Kahvihifistely

Eroinahan tuossa on standard method, kahvin ja veden suhde (tuolla ohjeella tehdään väkevämpää, jota itse laimentaisin) sekä uuttoaika (,jona itse käytän nykyään jotain hihavakiota). Suodatinpaperin kastelua suositellaan, koska silloin siitä saadaan vähennettyä sitä paperin makua. Inverted method on kätevä, koska silloin kahvi ei ala välittömästi valumaan kuppiin suodattimen läpi.
Hmm... paperin maku, tuota en ole tullut ajatelleeksi. Pitäisiköhän testata, onko maussa mitään eroa kuivaan tai märkään. No tottakai, koska ollaan hifistelyketjussa. Itse asiassa tuolla vakio-ohjeella en ole koskaan tehnyt, kun tarkkaan katsoo. En ole ennen kiinnittänyt huomiota tuohon veden määrään, koska americano on minusta ihan täyttä kuraa. Papujen ja veden suhde on mulla ollut aina sama, yksi mitallinen papuja ja koko putkellinen vettä. Jauhatuksen karkeuden ja uuttoajan suhteen olen hiukan tehnyt kokeiluja ja päätynyt suunmakuiseen kahviin edellä mainitsemillani tavoilla.
 
Inverted method on kätevä, koska silloin kahvi ei ala välittömästi valumaan kuppiin suodattimen läpi.
Ja metallisella filtterillä inverted on melkeinpä pakollinen. Kahvi ei kerkeä edes uuttua, kun se lähtee puskemaan samantien läpi. Itse olen jo reilut viitisen vuotta uutellut niin, että laittaa mitallisen kahvia ja putken täyteen vettä, mutta uuttoaika on perstuntumalta jotain vajaan minuutin luokkaa. Pidemmällä ajalla se lähtee yliuuttumaan ja kitkeröitymään omaan makuun liiaksi, kun jauhatus on suurinpiirtein tavallisen suodatinkahvin luokkaa.
 
Ja metallisella filtterillä inverted on melkeinpä pakollinen. Kahvi ei kerkeä edes uuttua, kun se lähtee puskemaan samantien läpi. Itse olen jo reilut viitisen vuotta uutellut niin, että laittaa mitallisen kahvia ja putken täyteen vettä, mutta uuttoaika on perstuntumalta jotain vajaan minuutin luokkaa. Pidemmällä ajalla se lähtee yliuuttumaan ja kitkeröitymään omaan makuun liiaksi, kun jauhatus on suurinpiirtein tavallisen suodatinkahvin luokkaa.
Kuulostaa ikävältä tuon metallisen kanssa. Se on vissiin aika "uusi" juttu kun ei niitä Suomesta ainakaan saanut silloin kun itse ostin Aeropressin? Näin kyllä verkkiksessä kerran myynnissä niitä.

Keitän ihan normaalilla Aeropressin esittämällä tavalla eikä sieltä läpi ole koskaan tullut paperisuodattimen läpi kuin pari tippaa. Olisiko erona, että sekoituksen jälkeen olen aina heti laittanut männän päälle. Tuon jälkeen saattanut odottaa minuutin eikä sieltä kahvia ole valunut läpi kun ilma ei pääse kulkemaan putken läpi. Jos vesi valuisi läpi täytyisi männän vuotaa ilmaa reunoilta. Metallinen ilmeisesti ehtii falskata veden lisäämisen ja sekoittamisen aikana paljon?
 
Kuulostaa ikävältä tuon metallisen kanssa. Se on vissiin aika "uusi" juttu kun ei niitä Suomesta ainakaan saanut silloin kun itse ostin Aeropressin? Näin kyllä verkkiksessä kerran myynnissä niitä.

Keitän ihan normaalilla Aeropressin esittämällä tavalla eikä sieltä läpi ole koskaan tullut paperisuodattimen läpi kuin pari tippaa. Olisiko erona, että sekoituksen jälkeen olen aina heti laittanut männän päälle. Tuon jälkeen saattanut odottaa minuutin eikä sieltä kahvia ole valunut läpi kun ilma ei pääse kulkemaan putken läpi. Jos vesi valuisi läpi täytyisi männän vuotaa ilmaa reunoilta. Metallinen ilmeisesti ehtii falskata veden lisäämisen ja sekoittamisen aikana paljon?
Jokseenkin noin joo. Toki sinnekin pakkautuu puruja pohjalle hidastamaan läpivalumista, mutta helpompi uutella vaan ylösalaisin. En muista olenko kokeillut onko tilanne sen parempi, jos koittaa mahdollisimman nopeasti tuupata männän päälle.

Vilkaisin sähköpostista ja olen oman metallifiltterini ostellut 2014. Silloin niitä ei ollut Suomessa sitäkään vähää, joten tilailin Jenkeistä Ablelta, kun kirjeposteilla tuli edulliseksi: Able Disk Filter. Verkkiksessä näkyy olevan tällä hetkellä kahta erilaista. Aeropressin hankin aiemmin samana vuonna, nyt toinen Aeropress menossa. Ekaan Aeropressiin tilailin Cremalta uuden kumilätkän kun vanha rupesi vuotamaan kahvia puristusvaiheessa läpi tuonne "kuivalle puolelle". Jonkun aikaa sen jälkeen halkesi ulkoputken muovi, joten tuli osteltua kokonaan uusi tilalle ja otettua kumilärpäke vanhasta talteen.
 
Sain jonkun heureka-hetken ja ruuvaasin myllyä pykälän hienommalle. Pitäisi aina muistaa interpoloida joka pussille sopiva karkeus erikseen. Toinen muki hetken päästä. Kokeilenpas, onko sillä aeropressin filtterin huuhtelulla mitään vaikutusta, kun muut muuttujat pysyvät vakiona. En ole herkistänyt palettiani paperin maulle, joten en odota ihmeitä tuolta.
 
EE23B82B-57DE-40F0-9287-69B9CF236506.jpeg

Tänään oli näköjään tälläinen omppu päivä :D Ite kun tekee, niin tulee sellaista kuin sattuu tulemaan!
BDD25682-7E59-4EBE-B2FC-11406DE78512.jpeg
 
Lidliin on ilmestynyt Crema papujen rinnalle Crema Gold pavut. Onko kukaan ehtinyt kokeilla? Pakkauksen tietojen perusteella ihan sama mutta pakkausmaa tai oliko valmistuttaja eri.
 
Pari kertaa olen siitä suodatinkahvit jauhanut ja keittänyt, ihan hyvältä tuoksuu ja maistuu, pavutkin suht hyvälaatuisia. Ehkä vähän miedompi maku/papuja kuluu enemmän, ei nyt kuitenkaan kovin suurta eroa Lidlin myöskin käyttökelpoisiin alkuperämaapapuihin (sininen ja punainen pieni pussi), keskipaahtoista 100% arabicaa kaikki.
 
Viimeksi muokattu:
Pari kertaa olen siitä suodatinkahvit jauhanut ja keittänyt, ihan hyvältä tuoksuu ja maistuu, pavutkin suht hyvälaatuisia. Ehkä vähän miedompi maku/papuja kuluu enemmän, ei nyt kuitenkaan kovin suurta eroa Lidlin myöskin käyttökelpoisiin alkuperämaapapuihin (sininen ja punainen pieni pussi), keskipaahtoista 100% arabicaa kaikki.
Oletko huomannut mitään eroa alkuperäiseen ei-gold Cremaan?
 
Oletko huomannut mitään eroa alkuperäiseen ei-gold Cremaan?
Valitettavasti sen verran aikaa alkuperäisen maistelusta, etten voi varmaksi sanoa, mutta mututuntumalla Crema on vähän vaaleampi/laimeampi/pehmeämpi maultaan, muut saavat toki korjata jos on uudempaa kokemusta :)
 
Valitettavasti sen verran aikaa alkuperäisen maistelusta, etten voi varmaksi sanoa, mutta mututuntumalla Crema on vähän vaaleampi/laimeampi/pehmeämpi maultaan, muut saavat toki korjata jos on uudempaa kokemusta :)
Pitää ehkä kokeilla goldia. Toi alkuperäinen Crema omaan makuun ihan ok mutta aika "laimea". Lidlin luomupavuista tai espressopavuista en juurikaan välittänyt.
 
Lidlin maanosapavuista kannattaa kokeilla Ethiopia (punainen) ja Colombia (sininen), kolmannesta väristä en niin välittänyt.
 
Onko Hario Skerton halvin järkevä kahvimylly vai saako ebaysta/amazonista tms halvemmalla vastaavaa? Aiemmin jauhanut ostaessa pavut, mutta jos siirtyisi pykälän verran hifistelyn suuntaan.
 
Onko Hario Skerton halvin järkevä kahvimylly vai saako ebaysta/amazonista tms halvemmalla vastaavaa? Aiemmin jauhanut ostaessa pavut, mutta jos siirtyisi pykälän verran hifistelyn suuntaan.
Jos käsipelillä meinaa hoitaa homman niin tuo on kyllä oikein hyvä valinta. Itse käytin tuota kunnes kyllästyin ja laitoin sähkömyllyn.
Haittapuolena se että nuppi jumittaa välillä ja jauhantatason säätäminen on hiukan vittumaista.
 
Jos käsipelillä meinaa hoitaa homman niin tuo on kyllä oikein hyvä valinta. Itse käytin tuota kunnes kyllästyin ja laitoin sähkömyllyn.
Haittapuolena se että nuppi jumittaa välillä ja jauhantatason säätäminen on hiukan vittumaista.
Itsellä meni täysin samalla tavalla. Satsaisin suoraan pari kymppiä lisää ja ostaisin Wilfan hyvän perus sähkömyllyn. Hario Skerton jos ei löydy pienkoneelle keittiöstä tilaa.
 
B5AC423D-A076-436E-9C82-0D20703C9084.jpeg

Huomenta kaikille kahvinystäville! Tälläinen aamukahvi tällä kertaa. Papuna on edullinen markettipapu, jota en voi kyllä suositella.
 
B5AC423D-A076-436E-9C82-0D20703C9084.jpeg

Huomenta kaikille kahvinystäville! Tälläinen aamukahvi tällä kertaa. Papuna on edullinen markettipapu, jota en voi kyllä suositella.
Koittanut käsivaahdottimella saada vaahtoa aikaan mut ei tunnu onnistuvan. Niksiä oisko jakaa miten saa? :D
 
Koittanut käsivaahdottimella saada vaahtoa aikaan mut ei tunnu onnistuvan. Niksiä oisko jakaa miten saa? :D

Jos vaahdon ongelma on sen kaksi jakoisuus, niin voit kokeilla kaataa maitovaahdon toiseen kannuun ennen kuppiin kumoamista.

Vaahdotan keittimen höyrypillillä ja vaahto tulee tasa-aineisemmaksi, kun kaadan maitovaahdon toiseen kannuun. En tee näin kuitenkaan aina.

Juralla ja muillakin merkeillä on maidonvaahdottimia myös. Niitä voi kokeilla, mikäli käsivispilä ei tuota haluttua lopputulosta. Juran vaahdottimen meinasin joskus hankkia, mutta tuli sitten hankittua oikea espressokone sen sijaan. Vaahdottimet lämmittävät maidon ja samalla vaahdottavat sen. Hinta taitaa olla tyyliin 79€, jos en ihan väärin muista.
 
Vois kyllä kokeilla kaataa toiseen kannuun, kiitos vinkistä! :tup: Halppis konetta ei raaskis laittaa kun haaveissa suoraan laittaa 2 papusäiliön espresso kone jos aika jättää Wilfa Presisjon kahvinkeittimestä. Turhaan kahta konetta laittaisi mutta toisaalta vaahdottimetkin erikseen maksaa, sähköiset näkkyy heti ~80€.
 
B5AC423D-A076-436E-9C82-0D20703C9084.jpeg

Huomenta kaikille kahvinystäville! Tälläinen aamukahvi tällä kertaa. Papuna on edullinen markettipapu, jota en voi kyllä suositella.
Tässähän alkoi ihan kahvihammasta kolottamaan, vaikka edellisen join tunti sitten.

Markettipavut tuli itsekin testattua. Nimittäin Lidlin espresso. Kyllä itketti juoda kilon verran paskaa papua. Olihan tuolla hintaa se 6,90€/kg muistaakseni, ettei paljoa voi vaatiakaan...


Mulla on semmonen kokemus noista käsivaahdottimista ja semmoisista konevaahdottimista, ettei niillä saa koskaan samanlaista kuin oikealla koneella. Tosin halpa konekaan ei ole hyvä. (minulla on sellainen pari vuotta jo ollut) Jos oikeasti haluaa hifistellä, niin dual boileri kannattaa hankkia, niin ei tarvi sitten jäähdytellä erikseen tehdäkseen sen espressoshotin. Toisaalta, sillä jäähdytysvedellä voi samalla esilämmittää kupin, joten kaikessa puolensa.

Ja tuohon edelliseen "sitä tulee mitä sattuu tulemaan"... allekirjoitan täysin. Onneksi se itse tuote maistuu samalta, vaikka kuvio ei olisikaan hieno :D
 
Oon viimein oppinut saamaan kuohukerma+täysmaito-sekoituksesta sellaisen vaahdotuksen, että seuraavaksi pitäisi vaan alkaa opettelemaan vielä kuvioiden tekoa, kuten @Teppo en taas hienosti esitteli :)

Omat taidonnäytteet ovat vielä tällähetkellä aikalailla "kato tein sydämen/Pacmanin", kuten alla olevassa kuvassa. Muutoin löytyi uusi suosikkikahvi eli Lucaffé Mr Exclusive (100% Arabica).
 

Liitteet

  • Sumppi.jpg
    Sumppi.jpg
    1,1 MB · Luettu: 87
Oon viimein oppinut saamaan kuohukerma+täysmaito-sekoituksesta sellaisen vaahdotuksen, että seuraavaksi pitäisi vaan alkaa opettelemaan vielä kuvioiden tekoa, kuten @Teppo en taas hienosti esitteli :)

Omat taidonnäytteet ovat vielä tällähetkellä aikalailla "kato tein sydämen/Pacmanin", kuten alla olevassa kuvassa. Muutoin löytyi uusi suosikkikahvi eli Lucaffé Mr Exclusive (100% Arabica).
Tuo "musta" Lucaffe on kyllä aivan loistavaa kahvia. Omaan suuhun sanoisin, että top 3:ssa kevyesti.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Oon viimein oppinut saamaan kuohukerma+täysmaito-sekoituksesta sellaisen vaahdotuksen, että seuraavaksi pitäisi vaan alkaa opettelemaan vielä kuvioiden tekoa, kuten @Teppo en taas hienosti esitteli :)

Omat taidonnäytteet ovat vielä tällähetkellä aikalailla "kato tein sydämen/Pacmanin", kuten alla olevassa kuvassa. Muutoin löytyi uusi suosikkikahvi eli Lucaffé Mr Exclusive (100% Arabica).

Tuotakaan kahvia ei ole tullut kokeiltua. Mistä sitä olette ostaneet? Voisin kokeilla.

Törmäsin kohtuulliseen markettipapuun hinta-laatusuhteen osalta. Kunhan käyn seuraavaksi sitä hakemassa, niin voin laittaa sitä tiedot. Jos joku haluaa kokeilla.
 
Ja tässä vielä toinen hyvä video latteartin saloihin. Tässä esitetään hyvin, että mistä mikäkin muoto johtuu. Sitä kun en kaataessa itse ainakaan monesti hoksaa.

 
Tuotakaan kahvia ei ole tullut kokeiltua. Mistä sitä olette ostaneet? Voisin kokeilla.

Törmäsin kohtuulliseen markettipapuun hinta-laatusuhteen osalta. Kunhan käyn seuraavaksi sitä hakemassa, niin voin laittaa sitä tiedot. Jos joku haluaa kokeilla.
Laita ihmeessä infoa siitä markettipavusta. Täälä ainakin kiinnostaa. Ite tykkään marketista hankituista Arvid Nordquist Molto -pavusta. Noissa lukee paahtopäiväkin pusseissa, niin ei tarvi arpoa.

Niin ja tuota Lucaffea löytyy ainakin crema.fi:n valikoimista.
 
Tänään tuli retiisi :D
Kahvin virkaa näytteli juuri uutuutena paikalliselle kahvimyyjälle tullut Uppsala kafferosterin Uppsala Ettan. 6/10 paahtoasteella, 100% arabica. En ehkä osta toista kertaa. Ei sillä, että olisi huono, mutta olen maistanut parempiakin. Tykkään testailla uusia makuja. Jos tulee tajunnanräjäyttäviä vastaan, ostan niitä useammin.
99847D05-3753-4FC8-858C-C7483F8234DE.jpeg
 
Tänään tuli retiisi :D
Kahvin virkaa näytteli juuri uutuutena paikalliselle kahvimyyjälle tullut Uppsala kafferosterin Uppsala Ettan. 6/10 paahtoasteella, 100% arabica. En ehkä osta toista kertaa. Ei sillä, että olisi huono, mutta olen maistanut parempiakin. Tykkään testailla uusia makuja. Jos tulee tajunnanräjäyttäviä vastaan, ostan niitä useammin.
99847D05-3753-4FC8-858C-C7483F8234DE.jpeg
¨
Upea retiisi! No mutta onhan se myös sydän! Hyvältä näyttää!

Tälläinen omenan ja sydämen välimalli tupsahti tänään. Olen nyt lisännyt vähän vähemmän ilmaa ja ottanut lämpömittarin pitkästä aikaa käyttöön vaahdotuksessa. Olen jättänyt maidon liian ”kylmäksi” viime aikoina, ennen kuin nyt taas saan kalibroitua itseni kohdalleen lämpömittarin kanssa.
 

Liitteet

  • 3802CB36-CD47-4399-A7C6-973BB3AE7F21.jpeg
    3802CB36-CD47-4399-A7C6-973BB3AE7F21.jpeg
    15,9 KB · Luettu: 14
Lisäksi vinkkinä vielä, että kannattaa pitää papuja pakkasessa ja kaataa myllyyn esim. muutaman päivän tarve kerralla. Näin papu happanee hitaammin. Tässä kuva pavusta, joka ei ainakaan maitokahveissa toimi. Tosin on todella edullinen markettipapu, ettei sinänsä.

Huom pussinsulkija on myös hyvä, jolloin happi ei turhaan jouduta papujen vanhenemista.

0E4BCC04-D7AA-48C6-8F89-8898D97D4B84.jpeg
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Niinno, täysmaidosta ehkä vielä kermaa sekaan tulee helpoiten hienot kiekurat mutta kuka juo arkena niin tuhtia kamaa, ainakaan pitkänä. Itse menen maku edellä, eli vahvasti (terveys/)makuasia. Tällä hetkellä kevytmaito/3% kauramaito seoksella menen.
Haastavaa saada kuvioita mutta ihan hyvä koostumus tässäkin, parempi kuin pelkässä kauramaidossa tai puhumattakaan rasvattomasta maidosta mitä meillä toinen haluaisi kahviinsa aina.
 
Täysmaito itsellä käytössä. (kuten kaikilla kahviloilla, joissa olen käynyt) Painan kuitenkin aika usein "pitkän" kahvin espressokoneesta shotin sijaan usein arkena, johon tulee sitten vain tilkka maitoa.

Parempi puolisko tuota kauramaitoa juo, joten on niitäkin tullut kokeiltua vaahdottaa. (sekä manteli-, kookos- ja soijamaitoja) Nuo barista-versiot kerää turhan paljon ilmaa ja ilmakuplia mielesäni verrattuna maitoon. En ole tainnut onnistua saamaan sellaista täyteläistä vaahtoa kuten täysmaidosta vielä mistään kasvimaidosta.

Itselleni kahvi on todellista nautiskelua varten. Siinä vaakakupissa ei paina kuin maku, eikä suinkaan se paljonko rasvaa maidossa on. :) Toki ymmärrän, jos jollakin se tuottaa onglemia.

@Teppo en oikeasti pakkasessa? En ole kuullutkaan. Pavut kyllä laitan pakkauksesta vasta juuri ennen tarvetta.

Myös ihan tavallisille suodatinkahvi-ihmisille tiedoksi, että kannattaa investoida myllyyn ja papuihin sekä jauhaa ne vasta ennen keittämistä. Tälläkin on jo suuri vaikutus lopputulokseen.
 
kuten kaikilla kahviloilla, joissa olen käynyt
Ainakin pk-seudulla tekee baristatkin toiveen mukaan vaahdot muuhunkin kuin täysmaitoon, ja hyvin saavat, yllättävänkin hyvin koukerot kevyempiin vaihtoehtoihin.

Itse valutan kahvin Gaggia Classicista doppiona, ja se noin 25-30s. Ehkä voisi olla vähän lyheympikin, olisi intensiivisempi.

Makuasioita, itse tykkään rajoittaa arjessa niin rasvaa, sokeria ja muita epäterveellistä niin haen vaihtoehtoja ja olen mielestäni siinä onnistunut.
 
Ainakin pk-seudulla tekee baristatkin toiveen mukaan vaahdot muuhunkin kuin täysmaitoon, ja hyvin saavat, yllättävänkin hyvin koukerot kevyempiin vaihtoehtoihin.

Toki tekevät, mutta oletuksena täysmaito käytössä. Olen minäkin tehnyt myös kevytmaitoon. Sanoisin että helpompi saada onnistumaan kuin osalla kasvimaidoista. :)
 
Myös ihan tavallisille suodatinkahvi-ihmisille tiedoksi, että kannattaa investoida myllyyn ja papuihin sekä jauhaa ne vasta ennen keittämistä. Tälläkin on jo suuri vaikutus lopputulokseen.
Kyllä se omakin makuaisti kertoo vastajauhetuista pavuista tulevan parempaa kahvia (kaverin luona saa aina vastajauhetuista tehdyn kahvin). En vain ole siltikään saanut investoitua myllyyn vaan Löfbergin 3-5 paahtoasteen kahvit kelvanneet ihan sen hetkisen (=ostohetken) fiiliksen mukaan.
 
Onko ihan oikeasti mitään merkitystä juoko sen pari kuppia päivässä täysmaidolla vai jollain muulla vaihtoehdolla? Jos ei 50/50-suhteella ja litratolkulla päivässä juo, niin en usko rasvamäärien olevan millään tavalla merkityksellisiä. Maku sen sijaan on aivan eri planeetalta. Hyvä kahvi on elämän pieniä nautintoja, joten ainakin itse käytän sen kanssa vain parasta, eli punaista maitoa.
 
Omassa arjessa se tarkoittaisi noin 3-4dl täysmaitoa, mieluummin ei. Kiitos vinkistä kuitenkin. Makuasioita ja kyllähän tuo määrä on jo jotain terveysvinkkelistäkin. Mutta hei pääasia että jokaiselle löytyy vaihtoehto. :thumbsup:
 
Kyllä se omakin makuaisti kertoo vastajauhetuista pavuista tulevan parempaa kahvia (kaverin luona saa aina vastajauhetuista tehdyn kahvin). En vain ole siltikään saanut investoitua myllyyn vaan Löfbergin 3-5 paahtoasteen kahvit kelvanneet ihan sen hetkisen (=ostohetken) fiiliksen mukaan.
Minulla on ollut Wilfan laite käytössä muistaakseni 4-5 vuotta jo. Edelleen jauhaa kuin ennenkin.

Ainut miinus tässä on tuo astian muoto ja se, että se kerää staattista sähköä. Tätä saa ehkäistyä laittamalla papujen sekaan ennen jauhamista pari tippaa vettä. Hinta ei ole ainakaan paha.
 
@Teppo en oikeasti pakkasessa? En ole kuullutkaan. Pavut kyllä laitan pakkauksesta vasta juuri ennen tarvetta.

Ristretto foorumilta lainattu:

”Onneksi pakastin (-18 astetta) hidastaa kahvipapujen ikääntymistä tehokkaasti. Karkeasti arvoiden pavut ikääntyvät kunnon pakkasessa kahdessa viikossa suurin piirtein saman verran kuin päivässä 20 asteen huoneenlämmössä. Näin ollen vastapaahdettu pakkaseen laitettu papu vastannee 2kk päästä neljän päivän ikäistä huoneenlämmössä säilytettyä papua.”

Näin olen asiasta lukenut ja muistakin lähteistä löytyy pakastamisen puolesta puhuvia lausuntoja.

Ja tuohon maitokeskusteluun. Juon kaikki latteni kulutusmaitoon tehtynä. Ne noin kaksi kuppia päivässä ei voi terveyttä kaataa. Pitää yrittää kuntoilla sitten sen edestä, että voin hyvällä mielellä nauttia kahvin ilman kompromisseja, jota kevyempi maito kohdallani olisi. Mutta tottakai kevyemmät maidot, kauramaidot jne. on hyviä vaihtoehtoja niistä pitäville. Kun juon suodatinkahvia, niin se menee millä vain maidolla. Sitä juon silloin tällöin vain pysyäkseni elossa ;)
 
Tämä video oli tosi iso plussa omiin maidonvaahdotuksiin. Vaikkakin video on Gaggia Classi Pro:ta koskien niin sama juttu koskee kaikkia yhden boilerin espressokoneita. Pointtina on siis aloittaa vaahdotus noin 10s ennen kuin ns. "valo syttyy", jolla kone ilmoittaa saavutetusta lämpötilasta. Tämän jälkeen kone sammuttaa boilerin lämmityksen ja lämpötila alkaa laskea. Jos kuitenkin vaahdotuksen aloittaa ennen valon syttymistä, boileri pysyy käynnissä ja kone puskee tällöin paremmin painetta vaahdotukseen ja tämän kyllä huomaa ainakin Gaggia Classicin kanssa. Luultavasti muissakin vastaavissa koneissa.

Helppo juttu testata ja ainakin jäi omiin rutiineihin tavaksi, koska ero on niin iso :)

 
Kahvikoneilla tulee myös mainiot kaakaot! Meillä varsin tykätty. Samalla voi harjoitella arttia. Nyt oli erikseen vaatimuksena extra-vaahto. Näin asian ollessa, ei mikään kuvio onnistu.
0489EC85-1FE1-44DB-9911-95779A8C8002.jpeg
 
  • Tykkää
Reactions: |le
97F4E1CD-917A-4CD1-89AE-6D88C5A7AD1B.jpeg


Ja huomenta! No nyt se onnistui, mitä eilen hain!!!! Molemmat kuvien kahvit ja maidot tehty samalla tavalla ja noin suuri ero tulee pienen pienellä kaatotekniikalla. Muutaman vuoden olen näitä kahveja jo ehtinyt tehdä ja nyt vasta tuli tuo ahaa elämys!

Eli edellisessä postauksessa sama liike, mutta nopeampana. Tänään tuli mieleen yrittää liikuttaa kannua sivusuunnassa mahdollisimman hitaasti ja nyt se sitten löytyi! Kuulostaa varmasti yksinkertaiselta, mutta tuossa kaadossa tapahtuu niin paljon niin nopeasti, että on teknisesti itselle ainakin haastavaa saada kaikki edes sinnepäin. Mutta tänään taas pieni askel ihmiskunnalle, mutta omalle kahvisäädölle jättiläisloikka :D
 
Tepolla kyllä komeat latteartit! Minulla on ollut kone jo kohta 15 vuotta ja joskus alkuun tuunailin kyllä latteartteja innokkaasti. Nykyään homma on mennyt siihen, että aamulla vaan tehokkaasti epäortodoksinen 18g isotupla ja maito Teema-kuppiin, koko prosessiin käytetty aika ehkä 3min. En erityisesti virittele mitään artteja, mutta silloin kun maihtovaahto on kohdallaan niin joku kuvio syntyy ihan itsestään.

Tässä tämän aamun kahvi:

kahvi.jpg
 
Tepolla kyllä komeat latteartit! Minulla on ollut kone jo kohta 15 vuotta ja joskus alkuun tuunailin kyllä latteartteja innokkaasti. Nykyään homma on mennyt siihen, että aamulla vaan tehokkaasti epäortodoksinen 18g isotupla ja maito Teema-kuppiin, koko prosessiin käytetty aika ehkä 3min. En erityisesti virittele mitään artteja, mutta silloin kun maihtovaahto on kohdallaan niin joku kuvio syntyy ihan itsestään.

Tässä tämän aamun kahvi:

kahvi.jpg

Kiitos! Hyvältä näyttää sielläkin!! Joo sama juttu, että aika nopsaan nuo tulee tehtyä ja toisinaan lähtee ja toisinaan taas sitten ei. Tuon eilis aamun jälkeen kolme lattea tullut tehtyä, eikä oo tarvinnut kuvia laittaa :rofl:

Vaahto vähän sivuun ja sitten kaato taas jotain uutta ajatusta hakien niin vihkoon on menneet kaikki.

Sitten alkoi vielä eilen iltapäivällä kahvia juodessa tuntua, että onko pavut vaihtuneet pelletteihin!? Sen verran puumainen karmea maku kahvissa oli. Vai oliko kuitenkin vain mieltä painanut se epäonnistunut art? Pitänee heittää vesilintua noilla pavuilla. Edellinen pussi kun taas maistui oikein hyvältä ja ajattelin, että josko noista olisi ollut sellaisiksi arkipavuiksi.

No huomenna on taas päivä uusi ja pääsen aamulla ihmettelemään, että mitä sitä taas tuli tehtyä :D
 
Minä ehkä lintsaan hieman tuossa maidon vaadotuksessa, käytän pelkästään noita Espron Toroid -kannuja joilla vaahdotus onnistuu todella helposti. Oma koneeni on E61 HX-kone, joten höyryä kyllä tulee mutta kaksireikäisen höyrypillin pään ja perinteisen kannun kanssa se kannun asento on todella tarkka että maito vaahdottuu nätisti. Espron kannuilla tätä ongelmaa ei ole. Pyöreämmän malliseen mukiin on helpompi tehdä kuvio, nuo Teema-mukit on vähän liian suorareunaisia. Pidän kuitenkin Teema-mukin kokoa optimaalisena omaan aamukahviin.

Minulla on nykyään käytössä Kaffan Espresso Intenso, siis robusta-painotteinen blendi. Tässä on se hyvä puoli, että jotenkin papu ei reagoi ilmankosteuteen tai lämpöön, eikä sen ominaisuudet kuivuessa muutu. Tämä tarkoittaa siis sitä, että myllyn säätöihin ei tarvitse koskea - aina tulee odotettu tulos.

Sekä maidot että kahvit on siis pitkän optimoinnin tulos mahdollisimman helpolle prosessille. ;)
 
Minä ehkä lintsaan hieman tuossa maidon vaadotuksessa, käytän pelkästään noita Espron Toroid -kannuja joilla vaahdotus onnistuu todella helposti. Oma koneeni on E61 HX-kone, joten höyryä kyllä tulee mutta kaksireikäisen höyrypillin pään ja perinteisen kannun kanssa se kannun asento on todella tarkka että maito vaahdottuu nätisti. Espron kannuilla tätä ongelmaa ei ole. Pyöreämmän malliseen mukiin on helpompi tehdä kuvio, nuo Teema-mukit on vähän liian suorareunaisia. Pidän kuitenkin Teema-mukin kokoa optimaalisena omaan aamukahviin.

Minulla on nykyään käytössä Kaffan Espresso Intenso, siis robusta-painotteinen blendi. Tässä on se hyvä puoli, että jotenkin papu ei reagoi ilmankosteuteen tai lämpöön, eikä sen ominaisuudet kuivuessa muutu. Tämä tarkoittaa siis sitä, että myllyn säätöihin ei tarvitse koskea - aina tulee odotettu tulos.

Sekä maidot että kahvit on siis pitkän optimoinnin tulos mahdollisimman helpolle prosessille. ;)

No ajattelinkin, että nätisti on art onnistunut Teemaan. Minulla on tarkoituksella pyöreämmät kupit, jotta antaisi enemmän anteeksi. Mutta pitääpä tutustua tuohon kannuun, kun ei ollut tuttu.

Ja eniten olen juonut juuri Kaffan kahveja, mutta nyt oli ajatuksissa josko löytyisi joku sopiva markettipapu edullisella kilohinnalla. Mutta ei vielä tullut soivaa peliä vastaan.

Minulla on E61 kahdella boilerilla ja pillissä kaksi reikää. On käynyt mielessä, että mitä tapahtuisi neljä reikäisellä. Ehkä pitäisi tilata ja kokeilla. Mutta ihan kohtuullista vaahtoa tuollakin saa aikaan, mutta aina toistettavuus ei pelitä. Käytössä on Motan kannut. ,
 
Ne Espron Toroidit on kyllä uskomattomia. Pilli laitetaan vaan keskelle kannua ja muoto hoitaa oikean spinnin siellä kannussa.
 
Alkoi houkuttelemaan tuo Espro Toroid vaan onhan tuo hyvänhintainen kun esim. Verkkokaupassa on 36,72 euroa :) Aika korkee hinta pienestä metallikannusta. Liekö merkki saanut sen verran hypeä, että myy tuollakin hintaa. Vaan kyllä tuo silti houkuttelisi :p
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 389
Viestejä
4 489 658
Jäsenet
74 150
Uusin jäsen
JM11

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom