io-techin lakimiehet hoi.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Sivustaseuraaja, 06.11.2016.

 1. Puavo

  Puavo

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  23.09.2019
  Sinähän siirtelet sujuvasti maalitolppia aina sen mukaa, mikä sattuu sinulle sopimaan. Ketjun viimeisin on spekulaatio siitä, kuka vastaa, jos viallinen sähkölaite aiheuttaa tuhoa, jos et sattunut itse sitä huomaamaan.

  Kirjoitin eilen oman näkemykseni tilaajalahja-asiaan, mutta jos huomasit, niin pidin täysin mahdollisena myös sitä, että näkemykseni on väärä.

  Tänään tuli spekulaatiota vioittuneesta laitteesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta tuhosta, esim. tulipalosta. Kerroin, että moisesta tuhosta ei vastaa myyjäliike tai esim. tilaajalahjan antaja vaan tuo olisi maahantuojan vastuulla. Sinä toteat minun ymmärryksen olevan huono, kun moista kirjoitin.

  Ihan huviksesi, googleta vaikka hakusanoilla sähköpyörä tulipalo maahantuoja. Löydät mm. tämän uutisen, jossa kerrotaan maahantuojan joutuneen vastaamaan palaneesta rivitalosta. Maahantuojan, ei pyörän myyneen liikkeen.
   
 2. Mercho

  Mercho

  Viestejä:
  37
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2019
  Tosiaan jenkeissä lakia muutetaan ja youtuben käyttöehdot muuttuvat.

  (Suomi)tubettajia paljon mennyt paniikkiin ja miettivät lopettamista ja pelkäävät joutuvansa maksamaan sakkoja jenkkeihin :D
   
 3. golemi

  golemi

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2018
  Noniin, tuli vastaus kuluttaja-asiamieheltä. Lyhyesti referoituna muutama fakta.

  - Myyjä on virhevastuussa tuotteesta vaikka sille ei olisi myönnetty takuuta. Koskee myös kylkiäisenä saatua tavaraa.
  - Vastuuaika on tapauskohtainen. Tässä tapauksessa olevan virtapankin oletettu kestoikä on yli 6kk.
  - Kuinka asia ratkaistaan? Vaihtoehdot 1. Tuote korjataan 2. Tuote vaihdetaan uuteen 3. Kauppa puretaan. Tässä järjestyksessä.

  Kuluttajaoikeusneuvoja ottaa asian hanskaan tästä eteenpäin ja hoitaa sen Otavamedian kanssa.
   
  Musashi, Copper, Mr X ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 4. Albireo

  Albireo

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jäsen Puavo voikin sitten lopettaa besserwisseröinnin tähän ketjuun, kun arvailunsa noin hyvin osuivat just vitulleen. Ei ole Puavon kommenteilla ketjussa painoarvoa enää :D
   
  Copper tykkää tästä.
 5. valexi

  valexi

  Viestejä:
  887
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Tällä periaatteella autokauppiaiden kannattaisi myydä Wunderbaumeja ja antaa auto kaupan päälle.

  "Ai autossasi on jotain vikaa? Sehän oli vain ilmainen kylkiäinen. Riittikö muuten siinä 10ke hajukuusessa tuoksua? No ota tästä uusi tilalle."
   
  Joenssen, mailman, testeri ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 6. ?..

  ?..

  Viestejä:
  997
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Hyvä juttu, että keissi etenee kuten pitääkin. Jos kuluttajaviranomainen on ottanut kannan niin käytännössä melkein 100% firmoista sitä noudattaa.
   
 7. ?..

  ?..

  Viestejä:
  997
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Lakimies-Puavo varmaan samaa mieltä :D
   
 8. demo69

  demo69

  Viestejä:
  278
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minä sain suoraan uuden power bankin Otavamedialta hajonneen tilalle. Laitoin yhden sähköpostin asiasta eikä siihen edes vastattu, mutta postin mukana oli kuitenkin tullut uusi.
   
 9. Puavo

  Puavo

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  23.09.2019
  Eikö se ollutkaan niin, että ei ole tarve kuvitella keksittyjä keissejä?

  Monelle pääaukojalle varmaan harmi, etten varmana tietona viime viikkoista näkemystäni kirjannut vaan pidin täysin mahdollisena sitä, että näkemykseni on väärä. Ja sitä se tossa tilaajalahja-asiassa selvästi oli.

  En suosittele ketään ostamaan hajukuusta 10 000 eurolla, oli kylkiäisenä mitä tahansa.
   
 10. golemi

  golemi

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2018
  No tämäpä varsin mielenkiintoista, että toimintatavat on näinkin kirjavat
   
 11. golemi

  golemi

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2018
  Minulle soitettiin tällä viikolla Otavamedialta, että ”sinulle olisi tulossa täältä jälkilähetyksenä tällainen virtapankki, onko ok?” Sanoin, että homma ok. Tämä meni siis onnellisesti maaliin. Erinomaista palvelua kuluttaja-asiamieheltä.
   
  mailman, Naska Paapuri ja Ponsu tykkäävät tästä.
 12. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Voiko yksityishenkilöiden väliseen sopimukseen liittyvien maksujen suorittamatta jättämisestä periä korkolain mukaista korkoa?
  Sopimukseen ei ole kirjattu viivästyskorkoa tai seuraamuksia maksun suorittamatta jättämisestä.
   
 13. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 390
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Voi. Jos sopimuksessa ei ole sovittu eräpäivää velan maksulle, tulee korkoa maksaa siitä lähtien, kun on kulunut 30 päivää velan maksamisen vaatimisesta.
   
  JaySon tykkää tästä.
 14. Wirtane

  Wirtane

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tällanen tapaus, että pikkusisko muutti juuri omilleen ja kun pätkätöitä tekee niin anoi asumistukea. Vuokrasopparissa lukee, että asumis/toimeentulotuki tulee maksaa vuokranantajalle.

  Postin lakon vuoksi päätös asumistuesta tuli vasta eilen postitse siskolle ja siinä luki, että loka- ja marraskuun tuki on maksettu vuokranantajan tilinumeroon takautuvasti. Vuokranantaja ei ole asiasta ilmoittanut mitään, vaan ottanut vähin äänin vastaan myös vuokran kyseisiltä kuukausilta. Eihän tuossa mitään järkeä ole, että tuet ja vuokra menee vuokranantajalle.

  Eikö vuokranmaksu hoideta niin, että tuet maksetaan vuoktanantajalle, jonka päälle sisko maksaa puuttuvan osan vuokrasta? Sisko sanoi huomenna soittavansa asiasta ja soitan itsekin ukolle perään jossei meinaa asiaa oikaista. Voiko tuota ylimääräisen rahan takaisinmaksua periä jollain tietyllä perusteella ja miten vuokranantajaa kannattaa lähestyä?
   
 15. Pertti_Pasanen_Spede

  Pertti_Pasanen_Spede

  Viestejä:
  1 299
  Rekisteröitynyt:
  10.03.2017
  Miksi sitä pitäisi periä? Huomioi sen liikaa maksetun seuraavissa vuokrissa mitä maksaa. Vaikka posti olikin lakossa niin kelan sivuilla näkyy kaikki päätökset kyllä. Eikä se vuokranantajalle kuulu saako joku asumistukea vai ei. Itse ainakin omalle tilille sen ottaisin ja siitä maksaisin luki sopparissa mitä tahansa. Ei vuokranantaja sitä mistään selville saa kuka saa tukea ja kuka ei ellei itse sitä kerro.
   
 16. leffo

  leffo

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Onko tää joku opiskelijakämppä tai peräti asuntola? Normaalisti asumistuki asukkaalle ja vuokra vuoranantajalle.

  Jos kela maksaa jotain takautuvasti niin miten vuokranantaja voi asiasta tietää tuon taivaallista? Miten postin mahdolliset lakot marraskuun lopulla voi vaikuttaa lokakuun vuokraan?

  Mistä sisko tietää ettei vuokranantaja ole ilmoittanut hänelle mitään jos hän vasta eilen kuuli Kelalta mitään, tietääkö vuokranantaja siskon telefax numeron?
   
 17. Esterhaus

  Esterhaus

  Viestejä:
  48
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Olisikohan nyt vaan käynyt niin, että vuokranantaja ei ole vielä edes ehtinyt huomata että tilille on tullut vuokrien lisäksi ne tuetkin. Jospa siinä vaan sopisi, että seuraavasta / seuraavista vuokrista kuitataan ne nyt maksetut tuet.

  Jos ei homma oikein sopimalla suju, niin yksinkertaisinta on sen jälkeen antaa kirjallinen ilmoitus vuokranantajalle siitä että liikaa maksetun vuokran palautussaatavalla kuitataan seuraavan erääntyneen vuokran maksu. Kuittaaminen on ihan laillinen tapa maksaa omalla saatavalla samalle ihmiselle olevaa velkaa.
   
 18. leffo

  leffo

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Tässä tapauksessa varmasti on kuulunut. Miten tarkalleen selität että Kela on ylipäätään voinut maksaa vuokranantajalle mitään? Jotta Kela voisi maksaa, täytyy kaksi asiaa toteutua. Kelalla on jokin tili mihin maksaa, ja sen tilin omistajalla juridinen oikeus niihin rahoihin.

  Kela saa tietyiltä (isoilta) vuokranantajilta tiedot automaattisesti.
   
 19. Wirtane

  Wirtane

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mietin tuota, että saako vuokranantaja pyytää tukea itselleen vai ei. Tuota seuraavista vuokrista vähentämistä ajateltiin ehdottaa myös "perinnäksi", menisi aika helpolla noin.

  Sisko oli tosiaan mennyt omin päin ilmoittamaan näistä tuista vuokranantajalle.

  Sisko oli alunperin lokakuussa hakenut tukea ja jonkun asiakirjan unohduttua teki uuden hakemuksen ja lokakuun sekä marraskuun tuet maksettiin viime kuun puolessa välissä vuokranantajalle.

  Voi myös olla että vuokranantaja ei tosiaan tiennyt sen enempiä tukien maksusta, mutta epäilen. Puhelinnumero on tiedossa molemmin puolin.
   
 20. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 193
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017

  Vuokranantajat

  "Asumistuen maksaminen vuokranantajalle
  • Asumistuki voidaan maksaa vuokranantajalle vuokralaisen Kelalle antaman valtuutuksen perusteella. Vuokralainen voi antaa valtuutuksen asumistukihakemuksessa tai erikseen. Vuokrasopimuksessa olevan erillisen maininnan perusteella Kela ei voi maksaa tukea vuokranantajalle.
  • Jos vuokralainen laiminlyö vuokran maksamisen kokonaan vähintään kahden peräkkäisen kuukauden ajalta, tuki voidaan maksaa suoraan vuokranantajalle. Vuokranantaja voi pyytää maksun siirtämistä itselleen. Ennen maksun siirtoa Kela kuulee asiassa tuensaajaa, joten maksunsiirto kestää kuukaudesta kahteen."

  Kela tuossa on mokannut jos maksaneet asumistuen suoraan vuokranantajalle ilman asunmistuenhakijan lupaa.

  Helpoiten virheen oikaisu varmaan onnistuu kun jättää sen verran nyt maksamatta vuokria mitä Kela ehti maksaa asumistukia vuokrantajalle "ylimääräisenä".

  Ja ilmoittaa sinne Kelalle, että asumistuki maksetaan jatkossa sitten hakemuksen mukaisesti vuokralaisen tilille eikä vuokrantajalle.
   
 21. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin vinkkinä: jos kyseessä on yksityishenkilö, niin tyypillinen yksityishenkilövuokranantaja on siedettävän varakas, eikä välttämättä ihan joka päivä katsele mitä tilille on ”yllättäen ja pyytämättä” tupsahtanut. Jos kyseessä on taas ”kasvoton” iso vuokranantaja, niin niiden osalta viive on vielä isompi (koska miksi kukaan tuollaista maksua heti edes huomaisi, sehän näyttää automatiikan kannalta ihan vaan tulevien vuokrien maksamiselta ennakkoon).

  Ensimmäinen yhteydenotto kannattaa tehdä erittäin kohteliaasti, koska tosiaan:

  Kuittaaminen olisi helppoa, jos vahingossa olisi kokonainen vuokra mennyt tuplana. Mutta jos tuo asumistuki on vain osa vuokrasta, niin kuitatessa joutuu molemmat osapuolet laskemaan, että tuliko se nyt kuitattua oikein (ja jos asumistuki on jostain syystä valtaosa vuokrasta, niin koko summan kuittaaminen voi kestää tässä liian kauan vuokralaisen kannalta).

  Lähtökohtaisesti voinee vielä olettaa vuokranantajan olevan hyväntahtoinen, kunnes toisin todistetaan. Siksi kannattaa ehkä silti ensin yrittää ehdottaa takaisinmaksua ennemmin kuin kuittaamista tulevista vuokrista.
   
  Esterhaus, Wirtane, demas ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 22. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 193
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Asumistuen kun vaihtaa nyt menemään vuokralaisen tilille Kelasta, niin sen jälkeen voi aloittaa sen liikaa maksetun vuokran kuittaamisen.

  En ymmärrä miten siinä kuittauksessa voisi kestää useampaa kuukautta kuin miltä ajalta asumistukea ehdittiin maksaa. Jos esimerkiksi kolmelta kuukaudelta ehdittiin maksaa asumistuet vuokranantajalle, niin eiköhän ne kuittaannu kolmessa kuukaudessa viimeistään kun jättää asumistuen verran vähemmän kolme seuraavaa kuukautta maksamatta vuokraa.

  Jos asumistuki on pieni suhteessa vuokran kokonaismäärään, niin senhän voi hyvin jo mahdollisesti kuitata kerralla yhden kuun vuokraa maksamalla sen verran vähemmän.

  Kelaa tuohon "kuittaamiseen" tuskin kannattaa sotkea kun siinä taitaa vierähtää äkkiä useampi kuukausi kun tekee uutta päätöstä ja lähettelee kuulee vuokrantantajaa siinä prosessissa kirjallisesti ja tekee ties mitä takaisinperintäpäätöstä samalla. Voi olla kesä jo pitkällä kun koko paska on sitä kautta selvinnyt.
   
 23. leffo

  leffo

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Jos ja kun päätös on tehty n. marraskuun puolessa välin, niin se ei ole voinut mitenkään vaikuttaa lokakuun tai marraskuun vuokraan, siis normaalitapauksessa jossa vuokra maksetaan kuun alussa.

  Asumistuki on yleensä reilusti yli puolet vuokrasta niin kahden kuukauden takautuva tuki kuittaa kokonaan yhden kuun vuokran ja osittain toisen.

  Ensimmäinen vuokra missä sitä voidaan huomioida, on nyt joulukuun vuokra joka on jo täten maksettu. Mikäli tosiaan kyse on jostain pienestä vuokranantajasta niin tuskinpa tämä erikseen lähtee vuokralaiselle mitään ilmoittamaan erikseen asista jonka Kela joka tapauksessa on ilmoittanut.
   
  Wirtane tykkää tästä.
 24. Pertti_Pasanen_Spede

  Pertti_Pasanen_Spede

  Viestejä:
  1 299
  Rekisteröitynyt:
  10.03.2017
  Siskosi on ihan itse tuon asian ryssinyt. Tukea haettaessa kysytään minne se maksetaan ja jos sinne laittaa vuokranantajan tilitiedot niin se maksetaan sinne. Sama takautuvasti. Ei niitä ilman hakijan suostumusta vuokranantajalle makseta.
   
  oongee, Wirtane ja Juppiiis tykkäävät tästä.