Kahvihifistely

Kuppi, Hario ja suodatinpussi vaa'alle, vaa'an nollaus, haluttu määrä puruja suodattimeen, vaa'an nollaus, haluttu määrä vettä päälle. Lähinnä se oikean vesimäärän annostelu menee vaikeaksi ilman vaakaa, eikä tarkkuudesta purujenkaan kanssa ole haittaa.
Tosin vesi on kyllä aika tarkkaan litra/kilo, joten vesi harvinaisen helppoa annostella tilavuudenkin mukaan -mitä kaffepurut ja leivonnassa jauhot eivät ole.
 
Tarkoitin lähinnä sitä että vedenkeittimista/kattiloista harvoin löytyy samankaltaista mitta-asteikkoa kuin vaikka kahvinkeittimissä on. Voihan sen veden kaataa toki kupista vedenkeittimeen tai mitata erillisellä mitta-astialla, mutta ainakin mulle tuo vettä suunnilleen oikea määrä keittimeen ja vaa'an avulla kaataminen on tuntunut näppärämmältä - etenkin jos samalla keittelee teevedet puolisolle tms.
 
Joo, muuallla kuin mökillä ei ole suodatinkeitintä, ja siellä mukillinen tulee kaatamalla keittimeen mukillisen ;-)
 
Toimii jos mökillä on sellainen puoliautistinen astiakaappi, jossa on täsmälleen samanlaisia kuppeja ja kuppityyppiin sopivan purumäärän ja on joskus määritellyt tavalla tai toisella käsillä olevaan mittavälineeseen (esim 2,5 kahvimitallista puruja per kuppi), mutta homma lähtee kusemaan purumäärän määrittelyn suhteen heti jos ne kupit on erikokoisia - vaikka sitä vettä olisikin tasan kupillinen..
 
Totta, mutta ongelmaa voi kiertää laittamalla keittimeen aina samalla kupilla vettä. Eli vaikka joku nappaisikin vieressä kaapista erikokoisen kupin, ei anna sen häiritä omaa keittimeenvedenlaittoa, vaan jatkaa tyynenä! ;-)
 
onko perus supermarketeissa tarjolla mitään kahvia joka olisi vaalea paahtoinen ja marjainen? Mitä on tullut noita paahtimoiden kahveja juotua niin pidin kovasti etiopilaisista ja panamalaisista kahveista jotka olivat todella marjaisia ja vaalea paahtoisia. Toki nämä sieltä kalleimmasta päästä mutta mietin vaan että onko mitään edes tähän suuntaan olevaa maku profiilia tarjolla marketeissa?
 
Viimeksi muokattu:
onko perus supermarketeissa tarjolla mitään kahvia joka olisi vaalea paahtoinen ja marjainen?
Mitä valikoimaa tarkoitat? Monet supermarketit myyvät niitä pienpaahtimoiden perusvalikoimia kalliimpiakin kahveja, joten vastaus kysymykseen on kyllä. Mutta etsitkö siis jotain edullisempaa vaihtoehtoa?
 
Mitä valikoimaa tarkoitat? Monet supermarketit myyvät niitä pienpaahtimoiden perusvalikoimia kalliimpiakin kahveja, joten vastaus kysymykseen on kyllä. Mutta etsitkö siis jotain edullisempaa vaihtoehtoa?
Omassa kylässä on Citymarket ja yksi suomen suurimmista S-Marketeista ja valitettavasti kummassakaan ei ole yhtään pienpaahtimoiden kahveja. Tai no oli siellä cittarissa hetken jonkun yhden pienpaahtimon yksi kahvi ja se istui siellä hyllyllä niin kauan että paahtopäivä tais olla 6-8kk vanha. Eli jotain tummaa paahtoa.

Lähinnä kiinnostaisi saisiko jostain tällaista vaaleapaahtoista marjamaista profiilia muuten kuin maksamalla 18-30€ / 200g pussista mitä olen nyt tehnyt. Ei oikeen viittis niin paljon maksaa. Jos sais jostain saman tyylistä kahvia esim 8-15€/500g niin voisin juoda hyvinkin sellaista arkikahvina. En siis oleta saavani juuri vastaavaa alle puoleen hintaan mutta tuntuu, että tämän tyylistä profiilia ei löydy olleenkaan perusvalikoimasta.
 
Viimeksi muokattu:
Vaaleapaahtoisissa laatuerot ja tuoreuden merkitys korostuvat, joten todennäköisesti on pakko vaan hyväksyä se että tuoretta ja laadukasta kahvia ei halvalla saa.
Tässä voisi olla yksi hieman järkihintaisempi vaihtoehto: Crema Ethiopia Sidamo 500 g kahvipavut, Hinta 16,90 € Ainakin Caffin Sidamo on todettu hyväksi, mutta näkyi olevan nyt loppu ja hintaa reilusti enemmän kuin Cremalla.
 
Viimeksi muokattu:
Vaaleapaahtoisissa laatuerot ja tuoreuden merkitys korostuvat, joten todennäköisesti on pakko vaan hyväksyä se että tuoretta ja laadukasta kahvia ei halvalla saa.
Tässä voisi olla yksi hieman järkihintaisempi vaihtoehto: Crema Ethiopia Sidamo 500 g kahvipavut, Hinta 16,90 € Ainakin Caffin Sidamo on todettu hyväksi, mutta näkyi olevan nyt loppu ja hintaa reilusti enemmän kuin Cremalla.

Kiitos tästä vinkistä. Laitoin 2 pakettia tuota Crema Ethiopia Sidamo 500 g Coffee Beans tilaukseen.
 
Lidlistä tarttui mukaan vaa'alla varustettu mittalusikka. Tosi näppärä kahvin annosteluun.

https%3A%2F%2Fimgproxy-retcat.assets.schwarz%2F0oxbTnXnkaq0bWM_0p55eU6cITFbVXcXeWFi1RzATWQ%2Fsm%3A1%2Fw%3A1278%2Fh%3A959%2Fcz%2FM6Ly9wcm9kLWNhd%2FGFsb2ctbWVkaWEvZmkvMS9BQzhEOTg4RjNGMzg5Qzg0N0ZFNUFENzE%2FyMDRBNEUyMDAzRTNGQzc2NzAwNDQ2RkQxMzg4OEFDQ0M3MTA5OUJDLnBuZw.png
 
Lidlistä tarttui mukaan vaa'alla varustettu mittalusikka. Tosi näppärä kahvin annosteluun.
Harkitsin kanssa tuota, mutta totesin nykykäytännön paremmaksi. Isken siis keittiövaa'an päälle koko kahvinkeittimen/pressopannun jne. Siinä on helppo punnita sekä kahvi että vesi.
 
Tuskin myllystä tulevin poroihin ihan yhtä kätevä. Tosin oma mylly ajastimella ja sen annoskoko kyllä vaeltaa, mutta laiskana mietin että vaeltakoot.
 
Itsekin punnitsen pavut ennen myllyttämistä, joten aina kaikki jauhetaan ja homma on siten suht. tarkkaa. Vaakana joku Motonetin vehje.
 
Joo, se on sitä nykyistä "single dosingia" mihin en koskaan innostunut enkä jaksa nysvätä. Ihan tarpeeksi hommoo ku kerran viikossa joutuu kaivamaan pakkasesta papuja ;-)
 
Minulla on pieni kippo, johon tiedän mahtuvan juuri sen verran tummapaahtoisia papuja kuin joka-aamuiseen keitokseeni tarvitaan. Punnitsinkin ne pavut joskus, mutta en usko että papujen ominaispaino kovin paljon vaihtelee.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla on pieni kippo, johon tiedän mahtuvan juuri sen verran tummapaahtoisia papuja kuin joka-aamuiseen keitokseeni tarvitaan. Punnitsinkin ne pavut joskus, mutta en usko että papujen ominaispaino kovin paljon vaihtelee.
Eikös se mennyt niin että mitä tummempi paahto, sitä kevyempi papu. Muistelen että Pauligin edustaja näin taannoin perusteli eri laatujen pakkausten painoeroja (450g/500g).
 
Itsekin käytän myllyn ajastinta ja sillä saa hyvin lähelle tarvittavan määrän, ja jämät jääköön astiaan odottamaan seuraavaa kertaa. Papuja on säiliöllinen myllyssä ja loput jääkaapissa odottamassa seuraavaa täyttöä. Tosin viimeisen vuoden on menty italialaisten markettikahvijauhatuksilla Lavazza ja Pellini. Ei ehkä ihan hifistelyä mutta kai se ketjuun sopii.

Hommasin Bialettin lasisen kahvipurkin, jossa kansi ylösalaisin pöydällä toimii myös mokkapannun sihdin telineenä ja kansi kerää ohi menneet purut jotka helppo kipata takaisin purkkiin suljettaessa. En tiedä onko erityisen kätevä mutta toimi hyvänä synttärilahjana vaimolle ja on ihan mukavan näköinen keittiön avohyllyllä.

1730452417227.png
1730452481539.png
 
Lasi on materialina ok, mutta ei kadbi valostakaan tykkään, sen paremin kuin ilmasta, tuossa purkissa se saa kumpaakin ihan hyvin. Itse säilytän kahvit pakastimessa, paitsi se myllylinen...otetaan guva oksoo, ja kansi pois ni saa munki pavut ilimaa:)

Jätkä herätti!
_1270303.JPG
Tuohon mene joku 250g? sekoitustani
_1270304.JPG
 
Säilytyshifistelyyn tämä on hyvä: Planetary Design Airscape® Ceramic 4" Small Slate, Hinta 39,90 € pavut pysyy valolta suojattuna ja sisäkannella saa painettua ylimääräiset ilmat pois.

Toinen hyvä vaihtoehto on Fellow Atmos. Itellä on kummatkin noista. Atmokseen saa paremman tyhjiön kun siinä pumpataan kannen venttiilin avulla sisäilma "kokonaan" pois. Se on myös fyysisesti pienempi (esim. Atmos 1200ml L11 x K16,7 vs. Airscape medium L12,7 x K17,8cm) kun ei ole sisätilaa syömässä Airscapen tapaan kahta paksua kantta. Ainut isompi miinus ainakin itsellä on että Atmoksessa satunnaisesti tyhjiökansi falskaa. Jossain luki että tuoreista kahvipavuista vapautuva hiilidioksidi voi purkaa ilmatiiviyden jos purkki on pitkään avaamatta. En ole ihan varma onko aina kyse siitäkään vai enemmän jostain huonosta kannen asettelusta tai kolautuksesta kaappiin. Lähinnä toi tulee ongelmaksi jos purkkia ei avaa aktiivisesti eikä falskaamista huomaa.

EDIT: silmäilin koot väärin mutta korjattu
 
Viimeksi muokattu:
Itse vaan kierän ja teippaan pussin kun laitan takaisin pakkaseen, mut varmaan noi ois parempi tapa ;-)
 
Itse vaan kierän ja teippaan pussin kun laitan takaisin pakkaseen, mut varmaan noi ois parempi tapa ;-)
Kaikissa vaihtoehdoissa taitaa olla paperilla omat hyvät ja huonot puolensa. Pakkanen taitaa kokonaisuutena olla se vähiten huono mutten ole itse oikein jaksanut koskaan sitä rumbaa eikä mulla ole pakkasessa liikaa tilaa muutenkaan. Ainut teoreettinen miinus pakkasessa on se kondension tuoma kosteus niin pakastinta jatkuvasti availlessa kuin papuja sulattaessa. Jääkaappisäilytys on tossa suhteessa pahempi. Näissä tyhjiöastioissa sit teoreettisesti miinuksena se kahvirasvan säilyvyys huoneenlämmössä. Mutta kaikki näistä nyt menee jo aika hifistelyksi kun keskimääräisesti papupaketti tulee aika nopeeta kulutettua.
 
Muistakaa nyt, että papu on ihan pirun hyvä säilytysastia. Sen viimeisen aromihitusen säilyttämisen optimoinnin vaiva ei välttämättä ole efortin väärtti.

Toki säilytän omat papuni jääkaapissa, mutta se on vaimon syy. Ei saa jättää näkyviin mitään ylimääräistä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 283
Viestejä
4 472 590
Jäsenet
73 917
Uusin jäsen
edinlabra

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom