Käteiskapina - maksukortit

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja ztec, 07.12.2019.

 1. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 514
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei niillä kolmansilla osapuolilla ole mitään mahdollisuutta yhdistää sitä sun maksua juuri sinuun, kun ei siellä ole näkyvissä muuta tietoa.

  En tiedä millainen velvoite pankilla noiden tapahtumien säilöntään on (voi olla pitempi) kuin muilla. Kauppiaankin tulisi säilyttää kuitit vähintään 18kk jne
   
 2. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Aika vähän tällaista valvontaa voi tehdä, kun asioi vaihtelevasti eri kaupoissa, maksaa aina käteisellä ja jättää vielä kännykänkin kotiin.

  Valvonnan lisääntymistä vastaan on hyvä kapinoida ja oikeutta yksityisyydensuojaan on puolustettava kärkkäästi. Tahot, jotka propagoivat yksityisyydensuojan rajoittamiseksi, pitäisi lähettää tiilenpäitä lukemaan.
   
  MasaA ja taxman tykkäävät tästä.
 3. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Missä on edes kuvailtu, mitä tietoa maksamisesta tallennetaan ja mihin? Joka tapahtumalla on varmaankin yksilöivä tunnus, jolla tieto maksajastakin on löydettävissä pankin järjestelmistä? Vaikka ei olisikaan, epämääräisempi haku ostopaikan, päivämäärän ja summan perusteella todennäköisesti rajaa vaihtoehdot aika vähiin.

  Ainakin tiliotteilla tiedot säilyvät hyvin pitkään.
   
 4. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  1 081
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muistat sitten jättää sen uuden GPS- seuratun autonkin kotiin, samoin älyrannekellon joka ilmoittelee läsnäolostaan muille yhteyspisteille, vaimon ja lapset puhelimineen sekä muistat vältellä kaupan valvontakamerat. Tätä mie tarkoitan ... osaan minäkin foliohattuilla.
   
  Subv1sa ja Ultrosor tykkäävät tästä.
 5. Kosamiitti

  Kosamiitti

  Viestejä:
  854
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jonnet ei muista kuinka esim. 1990 pankkilakon aikana ihmiset oli oikeasti kusessa koska käteinen oli kiven alla...

  1990 kun ei muovikortti ollut vielä ns.arkipäivää.

  Itse hain lomarahat ja palkkani käteisenä palkkatoimistosta kun jäin duunista lomalle ja mulla oli reilut 6000 vanhaa mummoa melkein lähestulkoon kaikki KOLIKKOINA kun pääsin palkkikseen vasta iltapäivällä ja setelit oli melkein loppu.

  Siinä sitten muun muuassa autoa tankatessa hieman kesti kun kassa avasi kaikki 50-pennin ja markan pötköt ja laski kolikot ettei vaan vahingossakaan kukaan kusettanut.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2019
  valexi tykkää tästä.
 6. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 185
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Olihan silloin vielä shekit käytössä, joilla pystyi kaupassakin maksamaan.
   
 7. Kosamiitti

  Kosamiitti

  Viestejä:
  854
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mistäs niitä shekkejä saat ? aika harvalla yksityisellä oli shekkivihkoja käytössä...
   
 8. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 185
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Kyllä minä muitelen, että niillä vähän yksi jos toinen makseli.
   
 9. james123

  james123

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  Ehkä huolestuttavinta tässä koko keskustelussa on se että kukaan ei tunnu tajuavan suurinta riskiä mikä liittyy siihen että kaikki raha liikkuu bitteinä. Eli se että omat rahat eivät enään ole omassa hallinnassa.

  Nyt yhteiskuntaolot ovat vakaat mutta mitä tapahtuu kun ne eivät ole? bittirahojen hanat saadaan helposti kiinni viranomaisten tai pankkien jne toimesta ja sen jälkeen ei tarvitse ostaa yhtään mitään. Tai kun valtion rahat ovat loppu niin kätevästi voidaan ottaa kansalaisten tileiltä. Myös uusia kulutus ym saastutus veroja on helppo kohdistaa.

  Valvontaviranomaisten märkä päiväuni on tietysti että joka ostotapahtumasta jää jälki ja näitä voidaan tutkia vielä vuosien takaa. Kuitenkin ihminen on kekseliäs ja varmasti kehitetään joku anonyymi maksusovellus. Ja vaihtokauppa toki toimii aina.
   
  80286 ja valurauta tykkäävät tästä.
 10. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Vähän analoginen on pakotelistalle joutuneen Rotenbergin oikeudenkäynti pankkeja vastaan:
  Liikemies Boris Rotenbergin ja suomalaispankkien oikeudenkäynti on alkanut – Rotenberg ei läsnä, pääkäsittely vasta ensi viikolla
  Rotenberg sanoo käräjäoikeuteen toimittamassaan kanteessa, että pankit ovat kieltäytyneet välittämästä tai vastaanottamasta hänen tekemiään rahansiirtoja.

  Tämän takia hän ei ole voinut kertomansa mukaan maksaa laskujaan esimerkiksi verottajalle tai sähköyhtiölle. Jos hän yrittää maksaa laskun vaikkapa sähköyhtiölle, jolla on tili Danske Bankissa, rahat eivät mene perille, vaan pankki palauttaa rahat lähettäjälle. Rotenberg on Venäjän ja Suomen kansalainen ja perustelee vaatimusta muun muassa sillä, että hänellä on oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti muihin EU-kansalaisiin nähden.

  Miljardööri varmaankin keksii keinot arjen maksujen hoitamiseen mutta aika liemessä tavallinen tallaaja olisi nyky-Suomessa, jos pankit kieltäytyisivät kategorisesti yhteistyöstä.

  [EDIT]
  Tämähän ei ole enää mikään märkä päiväuni vaan arkea Suomessa jo nyt. Kannattaapa tutustua, kuinka löperö pankkisalaisuus Suomessa on viranomaisten suuntaan.
   
  MasaA ja Tonnin Seteli tykkäävät tästä.
 11. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan yhtä vitsi arvoltaan se raha on käteisenä. Pitäisi olla jalometalleja tai maata niin arvo ei noin vain voisi lakata olemasta.
   
  qtba ja Ragnarök- tykkäävät tästä.
 12. edup

  edup

  Viestejä:
  2 530
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan samalla tavalla se valtio sulta ne maat ja muun kiinteän omaisuuden ottaa, jos on ottaakseen. Pakkolunastukset on nykyiselläänkin asia. Ja yritäpä ostaa maitopurkki kaupasta kummallakaan.
   
 13. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  7 313
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Todellakaan shekki se ei ole ollut yleinen maksuväline enää 90-luvulla kuluttajien kohdalla.

  Sekki – Wikipedia
   
 14. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Ei käteisen arvo mikään "ihan yhtä vitsi" ole. Sen arvo säilyy niin kauan kuin ihmiset ja kauppiaat luottavat siihen.

  Toki valtio voi romahduttaa käteisen arvon antamalla inflaation jyllätä mutta sitä ei voi tehdä ilman vakavia talousseuraamuksia.

  Digimaailmasta taas on esimerkkejä, kuinka arvokkaana pidetty on hävinnyt, kun joku palvelu on ajettu alas.
   
 15. sono-thermism

  sono-thermism

  Viestejä:
  1 260
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Kuulostaa tottumuskysymykseltä, eli kummatkin on suunnilleen yhtä helppoja.

  Eikö samantapaisia ongelmia ole puhelimessa ja mobile payssa? Voisin ainakin kuvitella että esimerkiksi haittaohjelmat voisi varastaa tietoja mobile paysta.

