaksi 20 vuodeksi... :smoke:

Ja jos jäi epäselväksi, niin tätä en todellakaan halua. Mieluummin vaikka tulkoot se yo-ruotsi, ja PS-johtoinen seuraava hallitus sitten poistaa koko paskan.
 
Tässä on vielä niinkin "perverssi" vaihtoehto olemassa, että RKP tuleekin "vastaan" yo-ruotsin suhteen, kunhan saa kaikki mahdolliset muut myönnytykset, ja koko pakkoruotsikeskustelu on sitten sillä kuitattu seuraavaksi 20 vuodeksi... :smoke:

Ja jos jäi epäselväksi, niin tätä en todellakaan halua. Mieluummin vaikka tulkoot se yo-ruotsi, ja PS-johtoinen seuraava hallitus sitten poistaa koko paskan.
Eikö niihin muihin myönnytyksiin ole jo suostuttu? Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen jatkamisesta on jo sovittu, ja mielestäni mikään muu vaatimus sen ja pakkoruotsin lisäksi ei ollut ylittänyt ainakaan uutiskynnystä. Luulen, että pakkoruotsin tapauksessa Henriksson on pistänyt pystyyn pienen jälkilypsyoperaation, jolla se kokeilee onko Rinne tosiaan niin helppo kohde kuin miltä se julkisuudessa näyttää.
 
Kokoomuksen vasemmistobolsevismi näkyy hyvin tässäkin. Kokoomus on umpibolsevistinen puolue. Tärkeintä olisi, että kokoomusta lopetettaisiin äänestämästä. Se on neo-vasemmistopuolue, joka esittää olevansa oikeistolainen.

bols.png
 
Pakkoruotsin ympärillä tanssahdellaan kyllä ihmeellisellä tavalla. Jostain syystä englannista tehdään julkisuudessa jatkuvasti itse perkele kun puhutaan kielten osaamisen vähentymisestä, mutta ruotsi on edelleen suuri tabu mediassa.

Omista lapsista poikani aloitti neljä vuotta sitten vitosluokalla A2-kielenä saksan. Ryhmän perustaminen oli rajoilla oppilasmäärän takia, mutta saivatpa sentään sen tehtyä. Mitään muuta kieliryhmää ei syntynyt vaikka tarjontaa oli, ja aiemmilla vuosikursseilla on ollut useammallekin kielelle ryhmä. Vähemmän yllättäen poikani ikäluokka oli ensimmäinen, jolla ruotsi alkoi sitten seuraavana vuonna eli ala-asteen kutosella.

Tänä vuonna toinen lapseni olisi ehdottomasti halunnut tarjotun espanjan, joka talvella valittiinkin. Lopulta ryhmää ei sitten lopulta perustettu, koska vähimmäisoppilasmäärästä puuttui yksi (oli 11 valinnutta, kaupunki vaatii 12).

Pakkoruotsi, ja viime kädessä erityisesti ala-asteelle siirrettynä karsii merkittävän määrän muiden kielten A2-kielinvalintoja. Lapselle otetaan helpommin muita valinnaisaineita, kun ruotsi joka tapauksessa tulee jossakin vaiheessa eteen.

Täyttä paskaahan tämä on, tyttö vielä eilen harmitteli, ettei espanjanryhmää muodostettukaan.
 
Pakkoruotsin ympärillä tanssahdellaan kyllä ihmeellisellä tavalla. Jostain syystä englannista tehdään julkisuudessa jatkuvasti itse perkele kun puhutaan kielten osaamisen vähentymisestä, mutta ruotsi on edelleen suuri tabu mediassa.

Omista lapsista poikani aloitti neljä vuotta sitten vitosluokalla A2-kielenä saksan. Ryhmän perustaminen oli rajoilla oppilasmäärän takia, mutta saivatpa sentään sen tehtyä. Mitään muuta kieliryhmää ei syntynyt vaikka tarjontaa oli, ja aiemmilla vuosikursseilla on ollut useammallekin kielelle ryhmä. Vähemmän yllättäen poikani ikäluokka oli ensimmäinen, jolla ruotsi alkoi sitten seuraavana vuonna eli ala-asteen kutosella.

Tänä vuonna toinen lapseni olisi ehdottomasti halunnut tarjotun espanjan, joka talvella valittiinkin. Lopulta ryhmää ei sitten lopulta perustettu, koska vähimmäisoppilasmäärästä puuttui yksi (oli 11 valinnutta, kaupunki vaatii 12).

Pakkoruotsi, ja viime kädessä erityisesti ala-asteelle siirrettynä karsii merkittävän määrän muiden kielten A2-kielinvalintoja. Lapselle otetaan helpommin muita valinnaisaineita, kun ruotsi joka tapauksessa tulee jossakin vaiheessa eteen.

Täyttä paskaahan tämä on, tyttö vielä eilen harmitteli, ettei espanjanryhmää muodostettukaan.
Sun kannattaisi lähettää sama juttu kansanedustajallesi tai miksei useammallekin...
 
Ylellä kerrotaan millaista on ruotsinopiskelu nykykoulussa:

"Opettaja ei voi päättää, uupuuko vai ei" – Huolipuhe valtasi peruskoulun, mitä siitä pitäisi ajatella? Koululaiset kertovat
Ruotsin tunnilla opettaja Emmi Apponen johdattelee päivän aiheeseen, rakkauteen, näyttämällä ruotsalaisen Theoz Haraldssonin uusimman kappaleen Youtubesta. Ja du är the real thing, laulaa 16-vuotias artisti ja ajelee musiikkivideolla ympäri kaupunkia sähköpotkulaudalla.
...
Askartelemme vaaleanpunaisesta paperista sydämet, joihin kirjoitamme asioita, joita rakastamme. Kukin saa vuorollaan kertoa, mitä kirjoitti paperiinsa.
...
Sydämet ripustetaan seinälle vaaleanpunaiseksi ryppääksi.
Tämä varmastikin motivoi etenkin poikia opiskelemaan ruotsia. Miksipä ei näytetty videota vaikkapa JAS Gripenistä ja Boforsin tykeistä?
 
Tämä varmastikin motivoi etenkin poikia opiskelemaan ruotsia. Miksipä ei näytetty videota vaikkapa JAS Gripenistä ja Boforsin tykeistä?
Hyvähän se vaan on, ettei aivopesutekniikat ole kehittyneet tuolle tasolle. Mua ei ainakaan haittaa yhtään, "ettei poikia motivoida". Ei tarvitsekaan.

Tosin ei pojat ole niin tyhmiä että kovin helposti tulevat aivopesdyiksi pakkoruotsin suhteen, eli tuskinpa mitkään miehiset videot paljon asiaa auttaisi.
 
Hyvähän se vaan on, ettei aivopesutekniikat ole kehittyneet tuolle tasolle. Mua ei ainakaan haittaa yhtään, "ettei poikia motivoida". Ei tarvitsekaan.

Juuri pakkoruotsin osalta tämä ei ehkä olekaan välitön ongelma mutta ainakin itseäni rupesi huolestuttamaan, onko kouluopetus muutenkin tuunattu tyttöjä puhuttelevaksi? Sillä rupeaa olemaan merkitystä, jos se vaikuttaa poikien mahdollisuuksiin päästä hyviin opiskelupaikkoihin.

Akateemisen loppututkinnon yhtenä osana on virkamiesruotsin suorittaminen. Jos ruotsinopetus on tyttöjä motivoivaa ja pojille yhtä tuskaa, niin tässäkin annetaan tytöille etua, jos toisilta virkamiesruotsin tenttiminen sujuu aikanaan vasemmalla kädellä kiittävin arvosanoin mutta toisilla se uhkaa viivästää valmistumista.
 
