Tutkijayhteisö kaivoi vierailevan luennoitsijan kommentteja X:stä – Ei ollut enää tervetullut puhumaan Suomeen
Palestiinaa tukevat tutkijat löysivät X:stä Izabella Tabarovskyn kirjoituksia, jotka olivat liikaa Åbo Akademin johdolle.
Åbo Akademi perui viime tingassa amerikkalaistutkijan luennon antisemitismia käsitelleessä konferenssissa. Izabella Tabarovskyn luennon oli määrä käsitellä antisionismia Neuvostoliitossa historiallisena ilmiönä.
Izabella Tabarovskyn luento antisionismista Neuvostoliitossa peruttiin some-kohun seurauksena.
Tabarovskyn oli tarkoitus luennoida Åbo Akademissa ja Helsingin yliopistossa.
Tutkijat Palestiinan puolesta -ryhmä kritisoi Tabarovskyn kommentteja Israelista ja Gazasta.
Åbo Akademin dekaani Peter Nynäs kiistää suoran yhteyden päätöksen ja some-kritiikin välillä ja viittaa kokonaisarvioon.
Suomalaiskollega Mercédesz Czimbalmos kokee, että akateemisessa keskustelussa on oltava tilaa myös ristiriitaisille näkemyksille, jotta polarisaatio ei syvene.
Amerikkalais-venäläisen tutkijan Izabella Tabarovskyn luento antisemitismista ja antisionismista Neuvostoliitossa peruttiin sosiaalisessa mediassa syntyneen kohun seurauksena.
Tabarovskyn oli tarkoitus luennoida aiheesta viime viikolla Åbo Akademissa sekä Helsingin yliopistossa. Puheenvuoro olisi ollut osa Turussa järjestettyä konferenssia, joka käsitteli antisemitismiä eli juutalaisvastaisuutta.
Yliopistot kuitenkin peruivat tutkijan osallistumisen sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa syntyi keskustelua Tabarovskyn akateemisesta asiantuntijuudesta sekä kommenteistaan viestipalvelu X:ssä.
Tutkijat Palestiinan puolesta -ryhmä julkaisi kuvakaappauksia ja kirjoitti Instagramissa Tabarovskyn kieltäneen Israelin tekemän kansanmurhan Gazassa, vähätelleen nälänhätää ja kyseenalaistaneen kansainvälisen oikeuden. Julkaisussa kehotettiin olemaan yhteydessä yliopistoon ja kertomaan mielipiteensä. Aiheesta kertoi aiemmin Åbo Underrättelser.
Tabarovskyn konferenssiin kutsuneen tutkijaryhmän Åbo Akademin tutkija Mercédesz Czimbalmos arvostelee Tabarovskyn sulkemisen keskustelun ulkopuolelle syventävän polarisaatiota ja rajoittavan akateemista keskustelua isoista yhteiskunnallisista aiheista.
”Jotkut hänen kirjoituksistaan sosiaalisessa mediassa on irrotettu kontekstistaan. On hyvä muistaa, että asioista ylipäätään on vaikea kertoa kolmella rivillä. Siksi tarvitaan akateemista vuoropuhelua, jolta nyt vietiin mahdollisuus”, Czimbalmos sanoo.
Neuvostoliitossa varttuneen Tabarovskyn puheenvuoro olisi käsitellyt antisionismia Neuvostoliitossa historiallisena ilmiönä ja sen vaikutuksia nykyhetkeen. Antisionistit kiistävät juutalaisten itsemääräämisoikeuden ja juutalaisvaltion perustamisen oikeutuksen Lähi-itään.
Czimbalmos puolestaan on tutkija, joka muun muassa selvitti äskettäin Ihmisoikeuskeskuksen ja oikeusministeriön toimeksiannosta juutalaisiin kohdistuvan syrjinnän ja viharikollisuuden kasvua Suomessa.
Päätöksen Tabarovskyn luennon perumisesta tehnyt Åbo Akademin dekaani Peter Nynäs kiistää taipumisen some-painostuksen alla.
”Minulle kyse oli kokonaisarvioinnista. Monien suurten kysymysten ja riskien vuoksi arvioin, ettemme voi edetä tämän kanssa. Ei siis ollut suoraa syy-yhteyttä Palestiina-ryhmien kritiikkiin Instagramissa ja yhteydenottoihin Åbo Akademiin.”
Tabarovsky puolestaan vastasi HS:lle olevansa pahoillaan suomalaisten yliopistojen taipumisesta mustamaalauskampanjan edessä.
”Sen sijaan että ne olisivat puolustaneet akateemista vapautta ja sananvapautta, riistivät ne suomalaiselta yleisöltä erittäin relevantin luennon, jonka olen pitänyt yliopistoissa ja akateemisissa keskuksissa ympäri maailmaa”, Tabarovsky sanoo.
Tabarovsky arvioi, että yliopistojen ainoa saavutus luentojen perumisesta oli hänen työnsä saattaminen entistä suuremman joukon tietoon Suomessa.