Itse kyllä syön liharuokiakin, mutta mahdollisuuksien mukaan myös ihan rehtiä kasvissapuskaa. Vaihtelu virkistää, ja ainakin ravintoloissa kasvispöperöt ovat kyllä niin hyviä että voittavat lihaversiot. Nopsaan sanoisin, että mikäli jaksaa nähdä vähän enemmän vaivaa kasvisruuat ( lämpöinen ns. pääruoka ) ovat jopa parempia. Jos taas ruuanlaitto ei kiinnosta tai ei tiedä siitä mitään, silloin tutut liharuuat voittavat.
Molempi parempi, mutta hyvä kun eineksistäkin jo löytyy reilusti kasvisversioita. Kaupat tosin ottavat siivua reilusti enemmän kasvisruokavalikoimasta, eli eivät ole hinnoiltaan kilpailukykyisiä tästä syystä liharuuan kanssa. Toisaalta liharuoka ei ole ilmastovaikutuksiltaan lähelläkään kasvisruokaa, tuskin koskaan pääseekään.
Valtaosa kuluttajista ei poimi ostoskoriinsa kasviproteiinituotteita. Syynä voi olla niiden korkea hinta.
yle.fi
- YLE sai käsiinsä liikesalaisuuden eli ruokien osto- ja myyntihintoja eräästä kaupasta
- jauheliha toimii ns. sisäänheittotuotteena, myydään usein nollakatteella
- kun kauppa möi jauhelihaa 2% katteella, kasvismakkaran kate oli 40% ( eli kaupalle jäävä osa myyntihinnasta )
- lihaa myydään 30-40kg/per vuosi/per asukas
- lihankaltaisia kasvisproteiineja vain n. 1kg/per vuosi/per asukas
Vaikka jutussa käydään läpi se, että valtaosin kasviseinekset myydään jopa lähes samalla katteella kuin vastaavat lihatuotteet, niin silti ollaan kaukana tilanteesta että näiden kulutus vaikuttaisi edes vähäsen lihan kulutukseen. Kulutus vain niin olematonta. Lisäksi kuluttajat juoksevat halvimman tuotteen perässä, isossa kuvassa. Se että pitäsikö tätä asetelmaa ilmastosyistä valtionohjauksella ( eism. verotuksellisesti ) muuttaa, tulee olemaan yksi tulevaisuuden puheenaiheista.