Tuli vastaan mielenkiintoinen artikkeli siitä kuinka Israel hyödyntää tekoälyä tunnistaakseen potentiaalisia iskukohteita:
‘Lavender’: The AI machine directing Israel’s bombing spree in Gaza
Uutislähde on vissiin jonkin verran vasemmalle kallellaan, mutta ainakin tämä lähde:
+972 Magazine - Bias and Credibility pitää sitä kuitenkin faktojen suhteen varsin luotettavana.
Ovat ilmeisesti jo tovin käyttäneet koneoppimista siihen, että pyrkivät kerätystä valvontadatasta tunnistamaan potentiaaliset Hamasin jäsenet. Ainakin oman ilmoituksena mukaan ilmeisesti osuu oikeaan 90% tarkkuudella, joka on kyllä kieltämättä tekoälylle ihan hyvä prosentti. Mielenkiintoista lukea muutenkin kun tuollaiset sovellukset nyt varmasti tulevat olemaan kehittyneempien tiedustelutahojen ja armeijoiden vakikalustoa - elleivät ole jo nyt.
On tuolla kyllä jonkin verran sellaisia kohtia, jotka kieltämättä aiheuttavat itselläni jonkin verran kulmakarvojen kohotusta. Aiemmin tuon potentiaalisia Hamasin jäseniä tunnistavan Lavender-sovelluksen kartoitusta on käytetty siihen, että on kohdistettu mahdollisia iskuja lähinnä Hamasin ylempään johtoon, mutta nyt Hamasin terroristihyökkäyksen jälkeen ovat ilmeisesti päättäneet, että jokainen sovelluksen tunnistama kohde pyritään eliminoimaan. Ja ainakin artikkelin mukaan kohteiden valinnassa on ihminen mukana lähinnä varmistamassa sen, että onko kohteena nainen vai mies. Lähinnä ilmeisesti siksi, että naiset ovat artikkelissa haastatellun mukaan todennäköisesti virheellisesti merkittyjä.
Toinen asia mikä tuolla nousee artikkelissa esiin on se, että pyrkivät ilmeisesti erityisesti eliminoimaan kohteen silloin, kun tämä on kotonaan. Oletettavasti, kun on silloin pidempiä aikoja paikoillaan ja siten helpompi ja varmempi saada pommittamalla tapettua. Sivuvaikutuksena tietenkin se, että usein siellä asunnossa on luultavasti kohteen muuta perhettäkin paikalla ja mahdollisesti muita asukkaita lähettyvillä. Ainakin artikkelin mukaan Gazan valtauksen alkuvaiheissa hyväksytty sivullisten uhrien määrä oli 15-20 ihmistä, mutta myöhemmin se sitten tiputettiin 5 sivulliseen. Korkeampiarvoisen kohteen kohdalla sitten sivullisten uhrien hyväksyttävä määrä on ollut n. 100 - 300 riippuen kohteesta.
Alkuaikojen jälkeen sitten nuo pommitukset vähenivät ja noita vähempiarvoisia kohteita ei enää lisätty tapettavien listalle ilmeisesti osin USA:n painostuksesta ja osin sen vuoksi, että haluttiin säästää pommeja, mikäli niitä tarvittaisiin Hizbollahia vastaan.
Haastateltavat ovat artikkelissa nimettömiä, mutta jos tuota artikkelia on uskominen, niin en ole yhtään yllättynyt siitä, että Gazassa on varsin paljon sivullisia siviilejä kuollut. Osin sen takia, että Hamas tarkoituksella käyttää sairaaloita, kouluja ja muita siviilikohteita tieten tahtoen omaan sotimiseensa, mutta nähtävästi paljolti myös siksi että Hamasin terroristihyökkäyksen jälkimainingeissa Israelin armeija otti huomattavasti sallivamman asenteen sivullisten uhrien suhteen.