Juuri pakkoruotsin osalta tämä ei ehkä olekaan välitön ongelma mutta ainakin itseäni rupesi huolestuttamaan, onko kouluopetus muutenkin tuunattu tyttöjä puhuttelevaksi? Sillä rupeaa olemaan merkitystä, jos se vaikuttaa poikien mahdollisuuksiin päästä hyviin opiskelupaikkoihin.

Akateemisen loppututkinnon yhtenä osana on virkamiesruotsin suorittaminen. Jos ruotsinopetus on tyttöjä motivoivaa ja pojille yhtä tuskaa, niin tässäkin annetaan tytöille etua, jos toisilta virkamiesruotsin tenttiminen sujuu aikanaan vasemmalla kädellä kiittävin arvosanoin mutta toisilla se uhkaa viivästää valmistumista.
Sori vaan, mutta toi kuulostaa vähän tuollaiselta pakkoruotsalaiselta propagandalta, eli että vika ei ole itse asiassa vaan siinä miten sitä opetetaan... :smoke:

Sitä paitsi tyttöjä kiinnostaa kielet ylipäätään poikia enemmän, eli heillä on kenties luontainen etu siinä asiassa.

Ei siis ole olemassa keinoa, jolla pakkoruotsista saataisiin yht' äkkiä "poikia motivoivaa" ja oppimistulokset hyviksi. Se ei vaan onnistu tässä maailmassa ja tässä ajassa, koska ruotsia ei kukaan tarvitse oikeasti mihinkään, eikä PAKKO ainakaan asiaa auta!
 
Viimeksi muokattu:
En ole uusimman pääministerin kanssa samaa mieltä juuri mistään, mutta yllättäen hän vastustaa pakkoruotsia, ensimmäisenä pääministerinä sitten peruskoulu-uudistuksen. Lähes ensimmäisenä ministerinä ylipäätään... Eipä näitä Soinin ja Sampo Terhon lisäksi juuri muita ole ollut, vaan kaikki ovat olleet hyvin ruotsinkielisten säätiöiden ja RKP:n voitelemia. Ehkä tämä pääministerin vaihdos nyt yllätti ruotsinkieliset eturyhmät vähän housut kintuissa eikä ne ehtinyt työntää setelitukkojaan oikeisiin rakosiin.

Tosin mitään käytännön merkitystä pääministerin mielipiteellä ei ole.

Valaa silti uskoa tulevaisuuteen siinä mielessä, että ehkä nuoremmat sukupolvet jo laajemminkin alkaa nähdä valon.

Ja avaa mielenkiintoisia näkymiä vuoden 2023 hallitusneuvotteluihin. Jos Persut voittaa, niin voi olla, ettei pakkoruotsin poisto nousekaan miksikään ongelmaksi neuvotteluissa muiden puolueiden kanssa... Saattaa olla jopa niitä harvoja "helppoja" kysymyksiä. :) Mutta sehän riippuu ihan siitäkin, että minkälaista porukkaa sattuu esimerkiksi Kokoomuksen johdossa tuolloin olemaan.
 
En ole uusimman pääministerin kanssa samaa mieltä juuri mistään, mutta yllättäen hän vastustaa pakkoruotsia, ensimmäisenä pääministerinä sitten peruskoulu-uudistuksen. Lähes ensimmäisenä ministerinä ylipäätään... Eipä näitä Soinin ja Sampo Terhon lisäksi juuri muita ole ollut, vaan kaikki ovat olleet hyvin ruotsinkielisten säätiöiden ja RKP:n voitelemia. Ehkä tämä pääministerin vaihdos nyt yllätti ruotsinkieliset eturyhmät vähän housut kintuissa eikä ne ehtinyt työntää setelitukkojaan oikeisiin rakosiin.

Mariniahan voisi jopa äänestää - kunhan SDP:kin ensiksi väittää kannattavansa vapaata kielivalintaa ja sitten tekee edes jonkin teon, josta näkee heidän olevan tosissaan.

Suhtautuminen pakkoruotsiin on toiminut tähän asti erittäin hyvänä ajattelukykytestinä vaaliehdokkaita läpikäydessä. Jos ehdokas tai puolue kannattaa pakkoruotsia, tulee automaattinen hylkäys johtuen ajattelukyvyn puutteesta.

Vapaata kielivalintaa kannattavia puolueita on piraattipuolue, liberaalipuolue ja PS.
 
En ole uusimman pääministerin kanssa samaa mieltä juuri mistään, mutta yllättäen hän vastustaa pakkoruotsia, ensimmäisenä pääministerinä sitten peruskoulu-uudistuksen. Lähes ensimmäisenä ministerinä ylipäätään... Eipä näitä Soinin ja Sampo Terhon lisäksi juuri muita ole ollut, vaan kaikki ovat olleet hyvin ruotsinkielisten säätiöiden ja RKP:n voitelemia. Ehkä tämä pääministerin vaihdos nyt yllätti ruotsinkieliset eturyhmät vähän housut kintuissa eikä ne ehtinyt työntää setelitukkojaan oikeisiin rakosiin.

Tosin mitään käytännön merkitystä pääministerin mielipiteellä ei ole.

Valaa silti uskoa tulevaisuuteen siinä mielessä, että ehkä nuoremmat sukupolvet jo laajemminkin alkaa nähdä valon.

Ja avaa mielenkiintoisia näkymiä vuoden 2023 hallitusneuvotteluihin. Jos Persut voittaa, niin voi olla, ettei pakkoruotsin poisto nousekaan miksikään ongelmaksi neuvotteluissa muiden puolueiden kanssa... Saattaa olla jopa niitä harvoja "helppoja" kysymyksiä. :) Mutta sehän riippuu ihan siitäkin, että minkälaista porukkaa sattuu esimerkiksi Kokoomuksen johdossa tuolloin olemaan.

Kyllä se Sanna osaa RKP:n oikean kannan mukaan laittaa jatkossa vaalikoneeseenkin.

Ja vaikkei osaa, ei sille mitään silti tehdä.
 
Kyllä se Sanna osaa RKP:n oikean kannan mukaan laittaa jatkossa vaalikoneeseenkin.

Ja vaikkei osaa, ei sille mitään silti tehdä.
Olet oikeassa, mutta silti ihan virkistävää vaihtelua, että pääministeri on sentään vaalikoneessa ollut tuota mieltä.

Olisi kiva tarkistaa, että mitä mieltä keskustan puheenjohtaja Kulmuni on aiheesta, mutta en nyt äkkiseltään löydä sitä vaalikonetta, missä tuota asiaa kysyttiin... Joka tapauksessa HS:ssä tms. uutisoitiin, että Sanna Marin oli vastustanut pakkoruotsia jossain vaalikoneessa.

Kokoomuksen Orpo kuuluu varmaan pakkoruotsittajiin, mutta enpä siitäkään varmasti tiedä.
 
Pakkoruotsi ehkä vitutti eniten peruskoulussa. Itse olisin halunnut opiskella saksaa kolmantena kielenä, mutta en missään tapauksessa halunnut ottaa neljättä kieltä opiskeltavaksi. Työelämäsäkin olisi ollut jo useaan kertaan apua saksan osaamisesta. Ruotsilla en ole tehnyt yhtikäs mitään.
 
Pakkoruotsi ehkä vitutti eniten peruskoulussa. Itse olisin halunnut opiskella saksaa kolmantena kielenä, mutta en missään tapauksessa halunnut ottaa neljättä kieltä opiskeltavaksi. Työelämäsäkin olisi ollut jo useaan kertaan apua saksan osaamisesta. Ruotsilla en ole tehnyt yhtikäs mitään.
Itsellä oli sama juttu. Saksaa mieluusti olisin opiskellut, mutta en saanut lukujärjestykseen sopimaan enää kolmatta vierasta kieltä englannin ja ruotsin lisäksi. Myöhemmin AMK:ssa yritin opiskella saksaa. Yhden kurssin kävin, mutta sitten työ vei mennessään ja ei enää ehtinyt extrakursseja käydä.

Kollegan kanssa juuri oli puhe siitä, miten Suomi ja suomalaiset onnistui historiaa katsoen veikkaamaan tässä kieliasiassakin väärää hevosta. Vuosisatojen aikana olisi voitu valita kahdesta silloisesta suurvaltakielestä (ruotsi ja venäjä) jompikumpi. Mutta ei, piti mennä vetämään tyhjä arpa siitä välistä. No, kuten huomattu, se olisi vielä mennytkin, mutta mikä hölmöntölväys oli jättää ruotsi roikkumaan tuohon rinnalle "ehkä"-tyyliin?
 
Saahan sitä vaalikoneeseen huudella mitä haluaa, mutta kun asiasta pidetään äänestyksiä on takinkääntäjien lista melkoinen:
Eduskunnassa takkia kääntäneet kansanedustajat
Veikkaan että RKP:llä on aika massiivinen lobbauskoneisto tähän tehtävään. Huomattavaa on takkia kääntäneiden kokkareiden määrä.
Harmi ettei asiasta äänestetä nyt kun Kokoomus on oppositiossa ja RKP hallituksessa...

Anyways, mä uskon ja toivon että aika tappaa pakkoruotsin kuten tappaa muutkin asiat. Ainut vaan että vettä on jo virrannut liikaa ja peruuttamatonta vahinkoa aiheutettu suomalaisten kielitaidolle ja kansakunnan kilpailukyvylle. Jos pakkoruotsi poistuu vaikkapa 2024 niin se on hyvin katkeransuloista siinä vaiheessa. Sitä paitsi suomalaiset lisääntyy niin heikosti että kohta ei kouluissa enää edes ole ketään ottamassa pakkoruotsia kurkkuun muutenkaan.
 
Tuota "Pakkoruotsin mustaa listaahan" yritettiin tietosuojavaltuutettu Aarnion puolesta saada netistä pois aikanaan:

Pakkoruotsin ajajat

Toki se onnistui "alkuperäisen julkaisijan" lähteestä. Mitään henkilötietojahan tuossa ei paljastettu eikä mikään tiedosta ollut sellaista, ettei sitä voinut saada itse selville eduskunnan julkisista transkriptioista.

Suomalaisuuden liiton jäsenlehden uusin numero muuten on ilmaiseksi kai juhlavuoden takia saatavilla. Käsittelee pakkoruotsin historiaa:

Suomen Mieli 1-2/2019 saatavilla nyt PDF-versiona! – Suomalaisuuden Liitto
 
HS:n pääkirjoituksessa käsitellään suomalaisten kielivarannon niukkuutta. Harmi kyllä pakkoruotsia ei nähdä syynä tähän kuin rivien välistä.

Nythän muuten tänä keväänä on ammuttu alas taas yksi pakkoruotsin (älyvapaa) "puolustusargumentti"...

Sitä on "puolusteltu" sillä, että jos kielivalinta olisi vapaata, niin pienissä kouluissa ei kuitenkaan olisi mahdollisuutta opiskella monia kieliä ja opettajia ei riittäisi. No, nyt on tänä keväänä käynyt ilmeiseksi, että etäopetus toimii ihan hyvin, ja opetus voi tapahtua vaikka satojen kilometrien päästä ja kielivaihtoehtoja voisi olla vaikka kuinka monta. Että se siitäkin selityksestä sitten.
 
Kaveri opiskelee sairaanhoitajaksi, tutor opettaja sanonut että ruotsi on suurin syy miksi hoitajat ei valmistu ajoissa. Tosin moni varmaan jättää viimeiseksi kun pelkäävät sitä.
 
"Pelkääminen" on ehkä väärä sana. "Koska vituttaa" ja "koska ikäviä asioita mielellään siirtää eteenpäin" voisivat olla oikeampi ilmaisu.
No joo, ehkä tuo. Epämiellyttävä asia joka tuottaa jonkin verran ahdistusta ja turhautumista. Itse kyllä suoraan sanottuna pelkäsin suullista koetta. Pelkäsin juuri edellä mainittuja tunteita. Sekä nolatuksi tulemisen tunnetta, kun pitää sönköttää jotai ulkoa opittuja lauseita ja tiesin etten osaa vastata jos kysyy jotain randomia. Vatsa oli ihan kuralla. Ihan uskomatonta miten typerästä asiasta aikuinen mies stressaa. Vaikka olin jo asenteella että aivan sama. Onneksi opettaja oli todella rento ja kannustava.

Meillä oli kurssilla muutama jotka olivat jättäneet tämän ihan viimeiseksi kurssiksi ennen valmistumista. Silloin paine ja stressi on paljon kovempi. Suurin osa varmasti ajattelee että täysin turha kurssi ja kokee vääryydeksi että pitää väkisin suorittaa. Tiedän yhden sairaanhoitajan joka on jo työelämässä, papereita ei vielä ole, koska puuttuu vain ruotsi (ja englanti).

Kokeesta on pari viikkoa ja tossa mietin lauseita joita opiskelin. Osa mennyt jo osin unohduksiin. Varmaan pari kk niin unohtanut 90%


Sellainen vinkki AMK ruotsia miettivälle, se ei ole vaikeaa. Ideana on tulla ymmärretyksi, ja kokeisiin (suullinen ja kirjallinen) kyllä kerrotaan mitä siinä pitää osata. Eikä todellakaan ole paljon. Meillä ainakin sai molemmat kokeet uusia kaksi kertaa. Veikkaan että vikalla kerralla koe on tehty jo niin helpoksi että väkisin menee läpi.
 
HS julkaisi tänään agendansa mukaisen mielipidekirjoituksen tästä aiheesta:


En ymmärrä, miksi HS haluaa tuhota suomalaisten kielitaidon ainoan hyvän osan eli kohtuullisen englannintaidon. Jos suomalaisten kielitaitoa halutaan monipuolistaa, onnistuu se poistamalla pakkoruotsi kaikilta kouluasteilta ja työelämästä.
 
HS julkaisi tänään agendansa mukaisen mielipidekirjoituksen tästä aiheesta:


En ymmärrä, miksi HS haluaa tuhota suomalaisten kielitaidon ainoan hyvän osan eli kohtuullisen englannintaidon. Jos suomalaisten kielitaitoa halutaan monipuolistaa, onnistuu se poistamalla pakkoruotsi kaikilta kouluasteilta ja työelämästä.

Ja kaksi päivää myöhemmin HS julkistaa pitkin hampain kirjoituksen, jossa ehdotetaan rivien välissä pakkoruotsin poistamista. Hyvä, että edes nyt julkaisi. Kukaan ei tunnu enää kommentoivan kyseistä kirjoitusta - toisin kuin edellistä aiheeseen liittynyttä.

 
Ja kaksi päivää myöhemmin HS julkistaa pitkin hampain kirjoituksen, jossa ehdotetaan rivien välissä pakkoruotsin poistamista. Hyvä, että edes nyt julkaisi. Kukaan ei tunnu enää kommentoivan kyseistä kirjoitusta - toisin kuin edellistä aiheeseen liittynyttä.

Kommentointi on mahdollista vain omalla nimellä eikä nimimerkillä. On tämä kieltenopiskelu herkkä aihe, mistäköhän mahtaisi johtua? ;)
 
HS julkaisi tänään agendansa mukaisen mielipidekirjoituksen tästä aiheesta:


En ymmärrä, miksi HS haluaa tuhota suomalaisten kielitaidon ainoan hyvän osan eli kohtuullisen englannintaidon. Jos suomalaisten kielitaitoa halutaan monipuolistaa, onnistuu se poistamalla pakkoruotsi kaikilta kouluasteilta ja työelämästä.

No ei tuo nyt täysin hullu idea ole. Nykyään nuoret kyllä saa niin suuren annokset englantia joka tuutista että monien kohdalla ei se englannin taito siihen kaadu että aloittaisi sen opiskelun koulussa vasta muutamaa vuotta myöhemmin.
Oikeastaan tunnen aika monia vanhempia jotka ovat toimineet juurikin noin, laittaneet muksunsa ensin oppiin jotain muuta kieltä kuten ranskaa tai saksaa ja sitten englannin vasta myöhemmin. Ja ainakin toistaiseksi on käsittääkseni toiminut.
Toki nuo vanhemmat tuppaavat olemaan korkeakoulutettuja jotka itsekin puhuvat erinomaista englantia ja käyttävät sitä töissä jatkuvasti. Joten senkin puolesta niiden lapsilla on hyvät chanssit oppia englantia.
 
No ei tuo nyt täysin hullu idea ole. Nykyään nuoret kyllä saa niin suuren annokset englantia joka tuutista että monien kohdalla ei se englannin taito siihen kaadu että aloittaisi sen opiskelun koulussa vasta muutamaa vuotta myöhemmin.
Oikeastaan tunnen aika monia vanhempia jotka ovat toimineet juurikin noin, laittaneet muksunsa ensin oppiin jotain muuta kieltä kuten ranskaa tai saksaa ja sitten englannin vasta myöhemmin. Ja ainakin toistaiseksi on käsittääkseni toiminut.
Toki nuo vanhemmat tuppaavat olemaan korkeakoulutettuja jotka itsekin puhuvat erinomaista englantia ja käyttävät sitä töissä jatkuvasti. Joten senkin puolesta niiden lapsilla on hyvät chanssit oppia englantia.
Vaikkei sillä sinänsä olisikaan suurta merkitystä englannin osaamisen kannalta, että kahta vierasta kieltä opiskeltaisiinkin tuossa järjestyksessä, niin ongelmahan on tietenkin siinä, että sitten tulee vielä myöhemmin näiden lisäksi se pakkoruotsi. Ja se on sitten vaan jo liikaa aika monelle jannulle.

Plus voidaan myös pohtia, että onko etenkin englannin suullisen ulosannin kannalta kuitenkin parempi, että opiskelu aloitetaan mahdollisimman varhain. Ja olen sitä mieltä, että kyllä on. Ja onhan se nyt yleisesti ottaen aivan perverssi ajatuskin, että ylivoimaisesti hyödyllisintä kieltä pitäisi opiskella myöhemmin kuin jotain muuta kieltä, vain jostain kielipoliittisista syistä johtuen. Come on.

Ja mitä tässä nyt oikein halutaan? Ettäkö olisi pakko ottaa aluksi joku muu kieli kuin englanti, vai että yritetään nyt yllyttää ihmisiä ottamaan vapaaehtoisesti? Lykkyä tykö vaan, ei tule onnistumaan em. syistä johtuen, siis missään suuressa mittakaavassa, sen enempää kuin ennenkään. Päinvastoin vähemmin. A-kieleksihän on sinänsä ollut mahdollista valita joku muukin kieli kaiken aikaa, ja minunkin aikoinani ainakin saksan ryhmä järjestyi, keskipienessä koulussa 1980-luvulla. Mulla on muuten vieläkin tallessa se lippulappunen, jolla valittiin A-kieli ennen 3. luokan alkua, ja siinä on siis vanhemman allekirjoitus! (PS. Otin englannin)
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 279
Viestejä
4 487 494
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom