Nimenomaanhan se on ollut vaikeata, kun ei osata päättää mitä tehdään niin ei tehdä.
Päätetään että kesäaika lopetetaan syksyllä 202x koko EU:ssa.
Halutessaan maat voivat sitten siirtyä itäisempään aikavyöhykkeeseen esim. keväällä 202x+1. Jos päätöksiä ei saada aikaan niin sitten pysytään nykyisessä aikavyöhykkeessä.
En nyt ymmärrä miten tuo on vaikeaa.
Ehkä kommentoin vähän eriasiaa.
Jos kesäaika käyttöä ja tai aikavyhekkeitä halutaan muuttaa, niin minimi haitoin se menee niin että se tehdään useammassa valtiossa samanaikaisesti ja pitkällä siirtymäajalla, siis vuosien, tai vaikka 10v
Tätähän moni on ehdottanut, että luovutaan kesäajasta ja sitten vaan rukataan niitä kellonaikoja töissä, kouluissa yms sitten "kesäajan/talviajan mukaisiksi" eli aloitetaan kaikki tuntia myöhemmin/aiemmin.
Täysin käsittämätön ajatus: pelkästään työehtosopimuksia, lakeja, määräyksiä ja suosituksia on oltava satoja mitä muuttaa, sen sijaan että muutetaan aikavyöhykettä kerran.
Historia on osoittanut että ne (työajat jne ) ajat mukautuu, eli hallinnollisesti aikavyöhykettä määrämällä ei voi pakottaa ihmisiä poikkeavaan rytmiin, esim vaihtamalla aikavyöhykettä parituntia, niin hetken voi vaikuttaa, mutta käytännön toiminta siirtyy kohdilleen.
Kesä ja talvi aukioloajat eivät ole mikään kummallisuus, ja eri työajat, ne elää omaa elämäänsä. Soppareissa sovittu jotain, jos joku päättää vaihtaa aikavyöhykettä parituntia, niin se on aika väkivaltaista mistä seuraa että soppareita muutetaan jos tarve.
Sama toisin päin, jos halutaan jotkin palvelut tai jotkin työtehtävät tehtävän aiemmin tai myöhemmin, niin vähän outoa että sen takia pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, vaan järkevämppä ihan ala tai työpaikkakohtaisesti vaihtaa.
Noh, mieluummin minä niitä kelloja runkutan jatkossakin kaksi kertaa vuodessa, kuin elän pysyvässä talviajassa mikä näytti olevan kansan enemmistön toive. Tosin uskon, että tuokin äänestystulos johtui aika pitkälti siitä, että ihmiset eivät ymmärtäneet vaihtoehtojen todellisia seurauksia ja loput oli jotain kieliautistien ulinaa.
Vaihtelu aiheuttaa huomattavia kustannuksia, niin pitäisi keksiä hyödyt jotka ylittäisi haitat. siis isossa kuvassa.
Aikanaan perustelu on ollut energiansäästö, mutta ymmärtääkseni nykyisellään se merkitys on vähentynyt, jopa niin paljon ettei se enään kanna.
Suomen aurinkoaika, vaihtelee n. +/- 15min, karkeasti Helsingistä itään Suomen normaaliaika on jossain vaiheessa ihan kohdillaan. Siitä länteen sitten enemmän tai vähemmän myöhemmin.
Eli sen perusteella normaaliaika tai tunilla myöhäistäminen on ihan perusteltavissa.
Se kumpi parempi isossa kuvassa, niin pohdittava muita juttuja, jos otetaan energiansäästö pohjalle, niin se että Suomen rytmi olisi eri kuin etelä ja varsinkin länsinaapureilla, olisi tavoiteltavaa, mutta voiko sitä aikavyöhykkeellä saavuttaa, kuin korkeintaan lyhytaikaisesti.
Joskus keskieuroopan ajalla haettu yhteistyöetuja, sitä että maantieteelliseten läheisten kumppanien kanssa olisi sama aikavyöhyke nähtäsiin helpottavana, digaatilisten kalenterin UTC ajan käytönmyötä se vähän helpottanut. ja tälläinen valinta voisi silti olla harkittava jos saman päätöksen tekee meistä etelämpänä olevat maat, eli tämä valinta kannattaa olla yhteinen. Oli se sitten kumpi tahansa.
Venäjän yhteistyöntilanne on nyt mikä on, mutta päätös on kuitekin pysyvä, joten siltä kantilta ei kannata hetkellisen tilanteen kannalta jumittaa, ja onko se iso juttu kasvaako ero moskovan aikaan tunnilla vai ei. Ero joka tapauksessa, joten en sitä pidä merkittävänä.
Brittien irtauduttua EUsta, niin voi olla kovin ison kynnyksen takana siirtyä viralliseen UTC aikaan (aikataulut ym) koko EU alueella , sen etu olisi se että Eu alueella aikataulut olisi samassa ajassa, ihmiset sitten eri aurinkoaikavyöhykkeiden mukaan , ja silloinkin pitäisi tietää että koska irkujen virasto aika vs virolaisten viraston aika.
Nykyinen aikavyöhykkettä puoltaa historia, vaikka ei sekään pitkä ole, niin sen mukaan elämä on kellotettu, ja ei se ole kaukana Helsingin ajastakaan, ja jos eteläiset lähivaltiot ovat samassa vyöhykkeessä, niin ns perinteisessä aikavyöhykejaossakin paikallaan.