  Jotkut tykkää tuosta, mutta toiset näkee sen huonona asiana että pankkitilille kertyy kymmeniä epäolennaisia ruokakauppojen pikkumaksuja, ja tärkeämmät ja suuremmat maksut tai tapahtumat hukkuvat niiden sekaan.

  Puhelimella voi "skannata" (valokuvata) paperisen kuitin parissa sekunnissa.

  Kuulostaa vähä pankkien propagandalta. Itse en ainakaan elämässäni ole nähnyt yhtään väärennettyä seteliä.

  Ei nämä argumentit sähköisen rahan puolesta oikein vakuuta mua. Enimmäkseen vaikuttaa että sähköisestä rahasta on hyötyä pankeille, Mastercardille jne., koska ne tienaa rahaa jokaisella ostoksella, ne saa lisätietoa (valtaa) ihmisistä, ja lisäksi ei tarvi kuluttaa rahaa ja resursseja luodakseen kolikoita ja seteleitä.

  Pankeilla ja yrityksillä kuten Applella on useita syitä saada ihmisiä käyttämään sähköistä rahaa, mutta meille tavallisille kansalaisille siitä ei vaikuta olevan juuri mitään hyötyä, vaan enemmänkin haittaa (nettiostokset on tietysti eri asia, niissä sähköinen maksu on hyvä ja välttämätön).

  Kryptovaluutoista sen sijaan voisi mahdollisesti olla enemmän hyötyä kansalle, mutta ne ei vielä ole kovin laajassa käytössä.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2019
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 16. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hygienisempi ja nopeampi vaihtoehtohan tuo sähköinen maksu on. Ei ole millään mittarilla ikävä käteistä vaikka katoaisi kokonaan.
   
 17. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos valtio alkaa ottamaan ihmisten tililtä rahaa ihan muuten vaan niin juuri samalla sekunnilla käteisestä tulee vessapaperia. Raha lakkaa olemasta tai ainakin arvo tippuu hyvin lähelle nollaa. Ja ei valtio ala ottamaan mitään kenenkään pankkitililtä, he vaan kirjoittavat omalle tililleen parisataa miljardia euroamlisää parilla hiiren klikkauksella. Silloin on ihan sama onko käteistä vai bitti rahaa, samalla tavoin niiden kaikkien arvo romahtaa.
   
 18. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 407
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa ruveta käyttämään, niin tulee mielipide ilmaistuksi.

  Itse maksan nykyään käteisellä aina kun se on järkevästi mahdollista. Motiiveina tiedonkeruun ja kyttäämisen vastustaminen sekä se periaate, että käytössä pitää olla maksuväline, johon kansalaisella on kunnon kontrolli ja joka ei ole välittömästi riippuvainen mistään tietojärjestelmästä. Bonuskorttien käyttöä olen myös vähentänyt.


  Venäläiset ja kiinalaiset maksujärjestelmät mainittiin ketjun alkupuolella. Kyseisten maiden tilanne on sellainen, että ne eivät ole mielestäni tervetulleita tänne.

  Yhdysvaltojen osallisuudessa maksujärjestelmiin voi joku nähdä ongelmia, mutta idän järjestelmien potentiaaliset ongelmat ovat aivan toista luokkaa. Ylipäätään täällä pitäisi huolehtia siitä, että maksut kulkevat (niin sähköisesti kuin käteisenäkin) sekä Euroopan että yksittäisten valtioiden sisällä riippumatta siitä, mitä ulkopuolella tapahtuu.


  Saksassa ja Itävallassa on vähän eri suhtautuminen käteiseen kuin Suomessa tai Ruotsissa:

  Saksalaiset rakastavat rahojaan – käteisestä ei luovuta

  Käteisen käytöstä perustuslaillinen oikeus? "Emme halua muiden näkevän mitä ostamme"
   
 19. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  540
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuo ei ole mitään foliohattuilua, vaan valveutuneen kansalaisen arkipäivää.
   
 20. qtba

  qtba

  Viestejä:
  194
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Nämä ovat vähän sen tason huolia, että kun tuollaisia joutuu miettimään, on isompiakin ongelmia. Ja siinä vaiheessa virallisten valuuttojen arvo voi tosiaan olla ihan mitä vaan, oli se sitten bittejä tai paperia. Venezuelasta löytyy tuoreimmat esimerkit.

  Itselläni on myös muutama satanen käteisenä tallessa ja parikymppiä lompakossa palvelukatkoksia varten, mutta eipä ole ikinä tarvinnut noihin kajota. Aina on joku kortti toiminut. Henkilökohtaisesti havaittuja korttimaksun etuja:
  • nopeus ja helppous
  • vaivattomuus (ei jää typeriä hiluja lompakkoon häiritsemään)
  • turvallisuus (lompakon hukkuessa ainoa tappio olisi uusittava ajokortti)
  • edullisuus (norskin kortilla lentopisteet kotiin)
  Lisänä voisi pitää vielä lähimaksun hygieniaa. Tästäkin voisi varmaan jonkun pro gradun tehdä, mutta mutulla tekisi mieli sanoa, että monta flunssaa ja noroa on säästetty kun ei tarvi tahmata käteisen tai sen pinkoodin kanssa ihan joka välissä.
   
  Esterhaus tykkää tästä.
 21. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En sanoisi näinkään. Anarkiassa selviytymään joutuminen tai omaisuuden menetys ovat kyllä suuria huolia, mutta mielipidevankeus poliisivankilassa juuri tilanteen perkelöityessä on vielä vakavampi juttu.
   
 22. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Juuri näin: käteisen arvoa ei voi romahduttaa ilman että talous ottaa muutenkin todella pahasti siipeensä. Siksi käteisen arvoon voi luottaa vähintään siinä missä muihinkin maksuvälineisiin. Jos euron arvo arveluttaa, niin mikään ei estä varastoimasta rahaa myös dollareina, frangeina tai jeneinä. Senkin voi tehdä täysin viranomaiskontrollista riippumatta.

  Sen sijaan sähköinen raha lakkaa olemasta hyödyllistä sillä sekunnilla, kun viranomainen/pankki syystä taikka toisesta jäädyttää tilit/kieltää pankin toiminnan/...
   
 23. qtba

  qtba

  Viestejä:
  194
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Jotenkin vaan koen todella kaukaa haetuksi ne skenaariot, missa maailma muuttuisi täällä kylmän pohjolan demokraattisessa linnakkeessa niin nopeasti niin dramaattisesti, että ei ehtisi edes tehdä aikaisia johtopäätöksiä ja nostaa kytkintä vaihtaakseen maisemaa. Jos se kortin käyttö silloin osoittautuu syyksi siihen, että jäin SuPon haaviin sotilasjuntan johtamassa Suomessa, lupaan raapustaa sinne sellin seiniin isoin tikkukirjaimiin, että olitte oikeassa. Voivat tulevaisuuden historijoitsijat sitten kirjoittaa musta ja muista muovirahaa käyttäneistä kohtalotovereista.
   
  Subv1sa ja Esterhaus tykkäävät tästä.
 24. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Kumma juttu, että aina jälkikäteen ihmetellään, että miksi kukaan ei tehnyt mitään, miksi kaiken vain annettiin tapahtua vaikka ilmeiset merkit olivat kenen tahansa nähtävissä jo hyvissä ajoin.

  Tietotekniikan arkipäiväistymisen ohella tämän vuosituhannen "kehitystä" on leimannut laaja-alainen vapauksien karsiminen. Digitalisaatiota käytetään härskisti ihmisten yksityiskohtaisen seurannan välineenä, milloin milläkin verukkeella. Mikään toimi ei paranna tai laajenna vapauksia vaan aina tulee uutta, jolla ihmisistä saadaan kerättyä entistäkin tarkempaa tietoa. Samalla viranomaisille annetaan yhä laajempia valtuuksia saada ja käyttää tätä tietoa.

