Kahvihifistely

No tiedä sitten... Minusta me ei kyllä tämän keskutelun osalta liikuttu lähtöruudusta minnekään. Toisaalta en ollut minnekään matkallakaan - paitsi ehkä myllykivien oikean säädön vastauksen jahtiin.
 
Kertokaapa parhaat funktionaaliset kahvikombot, mitä voi sekoitella itse, ja miten ne tehdään.

Eli siis lion's mane -kahvit, l-teaniinikahvit, kaakaokahvit yms.

Olen esimerkiksi pohtinut hieman kokeellisempia variantteja, kuten vaikkapa mate-kahvit tai mäkikuismakahvit.
 
Tulipa tilattua slurpilta kahvia, vieläpä uusi paahtimo meikäläiselle, saa taas hifisteltyä uusia kahveja ja tehtyä coldbrewuuttoja, mites muuten säilytätte papuja jos niitä alkaa kertymään ja eivät parinviikon sisällä mene myllyyn, itse olen pistänyt suoraan pakastimeen hyvin suljetussa ja tiiviissä omassa pussissaan, toki ottaessa käyttöön antanut sulaa kunnolla, ettei kosteutta pääse tiivistymään
 
Pakastimessa, pakausteipillä kiinni ja takaisin. Lykkään myllyyn suoriltaan, kosteuden tivistyminen ei ole pahasta, moni suihkattaa itse asiassa hiukan vettä papuihin myllyyn heittäessään...
 
Mitäs raati sanoo tähän:

Vedin aamulla ale-laarista löydettyä Reeses-GMOmaapähkinälevitettä suoraan purkista ja join (sattumalta) pikakahvia perään. Onkin muuten aika 7/5 makuelämys.

Kylmissä valmiina myytävissä kahvijuomissa ja jäätelöissä tätä luultavasti näkyy, mutta paketissa näytti olevan harvinaista Peanut Butter Flavored Coffee | Black Powder Coffee. No ehkä se ei sovi oikein kahvinkeittimeen.
 
Näköjään olen pystynyt tätä tummaa Costa Ricaa ihan kivutta juomaan kun K-kaupan 3/10€ salesta ostin.
6410405263780
 
Kertokaapa parhaat funktionaaliset kahvikombot, mitä voi sekoitella itse, ja miten ne tehdään.

Eli siis lion's mane -kahvit, l-teaniinikahvit, kaakaokahvit yms.

Olen esimerkiksi pohtinut hieman kokeellisempia variantteja, kuten vaikkapa mate-kahvit tai mäkikuismakahvit.

Meinaatko, että tekisi valmiita sekoituksia, joista sitten keittelisi kahveja?

Simppeliltä (ja annostelua helpottavalta tavalta) on itselle tuntunut keitellä ensin makoisat kahvit ja lisäillä kulloisetkin fiiliksen mukaiset lisäykset sitten joko nestemäisinä uutteina tai jauheina ja surauttaa sitten maidonvaahdottimella, blenderillä tms. hyvin homma sekaisin.

Ja sillon kun tulee pakuri-teetä keiteltyä ihan kääpä-paloista niin monesti käytän sitä "teetä" kahvin keittämiseen esim. pressopannussa. Ehkä tällä metodilla on helppo testailla myös noita mainitsemiasi erilaisia yrtti-sekoituksia? Niissä kun taitaa monesti olla pidemmät haudutusajat kuin kahvissa (paitsi ehkä silloin jos tekee pressopannulla pitkän haudutuksen taktiikalla, niin vois heittää kuivat yrtit vaan suoraan kahvin joukkoon).
 
70-luvulla kokeiltiin tehviä, eli kahvin sekaan teetä. Tulos oli outo, sillä tee laimentaa kahvia kummallisesti.

Espressoja sekoitan rutininomaisesti, ja minua ärsyttääkin paahtimoiden puolihölmöt sotkut, joissa joku muusikko tms. saa nimensä kahviin. 1) sekoituksesta ei saa infoa 2) se on lyhytikäinen 3) se vaatii kiinostusta nimeen; kuka Mustajärveä inhoava ostaisi Pate-kahvia? ;-)
 
Onkohan palstalaisilla suosituksia Pauligin Guatemala-kahvin tilalle? Menivät tietenkin lopettamaan valmistuksen, niin jotain vastaavaa kaipaisi. Voi olla ihan papuinakin.

1723641844440.png
 
Onkohan palstalaisilla suosituksia Pauligin Guatemala-kahvin tilalle? Menivät tietenkin lopettamaan valmistuksen, niin jotain vastaavaa kaipaisi. Voi olla ihan papuinakin.

1723641844440.png

New York?

Espoon Brasilia.

Vaikka oikeasti suosittelen ostamaan vähintään fair trade -kahvia. Mundo on myös sinne päin.

Kannattaa myös harkita omaa sekoitusta esim. paahtoasteen 5:sta paahtoasteen 2:een tms.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos, tämä on aika lähellä, puuttuu se pieni suklainen jälkimaku, mutta erittäin mukava juotava. Sapphire on toinen melko hyvä, mutta suutuntumaltaan paljon "raskaampi" :tup:

Ostin itse testiin Mundo Rwanda & Nicaragua, joka voi myös olla tuossa genressä.

EDIT: joo tosiaan. On hieman New York:ia, mutta huomattavasti paahteisempi, vaikka on myös 3. Voimakkaat tummasuklaa-aromit ja vähän viikunaa body:ssä. Hieman sitruksinen, melko rasvainen jälkimaku. Jykevämpi kuin perus-Mundo, joka voisi olla myös, jos hakee suklaisuutta. Perus-Mundo on siis enemmän maitosuklainen, kun tämä on selvää tummaa.

En taida ostaa toiste kuitenkaan, vähän turhan vivahteinen makuuni. Pitäisi olla "helpommin juotava".

Espoon Brasilia on samankaltainen, mutta helpommin juotava.

Omaan makuun myös Mundo Mexico on parempi, vaikka se ei ole suklaata nähnytkään. Mexico on hedelmä-viikuna -tykitystä, mutta se on helposti juotava eli "suoraviivainen".

---

Espoolla on muuten Guatemala keskipaahto - Espoon Kahvipaahtimo, joka voisi sopia alkuperän perusteella.
 
Viimeksi muokattu:
Miltäs paahtimolta (Suomesta) saisi tilattua tuoreita papuja?

Tilasin tuossa Kaffalta ja tuli pari kuukautta sitten paahdettuja papuja. Mielummin odottaisin vaikka hetken jos saisin aivan tuoreita ja niitä voisi tilata sitten pari pussia varastoonkin tai pakastaa.
 
Miltäs paahtimolta (Suomesta) saisi tilattua tuoreita papuja?

Tilasin tuossa Kaffalta ja tuli pari kuukautta sitten paahdettuja papuja. Mielummin odottaisin vaikka hetken jos saisin aivan tuoreita ja niitä voisi tilata sitten pari pussia varastoonkin tai pakastaa.
Ei kai sitä kukaan voi täällä taata kuinka tuoretta juuri sinne tulee, mutta Lehmukselta en ole itse 4 vuoden aikana saanut kertaakaan muuta kuin aivan tuoretta kahvia.
 
Miltäs paahtimolta (Suomesta) saisi tilattua tuoreita papuja?

Tilasin tuossa Kaffalta ja tuli pari kuukautta sitten paahdettuja papuja. Mielummin odottaisin vaikka hetken jos saisin aivan tuoreita ja niitä voisi tilata sitten pari pussia varastoonkin tai pakastaa.
Tää on ainaki ollu toimiva palvelu ja sanovat, että toimitus tuoreeltaan paahtamisen jälkeen.
 
Pienpaahtimotkin alkavat yhdistyä ja "paahtaa varastoon" -koskapa se on se halvin tapa. Eli tuurista kiinni saatko justpaahdettua. Toki ovela ottaa yhteyttä ja kysyy onko sitä mitä haluaisit, ja jos e ole, niin tilaa sitten ;-)
 
Pienpaahtimotkin alkavat yhdistyä ja "paahtaa varastoon" -koskapa se on se halvin tapa. Eli tuurista kiinni saatko justpaahdettua. Toki ovela ottaa yhteyttä ja kysyy onko sitä mitä haluaisit, ja jos e ole, niin tilaa sitten ;-)
Joo kun juuri tällaiseen ei millään jaksaisi ruveta kun kahvia tarttee läpi vuoden kuitenkin suhteellisen säännöllisesti. Naapurin paahtimon myymälä lopettaa ja pitää etsiä jostain sopivaa palvelua tarjoava paahtimo.
 
20241001_120702.jpg


Tuli viikko sitten hommattua tämmönen LaPiccola ESE pod espresso keitin 350€, olen kyllä ollut tyytyväinen, joka kerta tulee hyvää ja tasalaatuista espressoa.

Vähän on italialaisia hassuja suunnittelupäätöksiä tässä, esim virtanappi ja led on laitteen takana missä sitä ei mitenkään näe eikä laitteessa ole automaattista katkaisua, pumpun nappi on päällä ja siinä ledin sammuminen ilmoittaa että laite on käyttövalmis :lol:
 
Tuli viikko sitten hommattua tämmönen LaPiccola ESE pod espresso keitin 350€, olen kyllä ollut tyytyväinen, joka kerta tulee hyvää ja tasalaatuista espressoa.
Ihan hienon näköinen laite. :thumbsup:Vähän rajoittaa vaihtoehtoja tietty tuo, että toimii vaan noilla napeilla eikä taida olla maidon vaahdotinta?
 
Noista nappi vehkeistä ei kannata kauhean paljon maksaa, kun eivät mitään erityistä gourmeeta tuota. 300 € on aika paljon rahaa kapselikeittimestä.
 
Viimeksi muokattu:
En minä kyllä maksaisi 300e minkäänlaisesta automaatista, vaikka se käyttäisi banaaneja. Tosin jotkut maksaa moisista tonnikaupalla...mutta, meissä on eroja.
 
Kunnon elitismiä taas :D

Joo podilaitteet on podilaitteita mut saa niissäkin nyt kuitenkin rahalla valmistusmateriaaleja, mahdollisesti pidempää ikää, laatua ja joillekin ulkonäkökin vähän merkkaa eikä se 50e muovinen ritsa nyt pöydällä ole ihan sama asia. Toiset myös saattaa arvostaa käytön nopeutta kahvin laadun edelle kunhan riittävä laatu siinä säilyy. Ei sillä että itsekään tuollaista ostaisin mutta voi sitä nyt eri tarpeita silti ymmärtää ja vähintään esittää asian vähän rakentavammin.
 
Samat espressopurut siinä ESE paperipussissa on kuin jos itse jauhaisi, ei vain ole heti tuoreena paikanpäällä jauhettu. Hyvänä puolena näissä on että on aina tismalleen tasalaatuinen kahvi kuin jos itse alkaisi leikkimään niin tulisi varmasti huonompaa kahvia ellei oikein paneudu ja opettele.

Tuo 350€ selittyy että on täysin metallinen käsintehty laite lasitankilla johon saa vapaasti varaosia eli helppo korjata jos joskus hajoaa.
 
Viimeksi muokattu:
Samat espressopurut siinä ESE paperipussissa on kuin jos itse jauhaisi, ei vain ole heti tuoreena paikanpäällä jauhettu. Hyvänä puolena näissä on että on aina tismalleen tasalaatuinen kahvi kuin jos itse alkaisi leikkimään niin tulisi varmasti huonompaa kahvia ellei oikein paneudu ja opettele.

Tuo 350€ selittyy että on täysin metallinen käsintehty laite lasitankilla johon saa vapaasti varaosia eli helppo korjata jos joskus hajoaa.
On kyllä hienon näköinen.
 
Miltäs paahtimolta (Suomesta) saisi tilattua tuoreita papuja?

Tilasin tuossa Kaffalta ja tuli pari kuukautta sitten paahdettuja papuja. Mielummin odottaisin vaikka hetken jos saisin aivan tuoreita ja niitä voisi tilata sitten pari pussia varastoonkin tai pakastaa.
Cafetoriasta on tähän asti tullut enintään reilun kuukauden ikäistä papua, mutta tuurista sekin taitaa olla kiinni. Ihan tuorettahan ei ole kiva käyttää, kun ominaisuudet muuttuvat niin paljon ensimmäisen viikon tai parin aikana. Slurpin kuukausitilauksen pavut ovat välillä liian tuoreita ja espresson tekeminen niistä on melkoista arpapeliä jos ei anna pussin lojua laatikossa vähän aikaa ennen käyttöönottoa.
 
Tätä on ehkä jo kysyttykin, mutta mikä olisi kätevin tapa valmistaa yksi kupillinen kahvia? Tuollainen peruskeitin on vähän typerä, kun ehkä kaksi kertaa vuodessa tarvitsee keittää enemmän kuin 2 desiä kahvia yhdellä kertaa. Pieniä keittimiä ei taas oikein meinaa löytyä, paitsi joku sikahintainen moccamaster missä ei ole edes lämpölevyä. Tai sitten tokmannilta 20 eurolla 6 desin keitin, mutta siinä on kiinteä suodatin enkä tiedä toimiiko se paperisuodattimella kunnolla. Ehkä aeropressiä kannattaisi kokeilla..?

E: jonkin halvan pressopannun meinasin jo ostaa, mutta mietityttää se rasvan määrä.
 
Viimeksi muokattu:
Tätä on ehkä jo kysyttykin, mutta mikä olisi kätevin tapa valmistaa yksi kupillinen kahvia? Tuollainen peruskeitin on vähän typerä, kun ehkä kaksi kertaa vuodessa tarvitsee keittää enemmän kuin 2 desiä kahvia yhdellä kertaa. Pieniä keittimiä ei taas oikein meinaa löytyä, paitsi joku sikahintainen moccamaster missä ei ole edes lämpölevyä. Tai sitten tokmannilta 20 eurolla 6 desin keitin, mutta siinä on kiinteä suodatin enkä tiedä toimiiko se paperisuodattimella kunnolla. Ehkä aeropressiä kannattaisi kokeilla..?

E: jonkin halvan pressopannun meinasin jo ostaa, mutta mietityttää se rasvan määrä.
Esim. yllä oli keskustelua kapselikeittimistä. Jos tarve on yksi kuppi silloin tällöin niin kapselikeitin voisi olla sopiva. Ei tarvitse sietää isoja avattuja kahvipakkauksia ja saat sen yhden kupin just silloin kun haluat.
 
Jos tarve on yksi kuppi silloin tällöin niin kapselikeitin voisi olla sopiva.
Tuo taisi olla juuri toisiapäin. Jatkuva tarve on yksi kuppi, jos oikein käsitin. Satunnaisesti enemmän. Mulla oli kapselikone, mutta annoin ilmaiseksi pois. Meni siis omakustannehintaan. Syy oli se, ettei se täyttänyt minkäänlaisia makuvaatimuksia.
 
Tätä on ehkä jo kysyttykin, mutta mikä olisi kätevin tapa valmistaa yksi kupillinen kahvia?

E: jonkin halvan pressopannun meinasin jo ostaa, mutta mietityttää se rasvan määrä.

Pressopannu on tosiaan nopea, mutta pidätkö siitä kahviin jäävästä rasvasta selvinnee kokeilemalla. Suodatettua saat sitten esimerkiksi Chemexillä, vilkaiseppa se. Muistaakseni niitä löytyy pienehköinäkin.
 
Tätä on ehkä jo kysyttykin, mutta mikä olisi kätevin tapa valmistaa yksi kupillinen kahvia? Tuollainen peruskeitin on vähän typerä, kun ehkä kaksi kertaa vuodessa tarvitsee keittää enemmän kuin 2 desiä kahvia yhdellä kertaa. Pieniä keittimiä ei taas oikein meinaa löytyä, paitsi joku sikahintainen moccamaster missä ei ole edes lämpölevyä. Tai sitten tokmannilta 20 eurolla 6 desin keitin, mutta siinä on kiinteä suodatin enkä tiedä toimiiko se paperisuodattimella kunnolla. Ehkä aeropressiä kannattaisi kokeilla..?

E: jonkin halvan pressopannun meinasin jo ostaa, mutta mietityttää se rasvan määrä.
Chemex, joko yhden tai kahden kupin malli. Suodattaa, on halpa ja ei vie tilaa. Tarvitset vain vedenkeittimen lisäksi (ei tarvitse hifistellä ellet halua).

EDIT:
Harion mallit ovat vielä halvempia, eikä yhtään huonompia.
 
Jollain aluminisella Melittan suppilolla me kotona kupilliset suodatettiin. Ei paljoa tarvita laitteita. Pannukahvissa tarvitaan vielä vähemmän ;-)
 
Joo kapselikahvit taitaa tulla aika kalliiksikin, jos päivässä menee 5-10 kuppia kahvia. Yleensä jauhan kahvit rainbown tumma paahto pavuista, joita myydään kilon paketeissa. Melitta Aromaboy saattaisi myös olla yksi vaihtoehto, harmi että ei taida pystyä käyttämään ulkoista ajastinta, ellei virtanappia jumita päälle. Enkä muista saako noita 100 koon suodattimia halpismerkeiltä vaiko pelkästään melittalta.

