Kahvihifistely

Kuppi, Hario ja suodatinpussi vaa'alle, vaa'an nollaus, haluttu määrä puruja suodattimeen, vaa'an nollaus, haluttu määrä vettä päälle. Lähinnä se oikean vesimäärän annostelu menee vaikeaksi ilman vaakaa, eikä tarkkuudesta purujenkaan kanssa ole haittaa.
Tosin vesi on kyllä aika tarkkaan litra/kilo, joten vesi harvinaisen helppoa annostella tilavuudenkin mukaan -mitä kaffepurut ja leivonnassa jauhot eivät ole.
 
Tarkoitin lähinnä sitä että vedenkeittimista/kattiloista harvoin löytyy samankaltaista mitta-asteikkoa kuin vaikka kahvinkeittimissä on. Voihan sen veden kaataa toki kupista vedenkeittimeen tai mitata erillisellä mitta-astialla, mutta ainakin mulle tuo vettä suunnilleen oikea määrä keittimeen ja vaa'an avulla kaataminen on tuntunut näppärämmältä - etenkin jos samalla keittelee teevedet puolisolle tms.
 
Joo, muuallla kuin mökillä ei ole suodatinkeitintä, ja siellä mukillinen tulee kaatamalla keittimeen mukillisen ;-)
 
Toimii jos mökillä on sellainen puoliautistinen astiakaappi, jossa on täsmälleen samanlaisia kuppeja ja kuppityyppiin sopivan purumäärän ja on joskus määritellyt tavalla tai toisella käsillä olevaan mittavälineeseen (esim 2,5 kahvimitallista puruja per kuppi), mutta homma lähtee kusemaan purumäärän määrittelyn suhteen heti jos ne kupit on erikokoisia - vaikka sitä vettä olisikin tasan kupillinen..
 
Totta, mutta ongelmaa voi kiertää laittamalla keittimeen aina samalla kupilla vettä. Eli vaikka joku nappaisikin vieressä kaapista erikokoisen kupin, ei anna sen häiritä omaa keittimeenvedenlaittoa, vaan jatkaa tyynenä! ;-)
 
onko perus supermarketeissa tarjolla mitään kahvia joka olisi vaalea paahtoinen ja marjainen? Mitä on tullut noita paahtimoiden kahveja juotua niin pidin kovasti etiopilaisista ja panamalaisista kahveista jotka olivat todella marjaisia ja vaalea paahtoisia. Toki nämä sieltä kalleimmasta päästä mutta mietin vaan että onko mitään edes tähän suuntaan olevaa maku profiilia tarjolla marketeissa?
 
Viimeksi muokattu:
onko perus supermarketeissa tarjolla mitään kahvia joka olisi vaalea paahtoinen ja marjainen?
Mitä valikoimaa tarkoitat? Monet supermarketit myyvät niitä pienpaahtimoiden perusvalikoimia kalliimpiakin kahveja, joten vastaus kysymykseen on kyllä. Mutta etsitkö siis jotain edullisempaa vaihtoehtoa?
 
Mitä valikoimaa tarkoitat? Monet supermarketit myyvät niitä pienpaahtimoiden perusvalikoimia kalliimpiakin kahveja, joten vastaus kysymykseen on kyllä. Mutta etsitkö siis jotain edullisempaa vaihtoehtoa?
Omassa kylässä on Citymarket ja yksi suomen suurimmista S-Marketeista ja valitettavasti kummassakaan ei ole yhtään pienpaahtimoiden kahveja. Tai no oli siellä cittarissa hetken jonkun yhden pienpaahtimon yksi kahvi ja se istui siellä hyllyllä niin kauan että paahtopäivä tais olla 6-8kk vanha. Eli jotain tummaa paahtoa.

Lähinnä kiinnostaisi saisiko jostain tällaista vaaleapaahtoista marjamaista profiilia muuten kuin maksamalla 18-30€ / 200g pussista mitä olen nyt tehnyt. Ei oikeen viittis niin paljon maksaa. Jos sais jostain saman tyylistä kahvia esim 8-15€/500g niin voisin juoda hyvinkin sellaista arkikahvina. En siis oleta saavani juuri vastaavaa alle puoleen hintaan mutta tuntuu, että tämän tyylistä profiilia ei löydy olleenkaan perusvalikoimasta.
 
Viimeksi muokattu:
Vaaleapaahtoisissa laatuerot ja tuoreuden merkitys korostuvat, joten todennäköisesti on pakko vaan hyväksyä se että tuoretta ja laadukasta kahvia ei halvalla saa.
Tässä voisi olla yksi hieman järkihintaisempi vaihtoehto: Crema Ethiopia Sidamo 500 g kahvipavut, Hinta 16,90 € Ainakin Caffin Sidamo on todettu hyväksi, mutta näkyi olevan nyt loppu ja hintaa reilusti enemmän kuin Cremalla.
 
Viimeksi muokattu:
Vaaleapaahtoisissa laatuerot ja tuoreuden merkitys korostuvat, joten todennäköisesti on pakko vaan hyväksyä se että tuoretta ja laadukasta kahvia ei halvalla saa.
Tässä voisi olla yksi hieman järkihintaisempi vaihtoehto: Crema Ethiopia Sidamo 500 g kahvipavut, Hinta 16,90 € Ainakin Caffin Sidamo on todettu hyväksi, mutta näkyi olevan nyt loppu ja hintaa reilusti enemmän kuin Cremalla.

Kiitos tästä vinkistä. Laitoin 2 pakettia tuota Crema Ethiopia Sidamo 500 g Coffee Beans tilaukseen.
 
Lidlistä tarttui mukaan vaa'alla varustettu mittalusikka. Tosi näppärä kahvin annosteluun.

https%3A%2F%2Fimgproxy-retcat.assets.schwarz%2F0oxbTnXnkaq0bWM_0p55eU6cITFbVXcXeWFi1RzATWQ%2Fsm%3A1%2Fw%3A1278%2Fh%3A959%2Fcz%2FM6Ly9wcm9kLWNhd%2FGFsb2ctbWVkaWEvZmkvMS9BQzhEOTg4RjNGMzg5Qzg0N0ZFNUFENzE%2FyMDRBNEUyMDAzRTNGQzc2NzAwNDQ2RkQxMzg4OEFDQ0M3MTA5OUJDLnBuZw.png
 
Lidlistä tarttui mukaan vaa'alla varustettu mittalusikka. Tosi näppärä kahvin annosteluun.
Harkitsin kanssa tuota, mutta totesin nykykäytännön paremmaksi. Isken siis keittiövaa'an päälle koko kahvinkeittimen/pressopannun jne. Siinä on helppo punnita sekä kahvi että vesi.
 
Tuskin myllystä tulevin poroihin ihan yhtä kätevä. Tosin oma mylly ajastimella ja sen annoskoko kyllä vaeltaa, mutta laiskana mietin että vaeltakoot.
 
Itsekin punnitsen pavut ennen myllyttämistä, joten aina kaikki jauhetaan ja homma on siten suht. tarkkaa. Vaakana joku Motonetin vehje.
 
Joo, se on sitä nykyistä "single dosingia" mihin en koskaan innostunut enkä jaksa nysvätä. Ihan tarpeeksi hommoo ku kerran viikossa joutuu kaivamaan pakkasesta papuja ;-)
 
Minulla on pieni kippo, johon tiedän mahtuvan juuri sen verran tummapaahtoisia papuja kuin joka-aamuiseen keitokseeni tarvitaan. Punnitsinkin ne pavut joskus, mutta en usko että papujen ominaispaino kovin paljon vaihtelee.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla on pieni kippo, johon tiedän mahtuvan juuri sen verran tummapaahtoisia papuja kuin joka-aamuiseen keitokseeni tarvitaan. Punnitsinkin ne pavut joskus, mutta en usko että papujen ominaispaino kovin paljon vaihtelee.
Eikös se mennyt niin että mitä tummempi paahto, sitä kevyempi papu. Muistelen että Pauligin edustaja näin taannoin perusteli eri laatujen pakkausten painoeroja (450g/500g).
 
Itsekin käytän myllyn ajastinta ja sillä saa hyvin lähelle tarvittavan määrän, ja jämät jääköön astiaan odottamaan seuraavaa kertaa. Papuja on säiliöllinen myllyssä ja loput jääkaapissa odottamassa seuraavaa täyttöä. Tosin viimeisen vuoden on menty italialaisten markettikahvijauhatuksilla Lavazza ja Pellini. Ei ehkä ihan hifistelyä mutta kai se ketjuun sopii.

Hommasin Bialettin lasisen kahvipurkin, jossa kansi ylösalaisin pöydällä toimii myös mokkapannun sihdin telineenä ja kansi kerää ohi menneet purut jotka helppo kipata takaisin purkkiin suljettaessa. En tiedä onko erityisen kätevä mutta toimi hyvänä synttärilahjana vaimolle ja on ihan mukavan näköinen keittiön avohyllyllä.

1730452417227.png
1730452481539.png
 
Lasi on materialina ok, mutta ei kadbi valostakaan tykkään, sen paremin kuin ilmasta, tuossa purkissa se saa kumpaakin ihan hyvin. Itse säilytän kahvit pakastimessa, paitsi se myllylinen...otetaan guva oksoo, ja kansi pois ni saa munki pavut ilimaa:)

Jätkä herätti!
_1270303.JPG
Tuohon mene joku 250g? sekoitustani
_1270304.JPG
 
Säilytyshifistelyyn tämä on hyvä: Planetary Design Airscape® Ceramic 4" Small Slate, Hinta 39,90 € pavut pysyy valolta suojattuna ja sisäkannella saa painettua ylimääräiset ilmat pois.

Toinen hyvä vaihtoehto on Fellow Atmos. Itellä on kummatkin noista. Atmokseen saa paremman tyhjiön kun siinä pumpataan kannen venttiilin avulla sisäilma "kokonaan" pois. Se on myös fyysisesti pienempi (esim. Atmos 1200ml L11 x K16,7 vs. Airscape medium L12,7 x K17,8cm) kun ei ole sisätilaa syömässä Airscapen tapaan kahta paksua kantta. Ainut isompi miinus ainakin itsellä on että Atmoksessa satunnaisesti tyhjiökansi falskaa. Jossain luki että tuoreista kahvipavuista vapautuva hiilidioksidi voi purkaa ilmatiiviyden jos purkki on pitkään avaamatta. En ole ihan varma onko aina kyse siitäkään vai enemmän jostain huonosta kannen asettelusta tai kolautuksesta kaappiin. Lähinnä toi tulee ongelmaksi jos purkkia ei avaa aktiivisesti eikä falskaamista huomaa.

EDIT: silmäilin koot väärin mutta korjattu
 
Viimeksi muokattu:
Itse vaan kierän ja teippaan pussin kun laitan takaisin pakkaseen, mut varmaan noi ois parempi tapa ;-)
 
Itse vaan kierän ja teippaan pussin kun laitan takaisin pakkaseen, mut varmaan noi ois parempi tapa ;-)
Kaikissa vaihtoehdoissa taitaa olla paperilla omat hyvät ja huonot puolensa. Pakkanen taitaa kokonaisuutena olla se vähiten huono mutten ole itse oikein jaksanut koskaan sitä rumbaa eikä mulla ole pakkasessa liikaa tilaa muutenkaan. Ainut teoreettinen miinus pakkasessa on se kondension tuoma kosteus niin pakastinta jatkuvasti availlessa kuin papuja sulattaessa. Jääkaappisäilytys on tossa suhteessa pahempi. Näissä tyhjiöastioissa sit teoreettisesti miinuksena se kahvirasvan säilyvyys huoneenlämmössä. Mutta kaikki näistä nyt menee jo aika hifistelyksi kun keskimääräisesti papupaketti tulee aika nopeeta kulutettua.
 
Muistakaa nyt, että papu on ihan pirun hyvä säilytysastia. Sen viimeisen aromihitusen säilyttämisen optimoinnin vaiva ei välttämättä ole efortin väärtti.

Toki säilytän omat papuni jääkaapissa, mutta se on vaimon syy. Ei saa jättää näkyviin mitään ylimääräistä.
 
Eikös se mennyt niin että mitä tummempi paahto, sitä kevyempi papu. Muistelen että Pauligin edustaja näin taannoin perusteli eri laatujen pakkausten painoeroja (450g/500g).
Näin se nähdäkseni menee. Tilavuudella mittaaminenhan ei silloin muutoksia aiheuttaisi. Itse punnitsen ja tummimpia laitan allekin 7 g annosta kohden ja kaikkein vaaleimpia ehkä 8 grammaa. Nyt järjestely hakee taas paikkaansa (grammat, minuutit yms.), kun siirryin juomaan jättimukillisen french press -tavaraa aamuisin.
 
Muistakaa nyt, että papu on ihan pirun hyvä säilytysastia. Sen viimeisen aromihitusen säilyttämisen optimoinnin vaiva ei välttämättä ole efortin väärtti.
Espresson kyseenollen kyllä viikon pöydällä ollut 20g on aivan toivoton tapaus koittaa saada kahvi aikaan...

Itse olen vaan niin laiska että se kolme päivää kun papuja riittää myllyssä saa mennä, mutta hyvin huomaa eron viimeisen ja pakastimestajuuritetun välillä miten menee.
Voisihan tostakin videon tehdä. -Joskus tuli tehtyä video miten hyvin onnistuu valmiiksijauhetusta kamasta espresso ;-D
 
Lasi on materialina ok, mutta ei kadbi valostakaan tykkään, sen paremin kuin ilmasta, tuossa purkissa se saa kumpaakin ihan hyvin. Itse säilytän kahvit pakastimessa, paitsi se myllylinen...otetaan guva oksoo, ja kansi pois ni saa munki pavut ilimaa:)

Jätkä herätti!
_1270303.JPG
Tuohon mene joku 250g? sekoitustani
_1270304.JPG
Joo ei ole paras mutta tuo 250g kahvipaketti ei myöskään ole kovin tuoretta marketissa. Lisäksi nyt mentiin ulkonäkö edellä. Jos papuja käytän niin ne eivät mene tuohon astiaan.
Muistakaa nyt, että papu on ihan pirun hyvä säilytysastia. Sen viimeisen aromihitusen säilyttämisen optimoinnin vaiva ei välttämättä ole efortin väärtti.

Toki säilytän omat papuni jääkaapissa, mutta se on vaimon syy. Ei saa jättää näkyviin mitään ylimääräistä.
Näinhän se on mutta nyt mennään markettijauhatuksella koska vaimo ei ole niin tarkka. Itse en enää kahvia juo. Ostan sille papuja kun sopivia eteen osuu ja niitä säilytetään pieni annos myllyssä ja loput jääkaapissa.
 
Näinhän se on mutta nyt mennään markettijauhatuksella koska vaimo ei ole niin tarkka. Itse en enää kahvia juo. Ostan sille papuja kun sopivia eteen osuu ja niitä säilytetään pieni annos myllyssä ja loput jääkaapissa.
Jos mennään jauhatuksella niin puolet pakkaseen kun vaan yksi juo?
Ja sama pavuila, vähän myllyyn ja loput teipattuna pakkaseen?

Jos vain yksi juo kahvia ja puruista tehdään niin oin valtava ero avatulla pussilla ja viimeisillä puruilla. Eihän ne viimeiset edes tuoksu miltään...
 
Jos mennään jauhatuksella niin puolet pakkaseen kun vaan yksi juo?
Ja sama pavuila, vähän myllyyn ja loput teipattuna pakkaseen?

Jos vain yksi juo kahvia ja puruista tehdään niin oin valtava ero avatulla pussilla ja viimeisillä puruilla. Eihän ne viimeiset edes tuoksu miltään...
Huom 250g paketti, vaikka olis varmaan parempaa kun vain puolikkaan paketin laittais purkkiin. Tällä kertaa tyyli ennen tarkoitusta.
 
