Ei tuo HA sinällään eroa pyöriikö se itsenäisesti HAOS tai VM:llä. Itsellä pyöri useamman vuoden HAOS mut siirsin sen sit semmosenaan NAS purkin VM:lle pyörimään. En ole huomannut mitään eroja toistaiseksi ja ulkoiset laitteet (USB donglet) voi kytkeä NASsiin ja toimii VM:n kanssa. Yksi laite poistui siis käytöstä kokonaan näin.
Minulla tosin VM:ssä oli ongelmia, joita en saanut ratkaistua. Ulkoiset USB-tikut toimivat HAOS:ssakin mutta NUC:n omaa en saanut hakemaan USB-laitteita.
Onko sinulla HA:lle oma kiintolevy tai muistitikku, jolta ajat HA:ta vai ajatko sitä samalta kiintolevyltä kuin miltä toimitat NAS:n toiminetta? Oletan, että olet rakentanut NAS-purkin itse( omissa NAS:eissa en ole nähnyt mahdollisuutta ajaa VM:ää kun ovat suljetulla käyttiksellä mutta en tosin ole edes asiaan tutustunut). Vikaantumistodennäköisyys on varmasti pieni, etenkin jos saa ajettua käyttistä SSD:ltä.
Koska Proxmoxilla saat helposti HAOS:n rinnalle muita juttuja pyörimään, mikä ei vältämättä onnistu suoraan koneeseen asennetulla HAOS:lla.
Mutta mitä muuta tuolla pitää ajaa jos haluaa ajaa toimivaa HA-järjestelmää( yllä on NAS-esimerkki)? Suoraan HAOS:n rinnalla ei tosiaan voi ajaa mitään muuta mutta en keksi myös syytä miksi ajaisin palomuuria, verkkopalvelimia( ml. sposti), tai edes verkkotallennuksia tms samalla koneella kun kaikki ovat riskitekijöitä itse HA:lle.
Luen usein tuota perustelua, että voi ajaa rinnalla muita juttuja ja siksi olisi ehdottomasti käytettävä ProxMoxia( ei siis edes VM:ia) mutta kukaan ei muualla perustele mitä siinä rinnalla pitäisi ajaa mitä ei voisi tai kannattaisi ajaa omalla laitteella. Omassa NUCssa riittäisi varmasti juissia tehdä muutakin mutta koska HA toimittaa talon kannalta tärkeitä toiminteita, en näe syytä häiritä tuota toiminnallisuutta.
Ja tosiaan ajoin VM:ssa jonkin aikaa HA:ta mutta totesin sen huonoksi omaan ympäristöön( laite ei välttämättä ollut paras, eikä varmaan asennustaitokaan) ja siksi siirryin suoraan HAOS:n käyttöön eikä sen jälkeen ole ollut mitään toimintaongelmia.
Syy miksi tätä kysyn on, että etenkin ulkomaalaisissa ryhmissä vasta-aloittelijoille aina perustellaan, että ei pidä harkita muuta kuin ProxMoxia( joka pitää ensin opetella ja sisäistää ennenkuin sitä voi edes harkita) HA:n ajossa. Ja jos ei onnistu Proxmox niin sitten Windows ja VM eikä kukaan tahdo edes harkita suosittelevansa HAOS:n asentamista omana yksittäisenä toimijana laitteelle. Voidaan tietenkin olettaa, että ei kannata aloittaa mitään vaativaa HA:n suhteen ellei osaa ja ymmärrä miten ProxMox tai VM toimii ja saa toimimaan mutta omasta mielestäni uudelle asennukselle voisi ihan hyvin kokeilla suoraan HAOSia( vaikkakin VM-HA oli asennukseltaan kaikkein helpoin ja HAOS:kin oli vähän hit'n'miss ennen NUC:n hankintaa).
Kyllä se wintouhkallakin toimii. Automaattiset päivitykset otin pois päältä, päivittelen konetta parin viikon välein ja samalla puran läppärin akkua, että pysyy kunnossa. Ubuntun kanssa oli itsellä asennusongelmia virtuaalikoneen kanssa ja kun luin netistä, että Ubuntun kanssa jotain säätämistä ollu niin laitoin sen HA:n windowsiin suosiolla ja hyvin on toiminut kylläkin. Tiedä sitten mikä tietoturvallisinta, mutta omassa wifissä noi HA vehkeet on kylläkin.
Itsekin kokeilin asentaa Ubuntuun mutta se toimi niin paljon huonommin kuin Winukassa pyörinyt VM-HA, joten jotain outoahan siinä oli. Kokeilin muutamaa muutakin distroa mutta päätin antaa olla. Toisaalta Ubuntu on must ainakin yhdessä laitteessa, jolloin kiintolevyosiointi ja muu 'kevyt' säätö olisi helpompaa laitekantaa mukauttaessa.
Ja HA tosiaan soisi pyörivän kokonaan omassa verkossaan. Itse päädyin Deco-meshiin, jossa on oma IOT-verkko ja sen kanssa ei ole ollut edes Tuya-laitteiden kanssa ongelmia.