Kahvihifistely

Mitä induktioliedelle sopivia malleja voitte suositella espresson ja tavanomaisen kahvin valmistamiseen? Tarvittaessa sekä mutteri- ja kahvipannu, lisäksi maidonvaahdotin (kahvimylly oli täysin mekaanisena helpompi valita).

Pistorasiaan kytkettävä laite saattaa toimia sekin, mutta automaattista kahvikonetta en halua (en usko hyötyväni, keitin vuosia itselle kahvit kirpputorin vitosen kahvipannulla).
 
Mitä induktioliedelle sopivia malleja voitte suositella espresson ja tavanomaisen kahvin valmistamiseen? Tarvittaessa sekä mutteri- ja kahvipannu, lisäksi maidonvaahdotin (kahvimylly oli täysin mekaanisena helpompi valita).

Liedellähän ei espressoa saa tehtyä, mutta Bialettilla ja kumppaneilla on kyllä induktiolle sopivia mutteripannuja, joilla saa mokkaa aikaiseksi. Esim. Bialetti Moka Induction on hyvä.

 
Niin, mikset jatkaisi sitä edelleen? On tietysti espressovempaimia, joihin kaadetaan liedellä kuumennettua vettä mutta keskimäärin liedellä tehdään mokkaa, eli ne mutteripannut. Ainoa liesiespressolaite jonka tiiän on tämä:
 
Ja mitä mokkapannuihin tulee, niillä ei varsinaisia laatueroja minusta ole, mutta 1)mitä pienempi, sitä parempaa kahvia se (minusta) tekee ja 2) mitä pienempi, sitä hankalammaksi induktiolevyn sen hyväksyminen tulee, me ei ainakaan saatu yhdellä liedellä oikein mitään toimimaan ilman lätkää. Ja lätkän kanssahan toimii kaikki. Miksi pieni tekee parasta? Siksi että se on nopein, kahvi ei ehdi "palamaan kitkeräksi" siinä värkissä. Mun tekniikkani on muutenkin mutterilla "jatkuva poiskaato". Vaimo tekee joka aamu mutterilla kahvinsa ja hän tekee pienen määrän jota jatkaa americanoksi sitten kattilavedellä.
 
Ja mitä mokkapannuihin tulee, niillä ei varsinaisia laatueroja minusta ole, mutta 1)mitä pienempi, sitä parempaa kahvia se (minusta) tekee ja 2) mitä pienempi, sitä hankalammaksi induktiolevyn sen hyväksyminen tulee, me ei ainakaan saatu yhdellä liedellä oikein mitään toimimaan ilman lätkää.

Täällä on pari viikkoa ollut kahden kupin Bialetti Moka Induction, joka toimii hyvin lieden pienellä levyllä, mutta isompi ei sitä tunnista. Tossa on aika leveä se pohja, paljon leveämpi kuin alumiinisessa perusmallissa.
 
Da, mun mokkapannurutiini on Astorian kanssa kadonnut tyystin, vain huvilalla tulee tehtyä kesäisin.
Ja mokkapannukokoelmakin on hiipunut muutamaksi.
_1190878.JPG _1190877.JPG
 
Bialetti Musa Restyling 4 ja 6 kupin koossa löytyy, molemmat toimii induktiolla OK. Keitän veden etukäteen, ja lopputulokseen tuntuu vaikuttavan aina eniten se, että löytää kullekin pavulle sopivan jauhatuksen. Liian pieni livahtaa sihdin rei'istä läpi ja palaa helposti, liian karkeasta ei tulee tarpeeksi maukasta. Maidon/kauramaidon vaahdotukseen käytän pressopannua, tulee ihan riittävän hyvä sillä. Tämä setti ei myöskään vie liikaa tilaa keittiöstä.
 
On alkanut häiritsemään kun vatsa menee nykyään niin herkästi kuralle kahvista, niin löytyykö jotain vatsaystävällistä kahvia? Mieluiten papuina.
 
On alkanut häiritsemään kun vatsa menee nykyään niin herkästi kuralle kahvista, niin löytyykö jotain vatsaystävällistä kahvia? Mieluiten papuina.
Itsellänikin on aina ollut herkkä vatsa kahville (sukuvika). Vuosia sitten kokeilin tästä syystä kylmäuutettua (cold brew) kahvia, enkä ole sen jälkeen enää kotona normikahviin palannut. Käy ainakin omalla kohdalla huomattavasti vähemmän vatsaan, ja mielestäni makukin on paljon pehmeämpi ja nautinnollisempi ilman kitkeryyttä. Jääkaapissa odottaa aina valmis kannullinen kylmäuutettua kahvia: ei ole kuin lorauttaa kupin pohjalle hieman 'kahvitiivistettä', kuumaa vettä päälle ja avot. Kesähelteisiin saa myös tehtyä herkullista jääkahvia. :)

Tämmöinen kannu on itselläni käytössä: Hario Mizudashi Coffee Pot cold brew kannu 1 l, ruskea, Hinta 24,90 €
Illalla kun käyttää muutaman minuutin papujen jauhamiseen ja kannun täyttämiseen, niin aamulla odottaa valmis kannu joka riittää useammaksi päiväksi.
 
On alkanut häiritsemään kun vatsa menee nykyään niin herkästi kuralle kahvista, niin löytyykö jotain vatsaystävällistä kahvia? Mieluiten papuina.

Ainakin ihan perusmarketeista löytyy "watsakahvia" joka on vatsaystävällisempää. Ei kokemusta onko oikeasti vatsalle parempi, eikä tietoa löytyykö papuina, mutta tuo paketti on osunut silmiin ainakin.
 
On alkanut häiritsemään kun vatsa menee nykyään niin herkästi kuralle kahvista, niin löytyykö jotain vatsaystävällistä kahvia? Mieluiten papuina.

En tiedä millaista paahtoastetta suosit mutta ainakin mulla aamukahvina on huomattava ero, juoko vaaleaa vai tummaa paahtoa. Vaalean hapokkuus on ainakin mun vatsalle aamuisin ilkeämpää. Yleensä tumma toimii paremmin. Vaaleammista Monsooned Malabar on ainakin matalahappoisempi ja oikein hyvän pehmeä. Yksi suosikeistani.
 
Itsellänikin on aina ollut herkkä vatsa kahville (sukuvika). Vuosia sitten kokeilin tästä syystä kylmäuutettua (cold brew) kahvia, enkä ole sen jälkeen enää kotona normikahviin palannut. Käy ainakin omalla kohdalla huomattavasti vähemmän vatsaan, ja mielestäni makukin on paljon pehmeämpi ja nautinnollisempi ilman kitkeryyttä. Jääkaapissa odottaa aina valmis kannullinen kylmäuutettua kahvia: ei ole kuin lorauttaa kupin pohjalle hieman 'kahvitiivistettä', kuumaa vettä päälle ja avot. Kesähelteisiin saa myös tehtyä herkullista jääkahvia. :)

Tämmöinen kannu on itselläni käytössä: Hario Mizudashi Coffee Pot cold brew kannu 1 l, ruskea, Hinta 24,90 €
Illalla kun käyttää muutaman minuutin papujen jauhamiseen ja kannun täyttämiseen, niin aamulla odottaa valmis kannu joka riittää useammaksi päiväksi.
Hmm. Mielenkiintoista. Pitää ehkä kokeilla.
 
En tiedä millaista paahtoastetta suosit mutta ainakin mulla aamukahvina on huomattava ero, juoko vaaleaa vai tummaa paahtoa. Vaalean hapokkuus on ainakin mun vatsalle aamuisin ilkeämpää. Yleensä tumma toimii paremmin. Vaaleammista Monsooned Malabar on ainakin matalahappoisempi ja oikein hyvän pehmeä. Yksi suosikeistani.
Ok, pitääkin tätä vinkkiä kokeilla, kiitos!
 
Kahvihan on metka tuote juu, jos juon vaaleaa "suomalaista" kofeiini imeytyy niin että soi ja kädet jalat kylmenee ja alkaa täristää, ja: jos sama kahvi laihana, niin vatsa bonuksena aiivan sekaisin!
Siirryin aikoinaan espressoon ja voin juoda iltaisin pari kuppia eikä haittaa uniin, ei hermoihin. Eikä vatsaan.

Monsoon malabaria itsekin juon mutta espressona, ja tummaksipaahdettuna. Paahtoasteen saa usein valita jos tilaa paahtimosta. Sitä on sekin ilo että saa tällöin aika väksin juuripaahdettua, eikä hyllystä.
 
Sveitsinpoijjaat keräsivät suuren myllykatsauksensa ryhmänparhaat ja vertaavat niitä keskenään
-ja olipas kiinnostavaa miten makutesti poikkesi kun oli kahta erilaista espressoa!

 
Sveitsinpoijjaat keräsivät suuren myllykatsauksensa ryhmänparhaat ja vertaavat niitä keskenään
-ja olipas kiinnostavaa miten makutesti poikkesi kun oli kahta erilaista espressoa!


7957675F-900C-4B73-8237-A7E365344AB8.png


Mitään videon kielestä ymmärtämättä ja siten videon läpi hyppimällä, niin tämä taitaa olla lopullinen tulos. Niche Zero on kyllä monen ammattilaisen suosittelema, mutta 500£ muuttuu veroineen ja tulleineen lähes tuhanneksi euroksi, niin ei se nyt niin hyvä ole :beye:
 
Mitään videon kielestä ymmärtämättä ja siten videon läpi hyppimällä,

Youtubessa saa valita tekstikielen vaikka burundiksi ;-)

niin tämä taitaa olla lopullinen tulos.

Lopullisia tuloksia oli aika monta, oli joka aluelle oma, maut: kaksi tulosta, yhdistelmä pisteistä ja sitten kummankin jannun omat lopulliset.

Niche Zero on kyllä monen ammattilaisen suosittelema, mutta 500£ muuttuu veroineen ja tulleineen lähes tuhanneksi euroksi, niin ei se nyt niin hyvä ole :beye:

Joo, Nisse sillä originaalilla 550euronhinnalla olisi edelleen kiva ostos, JOS aikoo tehdä punnitusmylläyksiä itselleen
Jos taas tekee kahvia suuremmalle porukalle, vaikka viidelle vieraalle, varmaan vetäisi jo jollain muulla läpi.

Sama tonnin hinta on a) omituinen b) puolet liikaa Barazta Fortelle c) sai omituisen hyvät pisteet

DF64 sai omituisen huonot pisteet toiseen sokkotestiin, eikä suuri Mahlkönigkään valtavasti makutestissa menestynyt.

Sinänsä, jos tietää mitä ja miten haluaa myllätä, tästä saisi kyllä ok vinkit ostoon.
Mutta jossei tiedä milaista kahvia ja milaisella tekniikalla aikoo tehdä, sitten on arvontaa...
 
Mulla on ollut toi Sage smart grinder pro (tai tuotemerkki oli silloin Stollar) joku seitsemisen vuotta ja on kyllä ollut todella hyvä laite suodatinkeittimen, mokkapannun ja aeropressin kumppaniksi. Sellainen täydellinen arkimylly.
 
Siitä sanoivat et "kun laittaa mylläämään, voi laittaa herätyskellon herättämään kun valmista, mutta muovivehkeenä moisen moottorituskan ymmärtää" -mitä' toisaalta eivät sitten sanonet Fortesta, joka myös hidas ja aika vekkulein heikotehoisin moottrivirityksin rakennettu. Kyllä mä noihin tarpeisiin suositelisin paljon mielummin vaikka tuota, halvempikin.


tai Ode, riippuen miten tykkää myllätä:
 
Viimeksi muokattu:
Ode v2 onkin käynyt mielessä korvaajaksi, jos Stollarista aika jättää ja ei olisi tarvetta jauhaa isompia määriä ajoittain, mutta toi Eureka on niin susiruma ettei sitä kyllä tule ikinä. Ja en kyllä hidasta saa Stollarista millään. 9,6 s tuottaa riittävästi kahvia 3 dl vettä.

PS. Mun youtube antaa videoon tekstitykset vain saksaksi.
 
No, rumuus on silmässä, tuo sagestollarbreville on kyllä ylivoimaisen ruma ;-)

Laitoin malliksi hindit tekstit ;-D

myllyt.jpg
 
No, rumuus on silmässä, tuo sagestollarbreville on kyllä ylivoimaisen ruma ;-)

No se on sitten todellakin silmässä ja onneksi on erilaisia makuja...

Kaikista mahdollisista paikoista nimenomaan kahvihitistelyketjusta opin, että Youtubessa on tollainen automaattikääntäjä :O
 
Onko muilla vastaavaa kokemusta, mokkamasterin juoksuputki näyttää sisäpuolelta ruosteiselta (ruskealta) vaikka tuon ilmeisesti pitäisi olla ruosrumatonta terästä. Tuntuu olevan tiukassa ja ei irtoa etikalla, sitruunahapolla eikä astianpesuaineella. Onko normaalia ja onkohan ruostetta vai jotain muuta?
 
Onko muilla vastaavaa kokemusta, mokkamasterin juoksuputki näyttää sisäpuolelta ruosteiselta (ruskealta) vaikka tuon ilmeisesti pitäisi olla ruosrumatonta terästä. Tuntuu olevan tiukassa ja ei irtoa etikalla, sitruunahapolla eikä astianpesuaineella. Onko normaalia ja onkohan ruostetta vai jotain muuta?

Aiemmin toi osa oli todellisuudessa kromattua messinkiä ja Moccamasterin sivuilta löytyi aikoinaan tämmöinen selitys:
Juoksuputki on valmistettu kromatusta messingistä, eikä se näin ollen voi ruostua. Putken sisäosassa voi näkyä tummia jälkiä, jotka johtuvat siitä, että kromaus ei ole kaikin kohdin yhtä paksu. Suuaukon "ruoste" on kahvin ja veden sekoitusta, jota roiskahtelee juoksuputken pinnalle veden tippuessa kahvijauheelle. Ajan myötä seos tarttuu kuumaan putkeen todella tiukasti ja näyttää usein erehdyttävästi ruosteelta. Tällaisissa tapauksissa putkea kannattaa liottaa lämpimässä pesuainevedessä, minkä jälkeen putki pestään tiski- tai pulloharjalla.

Nykyään Moccamasterin sivut väittää että juoksuputki olisi ruostumatonta terästä ja tota tekstiä ei sieltä löydy eli en nyt sitten tiedä onko osaa päivitetty. Ulkonäöllisesti noi näyttävät samoilta. Kuinka tuore Moccamaster sulla on?
 
Aiemmin toi osa oli todellisuudessa kromattua messinkiä ja Moccamasterin sivuilta löytyi aikoinaan tämmöinen selitys:
Juoksuputki on valmistettu kromatusta messingistä, eikä se näin ollen voi ruostua. Putken sisäosassa voi näkyä tummia jälkiä, jotka johtuvat siitä, että kromaus ei ole kaikin kohdin yhtä paksu. Suuaukon "ruoste" on kahvin ja veden sekoitusta, jota roiskahtelee juoksuputken pinnalle veden tippuessa kahvijauheelle. Ajan myötä seos tarttuu kuumaan putkeen todella tiukasti ja näyttää usein erehdyttävästi ruosteelta. Tällaisissa tapauksissa putkea kannattaa liottaa lämpimässä pesuainevedessä, minkä jälkeen putki pestään tiski- tai pulloharjalla.

Nykyään Moccamasterin sivut väittää että juoksuputki olisi ruostumatonta terästä ja tota tekstiä ei sieltä löydy eli en nyt sitten tiedä onko osaa päivitetty. Ulkonäöllisesti noi näyttävät samoilta. Kuinka tuore Moccamaster sulla on?
Tuo taitaa olla jotain 10v vanha.

Putken sisällä siis näyttää tältä:

1679756283136.png


1679756327753.png
 
En olisi moisesta huolissani, mutta niin tai näin, happo poistaa hyvin kalkkia, muttei kahvia, kahvin jäämät poistetaan emäksisellä, ja yleinen tuote on esim. Cafiza. Tosin itselläni Saksasta tilattua halvempaa kilpailijaa:

 
Ei tuo oikein voi olla kahvin jäämää, koska on siinä päässä putkea mistä vesi tulee ja lisäksi vielä normaali asennossa yläpuolella. Ei siis lähtenyt etikalla eikä sitruunahapolla (jota taitaa monesti ne kalkinpoistajat olla). Uusi juoksuputki ei näyttänyt kovin kalliilta ja ilmeisesti nykyisissä on myös sen toisten pään reikiä muotoiltu jotenkin uusiksi joten taidan hommata sellaisen kun keitin muuten on vielä siisti.
 
Mokkamestariin saa järkevän hintaisia osia jopa prismasta, ja ainakin netistä. Sikäli pitkäikäinen hankinta

Toinen vastaava on tuo LaPavonin vipukeitin johon saat kaikki osat 60,luvulle asti ja koska keitin on kallis, kaikki kannattaa vaihtaa. Mullakin toine. Lämpövastus menossa ja sylinterin (muovia) oli joku aiempi omistaja särkenyt, ei kun uusi tilaukseen. Muovisen männän on joku vaihtanut messinkiseen...
 
Kyllä vain, tuosta erottaa kahvikoneet markettikoneista, että toisiin on huoltoa ja osia, ja toisiin ei. Mokkamaasteri onkin outolintu markettikoneissa....
 
Loppukuusta järjestetään Helsinki Coffee Festival 2023. Onko kellään kokemusta aiemmilta vuosilta, onko menemisen arvoinen? Näyttäis olevan jäätelö- ja suklaakarnevaalit samassa paikassa samaan aikaan.
 
Onko kukaan täällä maistanut Presidentti Ruby? Mietiskelin vaan, että onko vika vaan mun makuaistissa vai missä, kun jotenkin tätä ei saa maistumaan muutakun kaameelta paskalta, suodatinkeittimellä tai pressopannulla. Papuversio, ja erilaisia jauhatuksiakin kokeiltu. :sick:
 
Onko kukaan täällä maistanut Presidentti Ruby? Mietiskelin vaan, että onko vika vaan mun makuaistissa vai missä,
Vika lienee tuossa boldatussa. Miksi variantti olisi parempia? Vai tykkäätkö siis tavallisesta presidentistä, mutta ruby ei maistu?
 
Ei tuossa Rubyssa mitään vikaa ole. Hiukan vaalea vain minun makuuni. On sitä huonompiakin juotu, esim. Löfbergin tai Rekon ihan mikä vaan. Seuraavaksi testiin menee se Sapphire, jos papupussi sattuisi löytymään tosta lähimarketista. Viikko sitten ei vielä löytynyt.
 
Sapphire oli mielestäni parempaa kuin Ruby Moskamasterilla pavuista puserrettuna. Sitä voisin ostaa uudestaakin, Rubyä en.
 
MInä en mittaa kahvia en mitalla, enkä vaa-alla, mutta ei se minulta ole pois että muut nin tekevät.
Vaaka on erinomainen värkki moneen asiaan. Jos minulla olisi kerta-annosmylly, varmasti punnitsisin.
Mutta olen laiska, joten vanhanaikaisesti pakkasesta pavut myllyn papusäiliöön ja niin kauan jauhellaan ku papuja piisaa ja sitten taas lisäillään. Tässä on huonoja puolia: pavun vanhenevat myllyyn, ja myllyssä on supervanhaa valmista purua. En myöskään katso sekunteja uutoile ja valutuksille, ja sekin tulee omasta rutiinista ja laiskuudesta, sekään ei ole minulta pois että muut jaksavat vakioida kellon kanssa. En käytä myöskään lämpömittaria, en kahviin, enkä maitoon -ja siitäkin olisi hyötyä. Eikä mikään noista olisi ekstremeä.
Mutta sitä mieltä olen että rutiinin kasvaessa mitattavaa on vähemmän. On ala mikä tahansa.

Noin kymmenen vuotta sitten mittasin paljon kaikenlaista kahvia tehdessäni. Harrastus oli silloin aluillaan. Nykyisin homma on juuri noin, kuin edellä kirjoitettu. Saan riittävän hyvän laten aamulla ilman kummempia mittauksia. Nautin vaivattomuudesta enemmän, kuin liiasta mittailusta. Tosin pavut tulee tavallaan mitattuna, kun myllyssä on ajastin.

Toisinaan saatan katsoa/mitata/ajastaa mihin oma mittaamattomuuteni on johtanut, mutta yleensä ollaan riittävästi viitealueella.
 
...ja kahvijutuista ylipäätään tuli mieleen, että mitä maitoa olette tykänneet vaahdottaa?

Ostin kokeeksi ensimmäistä kertaa Arlan luomu täysmaitoa, joka melko rasvainen. Se kestää hyvin vaahdottamista, eikä vaahto ole sellaista luonnotonta, jota muistan joskus rasvattomasta maidosta tulleen. Lattearttia olen silloin tällöin yrittänyt, mutta jotenkin tuntuu hommat jääneen kovin yksinkertaisiin kuvioihin. Vaahdon koostumuksella on asiassa suuri merkitys ja monesti laktoosittomat maidot vaahdottuvat jotenkin kauhean helposti liian vaahtoisiksi. Ja sitten artit voi unohtaa suoraan.
 
Se kestää hyvin vaahdottamista, eikä vaahto ole sellaista luonnotonta, jota muistan joskus rasvattomasta maidosta tulleen.
Rasvaton maito nyt ei myöskään maistu millekään. Vähintään kevytmaitoa pitää kahviin olla. Mieluiten täysmaitoa.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Maito on vasikoille ja häviää kahvissa 100-0 esim. Oddlygood Baristalle.
Itsekin olen viime kuukaudet juonut kahvin kanssa joko Oddlygoodin tai Oatlyn Baristaa ja korvannut täysin maidon omassa kahvikupissa. Ruokajuomana toki maito.
 
Ainakin, jos tykkää kaurapuuron makuisesta kahvista. Välillä aina joutunut laittamaan jossain kyläpaikassa ja joka kerta maistunut pahalle.

Tästä tuli mieleen Miamissa ollut kahvila, joka tarjosi vain 8 eri vaihtoehtoa maidolle, mutta ei oikeaa maitoa. En sitä huomannut ennen kuin sitten maidon valinnassa jota vaahdotti hieman mukaan. Tuli silloin muistaakseni arvottua mantelimaitoa tai mitä lieni ja lopputulos kuten näissä kaikissa muissakin "ei-maidoissa": ne maistuvat läpi ja tekevät kahvista yleensä makean. Sama näissä kauramaidoissa.

Koska en käytä sokeriakaan kahvissa (enkä hunajaa/siirappia/tiesmitäsinnetungetaan) niin tuo tuntuu todella omituiselta. Maitohan ei varsinaisesti kahvissa maistu, se vaan hieman pehmentää kitkeryyttä ja se maidon rasva auttaa maistamaan/muuttaa tekstuuria hieman paksummaksi. Vaahdottaessa maidon rasva auttaa ilmakuplien rakenteessa, jolloin se vaahto pysyy pidempään kasassa (ja sen takia rasvatonta ei voi käyttää vaahdotuksessa). Useimmissa korvikkeissa puuttuu kumpikin ominaisuus, sen sijaan tuodaan sitä makeutta sinne - mikä ei kyllä mielestäni itse kahviin sovellu, paitsi jos inhoaa kahvin omaa makua toki.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 125
Viestejä
4 487 442
Jäsenet
74 158
Uusin jäsen
kharim

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom