Syyskuun alussa asennettiin meikäläiselle kämppään 2 x Panasonic HZ25XKE - pumppuja. Ajattelin näin parin kuukauden kokemusten jälkeen, että voisin pienen minirevikan kirjoittaa, siltä varalta että jotakuta kiinnostaa kyseinen pumppu.
Talon lämmitysratkaisut - ketjuun pistin enemmän speksiä käyttöympäristöstä ja kulutuksesta ym.
Eli tuli ostettua iso sähkölämmitteinen talo, ja vaikka sähkön hinta ei ihan silloin vielä ollutkaan raketoinut, oli ILP:in hommaaminen ihan no-brainer. Aluksi puntaroin sitä, että hankinko yhden isomman pumpun vai kaksi pienempää. Jälkimmäinen voitti, ihan vaan koska asunto on monessa tasossa, joten yhdellä pumpulla olisi ollut mahdotonta hoitaa lämmitystä ja jäähdystä tehokkaasti. Alunperin olin hankkimassa Mitsun LN25-pumppua, sitten luin sen aiemmista ongelmista, joten se jäi pois laskuista. Olisin muuten hommannut Mitsulta RW25 - pumput, mutta niiden saatavuus oli täysin 404 ihan kaikkialla. Panasoniciin päädyin sen takia, että siinä oli ainakin paperilla aika lailla samat / hieman paremmat speksit kuin RW:ssä ja yksi parhaimpia (ilmoitettuja) SCOP - lukuja ja ennen kaikkea sitä sai monesta paikasta suoraan hyllystä kohtuuhintaan.
Tilasin pumput zavesta, tulivat parissa päivässä ongelmitta kotiovelle ja tuttu asentaja kävi asentamassa ne joitakin viikkoja myöhemmin. Yläkerran pumppu piti aluksi puhaltimen kierrosnopeuden mukana elävää naputusta, mutta tämä korjaantui asentaja-sedän neuvojen mukaisesti puhallusrullaa hieman ruuvimeisselillä keskemmälle siirtämällä. Pumppujen käyttäminen on hyvin suoraviivaista ja Panasonicin etäkäyttö-appski on ihan siedettävä, joskin viikko-ohjelmointi on aika turhake, koska siinä ei voi määritellä pumpulle mitään tiettyjä asetuksia (tyyliin yöllä puhallin täysille yms.), vaan ainoastaan kellonaika jolloin pumppu menee päälle/pois ja lämpötila. Pumput eivät myöskään kertakaikkiaan osaa käyttää hybridi-wifi-verkkoja, vaan lähtivät toimimaan vasta kun eriytin 2.4 ja 5 GHz verkot omikseen. Olisi myös kiva jos statistiikan saisi jotenkin exportattua ulos.
Lämpöä pumpuista tulee kiitettävästi, vaikkei nyt vielä mitenkään hirveän kylmä olekaan ollut. Pumppujen ollessa ainoana lämmönlähteenä, lokakuun kulutus oli pumppujen oman statistiikan mukaan n. 300 kWh. Automaattiasetuksella pumput puhaltavat ensin lämmintä suoraan alaspäin, sitten pikkuhiljaa nostavat ilmavirtaa ja sitten jäävät pyörittelemään pelkkää puhallusta suoraan eteenpäin. En ole vieläkään ihan vakuuttunut onko tämä varsinkaan yläkerran pumpun kanssa optimaalisin tapa, joten olen kohtuullisen usein asettanut puhalluksen staattiseen pisteeseen, josta mielestäni ilma pääsee parhaiten liikkumaan. Sisäyksikön ääni on kolmospuhallukseen asti siedettävä, eikä täyspuhalluskaan mikään tajuton metakka ole. Sulatuksia ei ole nyt edes kylmimmillä keleillä ollut mitenkään silmiinpistävän paljon, mutta en ole toisaalta hirveän tarkasti kytännytkään. Ulkoyksiköiden allaolevia laastipaljuja on saanut tyhjennnellä 1-2 kertaa viikossa, eli pumput kyllä selvästi jotain tekevät.
Sitten päästäänkin kahteen isoimpaan ärsytyksen aiheeseen kyseisessä pumpussa: puhallusnopeutta ei pysty lämmitysmoodissa suoraan asettamaan, vaan fan speed tarkoittaa ainoastaan
maksiminopeutta jolla puhalluksen sallitaan pyörivän. Tästä syystä pumppu jää siis hyvin pian hönkimään sellaista kuolevan mummon hönkäystä vaikka puhallus olisi täysillä, koska on mielestään saavuttanut jo tavoitelämpötilan (joka tietysti mitataan vain sisäyksikön ilmanotosta, eikä kerro mitään onko kauempana vielä tarpeeksi lämmintä). Tämän toki saa kierrettyä säätämällä pyyntilämpötilaa reilusti ylemmäs, mutta ärsyttää koko ajan ränkätä. Olisi paljon helpompaa jos näihin vehkeisiin saisi suoraan jotain ulkoisia antureita/termostaatteja, jotka voisi juurikin raahata sinne kämpän perimmäiseen nurkkaan. Toinen, oikeastaan vielä isompi ärsytyksen aihe on se, että kyseisen pumpun automatiikka ilmavirran sivuttaissiivekkeiden ohjaamiselle on yksinkertaisesti totaalisen idioottimainen. Jos nyt oikein tulkitsen
ohjekirjaa (s. 67), niin sivusuuntainen automaattinen swing käynnistyy vasta kun sisäyksikön lämmönvaihtimen lämpötila ylittää neljäkymmentä astetta (voi olla että tulkitsen väärinkin). Käytännössä en kuitenkaan ole lämmitysmoodissa sivuttaisswingiä ikinä nähnyt. Muissa käyttömoodeissa sivuttais-swingin saa kyllä heilumaan jatkuvasti. Talon muoto on varsinkin yläkerrassa sellainen, että lämmön saisi leviämään todella paljon paremmin jos laite liikuttelisi puhallusta horisontaalisesti koko ajan.
Muutoin olen kyllä ollut kyseiseen pumppumalliin ihan tyytyväinen. En sitten tiedä, pitääkö tässä ruveta kuitenkin itse jollain kotiautomatiikalla säätämään tuota pumppua kun tuo oletuskäytös tuntuu niin vitun tyhmältä.