Yks ongelma näissä minusta ehkä se, että sitten oot naimisissa yhden tuotteen ja yhden tekkistäkin kanssa ja voi olla haastavaa pitää oma osaaminen relevanttina - varsinkin, jos tekkistäkki on joku kovin erikoinen. Ja voi olla vaikeaa löytää uutta hommaa, jos oma osaaminen on jotain sellaista, mille ei oo juuri käyttöä muualla. Itellä oli vähän näin ekassa talossa, minkä takia pyrinkin sit veks ja nykyään turvallisempi tilanne, kun osaaminen on sellaista, mille on suht laajasti kysyntää.
Tuttua ja turvallista toki varmasti se saman järjestelmän kanssa pelaaminen, kun tunnet läpikotaisin kaiken. Kai siinäkin puolensa versus konsulttihommat, joissa saa olla koko ajan opettelemassa jotain uutta ja ainakin ite säännöllisesti ihan pihalla jostain uudesta systeemistä
Mulla on ollut IT-alalla jotenkin sellainen tilanne että aina kun olen vaihtanut uuteen työpaikkaan, tai jopa saman ison talon sisällä jos siirtyi toiselle osastolle, tuntui että suurimman osan asioista joutui opettelemaan alusta ja uusiksi, eikä suurimmalla osalla vanhasta tiedosta tehnyt paljoakaan.
Toisaalta en olekaan mikään C#-ohjelmoija tms. vaan järjestelmäasiantuntija yleensä, myös testaustaustaa mutta totta puhuen testauksesta en pitänyt, swiddu etsiä järjestelmällisesti vikoja muiden tekemistä härpäkkeistä joiden toteutustavasta ei tiedä hevon kukkuakaan. Järjestelmäasiantuntijahommat missä saa jatkuvasti korjata ongelmia ja miettiä pikku pähkinöitä maistuvat parhaiten.
Esimerkkinä, aikoinaan olin Nokialla ja siellä opituilla telekommunikaatiojutuilla ei tuntunut olevan juuri mitään virkaa muissa IT-firmoissa, tai no ehkä jos olisi päätynyt jollekin operaattorille, ehkä. Siellä opitut versionhallintoihin ja tikettijärjestelmiin saattoi toki muuallakin törmätä.
Sieltä YT:eiden mukana lähdettyäni päädyin vähäksi aikaa tekniseksi EU-GDPR konsultiksi kun se oli just silloin pinnalla, opin siitä kaikenlaista, just siitä teknisestä puolesta esim. miten meitä seurataan ja dataa meistä käytetään jne.
Sieltä sitten erään pankin IT-osastolle jossa aloin opetella alusta jotain spesifistä pankkijärjestelmää, ja kuinka sitä ohjelmoidaan jollain ihme InfoBasicilla/JBasicilla mistä en ole aiemmin koskaan kuullutkaan ja taisi olla järjestelmätoimittajan itse keksimä ohjelmointikieli. Onnistuin jopa oppimaan sitä kohtuullisesti ennenkuin matka jatkui.
Sitten päädyinkin pikkufirmaan Linux-järjestelmäasiantuntijan nimikkeellä, Linux toki oli suht tuttua mutta ihan niin syvälle menevää administrointia en ollut aiemmin tehnyt, alkoi nopeasti kaikenlaiset LVM:t ja muut konffaukset tulla kovinkin tutuiksi sekä Ubuntussa että RHEL mitä ei tarvinnut aiemmin niin miettiä, lisäksi sain harteilleni esim. nimipalvelimien, kuormantasaajien, palomuurien yms. ylläpitoa ja konffausta joista oli ennestään tietoa aika pintapuolisesti. Minusta on tullut aika wizardi esim. tietynmallisen kuormantasaajan ohjausskriptien pykäämisessä ja muutenkin ko. kuormantasaajan konffauksessa, mutta veikkaan etten silläkään tiedolla kovin paljoa enää tee jossain toisessa firmassa, paitsi toki sentään tiedän nyt aika hyvin miten kuormantasaajat toimivat noin yleisellä tasolla ja mitä kaikkea kivaa niillä voi tehdä.
Niin juu ja muutamakin eri monitorointisysteemi, varmistussysteemi, Openstack yms. on pakosta tullut käytön ja konffauksen myötä tutuiksi, mutta jälleen en tiedä tulisinko niihinkään koskaan enää törmäämään ja hyötymään mitä niistä nyt tiedän.
En tiedä onko muilla IT-hemmoilla sitten erilainen kokemus, aina on vanhasta tiedosta hyötyä eikä tunnu siltä että suurin osa vanhasta tiedosta on epärelevanttia uusissa hommissa? Niin juu, joskus hain järjestelmäasiantuntijaksi myös jonkun ison kaupparyhmittymän automatisoidulle keskusvarastolle, siinä kaiketi olisi oppinut jonkun saksalaisen firman toimittaman varaston automaatiojärjestelmän kuin omat taskunsa, mutta veikkaan ettei silläkään opilla olisi tehnyt mitään jos olisin sieltä siirtynyt vaikka sitten sinne pankin IT-osastolle opettelemaan InfoBasiccia...