Perinteinen mummomallin ohutreunainen kahvikuppi pitäisi myös löytää jostain, eli hifistelykin kiinnostaa :D
 
Tätä on ehkä jo kysyttykin, mutta mikä olisi kätevin tapa valmistaa yksi kupillinen kahvia? Tuollainen peruskeitin on vähän typerä, kun ehkä kaksi kertaa vuodessa tarvitsee keittää enemmän kuin 2 desiä kahvia yhdellä kertaa. Pieniä keittimiä ei taas oikein meinaa löytyä, paitsi joku sikahintainen moccamaster missä ei ole edes lämpölevyä. Tai sitten tokmannilta 20 eurolla 6 desin keitin, mutta siinä on kiinteä suodatin enkä tiedä toimiiko se paperisuodattimella kunnolla. Ehkä aeropressiä kannattaisi kokeilla..?

E: jonkin halvan pressopannun meinasin jo ostaa, mutta mietityttää se rasvan määrä.
Tämä on hyvä: Hario V60 Dripper koko 02 suodatinsuppilo, kirkas muovi, Hinta 8,50 € voi asettaa kupin päälle ja keittää kahvit suoraan kuppiin. Vaatii kyllä melkein vaa'an kaveriksi ja drip kettlen kanssa pour over keittely on huomattavasti mukavempaa, mutta kyllä ne vedet pystyy kaatamaan purujen päälle suoraan vedenkeittimestäkin.
 
Tämä on hyvä: Hario V60 Dripper koko 02 suodatinsuppilo, kirkas muovi, Hinta 8,50 € voi asettaa kupin päälle ja keittää kahvit suoraan kuppiin. Vaatii kyllä melkein vaa'an kaveriksi ja drip kettlen kanssa pour over keittely on huomattavasti mukavempaa, mutta kyllä ne vedet pystyy kaatamaan purujen päälle suoraan vedenkeittimestäkin.
Joo voisihan tuohon päälle tehdä vaikka teräksisestä mittakupista astian mihin kuuma vesi kaadetaan, vaikka vaaka toki löytyy. Laserilla pohjaan pieniä reikiä niin kastelee porot kunnolla.

E: vai kahviako sillä vaa'alla on tarkoitus mitata..?
 
Clever Dripper ollut hyvän tovin käytössä itsellä sen kupillisen-parin keittoa varten, kyseessä siis tuollainen suodatinsuppilo jonka pohjassa on venttiili, joka aukeaa kun suppilo laitetaan astian päälle. Tuo yhdistää aika näppärästi pressopannun ja suodatinkahvin hyvät puolet pienessä ja kohtuuhintaisessa paketissa.
 
Ohutreunainen kahvikuppi on fiksu valinta jos kahvintekomenetelmä kadottaa lämpöä liemestä. Paksureunainen taasen jäähdyttää kuumaa kahvia tehokkaasti juontilämpöön. Mitään vedenkeitintäkään ei tarvitse toki hankkia jos huushollissa on valmiiksi vaikka kattila. Vedenkeitin ei edes hifistä, jos sen lämmönsäätely ei ole vaaditavalla tasolla.
 
Joo voisihan tuohon päälle tehdä vaikka teräksisestä mittakupista astian mihin kuuma vesi kaadetaan, vaikka vaaka toki löytyy. Laserilla pohjaan pieniä reikiä niin kastelee porot kunnolla.

E: vai kahviako sillä vaa'alla on tarkoitus mitata..?
Kuppi, Hario ja suodatinpussi vaa'alle, vaa'an nollaus, haluttu määrä puruja suodattimeen, vaa'an nollaus, haluttu määrä vettä päälle. Lähinnä se oikean vesimäärän annostelu menee vaikeaksi ilman vaakaa, eikä tarkkuudesta purujenkaan kanssa ole haittaa.
 
Kahvia menee nykyään 2-3 kuppia päivässä. Kävin hakemassa alle kahdenkybän pienen Melittan presson juuri, ja Moccamaster muutti samalla reissulla lähipiiriin. Yhden kupin olen härvelillä vasta laittanut, mutta ehdin jo vakuuttua valmistustavasta. Samalla tuli keittiön tasolle lisää kaivattua tilaa.
 
Pressopannu on tosiaan nopea, mutta pidätkö siitä kahviin jäävästä rasvasta selvinnee kokeilemalla. Suodatettua saat sitten esimerkiksi Chemexillä, vilkaiseppa se. Muistaakseni niitä löytyy pienehköinäkin.
Mausta varmaan pitäisinkin, mutta en tiedä pitääkö kolestrooliarvot kahvin rasvasta. Olen jotenkin ymmärtänyt että se olisi erityisen haitallista, mutta laitan muutenkin aina kahviin noin teelusikallisen kuohu- tai kahvikermaa, joten liekkö sillä merkitystä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 642
Viestejä
4 442 688
Jäsenet
73 588
Uusin jäsen
JPEEE

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom