Kauhuelokuvat

Viestiketju alueella 'TV- & nettisarjat, elokuvat ja musiikki' , aloittaja Vertex, 07.01.2017.

 1. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ^ Hauskasti kirjoitettu, täytyy mennä omassa elämässä taaksepäin ihan pikkupojan ikäiseksi, että muistaisin, milloin viimeksi jokin asia olisi noin perinpohjaista tunneryöppyä aiheuttanut. Veli taas ei voi sietää kauhuleffoja, joten veikkaisin, että nuo leffojen kuminaamarit toimisi tehokkaasti hänelle.

  Muistaakseni tuo on jokin psykologinen reaktio, että aivot hämmentyvät todella voimakkaasti, kun eivät tunnista luonnollisia kasvonpiirteitä toisessa, vaan jonkin irvinaaman.

  Tuo on varmasti joka ohjaajan unelma taltioida elokuvallensa todella immersiivinen kokemus. Harmi, että vain harvempi leffa siinä onnistuu.
   
 2. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 147
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Lapsena kun katsoin, niin Uinu Uinu Lemmikkini hahmo Zelda oli sellainen, että se sai nukkumaan huonosti monet seuraavat päivät. Hahmo itsessään ei ollut edes paha, se oli vaan deformoitunut ja avuton. Mutta se oli saatu ahdistavan kuvottavaksi, niin että pelotti aina kun kamera lähestyi sitä Zeldan huonetta. :btooth: Myöhemmin kun olen leffan uudestaan katsonut, niin täytyy sanoa että Uinu Uinu Lemmikkini on mielestäni edelleenkin erittäin hyvä puhdas kauhuleffa. Ei mikään elokuvahistorian hienoin klassikko kenties, mutta genreleffana oikein hyvä ja tyylipuhdas esimerkki siitä mitä yrittääkin olla.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Aikuisena Zeldamaiset vibat sai ranskalainen Marttyyrit, jossa oli vähän samannäköisiä, äärilaihoja surkeita ihmisiä. Visuaalista tyyliä korosti liikkeet, jotka toteutti Cirque du Soleilin akrobaatti. Näissäkin on Zeldan tapaan se mikä kauhistuttaa se, että ne on avuttomia uhreja, eikä varsinaisesti pahoja. Muutenkin leffa on itselleni sellainen graalin malja kauhuleffojen suhteen. Kun olin nähnyt satoja kauhuleffoja (600+ arvosteltuna) eikä mikään enää päässyt ihon alle vuosiin, tämä iskin tajun kankaalle ja teki mahdottoman.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 3. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 219
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  ^ Toi Zelda on aikas hyvä, just tuommoinen kunnon tuijotus hullunkiilto silmissä. Pazuzulle omalla kohalla ei ihan tosi pärjää. :D  Näinpä, en ole kovin montaa leffaa nähny, missä tuo on onnistunu. Pazuzu on malliesimerkki tuosta onnistuneesta maskeerauksesta ja kuvauksesta. Silmät ja katse on se ratkaisevin elementti.


  Ja nää reaktiot ihmisillä tosiaankin on vaihtelevia, toisia tuo ei hetkauta yhtään. Omalla kohalla varmaan noista rajuista kasvoista jääny traumat, ku 8-vuotiaana telkasta näin Tappajahain. Se Ben Gardnerin pää siellä veneen rungossa jähmetti minut niin totaalisesti, että pudotin leivän kädestä. :D
   
 4. paha_kuukkeli

  paha_kuukkeli

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vaikka en Marttyreistä varmaan niin paljon pidäkään kuin sinä, niin se oli silti aikoinaan suuri positiivinen yllätys ja yksi hyvä esimerkki ns. "väärästä markkinoinnista"; kaiken lukemani jälkeen odotin jotain Hostellin tyylistä umpitylsää kidutuspornoa, jonka ajattelin katsoa vain nähdäkseni mistä elokuvan maine tulee. Groteskia väkivaltaa siinä oli lopulta yllättävänkin vähän, mutta tunnelmaa taas moninverroin enemmän kuin osasin odottaa. Leffan loppu on muuten yksi hienoimpia.
   
 5. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  4 065
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Itselle ei nämä kauhuleffat oikein iske. Lähinnä syynä on yllätyksettömyys. Samat aiheet, kummitukset, demonit, vampyyrit, jne. kiertää loputtomiin ja kauhua yritetään luoda väkisin. Minulle on iskenyt vain sellaiset leffat, joissa ei ole näitä samoja klisheitä vaan jotain uutta. Yllättäen parhaiten on mieleen jäänyt leffa, joka kai ei edes kauhuleffa varsinaisesti yritä olla, Mothman. En sano tätä siis että olisi paras kauhuleffa, jonka olen nähnyt, vaan että mieleenpainuvin. Ei demoneja, ei teennäisiä yllätysjuttuja, ei mitään uskontoon viittaavaa jne.
   
 6. itarumaa

  itarumaa

  Viestejä:
  711
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Manaaja II on jäänyt mieleen kauhuleffasta, jossa oli mielenkiintoinen tunnelma, vaikka sitä ei kovin arvostetakaan ykkösen rinnalla.
   
 7. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 147
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Olet mielipiteeseesi oikeutettu enkä sitä yritä kumota, mutta väitän että "yllätyksettömyys" johtuu vain siitä, että olet katsonut yllätyksettömiä leffoja.

  Kuten aikaisemmin oli puhetta, kauhuleffat on genrenä hyvin laaja, eikä todellakaan kaikissa ole vampoyyreitä tjms. Tietty jos katsoo Draculasta kolme eri versioita, voi ne aika yllätyksettömiä olla..Mutta noin muuten jos laajaasti katsoo, niin toimii kauhuleffatnyt äärettömästi vapaammilla ja ennalta-arvaamattomilla säännöillä kuin toimintaleffat, seikkailuleffat, tai vaikka koko perheen komediat.

  Kauhua yritetään luoda väkisin, kertoo huonosta leffasta tai huonosta katsojan asenteesta. :p Mutta joo. Kauhuleffoja on aika vaikea suositella paitsi jos tietää toisen olevan piinkova fani kaikelle, sillä tyylilajit on niin laajat, ettei mitään sysimustaa ahdistusta viitsi kehua jollekin, jonka mielestä Jaws on paras kauhuleffa koskaan. (Jaws on kyllä oikein hyvä leffa, siitä ei ole kyse!)
   
 8. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuli katsottua tämä. Pitkästä aikaa todella virkistävä leffa, paljon taiteellisia elementtejä ja mikä parasta, tarinaan uppoaa nopeasti ja se pitää otteessaan napakasti ihan loppumetreille asti, jolloin tarina saa osittain arvattavan, osittain täysin ennalta-arvaamattoman päätöksen.

  Hienosti käytetty mustavalkovärejä edukseen, erikoisia kuvakulmia ja selkeästi lähdetty tekemään jotakin muuta kuin kopioimaan itseltä tai muilta. Harvoin jaksaa keskittyä ihan lopputeksteihin asti, mutta tällä kertaa ei ollut vaikeuksia. 5/5 :tup:

   
 9. paha_kuukkeli

  paha_kuukkeli

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itsekin pidin tästä vaikken nyt ihan 5/5 arvoisesti. Taisin tuohon "mitä io-techi katsoo" ketjuun joskus tästä jotain kirjoittaakin.

  Samaiseen ketjuun myös kirjoittelin viime aikoina katselleeni paljon 60-80 -luvun kauhuja. Viimeisimmät ovat olleet Bay of Blood ja The Slayer. Ensimmäistä en ollut aikaisemmin nähnyt ja se oli aiemmin näkemiini Bavoihin verrattuna huono; tylsä slasher ilman mielekästä tarinaa tai hahmoja + yllättävyydessään naurettava loppu.

  The Slayerin olin nähnyt joskun n. 30 vuotta sitten vuokravideona, mutta en muistanut kuin joitain pieniä yksityiskohtia (en ollut etukäteen edes varma olinko nähnyt, mutta muutama "kuva" oli niin tuttu, että kai varmaan). Hyvin tyypillinen kasarikauhu, mutta keskimääräistä paremmin tehtynä. Melko hyvin rakennettu tunnelma rajallisilla resursseilla.
   
 10. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, kirjoititkin tähän tyyliin:
  Pystyn täysin samaistumaan myös heihin, joiden mielestä tämä elokuva on jotenkin lattea tai "löyhä", kuten kirjoitit. Mielestäni The Eyes of My Motherin juuri paras puoli oli sen tapa rakentaa pienistä paloista jossain määrin koherentti juonenkulku, samalla ollen juuri sellainen löyhästi yhteen punottu sekametelisoppa.

  Tyypilliseen tapaan elokuvissa yleensäkin juonta auotaan ja käsitellään niin syvällisesti kuin mahdollista. Leffassa esiintyvien henkilöiden tausta, motiivit ja aikomukset kuvataan ja perustellaan hyvin syväluotaavasti ja kiveäkään ei jätetä kääntämättä. Tapahtumista muodostuu hyvin tiivis ketju ja koko ajan ollaan kartalla, mitä tapahtuu nyt ja seuraavaksi. Tämä on ihan OK, mutta toisinaan vähän tylsä ratkaisu. The Eyes of My Motherissa tuo yllä kuvattu rationaali heitetään roskakoriin heti alkumetreiltä. Katsojalle ei kerrota juuri mitään pienestä perheestä ja kuinka he päätyivät Espanjasta Amerikkaan, kuka ihme se revolverin kanssa heiluva hullu oikein oli, mitä perheen isä oikein hiljaisuudessa pohtii vaimonsa kuoleman jälkeen tai mitä pikkuinen Fran siitä ajattelee.

  Jossain kohtaa Fran ajaa autolla baariin ja hetikohta palaa kotiinsa vieraan naisen kanssa. Elokuva ei edes tässä kohtaa halua selittää, miten tuo antisosiaalinen ja häiriintynyt Fran sai tuon kiltin naisen suostuteltua mukaansa. Viimeistään tässä kohtaa käy selväksi leffaa katsellessa, että katsojaa ei pitäisi kiinnostaa. Tuo yllämainittu rationaali hahmojen taustoista ja leffan kulusta ei sovi tähän elokuvaan ja tilanteisiin tullaan leffan kuluessa ihan kuin "puun takaa", koskaan ei tiedä, mitä oikein tapahtuu seuraavaksi, kun henkilöitäkään ei oikein tunneta, tai heidän täyttä ajatusmaailmaansa.

  Joskus tuollainen normaali rationaali perinpohjaisesta taustojen selittämisestä on tylsä, koska se sama kuin lukisi jonkin paketin tuoteselostetta - kaikki on siinä kerrottu rivi riviltä. The Eyes of The Motherissa kieputaan Franin pimeässä pääkopassa, vailla suuntaa ja tietoa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kaikki muu on vain taustamelua. Katsojana me emme näe sitä, mille Fran on itsekin sokea.

  Leffa on tosiaan kuin jokin kokeellisen taidekoulun lopputyöstä repäisty ja siksi niin erikoinenkin. Minua miellytti tosiaan myös valojen ja varjojen visuaalinen käyttö sekä muutamat pienet nootit tuonne klassiseen europpalaiseen kauhugenren suuntaan. Siksi täydet 5 pojoa minulta :tup:
   
 11. Dzekoo

  Dzekoo

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2018
  Eikö kohta pitäs tulla taas uusin Halloween? Michael Myers ei kuole koskaan? ;)
   
 12. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 219
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Khyyl, tämän osan tuottajana ja säveltäjänä häärää itse vanhaherra Carpenter ja se skippaa kaikki muut osat ykkösen ja kakkosen jälkeen.
   
 13. rusina666

  rusina666

  Viestejä:
  136
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Kun maailma loppuu (TV Movie 1984) - IMDb

  Threads vuodelta 1984 ei virallisesti ole kauhuelokuva, mutta toimii paremmin kauhuna kuin muut näkemäni elokuvat. Pelottava, ahdistava, masentava, pessimistinen ja synkkä. Tuossa ei haeta keinotekoista shokeerausta: Aihepiiri on sellainen, että (suhteellisen) realistinen kerronta riittää..
   
  Buck Dancer tykkää tästä.
 14. Dzekoo

  Dzekoo

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2018
  Eikös Halloween tehty 1978 pienellä budjetilla ja lopputuloksena on yks kauhuelokuvien historian ykkösklassikoista..
   
 15. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 219
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Sen budjetti tais olla peräti vaan 200 tuhatta dollaria, joista joku 60 tuhatta meni Donald Pleacencen palkkioon. Lippuluukulla se leffa tienas lähemmäs 100 miljoonaa dollaria.
   
 16. Dzekoo

  Dzekoo

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2018
  Tullu katottuu jo liian monta kertaa..Jokatapauksessa huipputrilogia!!
   
 17. Dzekoo

  Dzekoo

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2018
  Tehäänkö näitä kauhuleffoja enää paljoa?

  SAWit on kyllä tehty 2000-luvulla..
   
 18. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 925
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tehdään, mutta suurin osa on ongelmajätettä kuten muissakin lajeissa. IMDb pisteytykset on minusta tämän genren osalta monesti hämääviä, Rotten Tomatoes on ehkä vähän parempi.

  Top 100 Horror Movies - Rotten Tomatoes

  On tuonne Top 100 listalle näköjään päässyt 2000 jälkeenkin tehtyjä.
   
 19. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 219
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Ja en itse pitäis SAW:eja minään todellisina kauhuleffoina, ne on pikemminkin vaan kidutuspornoa/body horroria, joidenka tehtävä on tehdä katsojalle epämukava olo. Kauhuleffassa oikeasti on kyse jatkuvasta pelosta jonkin tuntemattoman asian kanssa ja semmoinen pakokauhun tunne niillä hetkillä ku näkee jotain kauhistuttavaa.
   
 20. paha_kuukkeli

  paha_kuukkeli

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kauhuelokuva on varmaankin vaikein lajityyppi määritellä. Olen pikkuhiljaa yrittänyt työstää omaa top-50 kauhuleffalistaa ja yksi ongelmista on juurikin päättää kuuluvatko muutamat elokuvat listalle alkuunkaan. Itse en SAWeista myöskään pidä, mutta laskisin ne kyllä kauhuelokuvien joukkoon.
   
 21. Molle

  Molle

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mä kävin katsomassa tuon kesällä -90 teatteri New Yorkissa Siltasaarenrannassa jossain yönäytöksessä. Porukat olivat tuolloin landella ja olikin hiton ahdistavaa mennä yksin himaan joskus 02 yöllä. Varmaan yksi kokonaisuudessaan pelottavimmista elokuvakokemuksista koskaan.
   
 22. Buck Dancer

  Buck Dancer

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  29.06.2018
  Tää kyl tulee katottua aina tasaisin väliajoin uudestaan. Erittäin hyvä. Samaan sarjaan menee Testament http://www.imdb.com/title/tt0086429 ja The Day After http://www.imdb.com/title/tt0085404/?ref_=nv_sr_2 Jälkimmäinen järkytti legendan mukaan Ronald Reagania siihen malliin, että hän otti ykkösasiakseen lopettaa kylmän sodan.
   
 23. Dzekoo

  Dzekoo

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2018
  Niinno en tiedä sit tarkemmin,siit on nyt jotain 6-7 vuottaku katoin tän trilogian..kolmososa oli kyllä aika raaka!
   
 24. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 925
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Trilogia...
   
  Vaakajenga tykkää tästä.
 25. Nouseva Laitapakki

  Nouseva Laitapakki

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Saweista ensimmäinen oli täyttä timanttia ja sen jälkeen taso laski hiljalleen leffa leffalta. Viime vuoden reboottaus oli "ihan ok" Saw-elokuvaksi, vaikkakin juoni oli sitä samaa perushuttua kuin ennenkin.
   
 26. shepherde

  shepherde

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei löytynyt tästä ketjusta mainintaa Hereditary - leffasta. Oli aivan tolkuttoman hyvä. Harvoin tulee enää tällaisia ahdistavia kauhuleffoja, teatterissa katsoin ja kyllä välissä kädet puristi penkkiä :)

  Gore"kauhu" ei kyllä ole kiinnostanut enää vuosiin. Eka SAW oli upea elokuva mutta jatko-osat tylsiä. Witch oli kyllä sairaan tylsä myös, en ihan ymmärtänyt sen leffan saamaa hypeä.
   
 27. paha_kuukkeli

  paha_kuukkeli

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minusta taas Hereditary oli tylsä kuin mikä ja sen hypetys menee itseltäni täysin ohi, mutta VVitch taas oli varsin mainio teos.
   
 28. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  630
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  "Kauhu"leffoista on parhaiten jäänyt mieleen As Above, So Below.

  Kuten @kekkeruusi sanoi, ainakin katsomistani leffoista joko puuttuu se kauhu/intensiivinen jännitys tai sitten juoni/kauhuelementit on aina samat.