  Itse näen käteismaksamiseen kohdistuvan vyörytyksen yhdeksi keskeiseksi osaksi ajaa Suomi (ja EU) totaaliseksi seurantayhteiskunnaksi, jossa mitään ei voi tehdä ilman, että siitä jää jälki viranomaisten ihmeteltäväksi.
   
  MasaA, taxman ja Kel Varnsen tykkäävät tästä.
 25. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Kyllä kansalaiset ovat ihan itse ottaneet ja omaksuneet maksukortit pääasialliseksi maksuvälineeksi arkisessa elämässään. Kukaan ei ole kohdistanut käteismaksamiseen mitään vyörytystä tai ainakin laimeaa on ollut, kun en ole mitään sellaista itse huomannut.

  Itsehän maksan kortilla 99,8 % ostoksistani, koska se on helppoa ja kätevää, eikä siinä ole mitään huonoja puolia. Jos jotenkin kummassa yhteiskunta alkaisikin muuttua sellaiseksi, että kortilla maksaminen alkaisi muodostaa ihan todellisen ja vaikutuksiltaan vakavan ongelman yksityisyyden kannalta, harkitse siinä vaiheessa käteisen käytön lisäämistä.

  Mutta jos haluaa varautua pahimpaan ja minimoida riskit omien tietojensa päätymisestä pahalle valtiovallalle, niin viranomaiskontrollia pelkäävien kannattaa ihan ensimmäisenä luopua matkapuhelimen käytöstä tai vähintäänkin siirtyä prepaid-liittymiin, joita käy ostamassa minimisaldolla aina uuden joka kerta kun saldo loppuu. Oikeastaan myöskään sijoituksia ei kannata tehdä, rekisteröitäviä kulkuneuvoja omistaa eikä käyttää, käyttää matkakorttia julkisilla liikkuessa tai yleensäkään edes matkustaa minnekään, lääkärissäkään ei kannata käydä, tehdä lapsia ym. Eikä missään nimessä tehdä myöskään ostoksia netissä sillä nettiostoksistahan menee hyvinkin yksilöidyt tiedot myyjän järjestelmään - tavallinen kivijalkakaupasta tehty ostoshan ei yksilöidy ostajaan millään jos itse ei niin halua, eikä toisaalta pankki/korttiyhtiö taas saa tietää, mitä asiakas on ostanut.
   
  qtba tykkää tästä.
 26. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  On hyvä, että on vaihtoehtoja, mutta yhä enemmän käteismaksamiseen kohdistuu painetta. Tässäpä esimerkki VR:n tapaan:
  Kaukoliikenteen lippujen osto ja maksu - VR
  Lippua ei voi enää maksaa junassa käteisellä, se ei onnistu myöskään asemien automaateilla, ja koska lipunmyynti on lopetettu useimmilla asemilla, lippua ei voi ostaa tiskiltäkään. Jos asemalla sattuu olemaan lipunmyynti, siitäkin menee lisämaksu.

  On naiivia ajatella, että riittää reagoida sitten, kun konkreettisia ongelmia ilmenee. Jo kerätyt tiedot on kuitenkin pankeista saatavilla hyvinkin vuosikymmenen verran ellei pidempäänkin. Kannattaa pitää mielessä, että Suomessa viranomaiset eivät tarvitse kovinkaan erikoista syytä päästäkseen käsiksi ihmisten pankkitietoihin.

  Jos tilanne pääsee niin pitkälle kuin Ruotsissa, niin voi olla paha enää lisätä käteisen käyttöä jos se syystä tai toisesta alkaa tuntua houkuttelevalta. Tukholmassa on suorastaan vaikeaa löytää edes kahvilaa, jossa voisi maksaa käteisellä. Minusta yhteiskunta on jo pahasti sairas, jos ei voi edes kahvilla käydä ilman, että siitä pitäisi jättää eksakti, yksilöitävä aikaleima.

  Ruotsalaiset firmathan yrittävät ujuttaa samaa Suomeenkin: Ravintola luopui käteisestä eivätkä asiakkaat olleet moksiskaan – Suomesta löytyy kuitenkin vielä ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia käteisestä
   
  MasaA, baggio ja Tonnin Seteli tykkäävät tästä.
 27. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä haittaskenarioita sitten ajattelette tuosta esim suomessa syntyvän?
   
 28. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä on aina todella raivostuttava keskustelu. Joku, joka ei arvosta yksityisyyttään, vaatii muita luopumaan siitä ja kovasti tivaa, miksi ei tehtäisi juuri niin kuin hän haluaa ja viis veisattaisi muiden mielipiteestä. Eihän niillä ole mitään väliä, kun mulle sopii näin. Ja taidatte olla jotain rikollisia tai mielisairaita.
   
  MasaA, mti ja valurauta tykkäävät tästä.
 29. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eikun olen lähinnä inhorealisti, jos halutaan seurata niin kaikkia voi seurata.

  Tää on yhtä aivokuollut ajatus kuin se että käyttämällä linuxia ja firefoxia IT jätit ei vakoilisi ihan kaikkea mitä teet netissä.
   
 30. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ai, luojan kiitos. Sitten ehkä osaan selittää tai herättää ajatuksia.

  Täydellisen ratkaisun virhepäätelmä.
   
 31. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 872
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinänsä ok että on eri tapoja maksaa, mutta jos tuo vaikuttaa hintoihin nostavasti(niinkun varmasti vaikuttaa) niin sitten olen sitä mieltä että käteisellä maksamisesta voitaisiin periä lisämaksu ja alentaa tuotteiden hintoja kortilla maksajille. Käteisrumba on kuitenkin aika kallista kaupoille.
   
  qtba tykkää tästä.
 32. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En mahda sille mitään mutta yksityisyys tuolla tasolla vaikuttaa kovasti väkisin pysyyn hilatulta olkiukolta jonka verukkeella voi sitten tehdä päivittäisen asioinnin vaikeaksi.
   
  Subv1sa ja qtba tykkäävät tästä.
 33. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Myös autojen paikannusvalvonnan vastustamista kritisoidaan sillä, että onhan kameroita ja android-puhelimet. Tekosyitä.

  Käteismaksamisen mahdollisuus on kriittinen ja siitä pitää voida vähän maksaakin. Tosin muiden maksutapojen käyttö ei ole halvempaa ainakaan käteisen poistuessa. Käteisestä halutaankin tehdä mahdollisimman näennäiskallista, jotta voidaan vetää välistä kilpailevien maksuvälineiden käytöstä.
   
 34. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 514
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Käteinen on kauppiaalle huomattavasti kalliimpi maksutapa kuin korttimaksu. Oli kyse miten suuresta volyymista tahansa.

  Yhden käteisellä maksetun ostoksen pelkillä kuluilla pystyisi ottamaan vastaan satoja ellei jopa tuhansia korttimaksuja.
   
 35. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eli esimerkiksi yhden prosentin provikka korttimaksusta tarkoittaisi, että kymmenen euron käteismaksun käsittely maksaa kauppiaalle ainakin yli 10 euroa mutta joskus jopa esim. 400 euroa. Just näin.
   
  valurauta tykkää tästä.
 36. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paljonko arvioit sen maksavan, kun Securitaksen rahankuljetusauto tulee Prismaan joka päivä ja hakee kassan sisällön veke?
   
 37. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Provikkahan korttimaksuista just EI mene kiinteällä prosentilla riippumatta maksetusta summasta.

   
 38. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 514
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kuten tuossa jo mainittiin korttimaksussa provikka on se maks 75senttiä (debit kortti). Mitä meinaat että se 10euron ostos maksaa kauppiaalle kuluissa yms?

  Ja riippuen kaupasta niin provikka voi olla vielä pienempi.
   
 39. lettu

  lettu

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Komppaan käteisen tarpeellisuutta, pitkälti monen pointin takia jota on jo nostettu esiin.
  Toinen vaihtoehto on peer2peer, käteisen tavoin toimiva bitcoin, jota ei pidetä kolmansien osapuolien hallussa. Pseudo anonyymisenä se on pienempiin siirtoihin lähellä käteisen anonymiteettiä. Kaikki siirrot tallennetaan ikuisesti lohkoketjuun, mutta silti käytännössä kuinka sitä infoa voi tonkia ja yhdistellä käyttäjiin, ei ole niin helppoa että sitä saataisiin tehtyä tosta vaan. Ratkaisuja miten anonymiteettiä saadaan vieläkin paremmaksi myös varmasti tulee. Sitä ei voi myöskään mikään valtio tai muu taho viedä pois yhtä helposti kuin käteistä, kun sillä ei ole mitään keskeistä pistettä / henkilöjä mitä kovistella.
  En yritä alottaa offtopicia tästä käteiseen verrattuna ja mitä heikkouksia sillä on. Lähinnä vaan vinkkaamaan että nämä ongelmat mitä täällä puidaan on ollut keskeisessä asemassa, kun tämä virtuaaliraha on luotu ja että näihin ongelmiin haetaan jatkuvasti parempia ratkaisuja.
  Jos valtiot vievät hiljalleen käteisen pois (miltä selkeästi näyttää) ja siitä ei ole samaa mieltä, niin jotain on kumminkin mahdollisesti tehtävissä.
   
 40. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei paskaakaan suhteessa Prisman myyntiin. Noin 0%. Tosin äässi saa korttimaksutkin edullisesti. Noin 0%.

  Paljonko arvioit korttimaksukartellin ottavan provikkaa pienemmältä yritykseltä, kun tilanne on vielä nykyistäkin enemmän ota tai jätä eli käteinen on kielletty?

  Tällä hetkellä toiminimiyrittäjälle käteisen kustannus on tapauskohtaisesti jopa nolla euroa. Korteista maksetaan kortista riippuen aika monta prosenttia. Katteesta voi mennä kymmeniä prosentteja jollekin kansainväliselle riistopaskaklubille, kun maksu tehdään Amexilla vs. setelirahalla. Tilanne ei ainakaan parane, kun se menee vielä sairaammaksi.
   
  taxman ja VuohiKauhu tykkäävät tästä.
 41. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mutta kerroit että satoja tai tuhansia kertoja enemmän. Esimerkiksi yhteen prosenttiin verrattuna se tekee 100-9999 prosenttia.
   
 42. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli käteisen kannattavuutta perustelet sillä että kulut hukkuu hypermarketin myynnin suuruuteen? :D

  Eikä se setelirahan käsittely käy ilmaiseksi pienellä yritykselläkään. Siitä syntyy kuluja joka välissä.

  Ja onhan se käteinen raha suuri riski ja vaivalloista käyttää myös ostajan vinkkelistä. Sähköiset tavat pesee sen aivan 10-0 kaikessa.
   
  qtba tykkää tästä.
 43. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eli on väärin perustella kannattavuutta volyymilla? Aivan uusi paradigma.
   
 44. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 543
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsepä tarjoilit käteistä universaalisti parempana vaihtoehtona kaikille. Ja näihän se ei ole.
   
 45. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En suinkaan.

  Tässä taitaa olla paha väärinymmärrys kyseessä. Käytän itsekin enemmän kortteja kuin käteistä, ja vituttaisi jos työnantajani saati oman firmani myynti menisi kaikki käteisenä.

  En vaan halua antaa saatanoille ihan kaikkea valtaa.
   
 46. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä ihmeen kartelli?

  Maksupäätefirmoja on euroopan laajuisesti satoja ja ne kilpailevat keskenään - osa ei edes tarvitse maksupäätteitä kun voi käyttää qr-koodeja ja appseja.

  Pienyrittäjänä toimineena voin todeta, että oma aika on kaikista rajallisin voimavara. Se, että roudaa isoja seteleitä pari kertaa viikossa ja ostaa kolikkopuntteja vaihtorahaksi maksaa ihan oikeasti aika paljon joko omaa aikaa ja voimia tai sitten palvelua tarjoavan firman toimesta rahaa.

  Joku retail-liiketoimintaa tekevä voi heittää arvioita, että paljonko käteisen käsittely maksaa. Itse veikkaan, että suurimmalle osalle toimijoista se on yli 1%.

  Eivät ne prismojen paineilmapullopostitkaan ole ilmaiseksi asentuneet, vaan ne ovat maksaneet tuhansia ja tuhansia.

  Lisäys:
  Itse näen käteisessä anonyymiuden ainoana oikeana etuna ja senhän voisi haluttaessa tarjota myös sähköisessä rahassa. Valtiovalta ei sitä halua tehdä, koska pelkää harmaata taloutta.
   
  Trespasser ja qtba tykkäävät tästä.
 47. valexi

  valexi

  Viestejä:
  944
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Torikauppiaat ja kirpputorimyyjät haluaa rahat käteisellä siksi, että siitä voi napsaista kivasti päältä aina pienen siivun omaan liiviin verottajan ulottumattomiin.

  Harmaan talouden selvityksiä
  [​IMG]

  Verottaja haluaisi mahdollisimman monen siirtyvän korttimaksamiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2019
 48. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sehän onkin se tärkein. Valtiovallan tarjoama anonyymi systeemi eli sähköinen käteinen ei olisi silti ihan sama. Siitä puuttuu riippumattomuus. Se kilpailutettaisiin ennen pitkää ties minne Intian palvelimille ja tietenkin myytäisiin jollekin amerikkalaiselle, joka keräisi muutaman prosentin taksvärkkiä välistä.

  Riippumattomuudella tarkoitan tietenkin itse maksuvälinettä. Valuuttahan on toki silti riskivyöhykkeessä kuten muutenkin ja muiden järjestelmien pettäminen voi aina estää myynnin etenkin isommissa firmoissa. Ja keskuspankkipuolikin on saatana itsessään. Olisi silti edes jotain. Ei mitään Visaa tai Applea välissä.
   
 49. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 516
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tarvita mitään valtiovaltaa. Olisi aivan triviaalia tarjota nimettömiä pankkitilejä ja kortteja niihin.

  Ja olisi myös suhteellisen helppoa luoda maksujärjestelmä, jossa maksun saaja ei saa tietää mitää maksun maksajasta. Ei luottokorttinumeroa tai mitään muutakaan tunnistetta, ainoastaan varmistuksen siitä, että maksu on maksettu.

  Apple Pay on käsittääkseni hyvä esimerkki tuosta - maksupäätteen omistaja ei voi seurata maksuja, koska joka maksu tulee uniikilla ID:llä, joita ei voi yhdistää toisiinsa.

  Public key kryptografia mahdollistaa paljon tuollaisia asioita, joissa tehdään vaan päällekkäisiä hash-laskuja eri tahojen avaimilla ja pankki voi varmistaa, että asiakkaalla on katetta ja maksu on suoritettu yms.
   
 50. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  2 593
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämähän se on. Käteisen "haittapuoli" ja syy korttimaksuista kieltäytymiseen. Silti yksityisyyden suojan mahdollisuus on minulle niin tärkeää, että pidän varsin sivuseikkana sitä, että joku perunanmyyjä ottaa vähän omaa verohelpotusta
   
  MasaA, valurauta ja taxman tykkäävät tästä.