Rannikkokaupumkien tulvaongelma eivät läheskään aina johdu merenpinnan muutoksesta vaan siitä, että maa painuu, kun siihen rannalle on pykätty kaupunki, joka painaa ihan liikaa.. Kyllä se maaperäkin pysyy antamaan painon alla periksi.
Kaupunkeja voi siirtää, ei se ole ongelma.
Merenpinnan nousu , on merenpinnan nousua, eikä sitä että jossain rakennelmat painuu.
Toki ilmastonmuutos voi aiheuttaa myös rakenelmien painumista.
Pistää miettimään myös näitä Pohjanmaan tulvia. Kun se joki on tulvinut satoja vuosia, niin missään kohtaa ei ole käynyt mielessä, että se tönö on väärässä paikassa?
Pohjanmaalla maanpinta on noussut (vai mikä oikea termi), eli siellä ranta on siirtynyt kauemamksi ja ne rakennukset jotka aikoinaan rakennettu rannalle ovat tänäpäivänä kaukana ranasta.
Jokien tulviminen, se vähän monisyisempi juttu, joet on tulvineet ja se ihan perusjuttua ja osa siitä nyt on vain uutista, siinä kuin uutiset lumimyräkästä, sateista, ukkosesta, auringonpaisteesta.
Mutta on myös kohteitä missä tulvariskit on kasvaneet, ihmisen toiminnan seurauksena, maan käyttö muuttunut, mistä seurannut isommat paineet jokiin. Mutta ihmiset toki myös rakentaneet tulvasuojia, ja kuinka moni viimevuosikymmeninä on rakentanut niin että se perinteinen tulvariksi olisi jotenkin yllätys. Tai no , ehkä sinne tulvasta kärsivään kellariin on unohtunut jotain veden arkaa, ehkä jotain vanhaa mökkiä rempattu niin ettei kestä enään sitä tulvavettä.
Mutta se miten ilmastonmuutos vaikuttaa, niin se muuttaa riskiä, varsinkin kohteissa joissa aiemmin oli matalariskiä, niin tulvaisuudessa se voi olla korkea. ja pallolla kohteita joissa vuosikymmeniä, satoja asuinkelposia, niin jos kehisty eteen huonosti, niin muuttuvat asuinkelvottomiksi.
Ja kyllä se Suomeenkin vaikuttaa jo ihan tänäpäivänä.