Jälleen yksi maa löysää kannabislakejaan, tällä kertaa lääkekäytön laillisti Portugali – ”Suhteellisen turvallinen huume”, toteaa WHO:n tilaama katsaus
Uutta kannabissuositusta YK:lle valmisteleva WHO kokoontui arvioimaan huumeen vaikutuksia viime viikolla. Myös tutkimukset näyttäisivät tukevan kannabiksen lääkekäyttöä.
Työntekijä leikkasi kannabiskasveja laboratoriossa Wienissä maaliskuussa. Myös Itävallassa kannabiksen käyttö tieteelliseen ja lääkintätarkoitukseen on lain mukaan sallittua. (KUVA:LEONHARD FOEGER / REUTERS)
Sara Vainio HS
Julkaistu: 15.6. 17:24
VAPAASTA huumelainsäädännöstään tunnettu Portugali hölläsi perjantaina entisestään kannabiksen säätelyä, kun parlamentti päätti äänestyksessään laillistaa kannabiksen lääkekäytön.
Enää laajan huumeiden dekriminalisoinnin jo vuonna 2001 toteuttanut Portugali ei ole aloitteidensa kanssa yksin. Kanadan senaatti
laillisti kannabiksen viihdekäytön viime viikolla, ja Yhdysvalloissakin yli puolet osavaltioista on laillistanut kannabiksen lääkekäytön, osa myös viihdekäytön. Valtaosa lakien höllennyksistä on tehty muutaman viime vuoden aikana.
MYÖS tiede tarjoaa lääkekäytölle hiljalleen tukea, kun kontrolloituja tutkimuksia vaikutuksista eri sairauksiin valmistuu.
WHO käsitteli viime viikolla kokouksessaan Genevessä tilaamaansa
asiantuntijakatsausta, jonka päätelmät kannabiksen lääkekäytön osalta olivat pääosin positiivisia – tutkijat kuvaavat huumetta turvalliseksi ja tehokkaaksi.
”Kannabis on suhteellisen turvallinen huume”, tutkijat kirjoittavat.
Kannabikseen ei esimerkiksi tiedetä liittyvän lainkaan akuutteja, kuolemaan johtavia yliannostuksia.
”Kuolemaan johtavat annostukset ovat selvästi suurempia kuin ihmisen olisi mahdollista ottaa”, katsauksessa todetaan.
LISÄKSI kannabiksen tehosta lääkkeenä on katsauksen mukaan jatkuvasti lisää laadukasta tutkimustietoa. Useat satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset näyttävät kannabiksen olevan tehokas kipulääke, ja kannabiksen on todettu lievittävän useisiin eri sairauksiin liittyvää kipua.
Kannabiksen taipumus herättää käyttäjänsä ruokahalu on myös katsauksen mukaan osoittautunut tutkimuksissa hyödylliseksi hiv- ja aids-potilailla, joiden paino on saatu kannabiksen avulla nousemaan selvästi plaseboa tehokkaammin.
KANNABIS aiheuttaa kuitenkin melko herkästi riippuvuutta, tutkijat huomauttavat katsauksessa.
Myöskään auton rattiin ei tutkimusten mukaan kannabiksen vaikutuksen alaisena ole asiaa, joskaan ajokyvyn ei havaittu heikentyvän sen enempää kuin alkoholin myötä.
Yleisesti kannabiksen todettiin aiheuttavan ihmisessä populaarikulttuurista tuttuja vaikutuksia: euforian tunnetta, naurua ja puheliaisuutta, mutta toisaalta myös huimausta, ahdistusta ja paranoiaa.
Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että niin positiiviset kuin negatiivisetkin vaikutukset tasaantuvat vahvasti käyttökertojen myötä, sillä kannabikseen kehittyy toleranssi.
KATSAUS on vain ensimmäinen useista tekijöistä, joiden pohjalta WHO lopulta tekee YK:lle suosituksen siitä, miten kannabista tulisi kansainvälisesti säädellä.
Asiantuntijoiden päätelmät vaikuttavat kuitenkin olevan kaukana YK:n nykyisestä linjasta, joka edelleen luokittelee kannabiksen samaan luokkaan heroiinin ja kokaiinin kanssa.
MYÖS Suomessa asenteet kannabista kohtaan ovat muiden maiden mukana lieventyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
julkaisi viime lokakuussa ohjeet huumeen ”turvallisempaan käyttöön”.
THL:n kehittämispäällikkö
Tuukka Tammi perusteli ohjelistan julkaisua kuluttajatiedon tarpeen kasvulla ja sillä, että kannabis oli vastikään laillistettu useissa Yhdysvaltain osavaltioissa.
Yhdysvalloissa kannabiskeskustelun kehitystä ja WHO:n ja YK:n linjauksia seurataankin erityisen tiiviisti. Kannabiskysymys nimittäin jakaa vahvasti maan ylintä johtoa.
WHO:n tilaaman katsauksen päätelmät tuskin ilahduttavat kannabiksen täyttä kriminalisointia ajavaa oikeusministeri
Jeff Sessionsia tai tiukan uskonnollisten arvojensa pohjalta kannabista vastustavaa varapresidentti
Mike Pencea.
Sessions on muun muassa kuvannut marihuanan vaaroja
lähes heroiinin veroisiksi ja uhannut puuttua sen laillistaneiden osavaltioiden toimiin.
Sen sijaan presidentti
Donald Trump on pehmennellyt Sessionsin puheita ja sanonut
kannattavansa koko liittovaltion marihuanakiellon poistamista.
KANNABIS on maailmalla yleisimmin käytetty laiton huume.
YK:n vuoden 2015 World Drug Report -raportissa kannabiksen käyttäjiä arvioitiin olevan noin 2,7–4,9 prosenttia maailman väestöstä. Luvun arvioitiin olevan nousussa.