Kahvihifistely

Useimmissa korvikkeissa puuttuu kumpikin ominaisuus, sen sijaan tuodaan sitä makeutta sinne
Tuo mainittu Barista tuo aika vähän makeutta, eli on siltä kantilta ihan ok. Outo sivumaku tuossakin vain on ja jotenkin saa kahvin maistumaan kitkerämmältä kuin oikealla maidolla.
 
Tästä tuli mieleen Miamissa ollut kahvila, joka tarjosi vain 8 eri vaihtoehtoa maidolle, mutta ei oikeaa maitoa.
Noilla on joku fiksaatio makeaan maidokkeeseen. Kuukausi sitten Dallasissa huoneen varustukseen kuului kapselikeitin ja huomaavaisesti oli pari pientä maidoke-pikaria tarjolla. En mennyt toista kertaa samaan lankaan, vaan hain paikallisesta alepasta maitoa. No, oli se toinen kapselikin jotain helvetin vanilja-aromilla pilattua kuraa.
 
Maito on vasikoille ja häviää kahvissa 100-0 esim. Oddlygood Baristalle.
Mitä hemmettiä? Maidossa ei ole vapaita sokereita ja on nolla kaurajuomaa maailmassa jossa ei olisi sokeria.

Kuka ihme laittaa sokeria kahviin? Yök...
Tuo mainittu Barista tuo aika vähän makeutta, eli on siltä kantilta ihan ok. Outo sivumaku tuossakin vain on ja jotenkin saa kahvin maistumaan kitkerämmältä kuin oikealla maidolla.
Vapaasokerittomia kaurajuomia ei ole. Kaikki tuo makeutta.
 
Loppukuusta järjestetään Helsinki Coffee Festival 2023. Onko kellään kokemusta aiemmilta vuosilta, onko menemisen arvoinen? Näyttäis olevan jäätelö- ja suklaakarnevaalit samassa paikassa samaan aikaan.
Vastauksia ei herunut, mutta rohkaistuin menemään kuitenkin. Ihan hauska kokemus, sanoisin että ainakin hintansa väärti. Jos laskuissa pysyin, niin 14 eri kahvia tuli maisteltua. Mukaan kotiin lähti vuoden kofeiiniton kisan voittanut La Serrania Decaf Good Life Coffeelta sekä Kaffan Nestor Lasso, joka nappas kakkossijan sekä vuoden suodatikahvissa että espressossa. Erityismaininta myös vuoden espresson voittaneelle Pirkanmaan Paahtimon Edilson Mamianille!
 
Vastauksia ei herunut, mutta rohkaistuin menemään kuitenkin. Ihan hauska kokemus, sanoisin että ainakin hintansa väärti. Jos laskuissa pysyin, niin 14 eri kahvia tuli maisteltua.

En valitettavasti kyllä itse päässyt käymään, mutta miten 14 kahvia maistaneena enää pysyy makuaisti kunnossa? ;)
 
Maidossa on aika paljon laktoosia... joka on sokeri. Laktoosittomassa maidossakin on ~3g sokereita, jos perus kaurajuomassa on ~5g per dl.

Itse olen vielä muutosvaiheessa eli käytän 50-50 maitoa / kaurajuomaa. Joka toinen OSTOSkerta maitoa, toisella kertaa sitten kaurajuomaa. Olen tykästynyt Plantin kaurakahvijuomaan: Planti Kaurajuoma Kahviin
 
Maidossa on aika paljon laktoosia... joka on sokeri. Laktoosittomassa maidossakin on ~3g sokereita, jos perus kaurajuomassa on ~5g per dl.

Sokeri on yhdistelmä, siinä missä suola. Ei ruokasuola silti ole samaa tavaraa ole kuin kaikki muut suolat (suolat ovat yhdistelmiä joissa on yleensä metalli-epämetalli pari). Maidossa on toki, laktoosia. 3g laktoosia vastaisi makeudeltaan vertailuarvona 0,16*3 = 0,48 ; kun taas kaurajuomassa oleva sakkaroosi on vertailuarvona 5*1,00 = 5. Eli ero on yli kymmenkertainen.

Laktoosi on myös hampaille huomattavasti parempi vaihtoehto.
 
En valitettavasti kyllä itse päässyt käymään, mutta miten 14 kahvia maistaneena enää pysyy makuaisti kunnossa? ;)
Varmaankaan täydellä teholla ei mitenkään :D mutta olin siellä n. 3,5 tuntia ja välillä join myös teetä ja vettä, niin ei se älyttömäksi kittaamiseksi mennyt. Eikä volyymitkaan hirveitä ollut kun jokainen maistiainen oli vain muutama kulaus, pl yksi joka oli melkein täys espresso.
 
