- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 2 897
No en pitäisi olikiluotoa minään benchmarkkina.Jos joku miettii jotain ydinvoimaa ratkaisuna niin kun miettii jotain Olkiluoto kolmosen projektia tai Pyhäjoen ryssäatomia, niin eiväthän moiset missään kymmenessä vuodessa valmistu. Ydinvoimaloita pitäisi myös rakentaa maailmaan kymmenentuhatta yhtä aikaa jotta vuoteen 2030 mennessä sillä voisi korvata merkittävästi hiilivoimaa ja muita fossiilisia.
Tässä nykyisiä projekteja:
Plans for New Nuclear Reactors Worldwide - World Nuclear Association
Vanhoja laitoksia päivittämällä voisi saada helvetisti uutta kapasiteettia käyttöön. Lisäksi se pidentää niiden elinaikaa, jolloin iso alkuinvestointi jälleen pienenee. Toki päivitys maksaa varmasti isoja summia, mutta siinä yleensä kapasiteetti kasvaa ihan hyvin, jolloin se tuottaa myös enemmän.
Ihanaa, median myllyttämä syyllistäminen tarttuu ja leviää. Ihanaa. Olemme ensinnäkin erittäin syntisiä saastuttajia.. toiseksi olemme vitun huonoja veronmaksajia ja veroja pitää maksaa enemmän, etenkin syntisistä toimista!Edelleenkään kai kukaan ei väitä, etteikö Aasiassa tuotettavilla päästöillä ole mitään merkitystä, ja että vain länsimaissa tuotetut päästöt olisivat yksinään syyllisiä ilmastonmuutokseen, mutta eipä tuolle 6% vähennyksellekään Suomen osalta voi kovin paljon hattua nostaa, kun tiedetään minkälaisia vähennyksiä tarvittaisiin.
Suomen päästöt ovat globaalisti niin pienet, että meillä on aikaa vähentää niitä vaikka sata vuotta, sen 6%. Vaikka nollaisimme päästöt tänään niin pelkästään Kiinan päästöjen kasvu vuodessa on suurempi kuin meidän päästöjen säästö. Mitä teemme sitten kun olemme nollanneet ne päästöt. Olemme varmaan onnellisempia. Ainakin somessa voimme kehua suureen ääneen, "siitäs saitte!"
Monet suuret teollisuusmaat eivät ole vähentämässä päästöjä ainakaan kymmeneen vuoteen. Euroopassakin esim. Saksa.
Tuskin kukaan on tuudittautumassa, mutta ei ole järkeä alkaa esim. keksimään rajuja verotuksia vedoten päästöihin. Toki esim kivihiilen poltolle voisi suoraan lyödä veron, jolloin puhtaammat energiamuodot olisivat paremmassa kilpailuasemassa ja näin saataisiin heti korvattua likaista energiaa puhtaammalla.Jos näillä argumenteilla tuudittautuu Suomessa siihen, että kaikki "voitava" on tehty, ja odotellaan muiden tekemisiä, ollaan lopputuloksen osalta melko heikossa tilanteessa, vaikka vaihtoehtoja löytyy myös ihan täällä kotimaan kamaralla asian parantamiseksi.
Veikkaan että tarvitaan meidän uudet ydinvoimalat ensin toimintavalmiuteen, ennen kuin voidaan sammuttaa täysin noita isompia kivihiilivoimaloita.
Mutta tosiaan, parasta aloittaa päästötalkoot sellaisesta missä on suurin vaikutus. Pääsemme hyvin nopeasti lähelle nollatasoa, kun kaasu ja kivihiili lopetetaan ja autoilua aletaan tukemaan rajummin vähäpäästöisemmäksi.
Siihen on yksinkertainen vastaus. Tulimme pois savimajasta ja rakensimme modernin yhteiskunnan vähän aiemmin kuin monessa muussa paikassa. Se on vaan arpaonnea. Toki maat ovat hieman eri leveysasteellakin. Lämpöisessä maassa ei tarvitse lämmittää mitään. Intian väestöstä suurin osa taitaa asua vielä maaseudulla. Siellä tuskin monessa paikassa on edes sähköä.Se onkin mielenkiintoinen kysymys miksi keskiverto suomalainen saisi tuottaa kuusi kertaa enemmän paskaa kuin keskimääräinen intialainen.
Lämpötilat:
Suurin osa alueista aika optimiolosuhteissa. Jollain alueilla liian kuumaa, parissa paikkaa aika viileetä (vuoristo?)
Ihan samalla tavalla olemme huimasti edellä ympäristöasioissa. Jos nyt tuprutamme enemmän Co2/hlö niin se on taas eriasia. Ilma, vesi ja maaperä on meillä paljon paljon puhtaampaa emmekä saastuta meriä muovijätteellä.
Eli kehitys on täällä huomattavasti edellä. Päästöjen vähennys onnistuu, mutta tarvitseeko sen tapahtua huomenna on toinen asia. Etenkin kun katselee missä saasteessa muualla maailmassa ollaan ihan onnellisena.
Kukaan ei varmaan väitä että ei olisi parempi, jos kaikki energia ja esim. autoilu olisi täälläkin täysin puhdasta. Sehän on varmaan tavoite, mutta tuskin sitä kannattaa millään ihan älyttömillä ratkaisuilla hätiköidä.
Nimenomaan tätä meinasin ylläolevalla.Pitäisikö suomalaisten elintaso laskea intialaisten tasolle? Kannattaa tutustua hieman historiaan. Ympäristönsuojelu on katsottu tärkeäksi nimenomaan hyvinvoivissa länsimaissa. Ympäristönsuojelu myös onnistuu parhaiten hyvinvoivissa länsimaissa. Sen sijaan päivittäisestä elannostaan kamppaileva köyhä viittaa kintaalla päästövähennyksille.
Jos länsimaissa keksitään uusia keinoja päästöjen vähentämiseen niin siitä voi olla todella suuri hyöty, kun se teknologia saadaan myös kehittyviin maihin.
Jos taas lyömme autot parkkiin ja co2 tupruttavat voimalat kiinni ja olemme tyytyväisiä kun päästiin johonkin tavoitteeseen niin sillä aikaa kehittyvät maat jatkavat päästöjen kasvua
Toisaalta onhan niitä valloittajia ennenkin ammuttu rajalle?Jos maapallon ilmasto lämpenee sen +4C ja Afrikan väkimääräkin kasvaa ennustetusti, niin pian niitä afrikkalaisia voi olla matkalla kohti Eurooppaa pari miljardia. Suomea tai sitä Eurooppaa jonka me nyt tunnemme ei ole olemassa sen jälkeen kun miljardi pari afrikkalaista valtaa tämän mantereen.
Viimeksi muokattu: