Meillä on käytössä Mitsubishin FT25 ja pumppu on pelittänyt hienosti jo vuosien ajan. Netistä tuli vastaan, että Mitsun pumppu on mahdollista liittää wifin ja Melcloud-tilin avulla Älyenergia-sovellukseen (
Älyenergia-sovellus. Elä älykkäästi. Säästä rahaa.). Kyse on samannimisen energiayhtiön sovelluksesta. Sovellus toimii, vaikkei olisikaan sähkösopimusta kyseisellä energiayhtiöllä. Sovellus on (ainakin toistaiseksi) maksuton ja se tukee myös joitain muita pumppuvalmistajia.
Älyenergia-sovellus tuo hieman älyä ILP-ohjaukseen, sillä sen kanssa on mahdollista tehdä lämpötilan pudotus yöaikaisesti ja vastaavasti vuorokauden kolmena kalleimpana tuntina. Ohjelma toimii siten, että sovellus ohjaa Melcloud-tunnusten takaa löytyvää Mitsubishin pumppua suoraan pilvipalvelun kautta. Toki voi olla hieman epämääräistä antaa omat Melcloud-tunnukset kolmannen osapuolen käsiin.
Nyt n. viikon kokemuksella, minulla ei ole tuosta pahaa sanottavaa. Sovellukselle annetut parametrit ohjaavat pumpun toimintaa, kuten pitääkin. Eilisestä 31.10. olevasta Shellyn graafista näkee hyvin, kuinka yöaikainen ja kalleimpien tuntien lämpötilan pudotus vaikuttaa pumpun energiankäyttöön.
Alla myös eilisen pörssisähköhinnat, johon on korostettu kolme kalleinta tuntia.
Shellyn graafista näkee myös hyvin, että lämpötilan pudotus aiheuttaa luonnollisesti lämpövajeen, jota pumppu kompensoi suuremmalla kulutuksella, kun lämpötila palautetaan normaaliin tavoitetasoon. Näin viimeaikaisten halpojen pörssisähkö-öiden aikaan onkin toisaalta hieman hölmöä tiputtaa lämpötilaa, kun sillä ei saa oleellista (taloudellista) hyötyä. Silmämääräisesti Shellyn graafista arvioimalla olen tullut kuitenkin siihen tulokseen, että aamuön lämpötilan nostosta tuleva piikki on pienempi, kuin yöajan lämpötilan pudotuksella aikaansaatu energiansäästö. Jotain pientä energiansäästöä voi siis syntyä.