Parempi käsimylly (Comandante C40 Mk4) tuli hankittua. Aiemmin ei ole jauhatukseen tullut kiinnitettyä niinkään huomiota vaan pavut survottu lähinnä halvalla Boschin terämyllyllä. Kyytipojaksi Jamaikalaista Blue Mountainia lähinnä hifistelymielessä kertaostoksena. AeroPressillä tuutattuna tuli kohtalaisen kivat iltasumpit. Todella pitkä jälkimaku jäi kaffeesta. Karkeusasetukset ihan hakusessa vielä, tuskin annostuskaan ihan nappiin osui.


IMG_3891.jpeg
 
Vappuaaton aamuplöröiksi Presidentti Sapphireä pavuista. Kerran aiemmin ostanut ja tykkäsin. Nyt uudella myllyllä ja karkeusasetuksella 25 kliksua tykkäys ei kyllä vähentynyt yhtään. MoskaMestari taisi uuttaa parhaimmat sumpit ikinä. Menin ihan 7g/1,25dl suhteella mikä paketin kyljessä.

IMG_3898.jpeg
 
Pikakatsaus kaupan hyllyn kahveihin.
En yleensä ostele reissuista mitään mutta nyt saimme pari pussia laukkuun mahtumaan.


344797404_3425048724399292_8800893482487707996_n_cr.jpg
 
Kotoa löytyy Moccamasteri ja Wilfan kahvimylly.

Nyt alkoi hurjasti tekemään mieli tehdä cappucinoa.

Eli siis tarvitaan mutteripannu sekä maidonvaahdotin.

Tarve vaan oikeastaan kahden ihmisen, mutta maksimissaan neljän espresson keittäminen, mutta törmäsin tälläiseen joka olisi alennuksessa, vai onko?

ESPRESSOKEITIN 6 k. Musa Restyling Induction - HEIROL

Ajaako tämä yhtään asiaa?

PRODUKT Maidonvaahdotin, musta - IKEA


Käytättekö samoja papuja myös espresson tekemisessä mitä suodatinkahvia tehdessä?
 
Korjaus: et saa mokkapannussa espressoa, se on mokkaa.
Ainoa mokkapannutyyppinen ratkaisu joka tekee espressoa on tämä:


Jos ei aijo ostaa myllyä, niin helponta on ostaa mokapannukahvia pikkutilisikivenä marketista.
Mokkapannullakeittäminen on myös taitolaji, joten sen poltetun autonrenkaan jälkeen halunnee yrittää siitä juotavaakin.

Itse asiassa helpointa on lampsia lähipään alan osaavaan kahvilaan ja juoda cappunsa siellä, kuin alkaa opettelemaan....
Tosin usealla paikkakunnalla joko espressokonekahvilaa ei edes ole, tai jos on, ei sitä osata käyttää,
tai ainakin myllyssä on viime viikon pavut...
-tämä oli syynä siihen että itse aloitin. En missään tapauksessa omistaisi puolta keittiöllistä kahvirojua jos olisi ok kahvila liki.

Sitä maitovaahtoa nyt saa aikaan vaikka french pressillä tai tehosekoittimella tai vatkaimella.
 
No en ole laittamassa satoja euroja, kun ainakin tuttavatkin on tehneet mutteripannua espressoa, jos siis sitä ei saa kutsua sillä nimellä niin olkoot se sitten vaikka vahvaa kahvia?

Wilfan kahvimylly tosiaan löytyy eli saan kyllä jauhettua myös.

No sanotaanko näin, että viikon ulkomailla juuri ollessaan juoden automaatti cappucinoa, niin oli sellaista kuraa ettei sitä voi kyllä miksikään kutsua.

Viime kuussa sain Lontoossa älyttömän hyvää cappucinoa, joista voi vain haaveilla Suomessa.

Meinaat ettei tuolla linkkaamalla pannulla tee mitään?
 
No en ole laittamassa satoja euroja, kun ainakin tuttavatkin on tehneet mutteripannua espressoa, jos siis sitä ei saa kutsua sillä nimellä niin olkoot se sitten vaikka vahvaa kahvia?

Juu, tiedän ettet ole maailman ainoa joka on moisen erehdyksen tehnyt. Väärä termi väärään kahviin on aika yleinen. Mutta se niiei paljoa ,erkkaa jos sanoo kahta eri juomaa kumpaakin samalla nimellä.

Minulle on aivan sama vaikka kutsuisi sitä jäätelöksi, mutta se tosiaan on eri tavaraa.

Wilfan kahvimylly tosiaan löytyy eli saan kyllä jauhettua myös.

No sanotaanko näin, että viikon ulkomailla juuri ollessaan juoden automaatti cappucinoa, niin oli sellaista kuraa ettei sitä voi kyllä miksikään kutsua.

Riippuen wilfan mallista, mutta kyllä ne yleensä yltää mokkapannukarkeuteen, yksi malli kuulemma jopa espressokarkeuteen.

Vaimo keittelee mokkapannulla aamukahvinsa, ja "musta Kimbo" on hänen valintansa latteen.

Viime kuussa sain Lontoossa älyttömän hyvää cappucinoa, joista voi vain haaveilla Suomessa.

Meinaat ettei tuolla linkkaamalla pannulla tee mitään?

Tekee sillä, sillä saa aikaa mokkaa, ja harjoittelun jälkeen jopa juotavaa sellaista.
Monet ovat sitä mieltä että alumiiniset ovat parempia, mutta kuten sanottua: vaimo keittelee joka aamu mokkaa, ja teräksisellä.

Mokkapannujen dilemma on lämpö, kahvi kuumenee liikaa. Tätä vastaan taistellaan erilaisin metodein.
Yläosa pakastimessa /märkä pyyhe jne. Itse mökillä käytän jatkokaatometodia, eli kahvi kaadetaan pannusta kuppiin muutaman sekunnin välein, ettei se jää mokkapannuun kitkeröitymään.

Mitä "satoihin euroihin" tulee, niin tuhansista kyllä yleensä puhutaan näissä hommissa ;-D
Espresskokoneiden, kotilaitteiden hintahaarukan keskihinta lie pari tonnia ja kahvilakoneiden joku ehkä kymppitonni?
Myllyjen keskihinta lie tonnin hujakoilla...
 
Halvin tapa saada oikea espressoa, jos siis mylly siihen kykenee, on varrota milloin Flairin Neo Flex saapuu maahan. SEn pitäisi olla "alta satasen" luokassa, mutta onko?




Hofmanen arvioi isoveljen:

ja sen isoveljen:

 
No en ole laittamassa satoja euroja, kun ainakin tuttavatkin on tehneet mutteripannua espressoa, jos siis sitä ei saa kutsua sillä nimellä niin olkoot se sitten vaikka vahvaa kahvia?

Miksi sitä pitäisi kutsua espressoksi, kun se on erilaista kahvia tehty erilaisella menetelmällä? Mielestäni moka-pannulla tehty kahvi sopii kyllä hyvin maidon kanssa nautittavaksi vaikkapa cappuccinossa ja itse käytän siihen sekä samoja papuja kuin espressolaitteenkin kanssa että enemmän suodatinkahvimaisia. Isoin ero espresson ja mokan välillä on crema, joka mokasta käytännössä puuttuu. Mielestäni crema on se, joka tekee espressosta espresson, samoin kuin vaahto tekee cappuccinosta cappuccinon. Lisättäköön tähän, että itse en vaivaudu maitoa vaahdottamaan mokan kanssa vaan kuumennan sen vain samaan aikaan liedellä mokan keiton kanssa.
 
Miksi sitä pitäisi kutsua espressoksi, kun se on erilaista kahvia tehty erilaisella menetelmällä? Mielestäni moka-pannulla tehty kahvi sopii kyllä hyvin maidon kanssa nautittavaksi vaikkapa cappuccinossa ja itse käytän siihen sekä samoja papuja kuin espressolaitteenkin kanssa että enemmän suodatinkahvimaisia. Isoin ero espresson ja mokan välillä on crema, joka mokasta käytännössä puuttuu. Mielestäni crema on se, joka tekee espressosta espresson, samoin kuin vaahto tekee cappuccinosta cappuccinon. Lisättäköön tähän, että itse en vaivaudu maitoa vaahdottamaan mokan kanssa vaan kuumennan sen vain samaan aikaan liedellä mokan keiton kanssa.


Kiitos selvennyksestä kuten kävi ilmi että olen täysi noviisi. Suodatinkahviakin juon päivittäin.

Ei tuo Flair Neon hinta nyt päätä huimaa jos miettii että sillä on merkittävä ero mutteripannuihin.
9Baristan Espresso jos kerran oli 500€ niin en mä nyt kyllä kiljuen maksa sellaista kun oli kerran cremakin haussa.

Miten tuo Flair Signature? Näyttää todella upealta ja sisältää painemittarin jota ainakin suositeltiin monen nettisivun mukaan?

Tosin nyt ollaankin melkein 300€ :geek:
 
Viimeksi muokattu:
Sitten tuohon tasoon on Gaggialla kulttikone. Pieni hempulahko, mutta tuohon on oma jenginsä jotka modaavat ja kertovat vinkkejä. Ja saa sen maidonkin vaahdotettua.
Minulla ei ole mielipidettä laitteeseen, mutta tiedän että tällä on oma suuri käyttäjäryhmänsä.
Tämä tason laittteilla on yksi nimittäjä ja se on "painekahva" se lievästi huijaten tekee creman, mutta ne modit yleensä ovat nimenomaan poistamaan tuo ja sen jälkeen vaaditaan hienompi jauhatus ja mylly joka sen osaa...

 
Jos tuo on kunnossa, siinä olisi oikea esporesokone huokeasti: Rancilio kahvikone, Hyvinkää

tuo on siis Silvia, vanha versio tästä:

-Sinänsä olen aina kolmea mieltä:
1) paras tapa saada halvimalla laatua on ostaa käytetty kahvilakone (joka toki voi ola liian suuri keittiöön, vaatia 380 volttia tai ja vesilinjakytkennän)
2) mylly on aina tärkeämpi osa kahvintekoa kuin se kahvikone.
3) kahvi on tärkein osa kahvia. huonolla omaan makuun sopimattomalla tai tärkeintä: vanhalla pavulla ei saa kahvia aikaan.
ja 3b) kahvivehkeet ovat halpoja, verrattuna kahvin -vaikka pistäisi viisi tonnia laiteisiin, niistä saa puolet myydessä takaisin, mutta se kahvi: siihen menee ällistyttävästi rahaa ja tuorepaahdot tuppaa olemaan alkaen 32e/kg.
Tuosta kun laskee vuosikulutuksensa ja jos ajattelee että kunnon laitteet kestää 20 vuotta, oliko suuri osa budjetista laitteissa?
 
Jos putkisto ja suutin on kunnossa, voisko se ulka-pärinäpumppu olla illassa? Nehän on ärsyttävyytensä lisäksi halpoja. Ja mitä tuohon englanninkieliseen mene., meillä ei koskaan ollut "automaattia" -vaan alumiiniseen melitta suodatinpitimeen laitettiin paperi ja siihen kaadettiin kattilasta vettä, joten luonostaan kastelimme kahvin. Sitä lopputulosta sanottiin kahviksi, ei immersioneiksi ;-)
Palataanpa vanhaan aiheeseen eli Wilfan poraamiseen. Wilfa WSP-2A on seisoskellut käyttämättömänä kun se "poraa" vedellä porojen läpi niin lahjakkaasti.

Sinun viesti pumpusta palasi mieleen kun keittelin äsken kahvit vieraassa paikassa WSP-1B:lla eli sillä vanhemmalla mallilla. Ja voisin vaikka vannoa että tämän pumppu toimii puolet hitaammin. Vesi valuu siististi ja 0,5l kahvimäärän kanssa ei mitään porailuongelmia. Pitää kellottaa keittoaika ehkä tällä ja verrata omaan :)

Pitäisi kai metsästää uusi pumppu testiin...
 
Käynyt mielessä mutteripannun hankinta, mutta käytössä on induktiolevy. No tämä nyt itsessään ei ole ongelma, kun induktiolle sopivia malleja saa kaupasta, mutta se pannun koko. AEG:n lieden kaikki keittotasot on saman kokoisia ja käyttöohje ilmoittaa käytettävän astian minimihalkaisijaksi 125 mm. Tuollainen neljän kupin mutteripannu näyttäisi olevan 90 mm. Ei vahingossakaan kellään tän ketjun lukijalla sattuisi olemaan tiedossa tunnistaako AEG:n induktio tuota oikeasti vai ei? Aspan chat ilmoitti, että tuo 125 mm olisi se minimi jonka tunnistaa, eikä esimerkiksi jonkun optimaalisesti toimivan / energiatehokkaan astian alaraja... Kotoa luonnollisesti ei löydy mitään noin pientä asiaa millä testata ennen ostoa...
 
Käynyt mielessä mutteripannun hankinta, mutta käytössä on induktiolevy. No tämä nyt itsessään ei ole ongelma, kun induktiolle sopivia malleja saa kaupasta, mutta se pannun koko. AEG:n lieden kaikki keittotasot on saman kokoisia ja käyttöohje ilmoittaa käytettävän astian minimihalkaisijaksi 125 mm. Tuollainen neljän kupin mutteripannu näyttäisi olevan 90 mm. Ei vahingossakaan kellään tän ketjun lukijalla sattuisi olemaan tiedossa tunnistaako AEG:n induktio tuota oikeasti vai ei? Aspan chat ilmoitti, että tuo 125 mm olisi se minimi jonka tunnistaa, eikä esimerkiksi jonkun optimaalisesti toimivan / energiatehokkaan astian alaraja... Kotoa luonnollisesti ei löydy mitään noin pientä asiaa millä testata ennen ostoa...
Kuuden kupin Bialetin pohjan halkaisija on 11 cm, ja se kyllä toimii ainakin Gram-merkkisellä hellalla. Sensijaan pienempi teräsastia, halkaisija 9 cm, ei toimi. Välilevyllä saa myös alumiinipannun toimimaan induktioliedellä kohtalaisesti eli varmaankin riittävästi kun ei siihen pikkupannuun paljoa vettä mahdu.
 
Näköjään tuollaisenkin yksinkertaisen tuotteen voi suunnittelija pilata. Verkkokaupan sivulla sanotaan että ibili-induktiovälilevyä (hinta 34,99) ei saa kastella, jottei vesi pääse sen sisään ja hajota levyä kun se taas kuumennetaan. Se siis ei ole umpirautaa/terästä, jostain syystä. Muista kaupoista löytyy halvempia vaihtoehtoja joissa ei ole tällaista ongelmaa:

ILSA induktiovälilevy irtokahvalla 16cm - Chez Marius
Bialetti Induction Plate Adapter 13 cm - Crema
 
6 kupin Bialetti Musa toimii myös Whirpoolin induktioliedellä. Itse en edes harkitsisi alumiinista mokkapannua, vaan paras yhdistelmä on teräspannu ja induktio. Pannu ei kuumene läheskään niin paljon ja tulee nopeasti jolloin kahvi ei pääse palamaan tai keittymään. Ei ole tarvetta kylmiin pyyhekääreisiin tai muihinkaan kikkoihin. Aluumiinipannu ja kaasu on kaikkein hankalin yhdistelmä ja kahvi menee helposti pilalle, eikä valurautakaan kovin hyvä ole lietenä tähän käyttöön.

Toimiva kahvi on jo aiemmin mainittu tumma Kimbo jos ei itse halua pavuista jauhaa. Hätätilassa menee myös Lavazzan pikkutiiliskivi.
 
Itse en edes harkitsisi alumiinista mokkapannua, vaan paras yhdistelmä on teräspannu ja induktio.
Tässä siis oli puhe siitä, toimiiko myös pienempi Bialetin teräspannu induktioliedellä. Ja vastaus lienee, että liesien välillä saattaa olla eroja. Kuuden kupin pannu toimii täällä, pienempi ehkä ei.

Kannattaa muistaa, että Bialetin "kuppi" on espresso-kuppi, vajaa puoli desiä, eikä tuotos ole espressoa vaan vähän tavallista vahvempaa "mokkaa". Kuuden kupin pannulla siis saa kahdelle hengelle nippa nappa muumimukillisen maidolla jatkettua aamukahvia. Joten suomalaisittain kuuden kupin Bialetti ei ole "suuri".
 
Ymmärsin kyllä, heitin enemmänkin sivuhuomion että ei mokkapannu aina tee palanutta kahvia, ja alu-pannu ei ole paras juuri tämän takia.

Ja vaikka olisi joku muu kuin iduktio kannattaa suosia rosterista pannua koska lämpö johtuu huonommin yläosaan kuin alumiinisessa.

Hyvä huomio että 6 kuppia on tosiaan suomalaisittain kahdelle kahvia.
 
Ja vaikka olisi joku muu kuin iduktio kannattaa suosia rosterista pannua koska lämpö johtuu huonommin yläosaan kuin alumiinisessa.
Alkuperäisessä Bialetti Moka Induction-mallissa on umpiterästä vain pohja, alaosankin sivut ovat kerrosrakenteiset. Uudemmat Musa-, Venus- jne. mallit saattavat olla kokonaan terästä. Ei kai siitä haittaakaan ole.
 
Toi mutteripannun materiaali on itseasiassa paljon monimutkaisempi kuin voisi kuvitella. Hoffmannihan kuvasi alu- & teräspannu lämpökameralla kaasulieden päällä. Jännästi yläosa lämpeni nopeammin teräspannussa kuin alupannussa. Palamista pystyy ratkaisemaan myös laittamalla alaosaan kiehuvaa vettä, ei vietä hellalla yhtä paljon aikaa, eron alkaa huomaamaan varsinkin kun alkaa keittää 9+ kuppin pannuilla. Tosin paras mokkapannu omasta mielestäni on kylläkin Globe ihan vain visuaalisuutensa takia.
 
Mitä "satoihin euroihin" tulee, niin tuhansista kyllä yleensä puhutaan näissä hommissa ;-D
Espresskokoneiden, kotilaitteiden hintahaarukan keskihinta lie pari tonnia ja kahvilakoneiden joku ehkä kymppitonni?
Myllyjen keskihinta lie tonnin hujakoilla...

Ei ole ihan noin kallista, ellei satsaa johonkin ECM:n kotikoneisiin. Ranciliolla, Gaccialla jne. on päteviksi havaittuja alle tonnin koneita, ja sanoisin verrattuani Silvialla kotona tehtyjä espressoja parhaisiin kahviloissa juomiini, että - jos käyttää hyviä papuja, ja jauhatuskarkeus ja muuttujat ovat kohdillaan - on kahvi vähintään yhtä hyvä. "Diminishing returns" vois olla oikea termi tähän.
Suuremmista boileritilavuuksista johtuen isoissa koneissa riittää pidempään hönkää maidon vaahdotukseen, kun pikkukoneiden kanssa saa kotibarista olla nopeampi, ja onnistua harjoittelun myötä pienemmällä virhemarginaalilla. Espresson kanssa tästä ei tarvitse välittää.

Hyvän, tasalaatuista espressokarkeutta tekevän sähkömyllyn taitaa saada 400-500e, ja käsikäyttöisistä esim. joillakin Zassenhauseilla saa pavut puuteriksi asti, eli jopa reippaasti alle espressokarkeuden. Nämä ovat siinä satkun hujakoilla.

Mutteripannuilla tehtyyn kahviin ei uutu espressokoneiden kovassa paineessa tulevia lipidejä - rasvoja samalla tavalla, joten kahvi on ehkä enemmän kuin hyvää pannukahvia. Espressokoneissa koostumus on paksumpaa ja kermaisempaa, ja usein makeampaa.

Kelpo italialaisia papuja saa yhä ~20e/kg, ja kun markettikahvien hinnat on pompanneet kuten ovat, tämä on ihan mukiinmenevää. (pun intended)

Olen ymmärtänyt että saapasmaassa hyvä espresso, meidän erikoiskahvimme, on vain "kahvi".
 
Viimeksi muokattu:
Alkuperäisessä Bialetti Moka Induction-mallissa on umpiterästä vain pohja, alaosankin sivut ovat kerrosrakenteiset. Uudemmat Musa-, Venus- jne. mallit saattavat olla kokonaan terästä. Ei kai siitä haittaakaan ole.
Tuo uusin kolmen sarja (Musa ja kaverit) on selkeästi noista paras kahvin tekemiseen. Ainoa huono puoli on että ne on tehty Kiinassa, ei Italiassa. Mokkapannussa alumiini on vain siitä syystä ettei rakennetta olisi järkevästi ja kustannustehokkaasti osattu tehdä muuten kuin valamalla keksimisen aikoihin. Kaikki tuntemani italialaiset sanonut että osta rosterinen jos ostat mokkapannun.
 
Ei ole ihan noin kallista, ellei satsaa johonkin ECM:n kotikoneisiin. Ranciliolla, Gaccialla jne. on päteviksi havaittuja alle tonnin koneita, ja sanoisin verrattuani Silvialla kotona tehtyjä espressoja parhaisiin kahviloissa juomiini, että - jos käyttää hyviä papuja, ja jauhatuskarkeus ja muuttujat ovat kohdillaan - on kahvi vähintään yhtä hyvä. "Diminishing returns" vois olla oikea termi tähän.

Ei kukaan ole väitänyt että juotava paranisi jos pistää koneeseen miljoonan, päinvastoin olen aina väittänyt -minä vain sanoin koneiden arvioidun keskihinnan. Tottakai jokainen on itse ostanut juuri sen OIKEAN hintaisen laitteen, jota halvemmat on huonoja ja kalliimmat turhaa hifistelyä.
En edes pidä saksalaista ECMää minään prestiisikoneena, veraten vaikka Marzoccoon, Nurriin tai vaikka yksigruppoiseen KVDW Speedsteriin. Eli jos joku ostaa 4000e:n koneen, en sanoisi sitä kalliiksi, sanoisin sitä keskihintaiseksi. ;-)

Mutta tosiaan, ostaa käytetyn koneen, on se sitten 300e:n kahvilakone, tai 200e vipupavoni, kummallakin voi saada aikaa hyvää...tai pahaa kahvia. Eli todellakaan laitteiden ei ole pakko olla kaliita. Voi autonkin ostaa kahdella sadalla. Mutta uuden auton keskihinta ei silti ole siinä lähelläkään.

Suuremmista boileritilavuuksista johtuen isoissa koneissa riittää pidempään hönkää maidon vaahdotukseen, kun pikkukoneiden kanssa saa kotibarista olla nopeampi, ja onnistua harjoittelun myötä pienemmällä virhemarginaalilla. Espresson kanssa tästä ei tarvitse välittää..

Joo, aika moni keskihintainen kone, nissä boilerit pienenevät vuosi vuodelta
Marzoccon micron boileri alkaa olla jo luokkaa pieni.

Hyvän, tasalaatuista espressokarkeutta tekevän sähkömyllyn taitaa saada 400-500e, ja käsikäyttöisistä esim. joillakin Zassenhauseilla saa pavut puuteriksi asti, eli jopa reippaasti alle espressokarkeuden. Nämä ovat siinä satkun hujakoilla.

Hyvä on suhteellinen käsite, juuri kuten hintakin - katsoin videon jossa kiinalaisia halpiksia oli rivi, hinnat 300-900 taalaa.

ilmaiseksikin voi saada lahjaksi "hyvän" myllyn. ", koska ostaessani luulin sitä hyväksi, nykyisin sitä ei luule hyväksi kuin amerikkalaiset fanit. Lahjoitin myllyn siis ilmaiseksi. Mutta jos myllyjä on vaikka 10e-> 5000e niin paljonko on keskihinta?

Mutteripannuilla tehtyyn kahviin ei uutu espressokoneiden kovassa paineessa tulevia lipidejä - rasvoja samalla tavalla, joten kahvi on ehkä enemmän kuin hyvää pannukahvia. Espressokoneissa koostumus on paksumpaa ja kermaisempaa, ja usein makeampaa.

Kelpo italialaisia papuja saa yhä ~20e/kg

Kelpo italialainen opn tietysti liikkuva maali, tuoretta italialaista on vaikea löytää, edes Italiasta.
Minä pidän italaialaisesta kahvista, vaikka se kahvipiireissä onkin vitsi.
Ja kyllä mokkapannulla rasvaa saa tulemaan, mokkapannu vetää niin kuumana että hyvässä lykyssä pinnalla muuta olekaan kuin rasvaa... ;-D

Tuorepaahtoja on vaikea löytää alta 30e/kg, jopa halpis monsoon on nykyisin luokkaa 32e
 
Olen ajatellut kokeilevani kahvipapujen ihmeellistä maailmaa. Hommasin tuossa Wilfan kahvimyllyn ja ihan perus suodatinkahvia olisi tarkoitus keitellä. Mistä olette papuja hommailleet, verkkokaupasta jostain vai ihan vaikka Prismasta? Testaillen pitää toki lähteä liikenteeseen eri papujen osalta, että mikä kutkuttaa eniten makuhermoja.
 
Olen ajatellut kokeilevani kahvipapujen ihmeellistä maailmaa. Hommasin tuossa Wilfan kahvimyllyn ja ihan perus suodatinkahvia olisi tarkoitus keitellä. Mistä olette papuja hommailleet, verkkokaupasta jostain vai ihan vaikka Prismasta? Testaillen pitää toki lähteä liikenteeseen eri papujen osalta, että mikä kutkuttaa eniten makuhermoja.
Ellet ihan jossain pöndellä asu, niin todennäköisesti lähimmästä keskon kaupasta saa jotain semi-paikallista perus papua. Sillä pääsee alulle, suosittelisin alkuun rajaamaan paahtoasteen vaalea/keski. Tummapaahdot ei ainakaan oman kokemuksen mukaan juurikaan eroa sit jostain juhlamokasta.

Lehmus, Makea, Kaffa jne. kaikki sellasia perushyviä paahtimoita, joiden kaikkien papuja saa ainakin minun lähimarketeista, vaikka noiden kaikkien markettitarjonta ei sitten ole mitään ihmeellistä, vaan taitaa olla poikkeuksetta jotain blendejä. Niillä pääsee alkuun ja sitten hankkii jotain single originia jos haluaa oikeasti hifistellä.
 
Olen ajatellut kokeilevani kahvipapujen ihmeellistä maailmaa. Hommasin tuossa Wilfan kahvimyllyn ja ihan perus suodatinkahvia olisi tarkoitus keitellä. Mistä olette papuja hommailleet, verkkokaupasta jostain vai ihan vaikka Prismasta? Testaillen pitää toki lähteä liikenteeseen eri papujen osalta, että mikä kutkuttaa eniten makuhermoja.

Suosittelisin lähtemään liikkeelle jostain mikä muistuttaa jo aiemmin käyttämääsi suodatinjauhatettua kahvia. Vaikkapa jotain Pauligin kaupunkikahvia (tai miksei vaikka Juhla Mokkaa/Presidenttiä jos niitä olet juonut), joita saa usein tarjouksesta haarukassa 6-8 €/pss ja ne liikkuvat aika hyvin, eli kaupassa on tarjolla tuoretta, kunhan varmistat paahtopäivän paketista. Tuolla ensin harjoittelet ja haet tuntumaa myllyn säätöihin ja sen jälkeen sitten jotain pienpaahtimon peruskahvia samasta kategoriasta. Siitä sitten asteittain laajentaa erilaisiin papuihin ja paahtoihin.
 
