Siis et kai sä voi oikeasti olla noin pihalla? Eikö sulla tosiaan ole mitään käsitystä kaikista haittavaikutuksista, joita johtuu siitä että kylmyyteen sopeutunut ekosysteemimme, maaperämme, ruoan- ja puuntuotantomme jne. joutuvat aivan liian nopeasti Keski-Euroopan olosuhteisiin eli mikään ei ehdi sopeutua?
Onko sulle maailma vain kaupungin katuja ja niiden "vähän ärsyttävää loskaa"? Ymmärrätkö yhtään mihin tämä elämä täällä perustuu?
Tässä lyhyt oppimäärä, ihan päällimmäisiä ulkomuistista mieleen tulevia:
- Kasvitaudit, tuhohyönteiset ja ihmisten taudinaiheuttajat (esim. luonnonmarjoissa
ekinokokki) ja kaikenlaiset vieraslajit lisääntyvät räjähdysmäisesti. Talvien leudontuessa ja kasvukauden pidentyessä ne selviävät talvesta ja pystyvät lämpiminä kesinä lisääntymään ihan eri mittakaavassa. Täällä pohjoisessa ei ole niiden luontaisia kurissapitäjiä, tavallaan ekosysteemi on "vajaa" koska näitä lajeja ei ole ennen täällä ollut. Etelämpänä esim. kirjanpainaja jo räjähtämässä täysin käsiin.
- Ravinnevalumat pelloilta ja metsistä ovat jo nyt lisääntyneet valtavasti, kun talvella maa pysyy sulana ja sateet tulevat vetenä. Seurauksena on kiihtyvä itämeren ja järvien rehevöityminen ja tummuminen ja lisääntyvä lannoitustarve pelloilla.
- Valunnan ja sadannan tasapaino muuttuu, tämä vaikuttaa kaikkeen. Normaali kevättulva jää pois tai tulee jo helmikuussa. Kesän kuiva jakso pitkittyy eikä sulamisvesiä enää riitä kesä-heinäkuulle kostuttamaan maaperää. Myös vesivoiman tuotanto voi heikentyä, kun vesimassoja ei ole loppukeväästä varastoitavaksi altaisiin yhtä paljon kuin aiemmin.
- Kuivuus maataloudessa on valtava ongelma. Jo nyt Suomessakin on ollut useana kesänä epätavallisen pitkä ja kuuma kuivuusjakso viljelykaudella, mikä aiheuttaa suuria satotappioita. Toki lämpeneminen myös pidentää kasvukautta, mutta kuivuus saattaa syödä lämpenemisen hyödyn ja kääntää nettovaikutuksen miinukselle.
- Kuivuus aiheuttaa isoja ongelmia myös metsissä. Keski-Euroopassa ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus ja sen myötä tulevat kirjanpainajatuhot ovat tuhonneet äkillisesti kuusimetsät laajoilta alueilta.
- Laajat metsäpalot (mallia Ruotsi 2018) yleistyvät. Ei paljon naurata, kun muutama miljoona kuutiometriä puustoa palaa hetkessä taivaalle.
- Pohjoinen havumetsä ei ole sopeutunut liian koviin tuuliin. Roudattomassa maassa puustoa, etenkin kuusia kaatuu talvimyrskyissä massoittain (talvisin on paljon enemmän myrskyjä kuin kesällä, ennen routa on pitänyt puut pystyssä). Yhden ainoan myrskyn kustannukset yksittäisessä Euroopan maassa ovat jo nyt jopa miljardeja euroja. Toistuvina nämä rasittavat talousjärjestelmää merkittävästi.
- Roudan puuttuessa myös metsänhoito vaikeutuu, kun pehmeällä maapohjalla oleviin metsiin ei päästä kuten normaalisti tekemään hakkuita talvella, koneet uppoavat mutaan.
- Pohjoinen luonnon eliöstö uhanalaistuu ja katoaa, koska sille ei lopulta ole enää tilaa vetäytyä muuttuvan ilmaston mukana. Pohjoismaat on se viimeinen kolkka niille, sen jälkeen tulee Jäämeri vastaan. Mutta tunturipöllöt ja riekot who cares, iha vitu sama mulle?
- Lohikalakannat heikentyvät, ne vaativat riittävän viileitä vesiä hapensaantiin ja lisääntymiseen.
- Kuumuus aiheuttaa lisääntyviä terveyshaittoja ja kuolleisuutta iäkkäässä väestössä.
- Lumettoman talven pimeys aiheuttaa väsymystä, masennusta ja kulttuurisen perinnön katoamisen tunnetta (lumi = valoa, henkistä kulttuuria, urheilua, maisemaa). Ei ehkä SINULLE, mutta monille suomalaisille. Ja tämä vaikuttaa sitä kautta myös sinuun, et elä tyhjiössä.
Siis miten voi joku olla oikeasti niin pihalla, että voi väittää ettei tässä mitään ongelmia ole.