- Liittynyt
- 11.11.2017
- Viestejä
- 634
Kysyin toki, mutta myös lakipykälään vetoaminen luultavasti auttaisi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kattaako virhevastuu seuraavan: Hankin 2000 euron koneen Jimmsin kasamana, takuu loppui suunilleen vähän päälle kuukautta sitten. Palvelulle luvataan 2 vuotta takuuta. Fyysisen tuotteen kohdalla virhevastuu ei lopu kuin seinään, mutta miten tämmösen lisäpalvelun kohdalla se toimii? 1 kk ei kuitenkaan ole hirveästi yli.
Jaaha. Olis tällainen dilemma. Kaverin suosittelemana otettiin vuokralainen, joka on osoittautumassa suureksi virheeksi. Olenko ymmärtänyt nyt ihan väärin, kun mietin että vuokrasopparin saa purkaa välittömästi, jos kahden kuukauden vuokra on maksamatta?
Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus
1) jos vuokralainen laiminlyö suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa;
Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 61§
Et ole ymmärtänyt väärin. Jos vuokralainen olisi ollut esim. 2 kk sairaana niin silloin ehkä purkuperustetta ei ole. Täällä asiaa on käsiteltyOlenko ymmärtänyt nyt ihan väärin, kun mietin että vuokrasopparin saa purkaa välittömästi, jos kahden kuukauden vuokra on maksamatta?
Jaaha. Olis tällainen dilemma. Kaverin suosittelemana otettiin vuokralainen, joka on osoittautumassa suureksi virheeksi. Olenko ymmärtänyt nyt ihan väärin, kun mietin että vuokrasopparin saa purkaa välittömästi, jos kahden kuukauden vuokra on maksamatta?
Jaaha. Olis tällainen dilemma. Kaverin suosittelemana otettiin vuokralainen, joka on osoittautumassa suureksi virheeksi. Olenko ymmärtänyt nyt ihan väärin, kun mietin että vuokrasopparin saa purkaa välittömästi, jos kahden kuukauden vuokra on maksamatta?
Mitenköhän tuollainen onnistuisi tällaisessa tapauksessa, että antaa x päivään mennessä aikaa kerätä kamansa ja jos ei ole siihen mennessä poistunut, niin lukon uudelleen sarjoitus/vaihto? Tulisikohan siitä paljon sanomista viranomaisten puolelta?
Kamat jää lukkojen taakse, niin tulisiko siitä vuokranantajalle mahdollisia syytteitä jostain?
Sinänsä tuossa tapauksessa ei ollut edes purkuperustetta, eli ei täysin relevantti tähän caseen.
Niin no tuossakin puhutaan nimenomaan tavaroiden viemisestä pois. Itse nimenomaan kirjoitin että olisi mielenkiintoista tietää mitä seuraisi jos _ainoastaan_ vaihtaisi lukot. Voihan se olla että siitäkin tulisi sakot. Oman oikeustajun mukaan kuitenkin jos 50 päiväsakkoa saa kun ilman kunnollista purkuperustetta vaihtaa lukot _ja_ roudaa vuokralaisen kamat vek, niin asianmukaisesti puretun vuokrasopimuksen jälkeen pelkkien lukkojen vaihtamisesta pitäisi saada ainakin vähemmän päiväsakkoja.Aika pitkälle pätee, ainoa tie on käräjäoikeus --> ulosottovirasto joka hoitaa häädön MIKÄLI ei lähde vapaaehtoisesti, vuokralaisella on kotirauha jota et saa häiritä.
Kun vuokrasopimus on purettu, vuokralaisen tulisi muuttaa huoneistosta. Ellei näin tapahdu, on muistettava, ettei vuokranantajalla ole oikeutta itse tyhjentää vuokralaisen huoneistoa. Tällaisessa tilanteessa vuokranantajan on haettava vuokralaiselle häätöä käräjäoikeudesta. Häätö ei siis tarkoita samaa asiaa kuin vuokrasopimuksen purkaminen.
Niin no tuossakin puhutaan nimenomaan tavaroiden viemisestä pois. Itse nimenomaan kirjoitin että olisi mielenkiintoista tietää mitä seuraisi jos _ainoastaan_ vaihtaisi lukot. Voihan se olla että siitäkin tulisi sakot. Oman oikeustajun mukaan kuitenkin jos 50 päiväsakkoa saa kun ilman kunnollista purkuperustetta vaihtaa lukot _ja_ roudaa vuokralaisen kamat vek, niin asianmukaisesti puretun vuokrasopimuksen jälkeen pelkkien lukkojen vaihtamisesta pitäisi saada ainakin vähemmän päiväsakkoja.
Häätö
Jos vuokralainen kuitenkin pitää huoneistoa hallinnassaan vuokrasuhteen päättymisen jälkeen, niin vuokranantajan tulee hakea vuokralaiselle häätöä paikallisesta käräjäoikeudesta. Vuokranantaja ei saa omin luvin mennä tyhjentämään vuokralaisen asuntoa taikka vaihtamaan huoneiston lukkoja. Vuokranantajan on hyvä varautua siihen, että prosessi käräjäoikeudessa voi kestää kuukausia, jonka aikana vuokralainen voi asua huoneistossa. Vuokralainen on kuitenkin velvollinen maksamaan vuokraa koko siltä ajalta, kun hän pitää huoneistoa hallinnassaan. Koska prosessi kestää pitkään ja vuokralainen voi olla maksukyvytön, niin vuokranantajan on oltava tarkkana vuokranmaksun kanssa ja ryhdyttävä ajoissa toimiin, jotta vuokratulon menetykset eivät muodostu liian suuriksi.
Eli eiköhän siitä muutaman päiväsakon saa tuostakin.
Ihan loogista on ettei lukkoja ei saa vaihdella tai mennä tyhjentämään.
En tiedä vastasitko minun viestiini, mutta tarkoitin tuossa lähinnä sitä että vuokralainen voi jättää vuokrat maksamatta ja jättää asunnon ihan millaiseen kuntoon tahansa, mutta vuokranantaja joutuu odottamaan pitkän aikaa häätöpäätöstä, jolloin oma oikeustaju varmaan alkaa olemaan sillä kannalla että voisi sen vuokralaisen sieltä pois ajaa. Paras ratkaisu näihin tilanteisiin olisi varmaan saada häätöprosessi nopeammaksi.
JRantanen maksoihan vuokralainen vuokratakuun?
Lukkoja ei saa vaihtaa, ennen kuin häätö suoritettu. Sitä ennen asunto on vuokralaisen hallinnassa. Joudut vaan maksumieheksi. Vuorkalaiselta et saa mitään jos luottotiedot jo menneet, sen sijaan tulee sullee kalliiksi, joudut maksamaan monen kuun vuokran hänelle. Noita maksamiasi korvauksi hänelle ei voida periä takaisin (ei katsota tuloksi)Oikeuteen joudut menemään jos ei omaehtoisesti poistu suosiolla tai suosiotta (lievästi auttaen). Lukot kuitenkin vaihtoo ensitilassa.
Nää jutut tuntuu usein menevän yleistä (ja omaa) oikeustajua vastaan, mitä nyt jostain Iltasanomista tai Iltalehdestä lukee juttuja. Kannattaa hoitaa tarkkaan pykälien mukaan ettei itse joudu maksumieheksi.
Lukkoja ei saa vaihtaa, ennen kuin häätö suoritettu. Sitä ennen asunto on vuokralaisen hallinnassa. Joudut vaan maksumieheksi. Vuorkalaiselta et saa mitään jos luottotiedot jo menneet, sen sijaan tulee sullee kalliiksi, joudut maksamaan monen kuun vuokran hänelle. Noita maksamiasi korvauksi hänelle ei voida periä takaisin (ei katsota tuloksi)
Tuon jälkeen vuokralainen kävelee poliisille ja tekee rikosilmoituksen. Sen jälkeen ottaa lakimiehen joka hoitaaa käräjäillä sinulle maksimikorvaukset, ja tilaa lukkosepältä lukkojen murron. Ja sinä maksat kaikki. Hintaa tuolle lukonvaihtopelleilyllesi tulee muutama tonni.Piti laittaa että lukot vaihtoon sitten kun vuokralainen on ulkona...
Sitä häätötuomiota odotellessa voi miettiä, että olisko kannattanut maksaa muutama euro siitä ulosottorekisteripaperista, josta olisi melko satavarmasti jo etukäteen selvinnyt millainen tyyppi on vuokralle tulossa ja harmilta olisi välttynyt.
Ok, niin vähän arvelinkin. Kyseessä on hyvällä paikalla oleva rantakiinteistö, ja vuokran suuruus on 1000€/vuosi. Uskon että joku tuon summan vuosittain maksaisi kun on niin naurettavan pieni. Voi tietysti olla että käy tuuri ja huutokauppa menee 2. vaiheeseen, jossa vuorasopimus ei ole voimassa.
Ilmeisesti toisessa vaiheessa pakkohuutokaupassa ei vuokraoikeutta enää pysytetä voimassa.
Niin siis lähinnä että jos se aiempi omistaja on tuon vuokrakikkailun tehnyt itseään suojatakseen, niin miksi hän suostuisi ko. sopimuksen purkuun? Jos taas sopimus olisi purettavissa uuden omistajan toimesta yksipuolisesti, tätä ongelmaahan ei edes olisi. Ihan siis aidosti yritän ymmärtää miksi se vuokrasopimus jotenkin tuossa lakkaa olemasta.
12 § (12.4.1995/548)
Vuokraoikeuden pysyvyydestä kiinteistön luovutuksensaajaan, toisen vuokraoikeuden ja muun erityisen oikeuden haltijaan sekä kiinteistön oikeaan omistajaan nähden on voimassa, mitä maakaaressa (540/95) säädetään. Vuokraoikeus sitoo kiinteistön myöhempää luovutuksensaajaa tai muuta kilpailevaa oikeudenhaltijaa, jos vuokramies on saanut kiinteistön hallintaansa ennen luovutusta tai oikeuden perustamista. Milloin alue myydään pakkohuutokaupalla, sitoo vuokraoikeus ostajaa vain, kun myynti on tapahtunut sellaisin ehdoin.
Maanvuokralaki
Omaan oikeustajuuni mahtuu ainakin hyvin, että jos joudutaan turvautumaan pakkokeinoihin, ne hoitaa vain viranomainen. Muunlainen systeemi johtaa lähinnä kahteen vääryyteen, joista ei tule yhteensä oikeutta.Nää jutut tuntuu usein menevän yleistä (ja omaa) oikeustajua vastaan, mitä nyt jostain Iltasanomista tai Iltalehdestä lukee juttuja. Kannattaa hoitaa tarkkaan pykälien mukaan ettei itse joudu maksumieheksi.
Omaan oikeustajuuni mahtuu ainakin hyvin, että jos joudutaan turvautumaan pakkokeinoihin, ne hoitaa vain viranomainen. Muunlainen systeemi johtaa lähinnä kahteen vääryyteen, joista ei tule yhteensä oikeutta.
Juu kyllä tuon omistajan metkut täälläpäin tiedetään, eihän tuota vuokrasopimustakaan ole hän omalla nimellään tehnyt, vaan yhtiö jossa hän on nimettömästi mukana. Kiinteistöä kaupattiin jo kertaalleen ja nähtävästi hänen edustaja huusi 1. vaiheessa (eli vuokrasopparin kanssa) vähimmäissumman ja kiinteistö jäi hänelle. Käsirahan lisäksi muuta rahaa ei vaan koskaan näkynyt ja nyt kiinteistö taas huudettavana.
Ei noi pakkohuutokaupat kovin monimutkaisia ole. Riesa tietysti voi tulla siitä, jos huutokaupasta valitetaan. Silloin pitää kyllä todellinen tumpelo olla jos saa edes euroakaan omia oikeudenkäyntikuluja aikaiseksi. Enemmän haitta on se, että aikaa menee kunnes oman ostoksen saa lopullisesti omistukseensa. Mitä olen asiasta kuullut, valituksia tulee todella harvoin. Voi tietysti napsahtaa kohdalle jos tuollaista ostaa.Kenties nyt hoksaa huutaa sen itselleen jonkun bulvaanin kautta minimisummalla jonka hyväksyvät?
Sen verran monimutkaisia tuollaiset kiinteistöjen pakkolunastukset ja pakkohuutokaupat ja niiden purkaminen, että hyvin harva sivullinen on niin hölmä että moista menee huutamaan itsensä riesoiksi. Toki jos muutaman vuoden jaksaa siitä sitten jälkeenpäin eri oikeusasteissa riidellä ja siitä maksaa kenties kymmeniä tuhansia euroja jo pelkkinä oikeudenkäyntikuluina, niin sitten voi jo harkita.
Ulosotossa jos on pitkä lista velkoja niin aika turha edes haaveilla, että saisi itse koskaan perittyä niitä omia oikeudenkäyntikulujaan vastapuolelta vaikka sen jutun voittaisikin siellä ainakin oikeudenkäyntikuluvaatimuksen osalta.
Ei noi pakkohuutokaupat kovin monimutkaisia ole. Riesa tietysti voi tulla siitä, jos huutokaupasta valitetaan. Silloin pitää kyllä todellinen tumpelo olla jos saa edes euroakaan omia oikeudenkäyntikuluja aikaiseksi. Enemmän haitta on se, että aikaa menee kunnes oman ostoksen saa lopullisesti omistukseensa. Mitä olen asiasta kuullut, valituksia tulee todella harvoin. Voi tietysti napsahtaa kohdalle jos tuollaista ostaa.
Ei noi pakkohuutokaupat kovin monimutkaisia ole. Riesa tietysti voi tulla siitä, jos huutokaupasta valitetaan. Silloin pitää kyllä todellinen tumpelo olla jos saa edes euroakaan omia oikeudenkäyntikuluja aikaiseksi. Enemmän haitta on se, että aikaa menee kunnes oman ostoksen saa lopullisesti omistukseensa. Mitä olen asiasta kuullut, valituksia tulee todella harvoin. Voi tietysti napsahtaa kohdalle jos tuollaista ostaa.
Kyllä se on sotku, jos joku ulosmitattu kiinteistö on sellainen, että sen maita on vuokrattu maanvuokrasopimuksella lähelle käypää hintaa ulkopuoliselle.
En kyllä äkkiseltään keksi helppoa tapaa jolla siitä vuokrasopimuksesta ja vuokralaisesta voisi päästä eroon.
Enkä kyllä ymmärrä miten asiaa voisi alkaa oikeudessa itse kiinteistön ostanut prossoimaan ilman että joutuu maksamaan vähintään oikeudenkäyntikulumaksut. Harvalla on oikeudellista osaamista hoitaa oikeudessa tuollaisia monimutkaisia asioita, niin siihenkin pitää käytännössä suurimman osan palkata lakimies tai asianajaja. Eikä nekään tee yhtään mitään ilman laskutusta.