Viimeksi muokattu:
Havahtumo kahvin hupenemasta!

Pakastimessa enää ehkä puolitoista kiloa kahvia joten tilausta vetämään, sekä 4kg Inkapaahtimoon (monsoon malabar),
että 4kg Saksaan espresso-international.de.

Sieltä tällä kertaa setti: Arditi Caffè Espresso Arabica, Caffè Martella Maximum Class, Mauro Centopercento 100% Arabica ja Arabicaffè Mediterraneo Blu.

Ehkä tuo 8kg taas hiukaksi aikaa (saa vaimon manaamaan pakastimentäyttöäni?)
riittäää...
 
Minkäslainen makuprofiili tuossa uudessa Café Napolissa on? Sen verran rupeaa kahvipaketin hinta olemaan korkealla ettei ihan hutiostosta viitsisi ottaa. New Yorkia nyt mennyt papuina täyteläisen ja viipyilevän jälkimaun vuoksi :kahvi:

1731671258533.png
 
No sit onkin liki 30e ;-)
Kävin pikaisesti Citymarketissa, ilman Gaykaupan korttia toki kalliimpaa.. Shit kokeiluun!
 
Viimeksi muokattu:
Olen nyt havahtunut siihen, että yksinasuvana säännöllisenä kahvin kuluttajana iso Moccamaster vie kuitenkin merkittävästi tilaa keittiötasolta. Kahvin voisi valmistaa muullakin tavalla ottamalla mukaan vähän "hifistelyä". Olen kiinnittänyt nyt huomioni Verkkokauppa.comissa myytävään AeroPressiin, jonka kaveriksi haluaisin hommata luultavasti sähkökäyttöisen kahvimyllyn. Aluksi katselin tarjouksessa olevaa Melitta Calibraa, mutta onkohan tuo laite vähän liian iso siihen nähden, että tarkoitus on jauhaa pavut AeroPressille eli vain yhdelle kupille kerrallaan? Kahvihifistely on itselleni vielä verrattain tuntematon ala, joten kaikki suositukset otetaan vastaan. Millaista kahvimyllyä suosittelisitte tapauksessani? Budjetiksi olen miettinyt noin satasen luokkaa, mutta hyvästä syystä voi sitäkin vähän venyttää.
 
Satasen budjetilla katsoisin jonkun käsimyllyvertailun youtubesta.

Hofmanen on aina katsottavaa kamaa:
(hänellä on toki myös aeropressistä katsottavaa)


 
Olen nyt havahtunut siihen, että yksinasuvana säännöllisenä kahvin kuluttajana iso Moccamaster vie kuitenkin merkittävästi tilaa keittiötasolta. Kahvin voisi valmistaa muullakin tavalla ottamalla mukaan vähän "hifistelyä". Olen kiinnittänyt nyt huomioni Verkkokauppa.comissa myytävään AeroPressiin, jonka kaveriksi haluaisin hommata luultavasti sähkökäyttöisen kahvimyllyn. Aluksi katselin tarjouksessa olevaa Melitta Calibraa, mutta onkohan tuo laite vähän liian iso siihen nähden, että tarkoitus on jauhaa pavut AeroPressille eli vain yhdelle kupille kerrallaan? Kahvihifistely on itselleni vielä verrattain tuntematon ala, joten kaikki suositukset otetaan vastaan. Millaista kahvimyllyä suosittelisitte tapauksessani? Budjetiksi olen miettinyt noin satasen luokkaa, mutta hyvästä syystä voi sitäkin vähän venyttää.
Tuo on varmaan ihan hyvä combo. Mulla on Wilfan puolet halvempi perusmylly ja sillä saa riittävän karkeaa jauhoa Aeropressiin (ja riiittävän hienoa mutteripannuun). Mun käyttämä menetelmä on se "inverted" (tuubi nurin ja neljän minsan haudutus). Siihen kannattaa käyttää pressopannun karkeutta. Aeropressin käyttöohjeissa kun muistaakseni tehdään hienoksi jauhetusta purusta nopea 20 s lirutus. Tulee paljon parempaa inverted methodilla. Wilfan merkinnöissä pressopannu on French press. Mä teen yleensä aavistuksen hienompaa, eli jotain pressopannun ja suodatinkeittimen välistä. Wilfan "Aeropress" on huomattavasti hienompaa. Ei tartte kuin 1-2 naksua siirtää, kun sen huomaa jo maussa. Riippuu aina käytetyistä pavuista, säätö tarvittaessa.
 
Tuo on varmaan ihan hyvä combo. Mulla on Wilfan puolet halvempi perusmylly ja sillä saa riittävän karkeaa jauhoa Aeropressiin (ja riiittävän hienoa mutteripannuun). Mun käyttämä menetelmä on se "inverted" (tuubi nurin ja neljän minsan haudutus). Siihen kannattaa käyttää pressopannun karkeutta. Aeropressin käyttöohjeissa kun muistaakseni tehdään hienoksi jauhetusta purusta nopea 20 s lirutus. Tulee paljon parempaa inverted methodilla. Wilfan merkinnöissä pressopannu on French press. Mä teen yleensä aavistuksen hienompaa, eli jotain pressopannun ja suodatinkeittimen välistä. Wilfan "Aeropress" on huomattavasti hienompaa. Ei tartte kuin 1-2 naksua siirtää, kun sen huomaa jo maussa. Riippuu aina käytetyistä pavuista, säätö tarvittaessa.
Täältä myös suositus Wilfan myllylle. Saa riittävän pienen määrän yhdelle kupille ja karkeuden säätö riittää kaikelle muulle paitsi oikealle Espresso-koneelle.

Olen joskus Aeropressia käyttänyt, mutta omaan makuun aika himmeli. Sillä kyllä pääsee hifistelyn makuun, mutta jos suodatinkahvia haluaisin niin tekisin käsin suodattamalla vaikka suoraan kuppiin. Tässä pääsee samaan hifistelyyn, tulisi vähemmän tiskiä ja olisi yksinkertaisempi metodi. Kuppia varten on suodattimia ja telineitä tarjolla, eikä tarvitse turvautua muoviin jos sillä on merkitystä.
 
Olen joskus Aeropressia käyttänyt, mutta omaan makuun aika himmeli. Sillä kyllä pääsee hifistelyn makuun, mutta jos suodatinkahvia haluaisin niin tekisin käsin suodattamalla vaikka suoraan kuppiin. Tässä pääsee samaan hifistelyyn, tulisi vähemmän tiskiä ja olisi yksinkertaisempi metodi. Kuppia varten on suodattimia ja telineitä tarjolla, eikä tarvitse turvautua muoviin jos sillä on merkitystä.
Mulla the Juttu on se pitkä haudutus. Onhan noita sellaisiakin suodattimia, millä saa haudutettua, mutta mä oon tykästynyt kaikin puolin tuohon Aeropressiin. Tiskin määrä tossa on kyllä aika maltillinen. Tulpan kun pesee tiskiaineella, niin se tuubin sisäpuoli putsaantuu samalla, kun vetää tulpan pesuaineineen putkesta ulos. Jäähän siihen se suodattimen korkki vielä. Muuten olen sitä mieltä, että tiskin määrä tuntuu olevan joku pyhä lehmä ihmisille. Ei se käsinpesu nyt niin vastenmielistä ole.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Aeropressiin. Tiskin määrä tossa on kyllä aika maltillinen.
Pesettekö te muut tuota joka kerta? Itse vaan huuhtelen osat hanan alla ja kuivumaan. Silloin tällöin sitten kun pesee muutakin käsitiskiä, niin tiskaan tuonkin ihan aineella. Ei ole noinkaan siihen mitään värjäymiä tai saostumia kertynyt.

Edit.
Ja käsimylly on hyvä vaihtoehto, jos pieniä määriä pääasiassa tekee. Siinä ajassa on kahvi jauhettu, kun vesi kiehuu. Ja vie todella vähän tilaa
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 706
Viestejä
4 496 439
Jäsenet
74 273
Uusin jäsen
Aloittelija6271

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom