Hiljaisuus on ykkösasia, joka Audin ensimmäisessä sähköautossa viehättää. Sileällä asfaltilla 80 kilometrin tuntivauhtia ajettaessa tunnelma on suorastaan aavemaisen äänetön. Sähkömoottoreistakaan ei kuulu juuri mitään ääntä.
Nopeuden noustessa virtausääniä alkaa kuulua lähinnä tuulilasin alueelta, mutta nekin ovat maltillisia, koska ilmanvastuskerroin on katumaasturille alhainen (0,27) ja sivupeilit on koeajoyksilössä korvattu lisävarusteisilla kameroilla.
Sisällä ei jää epäselväksi, että ollaan uudessa Audissa, mutta sähköistä voimalinjaa ei erityisemmin alleviivata. Mukavuudessa tai laatuvaikutelmassa ei ole valittamista. Kojelaudan päällys on aina nahkaverhoiltu.
Jo perusistuimiin saa hankittua kolmitasoisen tuuletuksen. Kuvassa olevia huipputason istuimia voi täydentää myös hieronnalla. Myös urheiluistuimet kuuluvat valikoimaan. Niissä pääntuki on kiinteä.
YLEISTUNNELMA OHJAAMOSSA on merkille ominaisen korkealaatuinen. Päällekkäiset kosketusnäytöt ja täysdigitaalinen mittaristo ovat tuttuja jo muista isoista uuden sukupolven Audeista, mutta e-Tronissa ne ovat vakiovaruste. Niiden sisällössä on jonkin verran lisätoimintoja sähkökäyttöön liittyen.
Audi E-tron on ensimmäinen Euroopassa myytävä auto, johon saa kameroiden ja näyttöjen avulla toteutetut sivupeilit. Teknisesti ne ovat tietysti hienot, mutta yhden päivän totuttelu ei riitä, sillä katse hakeutuu jatkuvasti perinteisen peilin paikalle, eikä alemmas oveen, jossa näytöt ovat.
Peilinäyttöjen kirkkaus säätyy valaistusolosuhteiden mukaan. Kuvakulman säätö hoidetaan näyttöön ilmestyvien kosketussymbolien avulla. Polttoväli muuttuu automaattisesti ajotilanteen mukaan, mutta toisin kuin tavallisesta peilistä, päätä siirtämällä ei näe yhtään enempää.
Vaihteenvalitsin on toteutettu uudella tavalla. Vain kahvan vasemmassa päässä alumiiniosa liikkuu, ja valinta tehdään peukalolla ja etusormella. Myös sähköinen seisontajarru liittyy kokonaisuuteen.
Peilien lisäksi oikeastaan ainoa totuttelua vaativa asia on vaihteenvalitsin, jossa itse kahva ei liiku, vaan ainoastaan sen päässä oleva vipu. Sen jälkeen ajamisessa ei olekaan mitään erikoista. Kyseessä on aito Audi niin ajotuntuman kuin mukavuuden osalta. Tulevaisuuden tekniikkaa ei mitenkään alleviivata, mutta sitä on auto täynnä.
Kooltaan E-tron asettuu Q5:n ja Q7:n väliin. Pituutta on 4,9 ja akseliväliä 2,9 metriä, mutta se on molempia matalampi.
Perusrakenne on sama MLB evo, johon kaikki valmistuksessa olevat pitkittäismoottoriset Audit perustuvat, mutta toki vahvasti muokattuna. Materiaalina on yhdistelmä alumiinia ja suurlujuusterästä.
Lattiaan sijoitettu 95 kilowattitunnin akku on iso (228 x 163 x 34 cm) ja raskas (noin 700 kg). Koko auto painaa noin 2,5 tonnia.
Akun nimellisjännite on 396 volttia ja yhteensä 432 kennoa on jaettu 36 yksikköön, jotka on ladottu kahteen kerrokseen. Akussa on neljä jäähdytyspiiriä ja lämpöpumppu, jolla sähkömoottorien ja akun kehittämää lämpöä voidaan hyödyntää sisätilojen lämmitykseen. Akku on suojattu kehikolla ja 3,5 mm paksulla alumiinilevyllä.
Painava akku takaa matalan painopisteen, ja painojakaumaksi kerrotaan 50:50. Näillä eväillä E-tron etenee mutkatiellä notkeammin kuin mitä iso massa antaisi odottaa. Asiaa auttaa myös vakiovarusteena oleva muuttuvavälityksinen ohjaus.
Korin korkeuteen nähden matala painopiste sallii reippaat kaarrenopeudet ilman kallistelua.
Ja mitä massoihin tulee, joitakin saattaa kiinnostaa myös perävaunun vetäminen, mikä on tähän saakka ollut mahdollista vain harvoilla sähköautoilla. E-tronin vetopaino on 1 800 kiloa.
Auton oman laturin teho on 11 kilowattia, ja lisähintaan saa toisen laturin, jolla tehon voi tuplata. Tällöin autoon tulee myös toinen latausliitäntä. Pikalaturin teho voi olla 150 kilowattia, jonka avulla akun saa 80 prosentin lataukseen puolessa tunnissa.
Latausliitäntä on vasemman etuoven ja etupyörän välissä. Luukku on moottoroitu ja sulkeutuu automaattisesti viisi sekuntia latausjohdon irrotuksen jälkeen. Jos on tilannut 22 kilowatin laturin, myös oikealla puolella on luukku. Pikalataus tapahtuu aina vasemmalta.
Pikalaturilla akkuun saadaan syötettyä tasavirtaa 150 kilowatin teholla. Valmistaja ei rajoita pikalataamista, vaan ohjelmisto suojelee akkua vanhenemiselta. Toisin sanoen täydellä teholla lataaminen ei ole käytännössä mahdollista jatkuvasti.
Luonnollisesti mobiilisovellus mahdollistaa latauksen ja lämmityksen/jäähdytyksen etähallinnan.
Audin on tietenkin oltava nelivetoinen. E-tronissa asia on toteutettu kahdella sähkömoottorilla, joista takamoottori on hieman tehokkaampi. Moottoreiden jatkeena on alennusvaihteena planeettavaihde.
Läpivalaisukuvassa näkyy komponenttien sijoittelu ja äänieristysmateriaalin runsas määrä.
Moottorit ovat induktio- eli oikosulkumoottoreita sähköautoissa yleisemmin käytettyjen kestomagnetoitujen tahtimoottoreiden sijaan. Induktiomoottorissa ei ole vastusta, kun se pyörii vapaasti, mutta toisaalta se vaatii hieman monimutkaisempaa ohjauselektroniikkaa, ja sen hyötysuhde on aavistuksen pienempi.
Yhteisteho 265 kilowattia on käytössä enimmillään 60 sekunnin ajan, ja kahdeksan sekunnin ajaksi sen voi vielä nostaa 300 kilowattiin, jos vaihteisto on S-asennossa ja ”kaasun” painaa pohjaan. Näin toimien E-tronin nopeus on 100 km/h alle kuuden sekunnin päässä lähdöstä. Suorituskyky ei siis ole niin räjähtävä kuin Teslassa, mutta tavallista liikennettä ajatellen tehoreserviä on tarpeeksi kaikkiin tilanteisiin. Sähköautojen tapaan voimat ovat lisäksi käytössä hyvin eleettömästi ja metelöimättä.
Huippunopeus on rajoitettu 200 kilometriin tunnissa.
Muunkin tehoisia prototyyppejä tehtaalla kuulemma on rakennettu, joten esimerkiksi jonkinlainen tehokkaampi S-versio saattaa hyvinkin olla luvassa tulevaisuudessa.
Takana on siisti ja selkeä 600 litran tavaratila. Kolmessa osassa taittuva selkänoja kasvattaa tilan tarvittaessa 1 725-litraiseksi. Sähköinen takaluukku jalka-avaustoiminnolla on vakiovaruste.
Edessä on 60 litran vetoinen lokero, jota voi hyödyntää esimerkiksi tilapäislatausjohdon säilytykseen. Monissa sähköautoissa se haukkaa osan jo ennestäänkin pienestä tavaratilasta.
USEIMMISSA AJOTILANTEISSA tehontarve on maltillista, ja hyötysuhdesyistä etenemisestä vastaa tällöin takaveto, elleivät olosuhteet muuta vaadi. Valmistajan mukaan etuveto saadaan mukaan kolmessa sadasosasekunnissa, jos auto esimerkiksi yli- tai aliohjautuu.
Nelivedon vakuutetaan toimivan hienosti myös lumella ja jäällä, mutta valitettavasti E-tron ei vielä ehdi talvitestiimme. Hieman mökkitietä vaativampi maastorata kyllä antoi nelivedosta melko vakuuttavan kuvan.
Samoin asfalttimutkista kiihdytettäessä kaasun voi avata aikaisin. Kääntymistä mutkiin autetaan jarruttamalla sisäkaarteen pyöriä. Liika nopeus ei johda härkäpäiseen aliohjautumiseen, vaan auto loittonee ajolinjalta tasaisesti.
Ilmajousitus ja säätyvä iskunvaimennus kuuluvat vakiovarustukseen. Ajokorkeutta voi säätää 76 millimetrin haarukassa. Ilmanvastuksen pienentämiseksi kori laskeutuu 120 km/n nopeudessa 13 mm ja saman verran lisää 140 km/h:ssa. Offroad-ajotilassa se nousee 35 mm. Alle 30 km/h:n nopeudessa toimivalla Lift-asennolla sitä voi nostaa vielä 15 mm lisää. Tällöin maavaraa on runsaat 22 senttiä.
Pyöräntuennan komponentit ovat suoraan Q5:stä, mutta ilmajouset on lainattu Q7:stä.
Maantiellä jousitus on hyvä, muttei ihan täydellinen. Hetkittäin voi havaita pientä nypytystä ja nyökkimistä. Mukavuus on kuitenkin mainio, ja ajotilavalinnalla voi vaikuttaa asiaan. Kaksi maastoajoon tarkoitettua vaihtoehtoa mukaan luettuna ajotiloja on seitsemän.
Ajonvakautuksessa on kolme ohjelmaa ja lisäksi se on mahdollista myös kytkeä kokonaan pois.
Moottorijarrutukselle voi valita asetuksista joko automaattisen, maaston muodot ja muun liikenteen huomioivan tilan tai käsikäytön. Tällöin käytössä on ohjauspyörän vaihdevipujen avulla kolme tasoa, joista 0-asennossa moottorijarrutusta ei ole lainkaan, vaan auto rullaa. Kaksi muutakaan tasoa eivät ole kovin tiukkoja, mutta jarrupoljinta ei tarvita normaalissa ajossa kovinkaan usein. Tosin loppupysähdys pitää Audissakin tehdä jarrulla, samoin kuin Kia e-Nirossa (s. 56).
Noin 0,3 g:n hidastuvuuteen saakka jarrutus hoidetaan sähkömoottoreilla ja sen jälkeen pyöräjarrut tulevat mukaan. Moottorit voivat generaattoreina toimiessaan ladata akku enimmillään 220 kilowatin teholla.
Jarrujärjestelmässä jarrupaine luodaan erillisellä pumpuilla, joten kuljettaja ei tunne, mitä järjestelmässä todellisuudessa tapahtuu. Sähköisen ja mekaanisen jarrutuksen rajaa on mahdoton huomata. Jarrupoljintunto on simuloitu, ja käytännössä vaste saadaan aikaan kumityynyllä. Suoraa hydraulista yhteyttä polkimen ja jarrujen välillä ei ole kuin vasta mahdollisessa vikatilassa, jolloin venttiili avaa yhteyden.
Jarrut on suhteutettu auton massaan ja ovat vastaavat kuin polttomoottoriversiossa, vaikka niitä tarvitaankin paljon vähemmän. Oranssit jarrusatulat ovat E-tronin erikoisuus, mutta halutessaan ne saa myös hillitymmän värisenä.
Sähköhydraulisten jarrujen nopeamman toiminnan ansiosta jarrupalat voivat olla kauempana jarrulevyistä, mikä puolestaan minimoi kitkan. Myös automaattisen hätäjarrutuksen luvataan pysäyttävän auton 20 prosenttia lyhyemmällä matkalla kuin perinteisellä jarrujärjestelmällä.
AUDI E-TRON ON ensimmäisiä sähköautoja, jossa jarrupoljintunto on luonnollinen, ja pehmeä hidastaminen on helppoa akun varaustilanteesta riippumatta.
Meluntorjunta on sähköautossa haastavaa, sillä yhden äänilähteen vaimentaminen nostaa helposti jotain muuta kuuluviin. Osa E-tronin painosta johtuu äänieristystekniikoista- ja materiaaleista. Esimerkiksi takamoottori on kapseloitu äänieristekuoreen, kiinnitetty kumityynyillä apurunkoon, joka puolestaan on kiinnitetty kumityynyillä koriin. Lattiassa ja ohjaamon edessä on paksu kerros äänieristeitä, samoin pyöräkaivoissa on vastaavat uretaanista ja kierrätyskankaasta tehdyt sisälokasuojat kuin Q7:ssä.
Akun alla olevan alumiinilevyn kiinnitysruuvien kolot on muotoitu samaan tapaan kuin golfpallossa, mikä parantaa aerodynamiikkaa. Muut osat pohjasta on katettu tehokkaasti.
Aerodynamiikan merkitys korostuu sähköautossa sekä toimintamatkan että melun vuoksi, mikä näkyy niin korin yksityiskohdissa kuin myös pohjassa. Lisäksi etusäleikön ja jäähdyttimen välissä on polttomoottoriautoissakin yleistyvät läpät, jotka avataan vasta, kun tekniikka tarvitsee jäähdytystä.
ENTÄPÄ TOIMINTAMATKA? WLTP:n mukainen matka on runsaat 400 kilometriä, joka tyydyttänee useimpia, muttei erityisesti kohauta. E-tronilla maantieajon osuus saattaa kuitenkin olla suurempi kuin vaikka Kia e-Nirolla, ja ainakin koeajon aikana moottoritieajossa kilometrit hupenivat hetkittäin huolestuttavaa vauhtia. Katumaasturin kori ei ole isoissa nopeuksissa paras valinta sähköautoon. Lähes 30 asteen ulkolämpötilan vuoksi ilmastointi kävi jatkuvasti, mutta vastaavasti Suomessa energiaa kuluu lämmitykseen. Kulutus oli koeajolenkillä yli 30 kWh/100 km. Toisaalta hidastusenergian talteenotto toimii tehokkaasti, ja sopivassa ympäristössä ajaminen on hyvinkin taloudellista.
E-tronin varustus on jo vakiona melko kattava, sisältäen esimerkiksi navigaattorin. Siihen liittyy reittisuunnittelutoiminto, joka ottaa huomioon akun varaustilan ja matkalla olevien latauspisteiden sijainnin. Arvioitu saapumisaika ottaa huomioon myös lataukseen tarvittavan ajan.
Suomessa on Saksan versioon verrattuna mukana lisäksi etuistuinten lämmitys, vetokoukkuvalmius, liikennemerkkitunnistus ja etumatkustajan turvatyynyn poiskytkentä. Siihen nähden 7 600 euron lisähinta autoverosta ja korkeammasta arvonlisäverosta huolimatta on maltillinen.
E-tronin ennakkohinta Suomessa on siis 87 500 euroa, mutta autoveron lasku vuodenvaihteessa todennäköisesti laskee hintaa hieman. Lisävarustehinnastoa ei vielä ole käytettävissä, mutta sekin saadaan vuodenvaihteessa.
Uutta on se, että joitain varusteita on mahdollista päivittää autoon jälkikäteenkin ohjelmallisesti ja ottaa käyttöön vaikkapa vain kuukaudeksi. Esimerkiksi normaalit lediajovalot voi päivittää matriisivaloiksi, sillä kaikki tekniikka on jo autossa. Sama pätee pysäköintiavustimeen.
E-tron aloittaa Audin sähköautomalliston tyylillä. Se on huolellisesti tehty auto, joka sekä näyttää että tuntuu oikealta Audilta. Todennäköisesti ostajatkin haluavat sitä eivätkä futuristista kikkailua. Näin siirtymä polttomoottoriautosta sujuu luontevammin. Myös luotto valmistajaan on ollut kova, sillä maailmalla tilauksia on sisällä 20 000 ja Suomessakin kahdentuhannen euron varausmaksun on maksanut jo toista sataa asiakasta. Ensimmäiset saavat autonsa tammikuussa. Onnittelut. Saatte hienon auton.
Audi e-Tron
Tekniikkaa
Moottorit: induktiomoottori edessä ja takana poikittain; teho e+t: 125 + 140 kW (170 + 190 hv), vääntömomentti e+t 247 + 314 Nm; yhteisteho 265 kW, yhteisvääntömomentti 561 Nm (S-asennossa 8 s ajan: 300 kW ja 664 Nm)
Voimansiirto: neliveto, alennusvaihteet edessä 1:9,205, takana 9,083:1
Ajoakku: litiumioniakusto,
energiasisältö 95 kWh, paino n. 700 kg
Integroitu latauslaite: teho 11 kW, lisävarusteena 22 kW
Latausaika: 0 11 kW:n teholla (400 V/32 A) n. 8,5 h, DC-pikalataus 150 kW 0-80%: n. 0,5 h
Alusta: edessä päällekkäiset tukivarsiparit, ilmajouset, kallistuksenvaimennin; takana monivarsituenta, ilmajouset, säätyvä iskunvaimennus; edessä ja takana jäähdytetyt levyjarrut; sähkömekaaninen ohjaustehostin
Mitat ja massat: pituus 4,901 m, leveys 1,935 m, korkeus 1,616 m, akseliväli 2,928 m, raideleveys edessä 1,655 m ja takana 1,652 m; omamassa 2 565 kg, kokonaismassa 3 130 kg, perävaunumassa 750/1 800 kg; rengaskoko 255/55 R19 (vaihtoehtoisesti 255/50 R20 tai 265/45 R21)
Suoritusarvot: huippunopeus 200 km/h (raj.), kiihtyvyys 0–100 km/h 6,6 s (S-asennossa 5,7 s);
kulutus (WLTP) 22,5-26,2 kWh/100 km, toimintamatka (WLTP) 417 km
Käyttövoimavero: 175,20 €/v
Ennakkohinta: 87 500 €
Autoetu: vapaa 1 305 €/kk, käyttö 1 275 €/kk
HYVÄÄ
- voimalinjan toiminta
- hiljaisuus
HUONOA
- toimintamatka moottoritienopeudella