Kanada laillistamassa kannabiksen viihdekäytön ensimmäisenä rikkaana maana – ”Tästä tulee jonkinlainen tieteiskokeilu”
Kanadan kokemuksia seurataan tarkkaan monessa maassa.
Työntekijä leikkasi kannabiskasvia Canopy Growthin kannabistehtaalla Kanadan Smith Fallsissa tammikuussa. Tehdas on toiminut lähes neljä vuotta eli siitä asti, kun lääkekäyttö laillistettiin.(KUVA: CHRIS WATTIE / REUTERS)
Minttu Mikkonen HS
Julkaistu: 6.6. 17:58
KANADASTA on tulossa ensimmäinen rikas teollisuusmaa, joka laillistaa kannabiksen viihdekäytön. Näin käy, jos maan senaatti hyväksyy uuden lain huomenna torstaina.
Pääministeri
Justin Trudeaun hallitus haluaa saada kannabiksen vähittäismyynnin käyntiin vielä kesän aikana, kertoo kanadalaislehti
Toronto Star.
Kanadan provinssit saavat itse päättää, miten ne toteuttavat vähittäismyynnin. Kotikasvattajille sallitaan enintään neljä kasvia kotitaloutta kohti. Hallussa saa pitää enintään 30 grammaa kannabista omaan käyttöön.
Kannabiksen myyminen alaikäisille ja huumeen vaikutuksen alaisena autoilu on edelleen rangaistavaa.
”Tästä tulee joksikin aikaa eräänlainen tieteiskokeilu. Se on ainutlaatuista maailmassa, koska se tapahtuu ensi kertaa rikkaassa maassa”, sanoi huumeidenkäytön asiantuntija
Benedikt FischerToronton suurimmasta psykiatrisesta sairaalasta brittilehti
The Guardianille.
TÄTÄ ennen viihdekäyttö on laillistettu joissain Yhdysvaltain osavaltioissa. Eteläamerikkalainen
Uruguay laillisti ensimmäisenäviihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen koko tuotantoketjun vuonna 2013.
Esimerkiksi Hollannissa mietojen huumeiden käyttöä kuitenkin siedetään, vaikka huumeiden valmistaminen, myyminen ja hallussapito on kielletty laissa.
Monessa maassa laillistamisesta keskustellaan, ja siksi Kanadaan kohdistuu nyt suurta kansainvälistä mielenkiintoa. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n
tutkijat esittivät helmikuussa, että huumeiden käytöstä ei pitäisi rangaista.
Laillistamista perustellaan eri maissa esimerkiksi verotuloilla, työpaikoilla tai huumerikollisuuden vähenemisellä. Kanadassa sitä perustellaan kansanterveydellä.
Kannabiksesta ei haluta voimakkaasti markkinoitua brändituotetta kuten alkoholi- ja tupakkamerkeille on käynyt. Sitä myydään yksinkertaisen näköisissä pakkauksissa ja yleensä valtion alkoholikaupoissa.
Tuoreen kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa Kanadan nykyisistä kannabiksen käyttäjistä aikoo siirtyä ostamaan huumeensa laillisilta vähittäismyyjiltä, kertoo
Toronto Star. Vastaajat ovat varautuneet maksamaan laillisesta tuotteesta enemmän ja uskovat ostavansa vastedes kannabista nykyistä useammin.
VAIKUTUKSET voivat kuitenkin olla myös yllättäviä.
Kun esimerkiksi Yhdysvaltain Colorado laillisti marihuanan viisi vuotta sitten, järjestäytynyt rikollisuus alkoi myydä entistä enemmän heroiinia, opiaatteja ja muita voimakkaita huumeita, sanoi Coloradon johtava kansanterveysviranomainen
Larry Wolk The Guardianille.
Wolk sanoi seuraavansa kiinnostuneena, miten kannabiksen laillistaminen vaikuttaa laittomaan huumekauppaan ja kansanterveyteen Kanadassa, jossa mittakaava on suurempi.
Kanadassa on pohdittu paljon sitä, mikä olisi lailliselle kannabikselle sopiva hinta: sen pitäisi olla riittävän halpa, jotta se vähentäisi laitonta kauppaa, mutta ei niin halpa, että se houkuttelisi uusia käyttäjiä.
Kanadan valtiovarainministeri
Bill Morneau sanoi hiljattain, että tavoite on ”pitää kannabis poissa lasten saatavilta ja pimeiltä markkinoilta”. Hänen mukaansa se tarkoittaa verojen pitämistä niin alhaisina, että rikolliset saadaan pois järjestelmästä.
PÄÄMINISTERI Trudeau on ajanut kannabiksen viihdekäytön laillistamista siitä asti, kun hänestä tuli liberaalipuolueen puheenjohtaja 2013. Kannabiksen lääkekäyttö laillistettiin Kanadassa jo neljä vuotta sitten.
Konservatiivit ovat vastustaneet uudistusta, koska heidän mielestään laki ei ota huomioon huumekuskien testausta ja nuorten käyttäjien terveysriskejä.