Olen ajatellut kokeilevani kahvipapujen ihmeellistä maailmaa. Hommasin tuossa Wilfan kahvimyllyn ja ihan perus suodatinkahvia olisi tarkoitus keitellä. Mistä olette papuja hommailleet, verkkokaupasta jostain vai ihan vaikka Prismasta? Testaillen pitää toki lähteä liikenteeseen eri papujen osalta, että mikä kutkuttaa eniten makuhermoja.

Tämä Löfbergsin Kharisma on jäänyt itselleni ihan vakituiseen käyttöön, löytyy melkein kaikista kaupoista (myös Keskon):
 
Onko täällä kokemuksia Kahvikaverin Caprisette - kahveista? Nyt olisi 4kpl kahden pussin hinnalla. Tulisi Jura Z8 kanssa käyttöön, ajattelin, kun n.12,5€/kg olisi hintaa alennuksen jälkeen, ei ole hinnalla pilattu...

 
Tuotetietojen perusteella ovat Kahvikaverin itse tilaamia sekoitteita, eli valmistaja on eri jokaisessa maussa. Hinta ei tosin ole paha tuolla tarjouksella, vaikka olisi vain "hieman presidenttiä parempaa".
 
Onko täällä kokemuksia Kahvikaverin Caprisette - kahveista? Nyt olisi 4kpl kahden pussin hinnalla. Tulisi Jura Z8 kanssa käyttöön, ajattelin, kun n.12,5€/kg olisi hintaa alennuksen jälkeen, ei ole hinnalla pilattu...

Olen viimeisen ~vuoden juonut nuita ja olen tykännyt. Paputouhut tosin kohtuu uusia itselle, että vertailuja muihin merkkeihin ei paljoa ole. Nuita puoleen hintaan tarjouksia tulee muutaman kuukauden välein.

Taidan nyt tilata lisää
 
Olen viimeisen ~vuoden juonut nuita ja olen tykännyt. Paputouhut tosin kohtuu uusia itselle, että vertailuja muihin merkkeihin ei paljoa ole. Nuita puoleen hintaan tarjouksia tulee muutaman kuukauden välein.

Taidan nyt tilata lisää
Onko jotain suosikkeja paljastunut näistä?
 
Minä vetäisin tilauksen sen mukaan mistä "mainosmaalailunmukaisesta" itse pitää, tai mikä kiinnostaa. Kaksi kahviahan voi kumpikin olla hyvää, mutta itse pitää vain toisentyyppisestä, joten se tyyppi on ainoa oikea lähtökohta. Moneen kertaan sanonut tämän, mutta: itse tykkään italailaisesta kahvista, mutta ne 78,45% wanhaa tai hyvin Wanhaa, joten ostan juuriopaahdettua pienpaahtimosta, ja sekoitan miksin, jolloin saan tuoretta italailaisenmakumaailman tavaraa. Homma on toiminut melko hyvin. Olen saanut kahvia joskus aikaan jopa Lidlin supervanhoista tällä metodilla. Toki jos minulla olisi joku drippikiulu, tai tekisin aeropressillä, mokkapannussa, niin homma toimisi myös, mutta olisi paljon helpompaa, kuin oikealla espressokoneella. Espessokoneessa ei vanhaa pysty tekemään, se ei toimi.
 
Wilfa Svart Aroman moottori sanoi itsensä irti ja pitäisi hankkia uusi kahvimylly tilalle. Kyseisessä vehkeessä suurin ongelma oli kyllä staattisen varauksen aiheuttama mahdoton pölinä muovisäiliössä, joka on lisäksi niin älyttömän muotoinen, että sen kumoaminenkin siististi on aivan tarpeettoman haastavaa. Vesikikka toki auttaa ongelmaan vähän, mutta ei vie sitä mielestäni riittävästi pois. Lisäksi uskon, että veden käytön aiheuttama kahvin tahmautuminen edesauttoi rikkoutumisessa lopulta vaikka sisäosia tuli pidettyä säännöllisesti puhtaana.

KitchenAid Artisan-kahvimylly

Kiinnostuin tästä myllystä. Onko kellään kokemuksia? Ainakin tuo säiliö näyttää Wilfaa paremmalta, toki tuossakin se on muovia. Sattuu olemaan alennuksessakin. Vaikuttaa pätevältä omia tarpeita varten ja kotoa löytyy KitchenAidin yleiskone, joka on ainakin äärimmäisen laadukas.
Muita suositeltavia vaihtoehtoja? Tästä hintaluokasta ylöspäin siirtymiseen pitäisi olla aika vakuuttavat perustelut sen tarpeellisuudesta, kun kotona keitetään ainakin tällä hetkellä vain hiukan juhlamokkaa paremmista pavuista suodatinkahvia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom