Noistahan tuon RPC2.6 ohi olemme jo nukkuneet tekemättä päästöille mitään konkreettista, joten IPCC:n mukaan vuosisadan loppuun saamme nauttia 1,1-2,6 asteen lämmönnoususta jos saamme käännettyä päästöt laskuun 2040 mennessä, tai 1,4-3,1 astetta, jos päästöjen kasvu jatkuu vielä vuosisadan loppupuolelle.
Mielestäni kahden asteen nousu näyttää noiden lukujen valossa aika todennäköiseltä, ja samanlainen kuva niistä uutisistakin on jäänyt.
Jep, RPC2.6 on epätodennäköinen skenaario, samoin kuin RPC6.0. RPC8.5 taasen on jokseenkin mahdottomuus. Jäljelle jää RPC4.5 ja se vaikuttaisi näillä näkymin osuvan varsin hyvin kohdalleen. Tähän asti IPCC on yliarvioinut hiilidioksidimäärän kehitystä, mutta nyt se näyttää olevan varsin uskottavalla tolalla. IPCC:n arvion mukaan lämpötila nousee siis ainakin 1,1 astetta, mikä on melkein puolet antamasi luvusta (ainakin pari astetta). Tietysti monenlaisia lukuja on esitetty, mutta älä yritä esittää, että IPCC:n näkemys olisi yhdenmukainen tuonkaan antamasi lukeman kanssa.
Tämähän se ongelma tässä asiassa on, ihan yleisestikin. Kun luvut eivät vaikuta katastrofaalisilta pitää ne esittää sellaisessa valossa, että ne näyttävät siltä tai ihan vain suoraan keksiä ne päästä.
Merenpinnat nousevat metrejä!!!
IPCC: Merenpinnat nousevat todennäköisesti 30-60 cm.
Lämpötila nousee jopa 4 astetta!!! (Usein nähty lukema)
IPCC: Keskilämpötila nousee todennäköisesti 1,1 - 2,6 astetta.
Jne. jne. jne.
Jos tästä asiasta raportoitaisiin realistisesti se ei kokisi sellaista vastustusta kuin se nyt kokee, koska sille ei olisi tätä ihan oikeaa syytä, mutta sitten se ei toisaalta liikuttaisi ihmisiä, koska niitä katastrofejakaan ei olisi näköpiirissä. Melkoinen ongelma... Ratkaisu tuntuu tällähetkellä olevan hypettämisen jatkaminen ja epäilevien tuomaiden syyllistäminen, ja tiedemiesten ja -naisten tapauksessa, mikäli nämä eivät lähde hypemyllyyn mukaan, heidän sulkeminen tiedeyhteisön ulkopuolelle (esimerkiksi tapaus Curry).
Mistä johtuu tämä ero, että sinä esität ilmastoherkkyydelle vain kiistattoman luvun (1,5), ja IPCC arvioi haarukan (1,5-4,5)?
Kuten sanoin se on laskennallinen tulos tähän asti mitatuista arvoista. IPCC käyttää useita malleja ja useita tiedemiehiä jotka eivät pääse asiasta yksimielisyyteen. Miksi IPCC laski alarajan 1,5:een? Koska arvoa on yliarvioitu? Tieto lisääntyy, mutta epävarmuus kasvaa? Erikoista.
Tuli tästä mieleen tämä IPCC:n helmi:
"Greenhouse gases contributed a global mean surface warming likely to be in the range of 0.5°C to 1.3°C over the period 1951 to 2010, with the contributions from other anthropogenic forcings, including the cooling effect of aerosols, likely to be in the range of −0.6°C to 0.1°C. The contribution from natural forcings is likely to be in the range of −0.1°C to 0.1°C, and from natural internal variability is likely to be in the range of −0.1°C to 0.1°C."
Eli IPCC:n mallien mukaan lämpötila muuttui annetulla aikavälillä -0,3 - 1,6 astetta. Tätä IPCC pitää erinomaisena onnistumisena, koska lämpötilanmuutos todellakin osui tuolle välille. Mutta eikö niiden mallien vähän niinkuin pitäisi pohjautua tuolle lämpötilanmuutokselle ennenkuin niillä on mitään arvoa?? Hyvät virhemarginaalit silti, ~2°C/60 vuotta eli ainakin 1,5 kertaa suurempi kuin tulevan muutoksen arvio, eikä se sisällä edes epävarmuutta hiilidioksidimäärien ym. kehityksestä. Kyllä tämä asia on ihan melkein valmiiksi taputeltu!