• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Israel, Jerusalem, palestiinalaiset ja kumppanit

Kertokaas nyt Israelin tuntijat, miten ns. palestiinalaiset on päätyneet nykyiseen tilaansa?

Israelissa on arabeja jotka ovat Israelin kansalaisia ja elävät siellä kai ihan mukavasti. Palestiinalaisalueilla (Länsiranta, Gaza) on arabeja jotka eivät ole Israelin eivätkä minkään valtion kansalaisia. Mistä tuo palestiinalaisten asema juontuu, tai mistä Israelin arabien?
Israelin itsenäistyttyä ympärillä olevat arabivaltiot pillastuivat ja aloittivat sodan. He käskivät Israelin alueella asuvia arabeja siirtymään syrjään siksi aikaa, kun armeijat ajavat juutalaiset mereen ja tuhoavat heidät. Tämän jälkeen piti jatkaa normaalisti elämää ilman juutalaisia. Juutalaiset kuitenkin päihitti arabiliittouman ja luonnollisesti eivät huolineet omille maillensa näitä arabeja jotka olivat sodan aikana olleet juutalaisten tuhoamisen kannalla. Voitetun sodan jälkeen Israel myös valloitti enemmän alueita itselleen, kun mitä YK:n ehdottama aluerajaus olisi heille antanus. Tästä mennään eteenpäin ja tämä porukka edelleen esiintyy uhreina, kuinka heidän maansa on viety ja valloitettu.
Tähän yhdistettynä se, että Israelin perustamisesta lähtien on useamman kerran tarjottu kahta valtiota, mutta arabijengi ei suostu neuvottelemaan vaihtoehdosta, jossa Israelilla olisi oikeus olla olemassa. Aina tietyin väliajoin lähdetään sotaretkelle tuhoamaan Israelia ja käydään ottamaan pataan. Samalla uhripisteet YK:ssa ja lännen hyvesignaloitsijoiden keskuudessa nousee. Alunperin yksikään ympärillä oleva muslimimaa ei kahden valtion malliin suostunut, nykyään ainakin Jordania ja Egypti ovat Israelin kanssa päässeet lähemmäksi yhteiseloa.
Huomattavan yksinkertaistettu selitys ja saattaa olla asiavirheitä, kun ulkomuistista nopeasti näpyttelee. Israelkaan ei ole tässä täysin puhdas pulmunen historian aikana vaan ylilyöntejä ja julmuuksia sieltäkin löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Kertokaas nyt Israelin tuntijat, miten ns. palestiinalaiset on päätyneet nykyiseen tilaansa?

Israelissa on arabeja jotka ovat Israelin kansalaisia ja elävät siellä kai ihan mukavasti. Palestiinalaisalueilla (Länsiranta, Gaza) on arabeja jotka eivät ole Israelin eivätkä minkään valtion kansalaisia. Mistä tuo palestiinalaisten asema juontuu, tai mistä Israelin arabien?

Ottomaanien imperiumi hävisi ekan maailmansodan ja luhistui, ja sen eteläisistä (siirtomaa-)maa-alueista muodostettiin palestiinan mandaattialue, jota britit tilapäisesti hallunnoivat.

Alun perin kaikkia alueen asukkaita, myös juutalaisia, kutsuttiin palestiinalaisiksi.

Palestiinan mandaattialue jaettiin ensin kahteen osaan, joen länsipuolinen alue juutalaisille, jordan-joen itäpuolinen alue arabeille. Kumpikaan puoli ei kuitenkaan heti itsenäistynyt, mutta juutalaisia alkoi muuttaa joen itäpuolelta heille luvatulle joen länsipuolle, arabeja ei kuitenkaan muuttanut merkittävissä määrin joen länsipuolelta sen itäpuolelle, päin vastoin, heitäkin muutti joen länsipuolelle vaan lisää.

Myös golanin kukkulat tässä jaossa luvattiin juutalaisille, tosin ne myöhemmin puljattiin osaksi Syyriaa.

Pian toisen maailmansodan jälkeen joen itäpuolen arabivaltio itsenäistyi ja sai nimen Jordania.

Joen länsipuolella arabit ja juutalaiset nahistelivat keskenään ja alettiin puhua myös joen länsipuolisen alueen itsenäistymisestä, ja koska siellä asui edelleen paljon molempia kansanryhmiä jotka eivät tulleet toimeen keskenään, pilkottiin se uudestaan kahtia, puolet juutalaisille, puolet arabeille.

Juutalaisten osa tästä julistautui itsenäiseksi israelin valtioksi.

Arabien osa ei julistautunut itsenäiseksi, heille ei kelvannut se, että juutalaiset saivat oman valtionsa.

Tässä vaiheessa edelleen kaikki seudun arabit identifoituivat arabeiksi, ei "palestiinalaisiksi". Joen molemmilla puolilla olevat arabit kokivat molemmat olevansa arabeja, ei mitenkään että "toiset on jordanialaisia, toiset palestiinalaisia".

Heti israelin julistauduttua itsenäiseksi sitä ympäröivät arabivaltiot (egypti, jordania ja syyria) hyökkäsivät sen kimppuun, yrittäen tuhota sen.

Osa juutalaisalueilla asuvista arabeista pakeni kotoaan, mm. koska arabivaltiot lupasivat, että he pääsevät muuttamaan takaisin, kun israel on tuhottu.

Israelin kimppuun hyökänneet arabivaltiot käytännössä samalla miehittivät nuo arabeille luvatut osat palestiinan mandaattialueista, ja näillä asuvista arabeista tuli de facto näiden arabivaltioiden asukkaita.

Mutta Israel onnistuikin torjumaan arabivaltioiden hyökkäyksen ja tässä puolustussodassa valtasi hiukan lisää alueita itselleen, sai mm. maakannaksen jerusalemiin.

Niistä arabeista, jotka tämän sodan jälkeen asuivat Israelin hallinnoimilla alueilla, tuli Israelin kansalaisia, joilla on hyvät oltavat.

Seuraavat parikymmentä vuotta länsiranta oli de facto osa jordaniaa ja gaza de facto osa egyptiä, vaikka juridisesti ne olivat valtiottomia alueita. Ja näille alueille muutti paljon ihmisiä muualta Jordanista ja Egyptistä.


Parikymmentä vuotta myöhemmin, 1967, arabimaat asettivat israelin merisaartoon aiempien sopimusten vastaisesti ja syyria oli myös useaan otteeseen ampunut israelin puolelle(molemmat siis laillisia syitä sodalle).
Arabimaat myös alkoivat kerätä rajoille joukkoja hyökätäkseen Israeliin, mutta Israel iski ensin ja hyökkäsi arabimaiden joukkojen kimppuun näiden valmistuessa hyökkäämään israeliin.

Tässä sodassa Israel miehitti Siinain, läsirannan ja Golanin.

Israelin joukkojen edetessä näiden alueiden asukkaat eivät paenneet takaisin Jordaniaan ja Egyptiin vaan jäivät asumaan Israelin miehityksen alle.
Länsirannan ja Gazan arabiasukkaat eivät kuitenkaan saaneet Israelin kansalaisuutta, ja myöskään Jordania ja Egypti eivät pitäneet länsirantaa ja Gazaa enää omina alueinaan kuten ennen sotaa, joten näiden alueiden asukkaat jäivät vähän hassuun välitilaan jossa he eivät ole kunnolla minkään valtion kansalaisia.

Sen sijaan Golaniin Israel on suhtautunut siten, että se on selvemmin osa Israelia ja sen asukkaille on tarjottu Israelin kansalaisuutta

Tämän sodan jälkeen länsirannan ja gazan arabit perustivat (arabinationalistisen) terroristijärjestö PLOn (perustajana Egyptissä syntynyt Jasser Arafat) :n, ja PLOn propagandassa termi "palestiinalainen" rebrandättiin tarkoittamaan pelkkiä arabeja luodakseen valheellisen narratiivin, että he ovat muka alueen alkuperäisasukkaat ja juutalaiset olisivat muka "varastaneet heidän maansa". Valitettavasti tämä propaganda on nyt mennyt viralliseksi termistöksi, melkein kaikki nykyään uskovat PLOn propagandavalheita.

(Välissä sodittiin vielä mm. jom kippur-sota, mutta se ei muuttanut tilannetta oleellisesti)

Jossain vaiheessa myöhemmin perustettiin myös toinen merkittävä terroristijärjestö. Hamas, joka on islamistinen, selvästi eri aatemailma kuin arabinationalistisella PLO:lla

Israel on sitten tehnyt rauhansopimuksia Egyptin ja Jordanian sekä PLOn kanssa (ja rauhansopimuksen myötä PLOn pohjalta muodostui länsirannalla valtaa pitävä Fatah-puolue) ja Israel on näiden rauhansopimusten mukaisesti asteittain vapaaehtoisesti vetäytynyt sekä Siinailta, Gazasta että suuresta osasta länsirantaa, ja näistä Siinai palautui normaaliksi osaksi Egyptiä, mutta Länsiranta ja Gaza on jäänyt hassuiksi valtioittomiksi alueiksi.

Israel ei kuitenkaan ole halunnut vetäytyä koko länsirannalta vaan länsirannan alueelle on muuttanut juutalaisia Israelin kansalaisia ja sielä asuu nykyään puolisen miljoonaa juutalaista israelin kansalaista, alueilla joita Israel hallitsee.
 
Viimeksi muokattu:
Tähän vielä huomiona, että Gazan asukkaille tehdyissä kyselytutkimuksissa n. 70% mielestä viimeisin hyökkäys Israeliin oli oikea ratkaisu. Viimeisin data on kesäkuulta 2024. Lähde
Kumma juttu, kun Israel ei suhtaudu tähän jengiin kovin lämpöisesti. Eikä pitäisi suhtautua yhtään minkään muunkaan maan.
 
Kertokaas nyt Israelin tuntijat, miten ns. palestiinalaiset on päätyneet nykyiseen tilaansa?

Israelissa on arabeja jotka ovat Israelin kansalaisia ja elävät siellä kai ihan mukavasti. Palestiinalaisalueilla (Länsiranta, Gaza) on arabeja jotka eivät ole Israelin eivätkä minkään valtion kansalaisia. Mistä tuo palestiinalaisten asema juontuu, tai mistä Israelin arabien?
KansanPalestiinan mandaatti oli tarkoitettu juutalaisille, transjordania arabeille. Palestiinan mandaatti jaettiin myöhemmin arabeille ja juutalaisille.

Arabit ei hyväksyneet mitään jakoa vaan koko palestiinan mandaatti olisi pitänyt antaa heille ja aloittivat sodan 1948 israelin julistautuessa itsenäiseksi

Kun 1948 sota päättyi aloilleen jääneet arabit sai israelin kansalaisuuden aluella jolla israel hallitsi. Juutalaiset oli puhdistettu arabien hallitsemilta alueilta.

Maantieteellisti tilanne oli että egypti miehitti laittomasti gazaa ja hallitsi siinaita. Jordania miehitti laittomasti länsirantaa ja syyria hallitsi golanin kukkuloita, jotka oli aiemmin (ehkä 20 vuotta aiemmin) brittien toimesta palestiinan mandaatista annettu ranskalle, joka hallitsi (tai miehitti) syyriaa.

Vuonna 1967 oli kuudenpäivän sota. Ennen ensimmäistäkään laukausta egypti oli häätänyt rauhanturvaajat siinailta, sulkenut tiranin salmen israelilta. Keskittänyt joukkonsa israelin rajalle. Jordiania taasen oli tuonut joukkoja länsirannalle. Israelin ympärillä olevat arabimaat aikoi ajaa juutalaiset mereen, mutta israel iski ensin ja valloitti gazan, siinain, länsirannan ja golanin kukkulat.

6-päivän sodassa saatujen alueiden arabit eivät saaneet israelin kansalaisuutta.
 
Kertokaas nyt Israelin tuntijat, miten ns. palestiinalaiset on päätyneet nykyiseen tilaansa?

Israelissa on arabeja jotka ovat Israelin kansalaisia ja elävät siellä kai ihan mukavasti. Palestiinalaisalueilla (Länsiranta, Gaza) on arabeja jotka eivät ole Israelin eivätkä minkään valtion kansalaisia. Mistä tuo palestiinalaisten asema juontuu, tai mistä Israelin arabien?
Tästä ketjusta et juuri tule tuntijoita löytämään muuta kuin sellaisia jotka haluavat uskoa siihen aikoja sitten jo kumottuun historiankerrontaan jota Israelilaiset harrastivat johonkin 80-luvulle asti itselleen ja jota erityisesti oikeistolaiset edelleen haluavat tarinana uskoa. Toki jos sellaista versiota haitkin niin sitten se tänne varmasti tulee/tuli.
 
KansanPalestiinan mandaatti oli tarkoitettu juutalaisille, transjordania arabeille. Palestiinan mandaatti jaettiin myöhemmin arabeille ja juutalaisille.

Arabit ei hyväksyneet mitään jakoa vaan koko palestiinan mandaatti olisi pitänyt antaa heille ja aloittivat sodan 1948 israelin julistautuessa itsenäiseksi

Kun 1948 sota päättyi aloilleen jääneet arabit sai israelin kansalaisuuden aluella jolla israel hallitsi. Juutalaiset oli puhdistettu arabien hallitsemilta alueilta.

Maantieteellisti tilanne oli että egypti miehitti laittomasti gazaa ja hallitsi siinaita. Jordania miehitti laittomasti länsirantaa ja syyria hallitsi golanin kukkuloita, jotka oli aiemmin (ehkä 20 vuotta aiemmin) brittien toimesta palestiinan mandaatista annettu ranskalle, joka hallitsi (tai miehitti) syyriaa.

Vuonna 1967 oli kuudenpäivän sota. Ennen ensimmäistäkään laukausta egypti oli häätänyt rauhanturvaajat siinailta, sulkenut tiranin salmen israelilta. Keskittänyt joukkonsa israelin rajalle. Jordiania taasen oli tuonut joukkoja länsirannalle. Israelin ympärillä olevat arabimaat aikoi ajaa juutalaiset mereen, mutta israel iski ensin ja valloitti gazan, siinain, länsirannan ja golanin kukkulat.

6-päivän sodassa saatujen alueiden arabit eivät saaneet israelin kansalaisuutta.
Ettei jää liian ruusuinen kuva Israelin toimista, niin -48 sodan jälkeen Israel myös ajoi pois muslimeita alueiltansa ja tuhosi heidän asutusalueita etteivät he voisi palata. Kaikki eivät siis saaneet kansalaisuutta.
edit: Vastaavasti ympäröivistä arabimaista karkotettiin / ajettiin pois noin 800 000 juutalaista, jotka olivat niillä alueilla asuneet ikuisuuden.
 
Tästä ketjusta et juuri tule tuntijoita löytämään muuta kuin sellaisia jotka haluavat uskoa siihen aikoja sitten jo kumottuun historiankerrontaan jota Israelilaiset harrastivat johonkin 80-luvulle asti itselleen ja jota erityisesti oikeistolaiset edelleen haluavat tarinana uskoa. Toki jos sellaista versiota haitkin niin sitten se tänne varmasti tulee/tuli.
Kerro toki se "oikea" versio sitten.
 
Ettei jää liian ruusuinen kuva Israelin toimista, niin -48 sodan jälkeen Israel myös ajoi pois muslimeita alueiltansa ja tuhosi heidän asutusalueita etteivät he voisi palata. Kaikki eivät siis saaneet kansalaisuutta.
edit: Vastaavasti ympäröivistä arabimaista karkotettiin / ajettiin pois noin 800 000 juutalaista, jotka olivat niillä alueilla asuneet ikuisuuden.
Tämä pitää toki paikkaansa, juutalaisten kohdalla oli yksittäistä tapauksta kyse, arabien kohdalla oli järjestelmällistä ja laajamittaista.
 
Tästä ketjusta et juuri tule tuntijoita löytämään muuta kuin sellaisia jotka haluavat uskoa siihen aikoja sitten jo kumottuun historiankerrontaan jota Israelilaiset harrastivat johonkin 80-luvulle asti itselleen ja jota erityisesti oikeistolaiset edelleen haluavat tarinana uskoa. Toki jos sellaista versiota haitkin niin sitten se tänne varmasti tulee/tuli.
Ole hyvä ja korjaa asiavirheitä. Turha mustamaalata ilman ainuttakaan faktaa.
 
Tästä ketjusta et juuri tule tuntijoita löytämään muuta kuin sellaisia jotka haluavat uskoa siihen aikoja sitten jo kumottuun historiankerrontaan jota Israelilaiset harrastivat johonkin 80-luvulle asti itselleen ja jota erityisesti oikeistolaiset edelleen haluavat tarinana uskoa. Toki jos sellaista versiota haitkin niin sitten se tänne varmasti tulee/tuli.

Haukut meidän historiaselityksiämme "kumotuiksi tarinoiksi", mutta et pysty esittämään todisteita mihinkään virheisiin niissä, samalla kun itse jatkuvasti postaat arabiterroristien propagandavalheita.

Että kannattaa nyt katsoa kunnolla peiliin näiden kommenttien kanssa.
 
Haukut meidän historiaselityksiämme "kumotuiksi tarinoiksi", mutta et pysty esittämään todisteita mihinkään virheisiin niissä, samalla kun itse jatkuvasti postaat arabiterroristien propagandavalheita.

Että kannattaa nyt katsoa kunnolla peiliin näiden kommenttien kanssa.
Kyllä tästä on toki jo aiemminkin keskusteltu ja virheitä osoitettu. Mainitaan nyt taas viimeisimmästä taas vaikka se että on melko älyllisesti epärehellistä sanoa että kaikkia kutsuttiin palestiinalaisiksi sanomatta sitä miten suuri osa oli juutalaisia. Kaiken oikominen on loputon suo niin tyydyn yleisesti toteamaan että lukija varokoon mihin uskoo. Toki silloin kun aikaa on niin voi oikoa enemmän mutta se on tunnettu tosiasia että perättömien väitteiden oikominen on työläämpää kuin levittäminen.
 
Kyllä tästä on toki jo aiemminkin keskusteltu ja virheitä osoitettu. Mainitaan nyt taas viimeisimmästä taas vaikka se että on melko älyllisesti epärehellistä sanoa että kaikkia kutsuttiin palestiinalaisiksi sanomatta sitä miten suuri osa oli juutalaisia. Kaiken oikominen on loputon suo niin tyydyn yleisesti toteamaan että lukija varokoon mihin uskoo. Toki silloin kun aikaa on niin voi oikoa enemmän mutta se on tunnettu tosiasia että perättömien väitteiden oikominen on työläämpää kuin levittäminen.
Eli ainut virhe mielestäsi on tuo termin Palestiinalainen käyttö? Sillä perusteella kaikki muu on vain israelin keksimää tarinaa? Tollasen epämääräisen huutelun vois jättää pois, jos et pysty väitteitäsi perustelemaan yhtään millään.
 
Kyllä tästä on toki jo aiemminkin keskusteltu ja virheitä osoitettu. Mainitaan nyt taas viimeisimmästä taas vaikka se että on melko älyllisesti epärehellistä sanoa että kaikkia kutsuttiin palestiinalaisiksi sanomatta sitä miten suuri osa oli juutalaisia.
Siinä ei ole tasan yhtään mitään älyllisesti epärehellistä. Sillä määrällä ei ole sen sanan merkityksen kannalta mitään väliä, ja esim. seudun sivistyneistöstä juutalaisia oli todella huomattava määrä.

ja kun tarkastellaan esim. mitä tahansa "Palestiinan" organisaatioita maailmansotien väliltä, niiden puuhamiehet on hyvin suurelta määrin olleet juutalaisia,

esim. palestiinan mandaattialueen jalkapallomaajoukkue - nimet näyttää aika juutalaisilta, ei arabeilta:


Palestine airways


oli juutalaisten perustama ja pyörittämä

Anglo-palestine-bank oli juutalaisten perustama


jne

Se, että alueen kaikkia asukkaita on kutsuttu aiemmin palestiinalaisiksi historiallinen fakta, jota sinä pyrit vähättelemään, koska se ei tue sitä arabien uhriutumispropagandaa, jota sinä olet mennyt uskomaan ja jota jatkuvasti levität edelleen.

Sen sijaan tällaiset perättömät syytökset sinulta on juuri sitä älyllistä epärehellisyyttä, samoin niiden valheellisten karttakuvien postaaminen, missä termit "palestiinalainen" ja "arabi" sekä yksityisten omistama maa ja ei-kenenkään-omistama autiomaa yms. on sotkettu ihan totaalisesti siten että voidaan valehdella "palestiinalaisten" muka omistaneen enemmän maata kuin todellisuudessa omistivat., että voidaan valehdella juutalaisten muka "varastaneen" sitä maata.

Minä en ole koskaan käyttänyt täällä termiä "palestiinalainen" tai "arabi" valheellisesti tai harhaanjohtavasti. Sinä olet monta kerta postannu linkkeihiin ja lähteisiin jossa sitä on tehty.

Kaiken oikominen on loputon suo niin tyydyn yleisesti toteamaan että lukija varokoon mihin uskoo. Toki silloin kun aikaa on niin voi oikoa enemmän mutta se on tunnettu tosiasia että perättömien väitteiden oikominen on työläämpää kuin levittäminen.

Sinä olet täällä se, joka niitä perättömiä väitteitä on esittänyt, ja muut ovat oikoneet niitä sinulta.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
254 870
Viestejä
4 433 151
Jäsenet
73 425
Uusin jäsen
maikkeliks

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom