Keskustelua foorumin linjauksista

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 321
Nyt kun sivuston virallinen julkaisu lähestyy ja foorumille on jo kertynyt huomattava määrä jäseniä, avaan keskustelun foorumin linjauksista, johon toivon rakentavaa keskustelua, palautetta ja kritiikkiä, jotta tästä saadaan luotua nyt ja tulevaisuudessa viihtyisä yhteisö :tup:

 • io-tech.fi on tietotekniikka-aiheinen sivusto ja TechBBS-foorumi ensisijaisesti tietotekniikkafoorumi.
 • Foorumi on täysin sitoutumaton, eikä ole sitoutunut mihinkään poliittiseen ryhmään, puolueeseen tai kannata mitään aatetta.
 • Asialliseen keskusteluun ei kuulu vihapuhe, mamutus, propaganda tai muut nykyajan ilmiöt, kuten trollaus tai provosointi. Kiihotus kansanryhmää vastaan on kielletty laissa.
 • Noudatamme lakia, kannatamme sananvapautta ja Yleistä Keskustelua -alueella voidaan käsitellä ja keskustella eri aiheista laidasta laitaan.
Onecoin & Zinzino jne

Toinen asia, jonka suhteen on jo tehty linjaus ovat MuroBBS:ssä suositut Onecoin- ja Zinzino-ketjut:

1. Kyseisistä aiheista on keskusteltu ansiokkaasti MuroBBS:ssä jo vuosia, eikä ole kenenkään etu, että keskustelut pirstaloituvat

2. Kuten moni varmaan voi arvata, näiden ketjujen kulisseissa on käynnissä melkoinen sirkus, johon liittyy poistopyyntöjä, uhkailuja, asianajajia jne. io-tech.fi-sivuston taustalla on tuore startup eikä +100 miljoonan euron liikevaihdolla toimiva kustannusyhtiö. Kaikki resurssit on toistaiseksi sidottu siihen, että tästä luodaan Suomen paras tietotekniikkasivusto ja foorumi.

:atk:

t: Sysop

----

Päivitys:

Muutamaan keskustelussa esiintyneeseen asiaan huomio:

 • Mitään yksittäisten sanojen käyttöä ei ole kielletty tai olla kieltämässä
 • Kauppa-alueen tunnistuminen pankkitunnuksilla on tietysti hieno ajatus, mutta tälläisen toteuttaminen tyhjästä tähän alustaan ei ole realistista
 • Kauppa-alueella on jo käytössä kauppiaspalaute, jossa voi antaa palautetta myyjälle ja ostajalle ja linkki palautteeseen näkyy jokaisessa myyntiketjussa alussa isolla ja punaisella. Lisäksi epärehellisistä ja epäilyttävistä myyjistä voi raportoida omaan ketjuun.
 • Käyttäkää viesteistä löytyvää Raportoi-nappia, kun vastaan tulee asiattomia viestejä / käyttäjiä, kiitos!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
531
Ihan asiallista settiä, ei ole tosiaankaan kenenkään etu että käydään viljelemään ruokottomuuksia kuten juurikin esim. Kulttuurin rikastuminen ketjussa.
Aikuisten ihmisten pitää pystyä keskustelemaan ja argumentoimaan asioista ilman että mennään solvauksiin ja asiattomuuksiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 934
Ei pysty mitään "hävitä vanhempi viesti kuin xxx" systeemiä tuohon kulttuurin rikastumisketjuun tekemään?

Ehkä parempi kun olisi vain tunnuksen ikärajoitus, eli pitää olla vaikka 30 päivää vanha tunnus tuohon ketjuun postaamiseksi. Pysyisi trollit bannilla paremmin poissa.
 

Deussu

Premium-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
653
Koodaa yli 180 funktiota/min vauhdilla ominaisuus, jolla threadin voi tägätä arkaluontoiseksi. Tämä tekisi sen, että alle 30pv vanhat tunnukset eivät pysty kirjoittamaan kyseiseen ketjuun. Samalla jos homma alkaa mennä liian tuuheaksi, voisi laittaa jäähylle vain kyseisestä ketjusta esim. muutamaksi tunniksi, tai lyödä ketju jäähylle.

Tuosta kannattaa tehdä yleiskäyttöinen, koska näitä ylilyöntiketjuja tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Itse en suosi aihealueen kieltämistä, koska siinä muodostuu juuri ongelmaksi se, että mihin raja vedetään. Flushaamisessa tulee taas se ongelma, että juttu alkaa kiertämään vielä pahemmin kehää. Voin kuvitella sitä turhautumista, kun joutuu laittamaan lähteitä kymmenennen kerran, kun vanhat ovat flushautuneet pois.

Noihin Onecoin yms. olisi kiva saada käyttäjät mukaan taakanjakoon. Joku hinnasto, että kun kusipäät laittavat sen viiden euron lakimiehen uhoamaan, niin keskustelua saataisiin jatkaa, jos osallistuttaisiin kuluihin TechLawyeria varten. En ole itse noita ketjuja koskaan lukenut, mutta voisin laittaa rahaa kiinni, jos sillä saadaan kustua mulkkujen muroihin.

Mutta tärkeintä on se, että mennään käyttäjien ehdoilla™.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
410
Saattaisi olla hyvä idea pistää toi 30 pv karenssi koko YK alueelle, täällähän pääasiassa ylilyönnit tapahtuvat. Pysyy paremmin trollailu ja pelleily kurissa aiheessa kuin aiheessa.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
Viestiketjujen summittainen puhdistaminen tuntuu aika äärimmäiseltä keinolta. Se sopii hyvin räbän tyyliseen chattailuun, jossa ei välttämättä ole tarkoituskaan pyrkiä asialliseen keskusteluun. Muualla se vain tuhoaa arvokasta tietoa, mutta ei millään tavalla ohjaa parempaan keskustelukulttuuriin, ehkä jopa päinvastoin. Ketjulaiset itse voisivat ottaa enemmän vastuuta ketjun sisällöstä, ohjaten keskustelua asiallisemmille urille ja ehkä joitakin vakiokirjoittelijoista voisi myös nostaa 'varasheriffeiksi', joilla on oikeus poistaa viestejä ketjusta, jos se ylipäänsä on teknisesti mahdollista. Nythän moderointikeinoja on jo yllin kyllin banneista aina rikosilmoitukseen asti, joten vaikutus mahdollisuuksia kyllä on.
 
A

anonyymi

Vieras (tunnus poistettu)
Saattaisi olla hyvä idea pistää toi 30 pv karenssi koko YK alueelle, täällähän pääasiassa ylilyönnit tapahtuvat. Pysyy paremmin trollailu ja pelleily kurissa aiheessa kuin aiheessa.
Mahtava idea jos haluat heti tuhota koko foorumin. Not
 

njake

get string from object
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
692
Taitaa olla resurssikysymyskin vähän tämä?
Näkisin mieluusti, että ketjuja ei tyhjennetä kokonaan, vaan moderoinnin kautta ylilyönnit siivottaisiin. Menee muuten asiallinenkin keskustelu hukkaan.

Ja koska vakavallekin asialle pitää osata nauraa ja siitä pitää voida keskustella mustaakin huumoria käyttäen, niin nythän tämä on toiminut ainakin R&T vastaavissa ketjussa.

YK:lle en karenssia kannata, on huono asia, jos uutena haluaa osallistua keskusteluun.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 140
Ei mitään täyspuhdistuksia ikinä. Pahimmat ylilyönnit ja laittomuudet voi aina poistaa ja bannata. Sitten vielä tuo Deussun esittämä "arkaluontoinen" -tägi ketjulle voisi olla hyvä. Jos joku vetää herneen nenään kun mielipiteet ketjussa eivät olekaan silkkihansikkailla kirjoitettuja niin voi aina sanoa että mitäs läksit sinne.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 074
Se nyt käytännössä karsii nuo selkeimmät neekeröinti- trollit kun vaan ei pysty kirjoittamaan esim. rikastus- ketjuun ennen kuin tunnari on minimissään x viikkoa vanha. Noita nyt tulee kerran kuukaudessa joku jota kovasti ahdistaa. Murossa oli yksi tapaus, jossa joku Rasmus-nainen näytteli "miehen vihapuhetta" jollain typerällä feikatulla savon murteella ja se oli todella säälittävää ja läpinäkyvää kun yritti pumpata keskustelijoista jotain "laitonta" irti.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
102
En kyllä myöskään kannata kuukausittaista nollausta, siivoaminen tietenkin ja voisihan sinne laittaa rajoituksen, ettei juuri siihen ketjuun voi kirjoittaa ennen kuin tunnus on sanotaan vaikka kolme päivää vanha tai viestihistoria on alle kymmenen postausta tjsp.
 

Yeenoghu

Neighbour of the beast
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 209
Järkevät perusteet tuossa ensimmäisessä viestissä, vaikka arvaankin että io-tech ottaisi mielellään jonkun MuroBBS:n Wincapita-ketjun tyylisen klikki-imurin omalle sivustolleen, jos pelkoa turhista kustannuksista ei olisi.

Yksi sääntötoive täältä suunnasta, erityisesti YK:lle. Stone-deaf trollaus tulisi syytä pistää kuriin, ennen kuin siitä muodostuu ongelma, oli aihe tai näkökulma mikä tahansa. Mikään ei ole luotaantyöntävämpää kuin loputon, sormet korvissa jankkaaminen ja siitä muodostuva noidankehä. Ja ei, ignore-toiminto ei ole ratkaisu. Hellban tms. on.
 

Nerkoon

Se ainoa oikea
Platinum-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
5 519
Toivottavasti täällä sitten pidetään kurissa nuo yhden asian henkilöt joiden mielestä asia X on perseestä, koska asia X on perseestä. Sen voi ottaa mielipiteenä tai kommenttina pari ensimmäistä kertaa, mutta kun sen toistaa sen sata kertaa se on lähinnä tietoliikenteen häirintää.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
29
KR-ketju taitaa olla se ongelmallisin. Tärkeää olisi että asioista pystyisi puhumaan suoraan ja jokainen saisi ilmaista mielipiteensä, samaan aikaan ketju tuntuu toimivan myös varaventtiilinä asioihin tuskaantuneille ihmisille. Joskus joku käyttäjä levittää omaa ideologista vihaansa tummaihoisia kohtaan. Tuloksena joissakin viesteissä sitten on tätä neekeri-kamelinnussija-bassibasuukkikamaa.

Vaan mitä tehdä? Pitäisikö "neekeri" sana sensuroida? Kiertoilmaus varmaan syntyisi saman tien. Se ei tosin iskisi silmään niin pahasti niillekään ulkopuolisille tahoille, jotka asioita nykyän tarkkailevat. Ylläolevissa vastauksissa monta hyvää ideaa, kuten ketjun tägääminen ja piiloittaminen newfagseiltä 30 ensimmäiseksi päiväksi. Selvää on että tyhjältä pöydältä aloittava ATK-aiheinen foorumi ei halua puhdasta ideologista neekerivihaa levittäviä käyttäjiä keskuuteensa. Henk.koht minua ei mikään puhe varsinaisesti haittaa ja osaan ohittaa sen tai laittaa jannun ignoreen. Optimaalista olisi kuitenkin kaikkien kannalta nähdä faktapohjaista mahdollisimman vähän sentimentaalista jutustelua. :)
 
Viimeksi muokattu:

luuponen

   ✜
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
481
Hyvä känniesto on 1pv jäähy uusille tunnuksille. Tällä vältetään MONTA kahnausta. Lukemisoikeudet, ei muuta 24h.
Yleisesti semmoinen vanhan paikan rennohko meno, ettei nyt joka kirosanasta lyödä rangaistusta.
Aikuisia täällä nyt kuitenkin suurin osa. Vaatii vaan vitun hyvät modet. Tsemppiä sille tielle. :smoke:
Kaikenkaikkiaan meno alkaa näyttää erittäin hyvältä. Siitä props. mad. props. ;)
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
En koe tarpeelliseksi, että tänne muodostuu tuhansien viestien arkisto aiheen tiimoilta, jossa jatkuvasti läikkyy yli. Aiheesta erityisen kiinnostuneille Suomesta löytyy maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia keskustelufoorumeja ja sivustoja.

Koska ketju käsittelee ajankohtaisia asioita, ajatuksena on ollut R&T-alueen tavoin "resetoida" kyseinen ketju esim. kuukauden välein ja jatkaa keskustelua puhtaalta pöydältä ylilyönnit jatkossakin siivoten. Ajatuksia, kommentteja?
En pidä ajatuksesta. Tuo kuulostaa luovuttamiselta, että antaa töryn kerääntyä ja heitetään sitten kaikki roskiin mitenkään arvokasta erittelemättä. Se kuulostaa myös siltä, että se vain houkuttelisi perseilemään. Onnistuuhan tuo keskustelu Hommafoorumillakin, jota valtamedia kaikessa erehtymättömyydessään usein kuvaa rasismin pesänä. Onhan siellä oikeastikin joitain ihan jopa kansallissosialisteja, mutta hekin pysyvät lähes poikkeuksetta asiallisen ilmaisun linjalla, vaikka heidän arvonsa eivät ylintä eettisyyttä edustakaan. Miksikö? No, koska kaikki tietävät, että siellä linja on tiukka. Ja koska se linja toimii ja ihmiset näkevät, kuinka se palvelee yhteisöä.

Samaa toivoisin myös tänne. Sitä, että keskustelu on kovaa, mutta asiallista. Mitä tuollainen erityiskohtelu sitten tarkoittaisi? Sitä, että aihe nostetaan tabuksi erityiskohtelulla. Nöyrrytään edes yrittämättä typerille sananvapautta kuristaville laille. Mutta sehän "vihapuhelainsäädännön" tarkoitus onkin: saada ihmiset sensuroimaan itseään jo etukäteen. Heti laski foorumin kiinnostavuus.

Toisaalta eipä noita vanhoja viestejä kovin moni kaipaa. Ehkä se jopa suojelee käyttäjiä sananvapauden vihollisilta, kun ei olisi niin paljon syynättävää, jos jollekin rikolliselle pitäisi etsiä itse rikos. Eli ajatuksessa on hyvätkin puolensa.

Mutta pahin on tuo, että luovutetaan jo etukäteen. Ei uskota, että voidaan keskustella asiallisesti. Ei uskota, että voidaan moderoida tehokkaasti. Onhan se aika masentavaa. Minä näkisin tuon ketjun enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana, mutta samapa tuo minulle. En taida enää jaksaa kovin paljoa tuohon aiheeseen koskea.
 

Deussu

Premium-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
653
Mielestäni neekeri-sanaa ei pidä sensuroida. Mitään sanoja ei tulisi sensuroida. On suurimman luokan tekopyhyyttä estää jonkin yksittäisen sanan julkaisu ja esittää, että ongelma on korjattu. Mielummin sana vapaa ja modet sitten napauttelevat selkeistä ylilyönneistä.

Itsehän napsauttaisin 12h niille, jotka Suomessa sanovat "n-sana"....... :rage:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
410
Hyvä känniesto on 1pv jäähy uusille tunnuksille. Tällä vältetään MONTA kahnausta. Lukemisoikeudet, ei muuta 24h.
Näin. Eihän tuon YK:n karenssin tarvitsisi olla kuin päivän tai parin mittainen. Trollit eivät tuota aikaa jaksaisi odottaa, asialliset keskustelijat kyllä. Mikäli joitain ketju-kohtaisia säädöksiä aletaan tekemään, niitä kierretään tekemällä uusia ketjuja samasta, tai lähes samasta aiheesta.
 

luuponen

   ✜
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
481
Veikkaanpa vielä että täällä on jäseniä joiden aapiskirjoissa on lukenut selkeästi NEEKERI tummaihoisen kohdalla.
Että syrjintäähän tuo on jos lähdetään LIIKAA pilkkua viilaamaan. ;)

Mielestäni neekeri-sanaa ei pidä sensuroida
 

-SD-

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 272
Kulttuurin rikastuminen -ketju

Suurimmat ylilyönnit tapahtuvat lähes poikkeuksetta "Kulttuurin rikastuminen" -ketjussa, jossa monet keskustelevat ja jakavat tietoa/uutisia aiheesta eri motiiveilla.

En koe tarpeelliseksi, että tänne muodostuu tuhansien viestien arkisto aiheen tiimoilta, jossa jatkuvasti läikkyy yli. Aiheesta erityisen kiinnostuneille Suomesta löytyy maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia keskustelufoorumeja ja sivustoja.

Koska ketju käsittelee ajankohtaisia asioita, ajatuksena on ollut R&T-alueen tavoin "resetoida" kyseinen ketju esim. kuukauden välein ja jatkaa keskustelua puhtaalta pöydältä ylilyönnit jatkossakin siivoten. Ajatuksia, kommentteja?
- Yksi keino olisi kieltää luomasta Kulttuurin rikastamis -ketjuja YK-alueelle. Kaikki vaan R&T:n. Sitä en kuitenkaan koskaan haluaisi nähdä tapahtuvan.
- En pidä YK:n ketjujen nollaamisesta. Se tapa kuuluu vain ja ainoastaan R&T-puolelle.
- En pidä maahanmuuttoa ja maahanmuuttokäytäntöjä arvostelevan keskustelun ohjaamisesta muille keskustelupalstoille. Aikuisten oikeasti nyt, Sampsa...
- Entä sitten jos niin sanotusti "läikkyy yli"? Bannit kehiin, ja jos rikotaan lakia, niin tarvittavat toimenpiteet kehiin. Yksinkertaista.
- Täysi sananvapaus tai ei mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
362
Erään toisen foorumin puolella Kulttuurin rikastuminen -ketju aivan selvästi tuhottiin lukukelvottomaksi tarkoituksella. Tähän mennessä – aloituksessa lainattua nimimerkkiä lukuunottamatta – täällä kyseinen ketju on toiminut oikein mallikkaasti. En missään nimessä kannata ketjun tyhjentämistä, mutta selkeisiin ylilyönteihin ja tahalliseen ketjun tuhoamiseen kannattaa puuttua herkällä bannivasaralla: muuten meno on pian samanlaista kuin siellä toisella foorumilla. En kannata yksittäisten sanojen kieltämistä, mutta toki herrasväeltä tulee odottaa kohteliasta käytöstä.

Jos jokin nimimerkki on selvästi suoltanut pelkkää roskaa, niin olisi hyvä, että bannauksen yhteydessä tällaisen nimimerkin viestit piilotetaan oletuksena näkyvistä.
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
1 615
Koska ketju käsittelee ajankohtaisia asioita, ajatuksena on ollut R&T-alueen tavoin "resetoida" kyseinen ketju esim. kuukauden välein ja jatkaa keskustelua puhtaalta pöydältä ylilyönnit jatkossakin siivoten. Ajatuksia, kommentteja?
En missään nimessä kannata, jos ei muuten, niin taltiointimielessä ketjun säilyvyys on tärkeää. Ajoittain epämiellyttävät totuudet katoavat internetistä, jolloin niiden löytäminen on mahdollista vain lainauksien kautta. Muutamankin kerran tullut vastaan, että ainoat lähteet asialle googletuksen jälkeen ovat foorumipostauksia.
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
Pahimmat ylilyönnit tuossa tulevat luultavasti joko false flag -operoijilta, jotka haluavatkin ajaa keskustelun alas, tai muutamilta aika levottomilta yksilöiltä, jotka ovat mm. rotuoppinsa pauloissa. Se sotkeminen toimii hyvin, kun jo nyt mietitään moisia toimia, vaikka täällä ketju on tainnut olla pääpiirteittäin siisti useimpien mielestä. Murossakin ketju säilyi yleissävyltään aika siistinä vuosia. Vain yksittäisissä viesteissä jotkut menivät riman alitse.

Loppua kohden meno villiintyi käsistä, kun eihän siellä millään enää ollut mitään merkitystä, kun muutama trolli sai mekastaa ihan huoletta. Keskustelun taso romahti, kun nuo toisia rasisteiksi ynnä muiksi haukkuvat heille esitettyihin kysymyksiin vastaamattomat trollit tulivat paikalle. Alle puolen tusinaa tuollaista veti tason lokaan. Tämä on se ero aiempaan. Yhtäkkiä sai sanoa, mitä tahansa, kun ketään ei kiinnostanut. Töryn heitto tarttui toisellekin puolelle. Ja se sama asenne tarttui myös joidenkin uutiskommentteihin eli itse asiasta puhumiseen. Suurin osa osaa käyttäytyä, kun odotukset tehdään selväksi jo heti kättelyssä. Se luo asiallisen menon, joka taas kannustaa muitakin olemaan asiallisia.

Ei kannata luovuttaa heti alkuunsa. Missä aiheessa luovutetaan seuraavaksi?

Jos on mahdollista rajata ketjuun osallistuminen esim. 14-30 päivän koeaikaan uusille tunnukselle, niin se auttaisi kummasti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
770
Jos tunnuksille laitetaan x-päivää kirjoituskieltoa rekisteröitymisestä, niin mikäs sitten estää jotakuta laittamasta alttereita muhimaan oikein urakalla ja niillä sitten paukuttaa viestejä?

Miksei yleiselle puolelle voisi laittaa erikseen muutamaa modea, jotka omaavat neutraalin tms. asenteen koko kulttuurin rikastumista kohtaan? Samoiten autopuolelle voisi antaa modenoikeudet muutamalle tyypille, ketkä siellä kirjoittelevat ja pyörivät. Kun eikös murossa ollut ongelmana juuri se, että modeja ei kaikki alueet kiinnostanut ja sitten trollit pääsi tämmöisillä alueilla mellestämään?
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 321
Kiitos kaikille vastauksista, hienoa nähdä että linjauksista pystytään keskustelemaan asiallisesti, se on kaikkien etu.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 940
Kiitos kaikille vastauksista, hienoa nähdä että linjauksista pystytään keskustelemaan asiallisesti, se on kaikkien etu.
No aivan älyttömän iso kiitos sinulle joka aloitteen teki. Kontrastiero tässä lähestymistavassa on edelliseen foorumiin verrattuna niin iso, että sitä tulee ihan miettineeksi että ollaanko me jäniksiä jossain isossa perverssissä sosiaalisessa kokeessa.

Kippishymiö.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 322
Kulttuurin rikastuminen -ketju

Suurimmat ylilyönnit tapahtuvat lähes poikkeuksetta "Kulttuurin rikastuminen" -ketjussa, jossa monet keskustelevat ja jakavat tietoa/uutisia aiheesta eri motiiveilla. Tässä esimerkki tältä päivältä:

https://bbs.io-tech.fi/threads/kulttuurin-rikastuminen.40/page-37#post-237568

En koe tarpeelliseksi, että tänne muodostuu tuhansien viestien arkisto aiheen tiimoilta, jossa jatkuvasti läikkyy yli. Aiheesta erityisen kiinnostuneille Suomesta löytyy maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia keskustelufoorumeja ja sivustoja.

Koska ketju käsittelee ajankohtaisia asioita, ajatuksena on ollut R&T-alueen tavoin "resetoida" kyseinen ketju esim. kuukauden välein ja jatkaa keskustelua puhtaalta pöydältä ylilyönnit jatkossakin siivoten. Ajatuksia, kommentteja?
t: Sysop
Itselle tuo idea kuulostaisi kohtalaisen hyvältä. Paitsi en pahemmin lue kulttuurin rikastuminen -ketjua. Resetointi kuulostaa vähän liian rajulle. Mutta sellainen että yli 30 päivää vanhat viestit poistuisi kyseisestä ketjusta aloitus postausta lukuunottamatta. Eli ketjussa olisi aina kukemista 30 päiväksi ja pysyisi keskustelu käynnissä. Ongelma vain että jos siellä on jotain erittäin fiksuakin tekstiä, niin nekin tyhjenee pois jos niitä ei ole otettu talteen siinä kuukauden aikana.
 

Mombius

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
18
ehdotan että rekisteröinnin yhteydessä rekisteröijä joutuu tekemään atk-kokeen ja jos ei pystytä osoittamaan kinostus atk:ta kohtaan niin rekisteröintiyritys evätään. Tällöin säästytään kaikilta poliittisesti ahdistuineiden (vasemmistolaisten) käyttäjien massavyöryltä jotka siis ovat syypää siihen miksi poliittiset keskustelut ovat kaikkea muuta kuin rakentavia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 322
ehdotan että rekisteröinnin yhteydessä rekisteröijä joutuu tekemään atk-kokeen ja jos ei pystytä osoittamaan kinostus atk:ta kohtaan niin rekisteröintiyritys evätään. Tällöin säästytään kaikilta poliittisesti ahdistuineiden (vasemmistolaisten) käyttäjien massavyöryltä jotka siis ovat syypää siihen miksi poliittiset keskustelut ovat kaikkea muuta kuin rakentavia.
Mutta jos sattuukin olemaan aloitteleva tekkiläinen, niin ei löydy vielä sitä osaamista tietotekniikkaa kohtaan? :) Ite olen opiskellut vain 3 vuotta tietotekniikkaa, mutta entäs jos on opiskellutkin vain 30 minuuttia vasta?
 

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
Itse toivoisin niin suurta ilmaisunvapautta kuin suinkin, sillä yhteiskuntaamme ja Internetiin nykyään hiipivä kaikestaloukkaantumisen ja sensuurin mentaliteetti on tervettä keskustelukulttuuria tuhoava. Ymmärrän että foorumin pitäjä haluaa myös uusia käyttäjiä, ja haluaa turvata selustansa, mutta suuri osa tämänkin foorumin käyttäjistä on kuitenkin pitkäaikaisia Internetin veteraaneja, jotka ovat tottuneet siihen että meitä on moneksi. Kaikki eivät koskaan voi olla samaa mieltä, eikä ole kenenkään asia sanella että kuka on väärässä ja kuka oikeassa, saati sitten vaatia mielipiteiden poistamista väärinä.

Ainakaan itse en muistaakseni koskaan ole raportoinut ketään, sillä kestän kyllä lukea ihan kaiken (sanoilla voi saada toiselle pahan mielen, mutta fyysisesti ne eivät loukkaa) ja ohitan asiattomuudet olankohautuksella. Kynnys "käräyttää" ketään on muutenkin erittäin korkea. Silti jonkinlainen lievempi avustavan moderoinnin toiminto voisi olla harkinnan arvoinen. Tämä ei kuitenkaan saisi tarkoittaa sitä että viestejä voisi sensuroida, ainoastaan sitä että kannuksensa jo ansainneet käyttäjät voisivat ilmaista mielipiteensä esim. liikennevalojen tapaan vihreä = tykkäys, keltainen = lisäperusteluja kaivataan, punainen = asiaton. Jos punaisia merkintöjä sitten kertyisi tarpeeksi paljon tarpeeksi nopeasti, niin moderaattori voisi ehkä käydä vilkaisemassa josko viestissä itsessään on jotakin vikaa.

Tässä systeemissä sitten tietysti tulisi ongelmaksi mm. se että missä rajat menevät, miten aktiivisesti ja tasaisesti / tasapuolisesti ihmiset toimintoa käyttäisivät, miten näistä palautteista tiedotettaisiin käyttäjille tarpeeksi avoimesti muttei foorumin käyttöä ja toimintaa häiritsevästi, ja mitä tehdä esim. jos viestiä editoidaan... Vaikea sanoa jos koko idea edes toimisi käytännössä, kunhan heitin ilmoille.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Mutta jos sattuukin olemaan aloitteleva tekkiläinen, niin ei löydy vielä sitä osaamista tietotekniikkaa kohtaan? :) Ite olen opiskellut vain 3 vuotta tietotekniikkaa, mutta entäs jos on opiskellutkin vain 30 minuuttia vasta?

Lähes kaikki tekin palvelut ovat käytössäsi jo opiskeluaikana, vaikka jäsenyys on maksuton! Opiskelijajäsenenä saat muun muassa ammattilehtiä, henkilökohtaista neuvontaa ATK:si suhteen sekä techbbssän työmarkkinajuristialtterit käyttöösi maksutta. Opiskeluaikana kannattaa varmistaa myös muromittainen työttömyysturva IAET:n maksua vastaan.

• Lakineuvoja internetsin eri tilanteisiin
• Apua palkkaneuvotteluun
• Tukea Google-hakuun
• Työttömyysturva
• ATK palvelut ja verkosto
• Jäsenetulehdukset
• Alennukset
• Monikulttuurin tukeminen
• Edunvalvonta ja vaikuttaminen
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 934
Jos tunnuksille laitetaan x-päivää kirjoituskieltoa rekisteröitymisestä, niin mikäs sitten estää jotakuta laittamasta alttereita muhimaan oikein urakalla ja niillä sitten paukuttaa viestejä?
...
No lisää vielä ip cooldowning rekisteröitymiseen, vaikka vartti tms. Eli ei pysty tehtailemaan samasta ip:stä lukuisia tunnuksia. Johan pahimmaltakin trollilta loppuu mielenkiinto.

Kuitenkin ensisijaisesti pitäisi pyrkiä säilyttämään ilmaisunvapaus. Tuo maahanmuuttokeskustelu on kuitenkin yhteiskuntaa suuresti koskettava aihe.
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
Itse toivoisin niin suurta ilmaisunvapautta kuin suinkin, sillä yhteiskuntaamme ja Internetiin nykyään hiipivä kaikestaloukkaantumisen ja sensuurin mentaliteetti on tervettä keskustelukulttuuria tuhoava.
On, mutta myös keskustelun sotkeminen tuhoaa käytännössä sananvapautta, kun itse asiat jäävät esittämättä tai hautautuvat roskan alle.
 

hrnr

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
75
Vielä parempi on, kun uudet nimimerkit joutuisi esimoderointiin vaikka 10 viestin ajaksi tai miten modet jokaisen tapauksen näkevätkään. Tuo on monilla foorumeilla toiminut mainiosti. Varoituksena voisi myös panna tuon päälle, niin oppii olemaan ihmisiksi
Tuossa käytetään mielestäni aika turhaan moderointiresursseja hukkaan, kun kuitenkin lähtökohtaisesti uusi jäsen ei varmastikaan tule olemaan se fasisti-trolli-falseflag-kyrvännuppi. Ainakaan aluksi. Toivon mukaan. :) Parempi tuollainen palokuntamainen jälkiehkäisy, jossa tullaan paikalle tarvittaessa, tukahdutetaan ylimääräinen tunteenpalo bannilla ja siivotaan jäljet vielä mennessään.

Mietin että olisiko parempi tuollaisiin selkeisiin 'herra-yhden-mielen-yhden-asian' tapauksiin, soveltaa tuon perinteisen joka toisen viestin poiston ja joka toisen viestin poistamattajättämisen väliltä jotain pehmeämpää lähestymistä, jossa viestit vain piilotettaisiin otsakkesta alaspäin. Esimerkiksi tapauksissa, joissa käyttäjä saa bannit johtuen toiminnastaan jossain tietyssä ketjussa, niin tämän ketjun viestit menisivät hänen osaltaan klikkauksen taakse piiloon muilta. Tämä ei tappaisi silti ketjun luettavuutta täysin pitkissäkään viestiketjuista. Samalla tämä voisi jopa kouluttaa muiden käyttäjien trollitutkaa! :rolleyes:

+ Voisihan noista osittaisesti piilotetuista viesteistä tehdä vaikka vivun rekisteröidyille käyttäjille, jolla nämä saisi automaattisesti näkyviin/pysyvästi pois näkyvistä omalta ruudultaan.


edit. Diaz\ :n varjobannit osuu aika lähelle tuota omaa ajatustani mutta sillä ei pysty vaikuttamaan menneisiin viesteihin
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
Itse toivoisin niin suurta ilmaisunvapautta kuin suinkin, sillä yhteiskuntaamme ja Internetiin nykyään hiipivä kaikestaloukkaantumisen ja sensuurin mentaliteetti on tervettä keskustelukulttuuria tuhoava. Ymmärrän että foorumin pitäjä haluaa myös uusia käyttäjiä, ja haluaa turvata selustansa, mutta suuri osa tämänkin foorumin käyttäjistä on kuitenkin pitkäaikaisia Internetin veteraaneja, jotka ovat tottuneet siihen että meitä on moneksi. Kaikki eivät koskaan voi olla samaa mieltä, eikä ole kenenkään asia sanella että kuka on väärässä ja kuka oikeassa, saati sitten vaatia mielipiteiden poistamista väärinä.

Ainakaan itse en muistaakseni koskaan ole raportoinut ketään, sillä kestän kyllä lukea ihan kaiken (sanoilla voi saada toiselle pahan mielen, mutta fyysisesti ne eivät loukkaa) ja ohitan asiattomuudet olankohautuksella. Kynnys "käräyttää" ketään on muutenkin erittäin korkea. Silti jonkinlainen lievempi avustavan moderoinnin toiminto voisi olla harkinnan arvoinen. Tämä ei kuitenkaan saisi tarkoittaa sitä että viestejä voisi sensuroida, ainoastaan sitä että kannuksensa jo ansainneet käyttäjät voisivat ilmaista mielipiteensä esim. liikennevalojen tapaan vihreä = tykkäys, keltainen = lisäperusteluja kaivataan, punainen = asiaton. Jos punaisia merkintöjä sitten kertyisi tarpeeksi paljon tarpeeksi nopeasti, niin moderaattori voisi ehkä käydä vilkaisemassa josko viestissä itsessään on jotakin vikaa.

Tässä systeemissä sitten tietysti tulisi ongelmaksi mm. se että missä rajat menevät, miten aktiivisesti ja tasaisesti / tasapuolisesti ihmiset toimintoa käyttäisivät, miten näistä palautteista tiedotettaisiin käyttäjille tarpeeksi avoimesti muttei foorumin käyttöä ja toimintaa häiritsevästi, ja mitä tehdä esim. jos viestiä editoidaan... Vaikea sanoa jos koko idea edes toimisi käytännössä, kunhan heitin ilmoille.
Erittäin hyvää pohdintaa. Nykyiselläänhän Io on avoin ja rauhallinen foorumi, mutta kävijämäärien kasvaessa niin ei välttämättä ole tulevaisuudessa. Itsekin kannatan sananvapautta, mutta tahallinen häiriköinti ja laittomuudet tulisi kitkeä. Esittämäsi avustajamoderaattori-malli on hyvä lähtökohta, jos pyrkimyksenä on vähentää moderaattoreiden paineita. Olisiko mahdollista jotenkin saada moderointi enemmän yhteisön käsiin, mutta niin, että huono moderointi ei saa jalansijaa? Esimerkiksi siten, että riittävän monen punaisen valon jälkeen viesti lentää "tunkiolle", mutta sen voisi kuitenkin helposti sieltä palauttaa omalla vastuulla. Jos esivalta katsoo poiston aiheelliseksi molemmat saavat saman rangaistuksen. Huonosta moderoinnista voisi evätä oikeudet määräajaksi tjs. Ajatuksia?

Ehdotettu shadow bannaus on varmasti tehokas, mutta se tuntuu vähän kuin poliiseille antaisi oikeuden salamurhata rikollisia. Aika ikävä olisi sitten pohtia näkyykö omat viestit vai ei.

Mitään "safe space" höttöä ei tarvita. Se vain karaisee luonnetta kun joutuu kohtaamaan niitä epämieluisiakin (eli vastakkaisia) mielipiteitä.

Kiitos Sampsalle, kun kysyy meiltäkin näistä asioista! Nyt olisi yhteisön hyvä paikka näyttää kyntensä palstan muodostamisessa toimivaksi ja oman näköiseksi, joten ideat vain lentämään. :)
 

Drinkkeri

Team R&T
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 127
Foliohatut ja asialla trollaavat vois suosiolla bannata samantien kun ei niistä mitään iloa ole foorumille. Esimerkiksi @sono-thermism jolla ei vaikuta olevan mitään muuta agendaa kuin saada aikaiseksi vänkäystä jostakin foliohattuteoriasta ja @webspy-FIN joka jo yhden yhteistyökumppaneista on julistanut SUPO:n agentiksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 554
Mites:

Arkaluontoisiin ketjuihin saa kirjoittaa vain nimimerkit jotka ovat tunnistautuneet vahvalla pankkitunnisteella ja joiden henkilöllisyys on täten sysopin tiedossa.

Yhtään viestiä ei tarvitse sensuroida tai jättää julkaisematta, mutta sananvapaudesta seuraa myös vastuu sanomisista. Samaa voidaan soveltaa myös muutamiin venäjätrolleihin, joita varmasti suitsii kivasti tuo tunnistautumistarve.

Lähtökohtaisesti kaikki pysyvät anonyymeinä toisilleen, mutta jos fobba tulee kyselemään, niin sysopilla on tarjota vastauksia.

Tämä taitaisi valitettavasti olla oikeasti käyttökelvoton idea, koska jengi ei halua tunnistautua.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
200
- Täysi sananvapaus tai ei mitään.
Samaa mieltä, sillä tarkennuksella kuitenkin että selvät trollaukset, häiriköinnit ja laittomuudet siivotaan pois. Useimmiten, kuten ensimmäisen viestin esimerkissä, on täysin selvää tarvitseeko viestiä/käyttäjätunnusta siivota pois. Joskus toki tarvitaan moderaattoreiden harkintakykyä joka toivottavasti jatkossakin sallii avoimen keskustelun.
 

Deussu

Premium-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
653
Varjobannauksella on omat haittansa. Kuka valvoo? Mistä tiedät että oletko varjobannattu? Uskaltaako sanoa mielipidettään, jos se on moden ajatusmaailman vastaista? Jne.

Mielestäni bannit tulee selkeästi näkyä kaikille käyttäjille. Tietysti tarvittaessa voisi olla erikseen sellaiset bannit, joka asettaisi käyttäjän viestit spoiler-tagin taakse, tai vaihtoehtoisesti overlinettäisiin ja fonttiväriksi harmaa.

Yhteisön ottaminen mukaan moderointiin ei ole myöskään ole aina hyvä vaihtoehto, siitä helposti syntyvän rinkirunkkuefektin takia. Otetaan esimerkkinä Murossa ollut keskustelu alkoholilainsäädännöstä, jossa oli tämä virallinen instanssi (EHYT Ry?) puhumassa sen kiristämisen puolesta. Valtaosa keskustelijoista taas oli aika intohimoisestikkin eri mieltä ja tällaisessa yhteisön moderoinnissa jokainen viesti alkoholilain kiristämisen puolesta olisi luultavasti ollut piillotettuna käyttäjien toimesta.

Käyttäjien tunnistaminen pankkitunnuksilla taas on melkoista utopiaa. Tämä koko touhu kun perustuu anonyymiteetille ja jos tuota aletaan vaatimaan KR-ketjuun, niin kauan kestää, että seuraavaksi esimerkiksi kauppa-alueelle aletaan tuota vaatimaan?
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 158
niin kauan kestää, että seuraavaksi esimerkiksi kauppa-alueelle aletaan tuota vaatimaan?
Tästä sellainen idea itse sysopille, että kauppa-alueelle mahdollisuus myyjille (tulevaisuudessa ehkä pakko?) tunnistautua pankkitunnuksilla!

Otsikon eteen tulee joku tähti tms. tunniste, että AP on tunnistautunut myyjä. Muron kauppapuoli oli/on maan paras käytetyn elektroniikan tori, tehdään tästä vielä parempi! Sanotaan, että jos tämmöinen ominaisuus olisi ennen vuotta 2018 toiminnassa, niin olisi erittäin jeba. Eli ei ihan ykkösprioriteetti, mutta kuitenkin aika korkealla. Luotettava kauppatoiminta kun houkuttelee aivan varmasti uusia käyttäjiä. Ja käyttäjien suurempi määrä on sysopin kannalta etu, sillä sivulatausten massiivinen määrä mahdollistaa jopa entistä nopeamman bemarin päivitystahdin :kahvi:

Satunnaismyyjiä ei tietenkään haluta karkoittaa, joten pakkoa ei kannata laittaa. Kuitenkin ne muutamat kymmenet aktiivisimmat myyjät/ostajat pyörittävät kuitenkin useita satoja, jos ei tuhansia kauppoja vuoden aikana, kun on hinku päästä räpeltämään jokainen mahdollinen näyttis-prossukombo lävitse jokaiseen koneeseen ja samalla pitäisi testata eri puhelimiakin ja muuta rojua...
 
A

anonyymi

Vieras (tunnus poistettu)
Mikä ero normi bannilla ja varjolla?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 994
Heitetään omatkin ajatukset sekaan:
 • Kaikenlaiset viestimäärä rajoitukset eivät toimi, sillä ne lisäävät vain turhaa spämmäystä (nähty monella muulla foorumilla).
 • Tyhjennykset kuuluvat räbään enkä näe, että siitä olisi apua pitkässä juoksussa YK:lla. Uskoisin, että tyhjennykset vain lisäisivät hälläväliä meininkiä.
 • Ketjun merkitseminen "arkaluontoiseksi" on myös ongelmallinen, sillä se saattaa luoda joillekin illuusion, että täällä saa läikkyä yli.
Parhaiten trolleja vastaan taistellaan aikarajoituksilla. YK:lle voi laittaa aikarajoituksen uusille käyttäjille, jos halutaan pysyä ensisijaisesti tietotekniikka foorumina. Käyttäjät tulevat tänne keskustelemaan tietotekniikasta ja siinä sivussa voi jutustella kaikesta muusta. Aikarajoituksella saadaan ainakin osa YK trolleista kitkettyä pois. Toki tämä lisää alttereiden tekoa mutta moderoinnissa pitää laittaa kova kovaa vastaan. Altterit automaattisesti ichiin, kun sellainen huomataan ja oikealle käyttäjälle banaania. Alttereiden tekoa olisi muutenkin hyvä kyetä estämään kaikin mahdollisin keinoin (esim. IP-blokkaus). Eiköhän ne pahimmatkin trollit väsy jossain vaiheessa.

Jos foorumi vain mahdollistaa, niin mielestäni banni kaikkialle muualle paitsi räbään voisi olla kokeilemisen arvoinen. Usein kun joku kiihkoilija saa bannin, niin eihän sitä asiaa malta jättää kesken. Tällöin pahimmat höyryt voisi purkaa räbässä altterin sijaan. Tämä saattaisi jopa ohjata "läikkyvää keskustelua" räbään kyseisen käyttäjän kohdalla tulevaisuudessa. Tarvittaesa räbässä voisi keskustella mode-linjasta.

Varjobannia ja muita vastaavia kikkailuja en kannata. YK:lle voi rekrytoida moderaattorin, joka keskittyy nimenomaan sille alueelle. Sananvapautta ei pidä rajoittaa mutta lieveilmiöt moden tulisi kitkeä pois rankalla kädellä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
385
Jos joku saa bannit, niin olisiko mahdollista kirjata niiden aiheuttaneeseen viestiin joku selvennys. Välillä murossa jäi vähän epäselväksi, mikä oli syy jonkun banneihin. Ei tarvitse sitten ihmetellä kenenkään, että tuliko tuosta muka jotain kun bannit onkin ansaittu jossain toisessa ketjussa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
350
R&T:ssä nuo nollaukset.

YK:lle kirjoittamiseen voisi laittaa 24/48h blokin uusille tunnuksille, joka mahdollisesti hieman rajoittaisi alttereiden menoa keskustelun soljuessa juuri siinä hetkessä mieleen juolahtaneen nokkelan heiton ohitse. Altterivaraston luontia tuo toki ei valitettavasti estä.

Idea joidenkin keskustelujen merkitseminen "tulenaroiksi" voisi olla toimiva. Lukija tietää, että sisältö ei välttämättä ole sitä mitä toivoo. Kirjoittaja puolestaan ehkä ymmärtää, että tällaisessa ketjussa moderaattori voi lyödä herkemmin huilille jos avautuminen on liian suorasukaista. Koskisi toki YK-puolta.

Muutoin keskustelun tulisi toki olla mahdollisimman vapaata, mutta samalla oikealla otteella moderoitua.

Kauppa-alueelle mahdollinen pankkitunnistautuminen olisi loistoidea!

Edit: Typoja
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 638
En kannata alueiden tyhjäämistä säännöllisesti räbää lukuunottamatta.
Asiattomuuksista ja kännipostailuista voisi antaa sen 24h näpäytysbannin ni hillitsis aika hyvin perseilijäitä.
Kaks kolme näpäytysbannia ja sen jälkeen sitten pidempiä. Kolmen päivän banni alkaa olla jo pikkusen liikaa kaljapäissään tehdyistä hölmöilyistä (toki vakavat erikseen, mutta joku giffi tai nollapostaus ni varmaan päivä riittäis).
Moderointi vaan kunnolla kuntoon arkaluontoisisssa säikeissä ni silläkin jo pääsee pitkälle.
Uusille rekisteröityneille kauppa-alueille myöhemmin sitten 30pvän karenssi (nyt alkuun ei kannata että saadaan foorumille lisää ihmisiä) ja YKlle muutaman päivän karenssi, sekä mahdollisesti kuvien/linkkien postauskielto x päivän tai x määrän postauksien ajan uusille rekisteröityneille.

Kauppa-alueella tunnistautuminen vois olla ihan hyvä, mutta epäilen että ei taida olla kovin halpaa lystiä lisätä pankkitunnistautumista foorumille..?
 
A

anonyymi

Vieras (tunnus poistettu)
Joo ei varmaa riitä rahat mihinkään pankki touhuihin vielä tässä vaiheessa. Minusta se viestien lukumääräkin kyllä kertoo jo jotain, onko myyjä kenties kusettaja vai ihan asialla oleva foorumilainen.
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
Lähtökohtaisesti kaikki pysyvät anonyymeinä toisilleen, mutta jos fobba tulee kyselemään, niin sysopilla on tarjota vastauksia.

Tämä taitaisi valitettavasti olla oikeasti käyttökelvoton idea, koska jengi ei halua tunnistautua.
Ei moni varmasti haluakaan, koska valtiovallan käsitys rikollisesta toiminnasta sisältää mm. jumalanpilkan ajatukset, kuten esim. seuraava uutinen todistaa:

"Käräjäoikeuden mielestä Kiemungin kirjoitus ja hänen kertomuksensa oikeudessa ovat keskenään samansuuntaisia sen suhteen, että ”alistavan, suvaitsemattoman ja väkivaltaisen uskonnon kulttuurilla” Kiemunki tarkoitti islamin uskontoa. Tämän vuoksi käräjäoikeuden johtopäätös on, että Kiemungin kirjoitus on luonteeltaan yleistävä tarkoittaen kaikkia muslimeja."


http://yle.fi/uutiset/3-9327902

Tarkoitti islamin uskontoa. Kuvaili siis islamin uskontoa. Ja tuo oli käräjäoikeuden mielestä rikollista. En näe hyvää syytä, miksi tuollaista tekevän valtiovallan toimia pitäisi oikein oma-aloitteisesti helpottaa tuollaisissa asioissa. Joku varmasti on eri mieltä uskoen lainkuuliaisuuteen jopa korkean moraalin, sen mikä on oikein, ylitse.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
224 427
Viestejä
3 973 355
Jäsenet
67 895
Uusin jäsen
maustepussi

Hinta.fi

Ylös Bottom