IT-alan työpaikat

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Tice, 17.10.2016.

 1. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  366
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Juu, geneeristä roskapostia tulee suomalaisilta ja ulkomaisilta head huntereilta linkkarin kautta, sekä myös GitHubin kautta mikäli maili näkyvissä profiilissa. Harvoin olen mitään vastannut.

  Sitä olen miettinyt, että usein nuo rekrybotit yrittävät peitellä sitä yritystä, joille ovat devaajaa hakemassa. Pelkääkö ne sitä, että hakija on suoraan yhteydessä kyseiseen firmaan vai mikä se idea siinä on? Eli esim. kysyttäessä eivät suostu suoraan kertomaan firman nimeä, vaan haluavat jatkaa keskusteluja puhelimessa.

  Toisaalta jos onkin kiinnostunut paikasta ja pystyy suoraan viestistä päättelemään sen rekryävän firman (esim. pienemmällä paikkakunnalla), joka devaajaa hakee, niin kannattaisiko vaan ignoorata yhteydenotto ja olla suoraan yhteydessä siihen rekryävään firmaan?
   
 2. Abe

  Abe

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2017
  Komppaan, ja jos työssä on ollenkaan kansainvälistä aspektia, niin tuleepahan samalla näytettyä kirjallinen enlanninkielentaito.
   
 3. Abe

  Abe

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2017
  Tuleehan tollasesta salailusta mieleen että on kyseessä firma jonka maine on jotenkin huono, mutta jos tehtävänkuvaus on kiinnostava niin saisi sitä kautta houkuteltua ihmisiä. Johtajavaihdokset tai jos firma yrittää esim uudelle markkinasegmentille eikä halua kilpailijoiden tietävän, ovat muita mahdollisia syitä.
   
  eba ja oselotti tykkäävät tästä.
 4. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 991
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän kyse ole ihan vain rahasta. Firmaa salaillaan, jotta hakija ei suoraan ota sinne yhteyttä, vaan kaikki tapahtuu rekrytoijan kautta, joka saa rahaa kandidaateista/rekrytoinneista siltä firmalta.
   
  eba, demas ja oselotti tykkäävät tästä.
 5. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Eipä ainakaan junnutasolla noilla omilla projekteilla taida olla primääristä merkitystä. Heittäisin mutulla, että tällä hetkellä kannattaa keskittyä olemaan devaajan stereotyypin vastakohta monella tapaa.
   
 6. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  1 219
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ne haluaa sun puhelinnumeron rekistereihinsä. Sähköposti tai joku LinkedIn viesti on paljon helpompi ignoorata jatkossakin kuin puhelinsoitto, jos nyt juuri se nyt auki oleva paikka ei kiinnostaisi. Seuraavan kohdalla alkaa sitten puhelinrumba.
   
  80286 ja oselotti tykkäävät tästä.
 7. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Ennen kun en aktiivisesti hakenut ja ei ollut LinkedIn:ssä se valinta päällä että saa ottaa yhteyttä niin tuli pari oikein järkevääkin yhteydenottoa. Nyt kun on aktiivisemmin katsellut ja tuo valinta päällä niin tulee melkoista paskaa.

  Yksi ryhmä on näitä jotka tarjoaa jotain contract-tyyppisiä hommia minne sattuu, jollain 6-12kk diilillä jossa olet töissä yhdessä firmassa, joka laskuttaa toista firmaa, ja joku vetää jotain välistä ja neljäs firma tekee sulle kirjanpitoa tms himmeleitä. Sanoin näille että ei kiitos tässä vaiheessa vähän monimutkaiselta kuulostaa. Kirjoitin sitten suoraan linkediniin, että älkää soittako tällaisilla. Vähän ehkä auttanut.

  Sitten on jotain ihme pissiksiä jotka soittelee, erityisesti briteistä oli pari, kyselee asioista mitään tajuamatta mitä teet ja luokittelee sut joksikin Java-devaajaksi vaikka sanot suoraan että tunnet sen kyllä hyvin, mutta et ny sitä hae. Lopuksi totesin näille että joojoo ihan mitä vain ja lopetin siihen. Rekryfirman sivuilta löytyi jonkun ihme tyllerön video tällä nimellä jossa veti sellaista hömppää ihquilua että voivoi.

  Moni kun kyselee suoraan CV:tä tai jotain geneerisiä eikä oikein kerro mitään konkreettista niin kerää juuri johonkin omaan tietokantaan vain ihmisten tietoja myydäkseen niitä sitten. En enää vastaa tällaisiin mitään, enintään pikaisesti että jos on jotain konkreettista niin laita tietoa. Siis viestiin, en puheluun.

  Sitten kun on päätynyt näihin paskalistoille niin sieltä tulee randomeista ulkomaan numeroista myyntipuheluita missä luvataan lähettää vaikka mitä tietoja heti puhelun jälkeen kunhan kerrot elämäntarinasi. Mitään ei tietenkään tule perästä, paitsi ehkä lisää spämmipuheluita.

  En enää vastaa mihinkään puheluun jos en odota jotain tiettyä, ja jos vahingossa vastaan ja alkaa jauhaan jotain ihme paskaa niin kysyn suoraan mitä tarjolla ja laita tietoa. Kun jankkaus alkaa totean että pitää mennä ja lyön luurin korvaan.

  On siellä joskus jotain asiallisiakin joukossa. Yritän sitten vähän niitä kuitenkin katsella, ei kai niitä töitä löydy jos ei edes yritä. Toki pääasiallisesti etsin itse niitä hommia ja laitan hakemuksia.
   
  oongee tykkää tästä.
 8. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  366
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Ainiin, niimpä tietysti, en tullut edes ajatelleeksi. Puhelinnumerorekisteri on varmasti aika arvokasta tietoa noille, joten varmasti ihan hyvä idea varjella omaa numeroa.
   
 9. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 339
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Ainakin joskus aikaisemmin on nyrkkisääntönä ollut, että hakemus samalla kielellä kuin ilmoitus on. Voi olla, että odottavat tiettyä kielitaidon tasoa ja tekevät raakkausta sitten jo hakemuksien kielen perusteella...
   
  Make, demas, Gotler ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 10. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Joskus lähetin suomenkieliseen ilmoitukseen suomeksi hakemuksen, vastaus tuli englanniksi, johon vastasin englanniksi, ja vastaus siihen tuli suomeksi.
   
 11. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa pyrkiä olemaan sellainen ihminen, jonka kanssa muut haluavat tehdä töitä.
   
  Mechanical Man ja emagdnim tykkäävät tästä.
 12. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Riippuu myös, miten erilaisia HR ja devaajat kussakin paikassa on. Voit olla 'developer's developer' mutta samalla olla erottumatta muiden hakijoiden joukosta HR:lle, huomioiden junnutason hakijamäärät.
   
 13. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 991
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yksi tapa erottua on kaikenlaiset IT-puolen rekrytapahtumat, joissa voi kysellä ja tutustua firmoihin ihan naamatusten. Esim. tällainen, vastaavia muitakin:

  Talent Expo | Aalto-yliopisto

  Opiskelijajärjestöt tekevät säännöllisesti excuja eri firmoihin, jotka tarjoavat myös hyvän väylän saada jalkaa oven väliin. Mutta vaatii toki sen opiskelijastatuksen.
   
 14. TomG

  TomG

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Kyllä minä ainakin yleensä vastaan ilmoituksessa olleella kielellä.
   
  Yleinen Faktoidi, eba ja Make tykkäävät tästä.
 15. Zvona

  Zvona

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko techiläisillä kokemuksia isompien yritysten, kuten Google, Facebook, Apple tms. työhaastatteluprosesseista?

  Itsellä väylä auki Facebookille, Lontooseen, Front End Engineeriksi. Sinänsä kiinnostaa, vaikka vaatii paljon sumplimista.

  Mutta toista kertaa elämässäni olen työtä hakiessa hieman epävarma ja mukavuusalueen ulkopuolella. Mihin asioihin kannattaisi panostaa? OSS-kontribuutiot ovat vähän heikoilla kantimilla, mutta muuten löytyy github-projektit, blogi(t), portfolio-sivusto, CV ja laajempi portfolio PDF:nä sekä suosittelija(t). Ikää 40v ja koodannut ammatikseni 19v pääosin fronttia (web/mobiili).

  Etenkin kiinnostaa, että minkälaisia koodiharjoituksia / -tehtäviä on odotettavissa? Oma koulutukseni on vain lukio ja meriittinä lähinnä "itseoppinut veteraani". Ei siis löydy sellaista teoreettista tietoteknistä tuntemusta, mitä esim. monilta dippainsseiltä tuntuu löytyvän. Jos siis joku puhuu niistä 0(N) notaatioista, monadeista tai funktionaalisen ohjelmoinnin kiemuroista, niin todennäköisesti teen vain "tonnin seteli" -ilmeen odotelleen seuraavaa kysymystä... :(
   
 16. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  O(N), ei 0(N), sori..

  Eiköhän ne halua tietää, että osaat ne asiat, jotka CV:ssä lukee. Myös itsenäisesti , ilman youtubea. Joku työkaveri oli joskus Googlella töissä, sanoi vaan sen, että yksi haastattelu ei riittänyt, oli monta.
   
 17. iunknown

  iunknown

  Viestejä:
  158
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  On kokemusta, sekä haastateltavana että haastattelijana.

  Em. firmojen hakuprosessi on kankea ja on täysin tuurista kiinni kuka sattuu rekrytoijaksi ("Recruiter") ja haastattelijaksi. Usein homma menee melko sujuvasti mutta välillä voi tulla vastaan ihan käsittämättömiä tilanteita.

  Rekrytoijalta kannattaa tentata yksityiskohtaisesti mitä asioita haastattelun kukin kierros tulee pitämään sisällään sekä miten niitä tullaan kysymään. Kuitenkin lähes kaikki softadevaukseen liittyvät paikat sisältävät ainakin jonkin verran algoritmijuttuja, Big O notaatiota yms. "Big 5 / FANG coding interview" löytyy paljon apuja ja itseopiskeluun suosittelen leetcodea ja "Cracking the Coding Interview" kirjaa. Hyvällä softakehityskokemuksella näiden kiemuroiden opettelu ei ole mikään ylitsepääsemätön juttu ja em. taidot eivät vanhene koskaan.
   
 18. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Monivaiheinen, hidas ja kankea prosessi ja aika vahva ellei jopa täysi painotus algoritmien ja big O hieromisessa. Facebookista ja Applesta en tiedä niin tarkkaan, mutta varsinkin Googlelta löytyy useita esimerkkejä missä huippudevaajia on rejectoitu kun ei big O menneet kohdalle ja vastoin heikompia devaajia on otettu sisään kun teoriapohja on ollut vahva.

  Kuten edellä mainittiin niin leetcode, "CTCI"-kirja ja esim. AlgoExpert | 75 Video Explanations of Popular Interview Questions ovat hyviä harjoittelumateriaaleja. Youtubesta löytyy myös tallennettuja (mock-)haastatteluja FANG-firmojen devaajien kanssa ja muutakin apua:  Suosittelen harjoittelemaan ainakin jonkin verran ja yrittämään. Kävi miten kävi niin onpahan ainakin yhtä kokemusta rikkaamapana. :tup:
   
  Trotor tykkää tästä.
 19. Lamperi

  Lamperi

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Isoilla firmoilla on todella pitkälle viedyt ja standardoidut rekryprosessit. Kuvauksia löytyy kyllä firmojen omilta sivuilta, esim. Työpaikat Facebookilla ja How we hire - Google Careers. Recruiterit kyllä antavat vinkkejä miten prosessi toimii firman kohdalla ja miten voit valmistautua paremmin seuraavaan vaiheeseen mikäli prosessi etenee. Heidän työnsä on kuitenkin saada ihmisiä töihin asti. Hyvä haastattelukokemus on perusedellytys että kandidaatti hyväksyy työtarjouksen.

  Roolin liittyvä osaaminen (role related knowledge) on isossa osassa haastatteluita (tekkirooleissa algoritmit, koodaus, tuote- tai järjestelmäsuunnittelu). Prosessissa on yleensä karsiva tehtävä, joka tehdään etänä ja sen jälkeen ehkä päästään toimistolle tekemään useampi haastattelu putkeen. CV:stä katsotaan lähinnä, minkä tasoista ihmistä ollaan tuomassa firmaan: haastatteluissa on osoitettava osaaminen suurinpiirtein sille tasolle, mitä CV antaa ymmärtää.
   
 20. Bertta

  Bertta

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2019
  Etenin joskus muutaman askeleen Applen ja Amazonin rekrytointiproseseissa. Toiseen annettiin puhelinhaastatteluun materiaalia ja noihin on kuulemma pari viikkoa aikaa yleensä valmistautua. Itselleni annettiin viikonloppu, joka sekin meni sukulaisjuhlissa. Teknisessä puhelinhaastattelussa keskityttiin aika vahvasti perusalgoritmeihin ja niiden laskennalliseen kompleksisuuteen. Opinnoista oli niin kauan, että menestys jäi heikoksi. Puhelimessa englanniksi on muutenkin aika haastavaa keskustella noista aiheista ellei sitä tee jollain tavalla muissakin yhteyksissä.
   
 21. hmane

  hmane

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  30.08.2018
  Itse nappasin tämän tyyppisen homman reilu vuosi sitten ja täytyy sanoa etten itse koe asiaa ihan näin monimutkaiseksi. Perustin yhtiön ja tilin Holviin josta laitan minun ja loppuasiakkaan välillä toimivalle agentuurille kuukausittaisen laskun. Sen lisäksi hommasin itse kirjanpitäjän joka pääsee Holvista katselemaan tapahtumat kirjanpitoa varten. Loppuasiakas on globaali ohjelmistoyhtiö ja työt teen kotoa, asiakkaan luona käyn Euroopassa muutaman kerran vuodessa. Korvaus on sen verran parempi mitä tuli aiemmin ”palkkatöissä” että päivääkään en ole katunut. Alunperin oli 6kk sopimus, nyt reilun vuoden jälkeen näyttää siltä että hommia on ainakin 1,5v vielä eteenpäin.
   
  demas ja hmb tykkäävät tästä.
 22. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mielenkiinnosta: mitä kautta keksit loppuasiakkaan?
   
 23. hmane

  hmane

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  30.08.2018
  Agentuurilla (jonka headhunter siis kontaktoi minua) oli suhde loppuasiakkaaseen valmiina.
   
 24. oongee

  oongee

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2019
  Näin se varmaan on. Yleensä näissä on joku geneerinen luonnehdinta firmasta, joka on cut'n'pastettu jostain firman yleisesittelystä, joka on välillä sanasta sanaan sama myös kyseisen firman webisaitilla. Joten välillä taustalla oleva firma selviää kun pasteaa pätkän siitä luonnehdinnasta google-hakuun.

  Itse ignoroin yleensä nämä. Ei kiinnosta tuhlata aikaa, kun loppujen lopuksi kuitenkin paljastuu, että taustalla on firma, joka ei voisi vähempää kiinnostaa. Oikeasti kiinnostavat firmat kyllä yleensä lähestyvät ihan avoimin kortein.
   
  oselotti ja Bladekill tykkäävät tästä.
 25. pewlo

  pewlo

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  26.06.2018
  Joo ei ne monet varmasti huonoja diilejä ole jos tuntuu sopivalta itselle siinä vaiheessa. Itse en nyt tässä vaiheessa välittänyt lähteä siihen, mutta jossain toisessa tilanteessa tämä voi toki olla oikein hyvä valinta. Kunhan on virtaa laittaa tuo pyörimään ja projekti on kiinnostava/matchi on hyvä.

  Minkä tyyppistä työtä teet? Softankehitystä vai jotain muuta?
   
 26. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo agentuuri voi sitten katkaista työsuhteesi heti määräajan päätyttyä, jos löytävät sen halvemman osaavan kaverin.

  Nyt kyllä näyttää siltä, että työsuhteesi jatkuu, mutta riski on aina ja usko pois - etsivät aktiivisesti taustalla korvaajaa koko ajan. Sitä kauemmin olet, sitä hankalampi sinua on korvata, koska sinulla on tietämystä ja kokemusta, joka vaatii pitkän perehdyttämisen.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meillä ainakin lopetettaisiin välittömästi sellaisen välitysagentuurin käyttö, joka rupeaisi vaihtamaan jengiä sopimuksen kesken. Sopimukset ovat aina mallia käsipari meille, henkilö haastatteluun ja sopimus pätee just tasan tähän yhteen jannuun, eikä kehenkään muuhun.
   
 28. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  6kk-12kk välein tietenkin. Sitä varten ne putkittaa määräaikaisia sopimuksia. En usko, että @hmane on vakituinen työntekijä. Agentuuri on voinut myydä teknologian x osaajan ja sinulla on kumma käsitys, että eivät nostaisi omaa katettaan, heti kun on mahdollisuus.

  Enempää en sano. Asiasta on kokemusta.
   
 29. hmane

  hmane

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  30.08.2018
  Varmasti hyvin tapauskohtaista tosiaan tämä ja varmasti oma elämäntilannekin vaikuttaa. Jos olisi lapsia ja iso asuntolaina ilman säästöjä niin ei välttämättä olisi tullut lähdettyä (jatkuvuuden kannalta) epävarmaan hommaan. Viestini pointti keskittyi ehkä siihen että se virta mikä itseltä vaaditaan tuon homman käynnistämiseen oli huomattavasti pienempi kuin mitä etukäteen ajattelin.

  Avustan asiakkaita muutaman softan käyttöönotossa.

  Ei heidän itseasiassa tarvitse edes odottaa tuohon määräaikaan. Sopimus voidaan irtisanoa milloin tahansa 4 viikon irtisanomisajalle joten todellisuudessa nuo sopimuksien pituudet ovat aika huuhaata. Voivat kyllä antaa suuntaa arvioille siitä miten pitkään työtä riittää.

  Tottakai se riski on olemassa. Ilmeisesti osaavia tekijöitä on kuitenkin vaikea löytää sen halvemmalla koska samassa roolissa olevia konsultteja on pyörinyt projektissa jo 6+ vuotta.

  Tämä välitysagentuuri (tai miksikä sitä haluaa nimittää) on välittänyt konsultteja kyseiselle loppuasiakkaalle tuhansia, joten sopimuksia ei todennäköisesti ihan hirveän herkästi laiteta katkolle. Toisaalta näkisin että loppuasiakkaan sana tuossa on painanut, jos he haluavat jonkun vaihtoon niin se toteutetaan, mutta ei agentuuri itse tee mitään vaihtoja ilman loppuasiakkaan suostumusta. Ehkä tästä syystä yhteistyö on niin laajaa.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 30. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sanotaan tässä vaiheessa, että oma kokemus on vähän pienemmistä kuvioista. Ei Suomessa ole yhtään asiakasta, jossa on edes 500 konsulttia kerralla.. Joku sata voi ollakin, mutta niistäkin osa on far shore/near shore.

  ..ja koko postaukseni pointti oli, että tuossa on aina se riski, että hommat loppuu, ja siitä sinulle maksetaan :)

  Ei ole hirveän suuri riski, mutta jos on se perhe ja asuntolainaa niin voi olla hankala sellaiseen elämäntilanteeseen. Tietenkin joku voi silti ottaa sen riskin, mutta toisena pointtinani on, että siitä pitäisi siis saada isompi korvaus.
   
 31. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  1 219
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On. Ei toki yhdeltä konsulttifirmalta.
   
  Bladekill tykkää tästä.
 32. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 770
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Englanti ei ole vaikeata. Olkiluoto 3 hankkeeseen ne aina kesäisin hankki kesätuurajan IT tukeen kun tekijä on kesälomalla yli kuukauden. Sitten se raukka saa olla tekemisessä ranskalaisten kanssa jotka ei mielellä puhu englantia. Potkut tietenkin ennen kesä loppua katsos tarvitaan kesätuuraja hah.
   
 33. kaarlos

  kaarlos

  Viestejä:
  339
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Voisin kuvitella että mikäli yksityisyrittäjänä voisi tehdä alihankintaa työntekijän roolissa toiselle yritykselle, olisi siinä potentiaalia aika isoille veroeduille. Eläkemaksujen minimointi, yrityksen kautta sijoittaminen sekä palkan tulouttaminen pääomatuloina antaa jo ihan hyvää kaulaa palkollisiin. Pelkästään jo tuo että sijoitukset voisi potentiaalisesti tehdä bruttotuloista nettotulojen sijaan tekee aika ison eron efektiivisiin tuloihin.

  Olisi ihan mielenkiintoista nähdä jotain kokonaisvaltaista kuluvertailua alihankkijan ja työntekijän näkökulmasta.
   
  Wemps ja hsalonen tykkäävät tästä.
 34. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tuo oikein ole mahdollista, kun julkisen puolen tarjoamille palveluille on aika mahdoton pistää mitään yksiselitteistä hintalappua. Paljonko palkallisten sairaslomien arvo on? Vaikka olisi perusterve, voi joutua onnettomuuteen tjsp.
   
 35. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Saranen mainostaa taas. Tarjolla viisi kuukautta ilmaista täyspäivätyötä; vaatimuksena vain aiempi ohjelmistokehityskokemus, innokas myyntipuhe itsestäsi ja firman kiinnostuminen sinusta. Sairasta touhua.

  Todennäköisesti läpi menevistä osa on jo aiemmin hakenut kyseiseen firmaan palkattuun suhteeseen.
   
 36. penttip

  penttip

  Viestejä:
  405
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mieluummin koodailet yksin kotona työllistymättä koskaan, kun menisit koulutukseen jossa oikeasti saat ne taidot ja työelämävalmiudet, jotka tarvitaan että olet ns. rekrytointikelpoinen?
   
  Mechanical Man ja Randomizer tykkäävät tästä.
 37. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 991
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pitikin kirjoittaa eräästä tutusta, joka vailla mitään ohjelmointikokemusta (paitsi pari avointa MOOC-kurssia) tai -koulutusta haki viime vuonna tuollaiseen 3kk ohjelmaan, pääsi sisään yhtenä noin 15:stä valitusta (useampi sata hakijaa, jos oikein muistan - varmaan aika kirjavaa poppoota). Ei ollut aiemmin hakemut. Ja on nyt työllistynyt suureen kansainväliseen ei-seksikkääseen konsulttifirmaan ja vääntää muistaakseni Reactia ihan itsenäisesti ja harkitsee, että yrittää kirjoittaa työsopparin suoraan tämän konsulttifirman kanssa samalla nostaen liksaa. Tällä hetkellä sopimus on sen koulutusfirman kanssa 2v karenssilla, jonka aikana ei voi muualle työllistyä ilman jotain sanktioita - paitsi siihen konsulttifirmaan. On ollut todella tyytyväinen lopputulokseen. Koulutus oli ymmärtääkseni hyvin projektiluontoista, paljon tehtiin, opiskeltiin itse, opeteltiin ryhmässä, opetettiin toisia. Sitä en muista, oliko kyseessä Saranen vai joku muu vastaava kouluttaja. Paikkana pääkaupunkiseutu.

  Musta tuo on erittäin varteenotettava väylä päästä alalle. Ja taas kerran, pelkkä hakeminen kannattaa ja voi antaa uutta näkemystä.
   
  Mteho ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 38. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Noita omia palkattuja koulutusjärjestelyjähän värkkää useampi softafirma, ja vielä useampi saisi tehdä niin.
   
 39. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En oikein näe tuota "hakija on suoraan yhteydessä kyseiseen firmaan" riskiä realisoitumassa kun siitä ei kuitenkaan hakijalle ole mitään hyötyä ellei jopa päinvastoin. Oletettavasti rekrytoijalla on suora linkki kyseisen firman rekryyn/HR joten hakijana mielummin menen ns. ohituskaistan kautta kuin laitan hakemuksen nettilomakkeen yms. kautta jotka hukkuvat sinne muiden joukkoon ja joita silmäillään ehkä se 5 sekuntia.
  Veikkaan että todellinen syy on juuri tuo että ne firmat sekä heidän palkkatarjoukset ovat aivan täyttä paskaa ja siksi yritetään saada "keskustelut avattua" jotta rekrytyyppi pääsee jauhamaan propagandaansa.

  En ole tutustunut oikeastaan ollenkaan näihin "bootcamppeihin" yms. koulutuskursseihin, mutta 2 vuoden karenssi kuulostaa nätisti sanottuna hurjalta. Voiko joku kertoa miksi kannattaisi mielummin mennä noille kursseille vs. itsenäisesti opettelee vaikka MIT/Stanfordin, Udemyn kursseilla jotka ovat todennäköisesti n. 10000 kertaa parempia kuin mikään "Reinikainen & Rahikainen konsulting"?
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2019
 40. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 339
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Toi on kyllä totta, melko pitkä sitoumus, mutta ymmärrettävä toki kouluttavan yrityksen näkökulmasta joka laittaa resursseja sen n00bin kouluttamiseen.

  Mitä nyt ekana tulee mieleen niin
  - Monet voi kokea itsenäisen opiskelun hankalana, jopa ihan alkaen siitä siitä että mitä opiskelis ja mistä, kun potentiaalisia opiskelusuuntia on niin paljon ja tarjontaa monessa paikassa. Tuollaisesta koulutuksesta saat "valmiin paketin".
  - Näiden rekrytointiohjelmien on tarkoitus johtaa rekrytoimiseen, eli voit päästä suoraan duuniin suoritettuasi koulutuksen. Tämä on aika iso bonus kaikille jotka on vasta tulossa alalle.
   
  Wemps, Randomizer ja Bladekill tykkäävät tästä.
 41. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  2V karenssi liittyy vain sen lopullisen rekrytoivan yrityksen toimintaan. Kyllähän sitä loparit voi ottaa ja mennä minne tahansa muualle töihin.
   
 42. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 991
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Mä ymmärsin niin, että 2v aikana et saa tehdä työsopimusta muualle kuin sinne rekrytoivaan firmaan. Sitten kun se on tehty, voit heti lopettaa ja vaihtaa mihin tahansa firmaan vaikka heti. Ei mitään hajua sanktioista tässä.

  Niin, miksi nyt yleensä työnantajat haluavat koulutetun työntekijän, jos itsekin voi netistä opetella? (Retorinen kysymys.)

  Puolensa kummassakin, enkä nyt oikein osaa ottaa kantaa tuohon spekulaatioon "10000 kertaa paremmasta" kun en ole tuollaista itse suorittanut. Kontaktiopetuksessa on puolensa ja verkkokurssissa puolensa. Jälkimmäisiäkin on monenlaisia: joku tykkää katsella videolla puhuvaa päätä, toinen haluaa lukea faktat tiiviisti ja päästä kokeilemaan. Mutta varmasti jonkun ison verkkokurssikokonaisuuden läpikäynti on plussaa.

  Mun mielestäni hyvä osoitus tällaisen intensiivikurssin toimivuudesta on se, että useampi tuosta 15 hengen porukasta on tehnyt työsopparin sen työllistävän firman kanssa ja tekee tämän alan hommia täyspäiväisesti. Koeaika takana. Systeemi siis toimiia, vaikka lopputuote ei olekaan tietotekniikan DI.

  Se, mitä ei Udemyn kautta ehkä opi, on toimiminen tiimissä. Ja toimiminen asiakkaan kanssa. Teknistä puolta voi opetella ja syventää verkkokurssein, mutta näillä intensiivikursseilla toimitaan kuten työelämässä - tai näin ymmärsin. Siellä tehdään oikeita projekteja ja näin se tuleva työllistävä firma saa henkilön, jolla on myös tätä kokemusta. Lisäksi: tällainen täysipäiväinen kurssi on loistava keino motivoida ja "pakottaa" tekemään paljon töitä sen oppimisen eteen. Mitä enemmän omatoimisuutta, sen helpompi on tehdä ihan jotain muuta. Nämä kun paukuttavat menemään 5 päivää viikossa sitä devaamista, niin kyllä siinä pakosta alkaa oppia.

  Ja lopuksi: en näe verkkokurssia tai "Reinikaista" millään tavalla toisiaan poissulkevina. Molempi parempi ja näköjään tällaisille kursseille on kysyntää - niin työnantajilta kuin tekijöiltä. :+1:
   
  mopnex tykkää tästä.
 43. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tähänkin topikkiin kirjoittaa yksi ihminen, jonka ongelma ei ole tekninen osaaminen, vaan sosiaalinen puoli. Noilla kursseilla ja asiakasyrityksissä jne. oppii äärettömän paljon paremmin sitä työyhteisössä toimimista kuin nettikursseja tekemällä.

  2v karenssi tarkoittaa sitä, että jos Elisa ostaa Saraselta koulutusprosessin, niin Elisan ja Sarasen välisessä sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan Saranen on oikeutettu vetämään 2v välistä omat provikkansa tuon koulutetun jannun palkasta. Kyse ei ole mistään karenssista sinänsä, vaan aivan normaalista alihankintakonsultoinnin sopimuksesta, jossa on määritelty se, että millä ehdoin loppuasiakasfirma voi työllistää itselleen hyväksi havaitsemansa konsultit.
   
 44. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Näkyykö tuo Saraselle menevä osuus palkatun matalampana palkkana vai meneekö koulutusmaksu kokonaan yrityksen piikiin? Sarasen tarjonta on ihan kiinnostavaa, mutta tällä hetkellä koulutusohjelmat ovat painottuneet Turkuun ja Ouluun. Helsinki ja Tampere voisivat minua kiinnostaa, jos koulutusohjelman kautta on mahdollista päästä devaushommiin.
   
 45. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 827
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Normaalisti täydellisen ideaalin markkinan tapauksessa heti Saraselta valmistumisen jälkeen nobon työmarkkina-asema on vaikea -> työnantaja voi pistää Sarasen osuuden työntekijän maksettavaksi. Mitä pidempään ns. "oikeaa" työkokemusta kertyy (sitä paremmalta työntekijä vaikuttaa muidenkin työnantajien silmissä), niin sitä parempi työntekijän työmarkkina-asema on ja sitä isomman osan tuosta Sarasen siivusta työnantaja joutuu maksamaan itse, tai työntekijä ottaa hatkat ja vaihtaa kilpailijoille jossa saranen ei ole vetämässä välissä

  Käytännössä tietty työmarkkinan epäideaalisuus, toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset jne. estävät työntekijää kilpailuttamasta työnantajiaan noin täydellisesti.

  Eli kyllä se Saranen siitä omansa vetää välistä.

  Tiedän yhden kaverin joka kävi tuollaisen koulutusohjelman (muistaakseni juuri Sarasen). Alle vuosi koulutuksen jälkeen hän oli jo vaihtanut paremman liksan ja mielenkiintoisempien työtehtävien perässä toiselle työnantajalle, ottanut asuntolainan ja ostanut pk-seudulla rivarin pätkän.

  -
  Muutos vuokrakämpässä asuvasta työttömästi työnhakijasta asuntolainaa makselevaksi ihan ok perusliksaa nostavaksi keskiluokkaiseksi it-duunariksi alle 12kk:ssa on mielestäni ihan ok lopputulos duunarin kannalta.
   
  |le, Desgorr, yero ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 46. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitä (eteenkin) IT-alaan tulee niin työnantajat haluavat osaavan työntekijän. Koulutukselle on lähes se ja sama ja mitä koulutukseen tulee niin ainoat kansainvälisesti tunnustetut ja "yleisesti" hyväksytyt koulutukset ovat normaalit korkeakoulututkinnot ja sitten jotkin sertifikaatit (jotka ovat useimmiten kyllä täyttä hevonpaskaa). Jokin "Saranen consulting" ei ole mikään autoriteetti antamaan koulutuksia sen kummemmin kuin random youtubaajakaan.

  Varmaan itsekin ymmärsit että kyse oli mielivaltaisesta luvusta, mutta ihan logiisesti voi päätellä että kun Udemyn, YouTuben yms. kaltaisissa globaaleissa de facto alustoissa maailman kovimmat tekijät (= opettajat) kilpailevat toisiaan vastaan ja ovat globaalisti kaikkien arvioitavissa niin sieltä todennäköisemmin löytyy parempi koulutus kuin satunnaisesta suomalaisesta yksityisestä koodikoulusta.

  En väitä etteikö tuo toimisi vaan lähinnä pohdin sen vaihtoehtokustannusta eli siis miten tuo vertautuu juuri noissa muissa alustoissa opiskelemiseen. Kuitenkin tänäkin päivänä Intiaan ulkoistetaan softaprojekteja, joten jos on valmis joustamaan kriteereistä niin aina jostain löytyy hikipaja joka ottaa melkein minkä tahansa edes etäisesti koodaamiskelpoisen jannun palkkalistoilleen ja laittaa halvimpiin projekteihinsa.

  Ihan totta, mutta tämä on myös se miten ns. "muu maailma" eli n. 99% alasta asian tekee. Jengi valmistuu yliopistosta, AMK:sta yms. ja on aivan paska koodaamaan, mutta saa ehkä IDE:n auki ja osaa käyttää terminaalia niin juniori-paikka aukeaa ja siellä sitten opetellaa mitä on SCRUM, miten projektissa toimitaan yms.


  Eiväthän ne olekaan, mutta voi olla että kannattaa kuitenkin ehkä miettiä pari kertaa haluaako maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja koulutuksista tai sitoutua 2v välistävetokarenssiin, firmaan mitä et pääse itse valitsemaan tai sitten investoit 0-50e ja opiskelet asiat netistä.

  Joskus 2000-luvun alussa jos halusi netistä etsiä resursseja miten päästä softa-alalle tai oppia ohjelmoimaan niin vaihtoehdot olivat ohjelmointiputkan C++ opas joka suunnilleen alkoi ja päättyi hello world:n tai sitten toinen sivu missä sanottiin että "haista vittu en kerro :D". Nykyään taas on rajaton määrä resursseja aivan kaikkialla missä käydään läpi jokaikinen detaili teoriasta käytäntöön.
   
 47. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 991
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tässä lienee syytä kertoa, että se esim. mainitsemassani tapauksessa se firma nimenomaan antoi "saraselle" toimeksiannon ottaa 15 hengen porukka koulutukseen. Se firma kertoo, millaista osaamista tarvitsee ja porukalle lätkäistään tätä osaamista korostava koulutusohjelma. Lopussa firma saa rekrytä max. 15 jamppaa tuosta porukasta. Eli kyllä: se on nimenomaan auktoriteetti antamaan juuri sellaisen koulutuksen kuin minkä se rekryävä firma sillä hetkellä halusi.

  Voi olla, että muitakin toimintamalleja on, mutta näin kertomassani keississä.

  Niin, ja mielestäni on absurdia tehdä tuollainen oletus ilman parempaa kokemusta. Kyse ei ole pelkästään siitä, kuka on maailman paras opettaja, vaan oppiminen on paljon muutakin kuin opettajan taitoa. Kontaktiopetus ja ryhmätyöskentely mahdollistaa paljon sellaista, mikä ei video- ja verkkokursseilla ole mahdollista ymmärrettävistä syistä. Niin tai näin, en itse viitsi julistaa toista N-kertaa paremmaksi vailla parempaa tietämystä ja aineistoa. Mutta olet tietenkin oikeutettu mielipiteeseesi.

  Tai ainakin teki. Sarasia & Co. ei aiemmin ollut, kyse on (Suomessa) muutaman vuoden ikäisestä ilmiöstä. Ja mediasta päätellen kysyntää on, sillä toimijoita on tullut enemmän markkinoille. Tähän 15-hengen poppooseen haki muistaakseni monta sataa kandidaattia, joten hakijoissa piisaa. Ainakin pk-seudulla.

  Tästä samaa mieltä. Miettiä kannattaa. Mutta jos alan koulutusta ei ole, eikä kokemusta, ja esim. työttömyys alkaa vituttaa, on tuo mielestäni harkitsemisen arvoinen väylä. Alkupalkka on ymmärtääkseni paska, mutta se tarjoaa ponnahduslaudan alalle ihan normidevaajaksi.

  Ja yhä edelleen: Udemyn kurssi ei ole mikään täydellinen substituutti tällaiselle koulutukselle. Sieltä ei opita "samoja asioita", kuten aiemmin jo todettiin (työskentely tiimissä asiakkaan kanssa todellisissa projekteissa). Udemy ei myöskään annan näin konkreettista "lupausta" työllistymisestä.
   
  mopnex ja kjns tykkäävät tästä.
 48. mopnex

  mopnex Make ATK Great Again

  Viestejä:
  229
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Udemy ja muu vastaava kurssitus on hyvä tuki tuohon lisäksi. Siellä voi syventää osaamista, ja on sitten enemmän osaamista kun hakee sitä toista paikkaa. Harvoin käy niin että heti kerrasta on ns. se unelmien unelma duuni alla ja nelinumeroinen kuukausipalkka joka alkaa vähintään vitosella.

  Nykyään on kyllä saatavilla valtavasti korkeatasoista koulutusmateriaalia vähän aiheesta kuin aiheesta. Olen itse mm. kahlannut tuollaisia kursseja tiettyihin spesifeihin tekniikoihin liittyen (esim. Apache Kafka ja ELK Stack) mitä ei todellakaan käyty koulussa. Samaten olen syventänyt osaamista pilvipuolella (Google Cloud & AWS).
   
 49. godzilla43

  godzilla43

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2018
  Googlella, Facebookilla ja noilla muilla Silicon Valley firmoilla on niin paljon hakijoita, että on varaa karsia. Tavallaan myös ymmärtää että jos maksetaan 100k yli palkkaa jo junnuille niin voidaan vähän vaatiakkin hakijalta asioita. Hakijat tietää millanen haastattelu tulee olemaan ja että pitää muistaa X määrä asioita vaikka niillä ei tekisi oikein mitään eikä mittaa kuka on osaaja ja kuka ei mutta jos haluaa taloon niin ei muuta kun pänttäämään koulujuttuja.  Tosin jos noi on perus googlelaisia niin en kyllä edes haluisi mennä tonne. Varsinkin toi äijä vaikuttaa aika ylimieliseltä mulkulta vaikka yrittääkin parhaansa esittää jotain muuta.

  Google is adding 53 gender-fluid emoji to Android Q

  ja jos best of best porukka haluaa käyttää aikansa miettimään millanen on vaikka sopiva emoji tai onko googlen gmail käyttöliittymässä tarpeeksi jotain väriä niin no jos rahaa tulee niin mikäs siinä
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2019
  Trotor tykkää tästä.
 50. penttip

  penttip

  Viestejä:
  405
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No onhan siinä nyt onnistumisen todennäköisyyksissä ihan posketon ero, että onko kaveri 5 kuukaudessa onnistunut itseopiskelemaan juuri ne yhtä työnantajaa kiinnostavat asiat sillä tavalla, että pääsee ko. firman HR seulasta läpi haastatteluun ja tulee vielä valituksi, vai että on opiskellut ne samat asiat rekrytoivan firman ja alan asiantuntijoiden tiukassa ohjauksessa. En minä sano etteikö ensimmäinen malli olisi mahdollinen lahjakkaille yksilöille, mutta jälkimmäinen toimii taatusti paremmin ns. perustason suorittajalle.
   
  Randomizer ja Mechanical Man tykkäävät tästä.