Minkälaisilla algoritmeilla olette ohjanneet ILPiä ja onko tullut havaittavia tuloksia? Jostain muistaisin kyllä lukeneeni, että ILPin energiankulutus ei suuremmin muutu lämpötilan mukaan, joten liekö ohjaaminen aivan turhaa hommaa?
Itse asiaa pohtineena tässä on aika monta tekijää, joiden yhtaikainen huomioiminen vaikeaa. Ensinnäkin jotta lämpötilan pyynnin nostamisella olisi vaikutusta niin tarvii olla juuri sillä hetkellä ylimääräistä kapasiteettia. Toinen asia on, että päivänkin sisällä ulkolämpötila vaihtelee, mikä vaikuttaa hyötysuhteeseen, esim. yöllä voi olla -12c ja päivällä -6c, eli yöllä, kun olisi halvempaa niin lämmityskapasiteetista on jo ehkä käytössä suurin osa, joten vaikutus jää pieneksi ja tosiaan vaikka sitä lämmitystehoa olisi puskurissa, jolloin pyynnin nostaminen sitä kasvattaisi niin lämpöä tulee huonommalla hyötysuhteella. Kolmas asia on toki sulatusjaksot, eli jos nostaa vain tunniksi pyyntiä niin voi olla, että ensimmäiset 20min sattuukin olemaan sulatusta, eli pumppu ei oikein kerkeä vaikuttamaan. Neljäs asia toki vielä, että jos huonelämpötila nousee tuon pyynnin nostamisen mukaan niin sekin nostaa energiankulutusta, koska isompi lämpötilaero vs ulkoilma.
Lopulta tietenkin, jotta säätämisen vaikutus näkyisi kulutuksessa niin sen pitäisi sitten olla oikeasti ainoa lämmönlähde, ellei sinulla sitten ole pelkän ILP:n syötössä energiamittausta. Pumppujen omat ilmoitukset tuskin kuitenkaan ovat virtamuuntajamittauksilla toteutettuja, eli antavat vain sinnepäin arvion.
Itse olen testimielessä kokeillut käsin sovelluksen ajastuksilla ylläpitolämpökohteessa (normi pyynti 8c, toteutuva sisälämpötila 8-12c) säätää pyyntiä ja olennaista ollut se, että sähkön hinta pomppaa reilusti enemmän ylöspäin, kuin mitä pyynnin noston seurauksena sisäilman lämpötilaero vs ulkoilma. Esim. yksinkertaisuuden vuoksi ulkona tasainen -10c sisällä +10c =>20c delta, pyynti ja teoreettinen huonelämpö x-ajan kuluttua +15c =>25c (+25%) lämpötilaero, jolloin olen karkeasti ehkä edellyttänyt esim. +50% sähkön hinnan nousua (pörssi+siirto+verot) 1-2h sisään, että voisi jollain varmuudella olettaa voittavan tässä säätämisessä. Tämän taktiikan olen selkeästi saanut näkymään jo talon tuntikulutuksissa, mutta avainasia on minusta se ylimääräinen kapasiteetti, sekä tietenkin suhteessa iso ero normaaliin lämpötilapyyntiin.