IT-alan työpaikat

Jokin "Saranen consulting" ei ole mikään autoriteetti antamaan koulutuksia sen kummemmin kuin random youtubaajakaan.

Tässä lienee syytä kertoa, että se esim. mainitsemassani tapauksessa se firma nimenomaan antoi "saraselle" toimeksiannon ottaa 15 hengen porukka koulutukseen. Se firma kertoo, millaista osaamista tarvitsee ja porukalle lätkäistään tätä osaamista korostava koulutusohjelma. Lopussa firma saa rekrytä max. 15 jamppaa tuosta porukasta. Eli kyllä: se on nimenomaan auktoriteetti antamaan juuri sellaisen koulutuksen kuin minkä se rekryävä firma sillä hetkellä halusi.

Voi olla, että muitakin toimintamalleja on, mutta näin kertomassani keississä.

sieltä todennäköisemmin löytyy parempi koulutus kuin satunnaisesta suomalaisesta yksityisestä koodikoulusta.

Niin, ja mielestäni on absurdia tehdä tuollainen oletus ilman parempaa kokemusta. Kyse ei ole pelkästään siitä, kuka on maailman paras opettaja, vaan oppiminen on paljon muutakin kuin opettajan taitoa. Kontaktiopetus ja ryhmätyöskentely mahdollistaa paljon sellaista, mikä ei video- ja verkkokursseilla ole mahdollista ymmärrettävistä syistä. Niin tai näin, en itse viitsi julistaa toista N-kertaa paremmaksi vailla parempaa tietämystä ja aineistoa. Mutta olet tietenkin oikeutettu mielipiteeseesi.

Ihan totta, mutta tämä on myös se miten ns. "muu maailma" eli n. 99% alasta asian tekee.

Tai ainakin teki. Sarasia & Co. ei aiemmin ollut, kyse on (Suomessa) muutaman vuoden ikäisestä ilmiöstä. Ja mediasta päätellen kysyntää on, sillä toimijoita on tullut enemmän markkinoille. Tähän 15-hengen poppooseen haki muistaakseni monta sataa kandidaattia, joten hakijoissa piisaa. Ainakin pk-seudulla.

Eiväthän ne olekaan, mutta voi olla että kannattaa kuitenkin ehkä miettiä pari kertaa haluaako maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja koulutuksista tai sitoutua 2v välistävetokarenssiin, firmaan mitä et pääse itse valitsemaan tai sitten investoit 0-50e ja opiskelet asiat netistä.

Tästä samaa mieltä. Miettiä kannattaa. Mutta jos alan koulutusta ei ole, eikä kokemusta, ja esim. työttömyys alkaa vituttaa, on tuo mielestäni harkitsemisen arvoinen väylä. Alkupalkka on ymmärtääkseni paska, mutta se tarjoaa ponnahduslaudan alalle ihan normidevaajaksi.

Ja yhä edelleen: Udemyn kurssi ei ole mikään täydellinen substituutti tällaiselle koulutukselle. Sieltä ei opita "samoja asioita", kuten aiemmin jo todettiin (työskentely tiimissä asiakkaan kanssa todellisissa projekteissa). Udemy ei myöskään annan näin konkreettista "lupausta" työllistymisestä.
 
Udemy ja muu vastaava kurssitus on hyvä tuki tuohon lisäksi. Siellä voi syventää osaamista, ja on sitten enemmän osaamista kun hakee sitä toista paikkaa. Harvoin käy niin että heti kerrasta on ns. se unelmien unelma duuni alla ja nelinumeroinen kuukausipalkka joka alkaa vähintään vitosella.

Nykyään on kyllä saatavilla valtavasti korkeatasoista koulutusmateriaalia vähän aiheesta kuin aiheesta. Olen itse mm. kahlannut tuollaisia kursseja tiettyihin spesifeihin tekniikoihin liittyen (esim. Apache Kafka ja ELK Stack) mitä ei todellakaan käyty koulussa. Samaten olen syventänyt osaamista pilvipuolella (Google Cloud & AWS).
 
Monivaiheinen, hidas ja kankea prosessi ja aika vahva ellei jopa täysi painotus algoritmien ja big O hieromisessa. Facebookista ja Applesta en tiedä niin tarkkaan, mutta varsinkin Googlelta löytyy useita esimerkkejä missä huippudevaajia on rejectoitu kun ei big O menneet kohdalle ja vastoin heikompia devaajia on otettu sisään kun teoriapohja on ollut vahva.

Googlella, Facebookilla ja noilla muilla Silicon Valley firmoilla on niin paljon hakijoita, että on varaa karsia. Tavallaan myös ymmärtää että jos maksetaan 100k yli palkkaa jo junnuille niin voidaan vähän vaatiakkin hakijalta asioita. Hakijat tietää millanen haastattelu tulee olemaan ja että pitää muistaa X määrä asioita vaikka niillä ei tekisi oikein mitään eikä mittaa kuka on osaaja ja kuka ei mutta jos haluaa taloon niin ei muuta kun pänttäämään koulujuttuja.



Tosin jos noi on perus googlelaisia niin en kyllä edes haluisi mennä tonne. Varsinkin toi äijä vaikuttaa aika ylimieliseltä mulkulta vaikka yrittääkin parhaansa esittää jotain muuta.

Google is adding 53 gender-fluid emoji to Android Q

ja jos best of best porukka haluaa käyttää aikansa miettimään millanen on vaikka sopiva emoji tai onko googlen gmail käyttöliittymässä tarpeeksi jotain väriä niin no jos rahaa tulee niin mikäs siinä
 
Viimeksi muokattu:
No onhan siinä nyt onnistumisen todennäköisyyksissä ihan posketon ero, että onko kaveri 5 kuukaudessa onnistunut itseopiskelemaan juuri ne yhtä työnantajaa kiinnostavat asiat sillä tavalla, että pääsee ko. firman HR seulasta läpi haastatteluun ja tulee vielä valituksi, vai että on opiskellut ne samat asiat rekrytoivan firman ja alan asiantuntijoiden tiukassa ohjauksessa. En minä sano etteikö ensimmäinen malli olisi mahdollinen lahjakkaille yksilöille, mutta jälkimmäinen toimii taatusti paremmin ns. perustason suorittajalle.
 
ja jos best of best porukka haluaa käyttää aikansa miettimään millanen on vaikka sopiva emoji tai onko googlen gmail käyttöliittymässä tarpeeksi jotain väriä niin no jos rahaa tulee niin mikäs siinä

No isossa talossa työkuva voi helposti olla suppea verrattuna pienempään jossa tekijöitä on vähän ja vastuu laidasta laitaan. Kuka tykkää mistäkin.

Muistan joskus melkein 20v sitten kun olin isolla operaattorilla töissä ja törmäsin kaveriin jonka työ oli availla ja sulkea kytkmien portteja sekä asettaa oikea vlan. Olin aika kauhistunut ajatuksesta että voisi päätyä niin monotooniseen työnkuvaan, mutta se vaikutti ihan tyytyväiseltä.
 
Siinä saa kuitenkin täsmäkoulutusta samalla ja jalan oven väliin. Jos istut mieluummin kotona perse homeessa, niin siitä vaan. Noiden etuna on se, että työnantaja pääsee tutustumaan henkilöihin ennen palkkaamista. Sitä ei mikään verkkokoulu, kuten Udemy, Edx, Linkedin learning, jne. pysty tarjoamaan. Noheva sälli saa varmasti työtä, asennevammaiset joita tässäkin ketjussa majailee lähetetään takaisin kotiin.

Toistan varmaan itseäni, mutta minulla on kaksi tuttua jotka ovat käyneet ko. koulutusohjelman. Molemmat pääsivät sitä kautta sen luokan paikkoihin, etteivät olisi hakemuksilla päässeet edes haastatteluihin. Toinen heistä papereilla vaikutti syrjäytyneeltä alkoholistilta, mutta oikeasti tarvitsi vaan tilaisuuden näyttää kyntensä. Nyt kaveri on ihan huippuduunissa ja oikein mieltä lämmittää kun vuosien ahkeruus ja can do asenne palkittiin.
 
Siinä saa kuitenkin täsmäkoulutusta samalla ja jalan oven väliin. Jos istut mieluummin kotona perse homeessa, niin siitä vaan. Noiden etuna on se, että työnantaja pääsee tutustumaan henkilöihin ennen palkkaamista. Sitä ei mikään verkkokoulu, kuten Udemy, Edx, Linkedin learning, jne. pysty tarjoamaan. Noheva sälli saa varmasti työtä, asennevammaiset joita tässäkin ketjussa majailee lähetetään takaisin kotiin.

Tämä on kyllä huomattava etu, ainakin siis niille jotka pärjäävät sosiaalisissa tilanteissa. Koodaus kuitenkin melko usein / aina rakentuu asiakkaan määrittelyistä ja niitä määrittelyjä sorvataan asiakkaan kanssa naamatusten. Työnantajalle iso plussa, jos pystyy luottamaan siihen että kaveri pärjää näissä tilanteissa hyvin.

Itse ainakin kokemusta yhdestä kollegasta, joka mölytteli todella kiusallisia vitsejä palavereissa ja puhui muista asiakkaista (ei-julkisia referenssejä). Tätä kaveria ei sitten juuri päästetty toimistoa pidemmälle. Saattoi tietysti olla myös hänen tavoitteensa, mutta urakehitys on ollut vähän niin ja näin.
 
Miksi siis ei korvattaisi nohevan sällin aikaa sen sijaan että pidetään sitä kuukausi toisensa jälkeen firmassa ilmaisena?

Miksi ihmeessä?? Aika harvoin muutenkaan koulutukseen osallistuja saa koulutuksen lisäksi vielä palkkaakin. Koulutus maksaa sille koulutusfirmalle rahaa (opettajat, materiaalit, tilat jne.), joka rahoitetaan sopimuksilla rekryävän firman kanssa. Lisäksi hakijoita noihin koulutuksiin on todella paljon, joten ei ole mitään tarvetta houkutella hakijoita millään ekstralla.

Ihan asiallinen diili tuo on: ilmainen ja lyhyt koulutus ja takuutyöpaikka hyvin työllistävälle ja hyvin palkatulle alalle, hiukan alhaisempi palkka kuin normi, mutta sitä ei kestä kuin se maks. 2v.

On toki muitakin väyliä, mutta kuten hyvin tiedämme, ne eivät aina johda nopeaan työllistymiseen.
 
Yleensähän noiden koulutuksien aikana käsittääkseni ne työttömyyskorvaukset juoksee, että ei siinä ihan ilmaiseksi olla. MInusta sellainen kaveri joka menee koulutukseen työllistyäkseen ja saa työttömyyskorvausta on suoraselkäisempi kuin toisenlainen kaveri....
 
Yleensähän noiden koulutuksien aikana käsittääkseni ne työttömyyskorvaukset juoksee, että ei siinä ihan ilmaiseksi olla.

Erittäin hyvä pointti. Työttömyyskorvaukset juoksevat, joten sitäkään rahahanaa ei koulutus katkaise. Täällä asiasta Sarasen osalta, mutta varmaan pätee vastaaviin (toki kannattaa varmistaa asia TE-toimistosta tms., ettei tule yllätyksiä):

Usein kysytyt kysymykset - Saranen Consulting Oy
 
Kävin yhdessä koulutusrekryssäinfossa kuuntelemassa ja ainakin siinä olisi saanut koulutuksen ja harjoituspaikan lisäksi ilmaiset tunnarit verkkokurssi sivustoon ja kurssin lopuksi GitHub projektin/portfolion. Kurssilla ja harjoittelussa työttömänä työnhakijana työnhaku ja itseopiskelu jatkuu ja palkkatyöt voi ottaa vastaan. Aktiivimalli kaiketi toteutuu ja saa myös jonkunlaisen matka/ruoka korvauksen (9€).
 
Miksi siis ei korvattaisi nohevan sällin aikaa sen sijaan että pidetään sitä kuukausi toisensa jälkeen firmassa ilmaisena?

Koulutuksiin osallistujat harvoin ovat niin hyviä, että heidän työstään voisi laskuttaa. Tuskin noihin osallistuu kovat osaajat, jotka saisivat töitä muutenkin. Tämähän on vain yksi mahdollisuus muiden joukossa, jota kannattanee kokeilla mikäli ei muuten natsaa Jos töitä ei löydy, niin luuletko että a. työllisyysmahdollisuutesi paranevat tekemällä sitä mitä olet tehnyt tähän asti vai b. kokeilemalla jotain uutta?
 
- Ei aloitteleville devaajille

Ystäväni, joka kävi vastaavan toisen koulutuksen, oli kaikilla mittareilla "aloitteleva devaaja". Ei siis sellainen, joka ei tiedä yhtään mitään ohjelmoinnista, mutta sellainen, joka ei itsenäisesti saisi juuri mitään aikaiseksi. Tehnyt pari avointa verkkokurssia, ei omaa harrastuneisuutta, tausta täysin toisenlaiselta alalta. Selvästi heikkotasoisempi, kuin tyypillinen kesätyöntekijä, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta alalta. Toki tarkemmat vaatimukset kannattaa kysyä, eikä tulkita huonoimman mukaan.
 
En jaksa jankata aiheesta. Jos et ole ollut töissä, niin 99% todennäköisesti olet aloitteleva devaaja. Jaaha sinä voit tehdä ihan niin kuin lystäät.

Toivottavasti edes joku saa näistä viesteistä apua alalle pääsemisessä ja työnhaussa.
 
Toki kannattaa hakea jos halua löytyy. Kuitenkin esim. tästä ketjusta Nigel voisi mielestäni työllistyä johonkin muuhun kuin puolen vuoden ilmaiseen harjoitteluun, vaikka ilmaisikin halunsa koittaa Sarasen kautta.

Ehdottomasti kannattaa hakea aluksi suoraan. Mutta jos kuukaudet vierivät, eikä tule kuin hylsyjä, kannattaa miettiä B-suunnitelmaa. Kouluttautuminen muodossa tai toisessa ei varmasti heikennä työnhaun onnistumista.

Kaikki kivet kannattaa kääntää, jos ala oikeasti kiinnostaa.
 
Onhan nuo Sarasen koulutukset suhteellisen perseeseen vetoa, mutta kyllä silti aivan harkitsemisen arvoisia, jos normaalisti työllistyminen on vaikeaa kokemuksen tai sitten asenteen takia. Toisaalta nuo vaatii vaan nöyryyttä ja oikeaa asennetta, joten ei käy kuin ensimmäisille tapauksille sittenkään...
 
5kk kuivana kakkoseen vai vuosikausia ilman edistymismahdollisuuksia? Entä 4v eteenpäin. Kyllä nuo koulutukset kannattaa katsoa jos ei ole mitään formaalia koulutusta alalta jolle haluaa. Ne ei kuitenkaan sulje ovia.
 
Mun on vaan henkilökohtaisesti tosi vaikea keksiä syitä miksi alalle haluava, pidemmän aikaa suoralla haulla hylsyjä saanut työtön työnhakija ei menis tuollaiseen rekrykoulutukseen, jonka päätteeksi saisi lähes varmasti työpaikan (jos vaan kykyjä oikeasti löytyy).

Eikö tuo nyt kuitenkin ole paljon parempi vaihtoehto kuin neppailla omiaan kotona?
 
Onhan nuo Sarasen koulutukset suhteellisen perseeseen vetoa, mutta kyllä silti aivan harkitsemisen arvoisia, jos normaalisti työllistyminen on vaikeaa kokemuksen tai sitten asenteen takia. Toisaalta nuo vaatii vaan nöyryyttä ja oikeaa asennetta, joten ei käy kuin ensimmäisille tapauksille sittenkään...

Se on vaihtoehto muiden joukossa. Jumaldevaaja perustaa oman firman, eikä itke tässä ketjussa. Moni opiskelee tietotekniikkaa Aallossa/HY:ssä ja työllistyy näin. Sitten on AMK:t ja vastaavat. Näihin vierähtää se 4-7 vuotta. Se on aika paljon enemmän kuin 3-5kk 'perseraiskausta'.
 
Se on vaihtoehto muiden joukossa.
Niinhän minä just sanoin. Kuten myös sen, että asennevammaiset ei tuotakaan kautta menesty työpaikan saannissa.

Tuonne kun menee niin sen jälkeen on jotain näyttöä oikeassa työympäristössä projektissa työskentelystä. Hikikomerossa voi opetella vaikka kaikki JS-frameworkit ja silti tuo kokemus puuttuu.
 
Mielestäni on helppo kuvitella, miksi aikuinen ei haluaisi tehdä pitkää ilmaistyöputkea. Osa haluaa ja on tietysti hyvä että siihen on mahdollisuus, vähentäähän (oletettavasti) Sarasen palkattomuus hakijoiden eli kilpailun määrää.

Muutama kuukausi koulutusta ja harjoittelua työttömyyskorvauksella jonka jälkeen duunipaikka vs. muutama kuukausi kotona opettelua, koodailua ja työnhakua työttömyystuella eikä edelleenkään todennäköisesti työpaikkaa..?

Jep, paska diili, ei jatkoon.

Jos olis helposti työllistyvä supertekijä niin ei joutuis olemaan pitkään työttömänä, jos putki pitkittyy noin olis ehkä syytä miettiä että tekiskö muutaman kk:n harjoittelijana työllistyäkseen.

Joo, kyllä mäkin periaatteellisesti vastustan ilmaisen duunin tekemistä, mutta noissa koulutuksissa kuitenkin se firma tarjoaa sulle rahaa maksavaa koulutusta sekä työpaikan sen harjoittelun vastineeksi, joten ei se nyt ihan pelkkää perseraiskausta ole.
 
Mielestäni on helppo kuvitella, miksi aikuinen ei haluaisi tehdä pitkää ilmaistyöputkea. Osa haluaa ja on tietysti hyvä että siihen on mahdollisuus, vähentäähän (oletettavasti) Sarasen palkattomuus hakijoiden eli kilpailun määrää.
Hommaan mennään sisään ansiosidonnaisilla päivärahoilla. Turpaan tulee tuloista riippuen hattuvakiolla 1000€/kk. Suurin kysymys on, että onko tappio kuittautunut ennen 2020 joululomaa vai joutuuko odottamaan seuraavaan kevääseen.
 
Onkohan Jaaha edes grindannut aallon aikataulutettuja mooc kursseja läpi, jotta olisi jotain oikeasti ulkopuolisen varmentamaa tekemistä aikatauluissa pysyen.
 
Mitä eri firmojen harjoittelujärjestelyjä jo devaamista osaaville ei-opiskelijoille on?
Siili on ainakin tiheään tahtiin promonnut somessa "Mestari ja Kisälli" - ohjelmaansa. Käsittääkseni siitä maksetaan ihan palkkaakin.

Trollisoftwarella on varmasti kans omat ohjelmansa.
 
Mitä eri firmojen harjoittelujärjestelyjä jo devaamista osaaville ei-opiskelijoille on? Vincitillä oli joku ohjelma jonka nimen jo unohdin, listattu palkka muistaakseni 2300 e/kk. Solitalla on niiden akatemia, palkasta ei tietoa mutta muistaakseni sanoivat maksavansa.

CGI:llä alkoi juuri Cloud Training Program, jossa koulutetaan ja sertifioidaan pilvipalveluiden piiriin.

Tavoitteena työpaikka pilvipalveluiden asiantuntijana

Työllistyt heti CGI:n infrapalveluja tuottavaan GTO-yksikköön oman osaamisalueesi mukaan. Koulutusohjelma suoritetaan työn ohessa, jonka jälkeen sinusta tulee pilviarkkitehti tai –konsultti! Tarjoamme sinulle:

Työpaikan heti koulutusohjelman alusta alkaen
Koulutuksen ja kansainvälisesti arvostetun sertifioinnin
Pilviarkkitehdin tai -konsultin roolin asiakasprojekteissamme
Työyhteisön, jossa näkemyksiäsi ja luovuutta arvostetaan
Ison talon työsuhde-edut

Samasta talosta löytyy myös CGI Future Talent -traineeohjelma, joka taas on harjoitteluun pohjautuva juttu vastavalmistuneille/valmistuville. Sain tekstistä kuvan että tämä on palkatonta harjoittelua.
 
Mielestäni on helppo kuvitella, miksi aikuinen ei haluaisi tehdä pitkää ilmaistyöputkea. Osa haluaa ja on tietysti hyvä että siihen on mahdollisuus, vähentäähän (oletettavasti) Sarasen palkattomuus hakijoiden eli kilpailun määrää.
Pitää muistaa, että alalle juuri tulevan työntekijän tuottavuus ei ole aluksi kovin korkea. Jos olisi, niin porukkaa rekrytoitaisiin pilvin pimein vähäisistä taidoista huolimatta. Työnantaja ottaa kuitenkin aina riskin ottaessaan uuden työntekijän.

Sinä näköjään aloit kirjoittaa tähän ketjuun noin 4 kuukautta sitten. Jos olisit aloittanut silloin tuollaisessa koulutuksessa, olisi koulutusjakso jo loppusuoralla.
 
@jaaha

IT-talossa rekryjä (haastattelijan roolissa) tehneenä ja itsekin työntekijänä: harrastuneisuus on jees ja kantaa pitkälle, mutta jos nyt uravaihdoksia menossa ja kokemusta vähän niin hankala on paikkaa saada ellei tyydy sinne harjoittelija paikoille. Vapaa-ajan koodaukset vaikuttaa positiivisesti, mutta vain jos ne on relevanttia, muuten kiinnostavaa tai näyttää laadullisesti syvää osaamista.

Suomessa on joku kuvitelma, että kun on oltu jossain x vuotta niin uramuutoksen aikanakin seuraava tehtävä pitäisi olla samalla tasolla koska kokemus, ikä jne. Ei, valitettavasti se ei mene noin.

Tuollaisesta typosta ilmoittavat saavat nopeasti asperger-leiman otsaan; oikea paikka ilmoittaa on kun se työpaikka on saatu että btw, huomasin tuollaisen tai jos on pelisilmää ja tilannetajua niin sitten voi jo ohimennen. Niistä emailin laitta tai "nipottaminen" pistää nopeasti ö-mappiin.

Mitä tulee haastatteluun niin siellä ollaan myymässä ostajalle palvelua. Haastateltavan pitäisi pystyä esittämään mitä tämä tuo mitä muualta ei saa ja miten omat osaamiset vastaavat firman toimintaan ja tavoitteisiin. Teknologiaosaaminen on tottakai yksi kulma, mutta ne pitää pystyä pukemaan muuksi kuin mambojamboksi.

Olenko palkannut sellaisia joilla ei ole koulutusta ja kokemusta? Kyllä, mutta hyvin junnutehtäviin koska ikä tai aiempi kokemus ei ole tae(tai este) onnistumiselle. Vuorovaikutustaitoja, pelisilmää ja laaja-alaisempaa katsetta se tosin vaatii, koska rivikoodareita on muutenkin.
 
Sinä näköjään aloit kirjoittaa tähän ketjuun noin 4 kuukautta sitten. Jos olisit aloittanut silloin tuollaisessa koulutuksessa, olisi koulutusjakso jo loppusuoralla.

Ensimmäinen viesti tähän ketjuun oli kyllä jo 2018 joulukuussa ja seuraavan viestin mukaan työnhaku aloitettu loka-marraskuussa 2018, 10-11 kk sitten (tiedän, koska vastasin itse silloin). Silloin suosittelin kesätöihin hakemista - ajankohtakin oli ihan hyvä, vielä oli aikaa hakea. Kuriositeettina: nyt olisi kesätyöt tehty ja ehkä vakipaikka alla kunnon junnupalkalla, kuka tietää.
 
Itse halusin alan vaihdon, enkä tahtonut käydä mitään min 4v. koulua joten valitsin tuollaisen koulutuksen. Kesti 3kk, josta ei palkkaa maksettu. Itselle se ei ollut ongelma. Osa kurssilaisista veti työttömyyskorvauksella. Koulutus oli aika intensiivistä ja jäi siellä ihan hyvin päähänkin tavaraa. Pitkiä päiviä kyllä joutuu tekemään. Riippuu toki ihmisestä, jos keskitaso on ok se 8h päivässä riittää.

Koulutuksen jälkeen siirrettiin rekry firmaan palkolliseksi, eli vain se 3kk ilman liksaa. Palkka hieman alle 3k€/kk ja 2v sopimuksen joutuu tekemään. Itse ollut nyt 6kk asiakkaalla töissä ja nyt puhutaan, että he ostaisivat minut omalle listalleen. Yrityksenä ei ole mikään softakonsultti-talo, vaan aika iso rakennusalalla toimiva firma.

Ja nälkä näköjään kasvaa syödessä, grindaan samalla läpi noita ilmaisia HY:n kursseja. Jos ne kandin paperit hakis jossain kohtaa. Suht helppoa vetää noita läpi, kun päivätyössä käyttää melkein samoja kieliä ja frameworkkejä. Toki ne perus opinnot saattaa vähän tökkiä, kun matematiikka on ollut viimeset 10-15v lähinnä laskukone ja excel :D

edit: sen verran vielä taustaa, että oli omaa harrastus taustaa kevyesti ja kiinnostusta alaa kohtaan paljon. Vielä ei ole tullut huonoa työpäivää vastaan, eikä yhtään aamua, jossa töihin lähtö olisi vituttanut. Pisin putki missään työssä aikaisemmin.

edit 2: Yksi syy miksi valitsin tuollaisen, oli ettei itse tarvinnut käyttää aikaa siihen työnhakuun. Iso määrä myyjiä yritti saada suo töihin. Valmistauduit vain haastatteluihin ja keskustelit noiden myyjien kanssa, mitä haluisaisit tehdä. Muun ajan käytät vaan oman osaamisen kasvattamiseen.
 
Kerro ihmeessä, millainen valintaprosessi ja koulutus oli. Mikä toimi ja mikä ei? Ja millaisia hommia aloit tehdä "valmistuttuasi"?

Valintaprosessi oli soveltuvuus testi, hakemus, puhelin haastattelu ja haastattelu. Itselle koulutuksessa ei niinkään toiminut ne softskills hommat, tuntu lähinnä ajan hukalta. Mutta se on vain minun mielipide. yli 10v myyntiä kun on takana isojen firmojen kanssa, niin tuo ei sinänsä ole mikään ongelma. Devaus koulutus oli omasta mielestä tasokasta, sovellon toteuttamana, jossa myös tarkoitus nojata muihin opiskelijoihin. Paljon myös tiimityöskentelyä ja pieniä projekteja.

Tällä hetkellä teen web-devausta reactilla ja asp.net corella. Saan pdf:n jossa on annettu halutun moduulin ulkonäkö ja toiminnallisuudet. Siitä alan miettimään mitä tarvitaan, mimmoisia luokkia asp.nettiin, servicet, controllerit, niiden authorisointi, dto:t ja mitä tableja tietokantaan. Sit alan tekemään. Tiimi on pieni, ihan ok saa tukea, enemmänkin välillä tarvitsisi. No onneksi on google, mutta frontissa saa reactiin enemmän tukea. Tosin siihen tulee enemmän käytettyä nykyään ilta-aikaa.

edit: Nöyryyttä tää vaatii. Jos ollut omalla alallaan, voisi sanoa kovalla ammatillisella osaamisella varustettu, niin ei kannata lähteä ylimielisesti liikkeelle. Moni yllättyi siitä opettelun määrästä. Itselle taas uuden opettelu on mielenkiintoinen haaste ja mitä nopeammin tajuaa, ettei osaa mitään vaikka osaisi jo paljon, helpottaa asennetta :)

ps. Sanasto kehittyy vielä.

edit: Laitetaan vielä tarkempi kuvaus sprintistä/viikosta/päivästä.

sprintit 3vkoa, ekana maanantaina suunnitellaan sprintin tekemiset. Saan itse jo aika pitkälle suunnitella kaiken, mut seniorimpi katsoo, osuuko mun aikataulutus about kohdilleen.

päivä alkaa azure devopsista, otan omia user storyjä tekoon. Lisäilen taskejä ja storyjä sitä mukaan, kun huomaan, että puuttuu jotain suunnitelmasta, tai joku ei toimikaan kuten alkuun ajattelin.

Viikko alkaa aina kevyellä viikon suunnittelulla ja loppuu code revikkaan.
 
Viimeksi muokattu:
...

edit: Nöyryyttä tää vaatii. Jos ollut omalla alallaan, voisi sanoa kovalla ammatillisella osaamisella varustettu, niin ei kannata lähteä ylimielisesti liikkeelle. Moni yllättyi siitä opettelun määrästä. Itselle taas uuden opettelu on mielenkiintoinen haaste ja mitä nopeammin tajuaa, ettei osaa mitään vaikka osaisi jo paljon, helpottaa asennetta :)

ps. Sanasto kehittyy vielä.

Se nöyryys on eduksi vaikka on ollut alalla pidempään. Se tulee eteen hyvin nopeastikin jos ei keskity vain yhteen teknologiaan ajasta-ikuisuuteen. Uutta joutuu opettelemaan, ja vaikka on hyvät pohjatiedot niin tietty nöyryys auttaa siinä oppimisessa. Kaikessa ei voi olla hyvä heti, vaan aina joutuu opettelemaan. Vaikka olisi ollut pitkään alalla, niin aina on joku joka tietää enemmän kyseisestä asiasta (domain/tekki/ymv) - oli se kuka vaan, millä tahansa kokemuksella noin muuten. Apua pitää pystyä pyytämään ja se on kuitenkin vahvuus että pystyy myöntämään että kaikkea ei osaa.

Tuo nöyryys on kuitenkin oppimisen avain, ja auttaa paljon myös tiimissä. Vaihtoehtona sitten toki se, että jääräpäisesti etenee omilla raiteillaan ja tekee aina omalla tavallaan. Oppiminen on tuota kautta paljon hitaampaa.
 
Toki kannattaa hakea jos halua löytyy. Kuitenkin esim. tästä ketjusta Nigel voisi mielestäni työllistyä johonkin muuhun kuin puolen vuoden ilmaiseen harjoitteluun, vaikka ilmaisikin halunsa koittaa Sarasen kautta.
Itse en ole vielä hakenut töitä. Mietin, että Saranen tai joku muu vastaava voisi olla käypä vaihtoehto, koska olen asunut pidempään ulkomailla ja ennen paluumuuttoa työnhaku uudelle alalla ilman aiempaa työkokemusta ei varmaan minkään Skypen kautta onnistu, koska junnupaikat täältä saadun käsityksen mukaan hyvin kilpailtuja. Kovin pitkää palkatonta harjoittelua ei kyllä viitsisi tehdä, koska en taida saada edes työttömyyskorvausta, koska en kuulu Kelan piiriin tällä hetkellä.

Tosin olen suorittanut FullStack Openin täysilaajuisena ja siihen päälle harjoitustyön, jonka pitäisi taata työhaastattelu muutamissa firmoissa. En kyllä tiedä, että olettaako ne firmat saavansa sinne haastatteluihin täyspäiväisiä yliopisto-opiskelijoita vai riittääkö tuo kaksi suoritetta mahdolliseen työpaikkaan.
 
Tosin olen suorittanut FullStack Openin täysilaajuisena ja siihen päälle harjoitustyön, jonka pitäisi taata työhaastattelu muutamissa firmoissa. En kyllä tiedä, että olettaako ne firmat saavansa sinne haastatteluihin täyspäiväisiä yliopisto-opiskelijoita vai riittääkö tuo kaksi suoritetta mahdolliseen työpaikkaan.

Mun mielestä full stack openin materiaaleissa varsin selvästi sanotaan, että jokainen joka suorittaa kurssin ja projektityön täydellä laajuudella pääsee haastatteluihin, joten ei muuta kuin ottamaan yhteyttä tuohon kurssin opettajaan jos et ohjeita ole vielä saanut :tup:

Haastattelulupaus

Kurssin yhteistyökumppaneista Houston Inc, Terveystalo, Elisa ja Konecranes ovat antaneet haastattelulupauksen kaikille projektin täydessä laajuudessa (8+10 op) suorittaville.

Haastattelulupaus tarkoittaa, että opiskelija voi niin halutessaan ilmoittautua työhaastatteluun haastattelulupauksen antaneelle yritykselle. Kurssin opettaja, Matti Luukkainen, toimittaa ohjeet opiskelijalle henkilökohtaisesti kurssisuorituksen jälkeen.
 
Hain kesätöitä mutta en saanut.

Ok. Jostain syystä vastasit minulle kesäkuussa kuitenkin näin, kun kysyin, haitko kesätöihin?

En suoranaisesti kesätyöpaikkoja. [...] Luulisin että kehtaavat ehdottaa myös kesätyötä jos sellaiseen on sopivuutta?

Eli siis et hakenut suoraan kesätöihin, mutta toivoit, että sellaiseen hakemista sinulle ehdotetaan? (Eikä ehdotettu?)

Suosittelen siis varmuuden vuoksi uudestaan: jos et ole hakenut vielä kesätöihin, niin kannattaa hakea nyt. Hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Kesätyö on työnantajalle riskittömämpi sijoitus ja juuri räätälöity kokemattomille potentitaalisille devaajille. En ehkä automaattisesti olettaisi, että kesätyötä tarjotaan kun hakee jotain muuta paikkaa.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikea uskoa että frontti-paikkoja haettaisiin niin paljon enemmän että sen takia ei tule kutsuja, vaan ennemmin jotain mitä hakevat uupuu.

Meillä ainakin on vaikeuksia löytää tekijöitä ja suurin osa palkatuista on ulkomaalaisia joista osa on jopa vasta muuttamassa maahan.

Kannattaa hioa jatkuvasti CV’tä ja saatekirjeitä ja kattoa että on myös osaamista esim versionhallinnasta, testauksen työkaluista, REST apeista, AWS’n valmiista palveluista jne (koska juniorin kohdalla isoin huoli voi olla kuinka kauan kestää että on enemmän hyötyä kuin haittaa).
 
Vaikea uskoa että frontti-paikkoja haettaisiin niin paljon enemmän että sen takia ei tule kutsuja, vaan ennemmin jotain mitä hakevat uupuu.

Kyllähän tilanne on vielä(kin) se, että tekijöitä ei ole tarpeeksi. Kaikki firmat, joiden kanssa olen ollut tekemisissä viimeisen vuoden aikana, ovat kipuilleet rekryjen kanssa. Osalla fronttia, osalla backia ja toisilla logiikkapuolta. Joku mahdollinen taantuma voisi "helpottaa" tilannetta, mutta vaikea uskoa, että IT-ala on se, johon iskee pahiten. Tarve on kuitenkin niin vahvasti kasvamaan päin, koska kehitettävää riittää julkisella ja yksityisellä puolella todella paljon.
 
Itse hain (ja sain) tässä juuri front-/full-stack hommia ja pidin ihan huvikseni tilastoja hausta.
  • hakemuksia: 17
  • vastauksia: 9
  • keskimääräinen vastausaika: 12pv
  • haastatteluja 5
  • harjoitustehtäviä: 2
  • tarjottuja paikkoja: 2
Oma tausta on 3 vuotta html/css/js/angular/php/python/vba tekemistä + datanomi amis. CV tein yhden version ja se toimi kotisivuna jossa oli työnäitteitä mukana. Kaikki hakemustekstit noudatti samaa kaavaa. Mallia, kuka olen, mitä olen tehnyt, mitä haluan tulevaisuudelta, miksi soveltuisin työhön, linkkejä, palkkatoive perusteineen. Pituus oli noin yksi sivu ja hakemustekstiä muokkasin pikkasen jokaista paikkaa haettaessa ja se kehittyi matkalla. Hain pääasiallisesti junior- ja vähän kokemusta omaaville tarkoitettuja paikkoja.

Haastatteluissa selvästi haettiin ensisijaisesti hyvää tyyppiä jolla on taustaa koodin tekemisestä. Kokemuksen puute juuri siitä halutusta kielestä tai frameworkista ei juurikaan haitannut. Jos haastattelussa meni pidempään kuin oli oletettu niin se tiesi aina hyvää. Ongelmaksi itsellä kaikissa haastatteluissa oli kohta missä piti itse kysyä, siinä helpotti kun mietti ja kirjoitti läjän kysymyksiä etukäteen. Työnäytteistä vakuutti eniten massasta poikkeavat jutut eikä perus fizzbuzzit kauheesti säväyttänyt.

Moni yritys sanoi että hakemuksia tulee paljon, mutta hyviä tekijöitä ja porukkaan sopivia henkilöitä ei tahdo löytyä. Pari vastasi että hakivat pikkasen erilaista tekijää ja pari muuta vastasi että päätyivät osaavampaan tekijään. Pelkällä front-endillä ei tahdo pärjätä vaan moni halusi full-stackkiä ja vaikutti että back-endin tekijöistä olisi enemmän pulaa. Painottaminen Javascriptiin ja pikkasen opiskelemalla node.js:ää paransi asemia kummasti hakemuksissa. Konsulttifirmat sanoi että react/node.js comboa kysytään todella paljon.
 
Haastatteluissa selvästi haettiin ensisijaisesti hyvää tyyppiä jolla on taustaa koodin tekemisestä. Kokemuksen puute juuri siitä halutusta kielestä tai frameworkista ei juurikaan haitannut.

Tätä ei voi kylliksi korostaa. Positiivinen asenne kaikkeen, halu oppia uutta, osoitus motivaatiosta tehdä tätä työtä ehkä juuri haetussa firmassa kantavat pitkälle. Samoin se, että sanoo suoraan ääneen, esim. mikä omassa osaamisessa on vielä hakusessa ja kertoo, että aikoo tähän panostaa.

Ei kaikkien työntekijöiden tarvitse olla samasta muotista, eikä kaikkien pidä olla ekstroverttejä, mutta tietyt luonteenpiirteet varmasti auttavat aika universaalisti. Negatiivista valittajaa ei kukaan halua palkata, vaikka tekninen puoli olisikin kunnossa. Harvassa on työtehtävät, joissa ei tarvitse tulla toimeen muiden kanssa. Se on selvä, että jännitys saa meissä kaikenlaista aikaan. Sitä ei kannata pelätä. Ja jos jännittää, sen voi sanoa suoraan heti alussa, niin sittenpähän ei tarvitse asiaa murehtia sen jälkeen.

Ja ehdottoman hyvä neuvo tuo, että kannattaa miettiä kysymyksiä etukäteen. Kannattaa vähän tutustua firmaan ennen haastattelua. Firman sivut, blogit, somet tarjoavat aika usein tosi paljon jutunjuurta.
 
IT-alan rekrytoinnista on tullut aika erikoista. Joskus tuntuu, että haetaan naminami-miestä tv:n hömppäjuontajaksi. Linus Torvaldsillakin olisi vaikeuksia päästä töihin ilman linux-historiaa. Kummallista.

Johtunee alan massiivisesta suosiosta. Nykyään softaa tekee ainakin hömppä-esimiehinä kaikenlaiset ekstrovertit taapertajat.
 
IT-alan rekrytoinnista on tullut aika erikoista. Joskus tuntuu, että haetaan naminami-miestä tv:n hömppäjuontajaksi. Linus Torvaldsillakin olisi vaikeuksia päästä töihin ilman linux-historiaa. Kummallista.

Haastattelujen ja dokumenttien perusteella Linus luultavasti menestyisi ihan hyvin työhaastattelussa sosiaalisilta taidoiltaan. Linusin "sokea piste" on lyttäävä ulosanti silloin kun hän on teknisistä ratkaisuista eri mieltä jonkun toisen Linux-kehittäjän kanssa. Tämä ei välttämättä haastattelussa tulisi esille.

Kai hän on sen itsekin joskus tiedostanut ja jopa sanonut yrittävänsä parantaa tilannetta (vai muistanko väärin, ehkä?).
 
Oma tausta on 3 vuotta html/css/js/angular/php/python/vba tekemistä + datanomi amis. -- Hain pääasiallisesti junior- ja vähän kokemusta omaaville tarkoitettuja paikkoja.
Onko tämä kolme vuotta siis omaa puuhastelua vai ihan työkokemusta? Ei kai kolmen vuoden työkokemuksella enää varsinaisiin junioritehtäviin päädytä, ellei sitten hae paikkaa selvästi oman osaamisalueen ulkopuolelta?
 
Onko tämä kolme vuotta siis omaa puuhastelua vai ihan työkokemusta? Ei kai kolmen vuoden työkokemuksella enää varsinaisiin junioritehtäviin päädytä, ellei sitten hae paikkaa selvästi oman osaamisalueen ulkopuolelta?

Osin harrastelua, osin töitä. Ekat kaksi vuotta tehnyt töitä, sain työtä aika tuurilla, ei se mikään hyvä taikka kummoinen paikka ollut mutta tiesin että se maksaa myöhemmin. Viimesenä vuotena ei ole tullut tehtyä kuin pari harrasteprojektia ja mitä nyt intin erityistehtävissä pääsi tekemään, lähinnä jotain esikunnan excel-makroja. Back-endistä ei ole mitään käytännön kokemusta ja nyt lähdössä full-stackkia tekemään. Siihen lisää että tuo työpaikka missä olin oli vähän sekasikiö eikä ollut tässä päivässä menetelmien suhteen. Kuitenkin tarvitsen jonkun verran apua että pääsen mukaan.

Tosin nytkun katsoo paikkoja mitä hain niin en saanut vastausta yhdestäkään junnupaikasta :D Kaikki missä pääsi haastatteluun oli tarkoitettu porukalle jolla on jo jonkun verran kokemusta. Kysymykseen voisi vastata että ei päädy.
 
Johtunee alan massiivisesta suosiosta. Nykyään softaa tekee ainakin hömppä-esimiehinä kaikenlaiset ekstrovertit taapertajat.
No en tiedä esimiehinä, mutta Product Managereina/Product Ownereina näkee nykyään kaikenmaailman yliekstroverttejä naminamihömppä-tyyppejä, joilla ei ole minkään valtakunnan teknistä ymmärrystä. Samaten kritiikin sietokyky näillä olematon ja itku tulee, kun pistetään faktaa pöytään miten nämä hommat oikeasti menee. Tuntuu, että tuo PO hommaan ei ole nykyään minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia vaan siihen heitellään sitä sun tätä.
 
Kai se nyt on selvä, että kaikki mieluiten ottavat tiimiin tyypin joka siihen sopii. Tämä voi vaikuttaa myös siihen mitä atribuutteja uudelta hakijalta odotetaan (miten sopii joukkoon, miten täydentää ryhmää).

Enkä usko että välttämättä odotetaan mitään extroverttia, mutta onhan se hyvä jos pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa, osaa asettua jonkun muun asemaan jne. Syy siihen, että jotkut ”extrovertit” menestyvät on, että devaajan on paljon helpompi asettua tuotehallinnon / myynnin / markkinoinnin kenkiin kuin toisin päin. Ketterämpi toiminta vaatii eri ihmisten kommunikointia ja vaikkapa asiakkaan ymmärtämistä ja se voi nostaa niiden kehittäjien arvoa jotka tukee tuota.
 
Itseäni ärsyttää eräs ekstrovertti kolleega joka on helvetin etevä nuolemaan persettä ja manipuloimaan ihmisiä. Aina käy niin että se saa jonkun toisen tekemään sen hommat. Myynnissä ja muussa asiakasrajapinta-toiminnassa varmaan todella hyvä kun saa myytyä vaikka hiekkaa saharaan, mutta tiukasti nivottussa asiantuntija-organisaatiossa pistää vihaksi.
 
No en tiedä esimiehinä, mutta Product Managereina/Product Ownereina näkee nykyään kaikenmaailman yliekstroverttejä naminamihömppä-tyyppejä, joilla ei ole minkään valtakunnan teknistä ymmärrystä. Samaten kritiikin sietokyky näillä olematon ja itku tulee, kun pistetään faktaa pöytään miten nämä hommat oikeasti menee. Tuntuu, että tuo PO hommaan ei ole nykyään minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia vaan siihen heitellään sitä sun tätä.

Näin ihmisen näkökannasta joka on työskennellyt sys-admininä, koodaajana, arkkitehtina, infosec’issä, IT-keskijohdossa, tuotehallinnossa ja myynnissä mä näen tuotepäällikön / product ownerin ehkä vaikeimpana positiona.

Pahimmassa tapauksessa tyhmät ideat ja aikataulut tulee ylempää ilman, että niihin voi merkittävästi vaikuttaa. Koordinoit sitten projektia jonka arvoon et usko aikataululla jota ei voi toteuttaa ja saat lopuksi just sen paskan käteen mitä kaikki pienelläkin aivolla varustetut tiesi. Toki parhaassa tapauksessa voi olla ihan toisin, mutta esim. PO’n tapauksessa ei vaan ole olemassa paljoa ihmisiä jotka voisivat olla hyviä siinä positiossa (pitäis olla historiaa myynnistä, markkinoinnista, koodauksesta ja toimialasta. Olla luova visionääri, mutta äärimmäisen järjestelmällinen jne).
 
Pahimmassa tapauksessa tyhmät ideat ja aikataulut tulee ylempää ilman, että niihin voi merkittävästi vaikuttaa. Koordinoit sitten projektia jonka arvoon et usko aikataululla jota ei voi toteuttaa ja saat lopuksi just sen paskan käteen mitä kaikki pienelläkin aivolla varustetut tiesi. Toki parhaassa tapauksessa voi olla ihan toisin, mutta esim. PO’n tapauksessa ei vaan ole olemassa paljoa ihmisiä jotka voisivat olla hyviä siinä positiossa (pitäis olla historiaa myynnistä, markkinoinnista, koodauksesta ja toimialasta. Olla luova visionääri, mutta äärimmäisen järjestelmällinen jne).
Jep. Rajallisilla resursseilla mielipuolisin aikatauluin saat tehdä "priimaa", samalla kun sekä asiakkaat että oma PM hengittää niskaan. Huonolla tuurilla tarvit vielä jeesiä useammaltakim horisontaalilta, niin käyt sitten hattu kourassa ujuttamassa sprinteihin tavaraa. :wtf:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 460
Viestejä
4 496 848
Jäsenet
74 209
Uusin jäsen
merts

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom