Grillit & grillaus

Mistäköhän löytyisi pyöreä hiilikori Weberin 57cm:ään? Ei näytä löytyvän diffuser platea ja hiilikoria erikseen mistään, niin tehdään sitten itse ja halvemmalla. Pitsakivi varmaan ajaa hyvin asiansa, mutta hiilikori puuttuu.
mitä aiot tehdä tuolla virityksellä? Jos tarve laittaa keskelle keko ja kivi päälle niin toimisko nuo brikettikorit
1688113455702.png
 
Tilasin Chez Mariuksen kautta muistaakseni 38cm halkaisijalla olevan pizzascreenin.
Ei ainakaan sivuilta löydy.
Ja tosiaan ei tollanen siivilän tyyppinen missä koko juttu on pelkkää reikää vaan tollanen minkä päälle pizzan voi oikeasti tehdä.
 
NY style pizzoja ei paisteta 500c. Jos paistat Oonilla tms niin tuollanen lirpake on ihan turha siinä välissä. Tuollanen pinnoitettu kyllä kestää 500c kunhan poltat pinnotteen pois.
 
Nämä pinnoitetut kestää max 220 astetta, nyt etsitään pizzauunin 500 astetta kestäviä.

Itse oon nyt 2 päivää yrittänyt etsiä mutta ei vaan löydy… :(

Eikö joku yksinkertainen sopivan kokoinen pelti olisi yksinkertaisinta, ellei joku teräksinen pizzavuoka kelpaa?
 
Eikö joku yksinkertainen sopivan kokoinen pelti olisi yksinkertaisinta, ellei joku teräksinen pizzavuoka kelpaa?
No ei taida pelti päästää läpi lämpöä niin paljoa että pizzan pohja kypsyisi minuutissa siihen tasolle että sen saa pois siitä, sekä ei taida noita rei-itettyjä peltejä olla.

En kyllä ymmärrä miksei suomessa, tai euroopassa noita ole, jenkeistä löytyy, löytyy myös ama.de mutta niitä isompia ei toimiteta suomeen…:rolleyes:

Kun noihan on ihan yleisesti käytössä siihen että saa noita Isoja pizzoja helposti pizzauuneihin pistettyä…

Ja siis en mä tässä vänkää että pitää olla just eikä melkein sellanen mutta kun täältä ei saa Mitään millä ton saisi tehtyä, kun ei voi käyttää liian pientä, umpipohjaista eikä sellasta mikä ei kestä lämpöä…
 
No ei taida pelti päästää läpi lämpöä niin paljoa että pizzan pohja kypsyisi minuutissa siihen tasolle että sen saa pois siitä, sekä ei taida noita rei-itettyjä peltejä olla.

Saatat olla oikeassa, teräshän on tunnettu huonosta lämmönjohtavuudestaan.

En kyllä ymmärrä miksei suomessa, tai euroopassa noita ole, jenkeistä löytyy, löytyy myös ama.de mutta niitä isompia ei toimiteta suomeen…:rolleyes:

Ehkä siihen on syynsä miksei euroopassakaan niitä ole. Pienenä anekdoottina, olen ollut Italiassa mukana paistamassa pizzoja niin perinteisessä pizzauunissa kun voi olla, ja paljastan tässä salaisuuden että ei niitä missään siivilöissä nostettu uuniin vaan ihan teräspeltisiä pizzavuokia käytettiin. Voideltuna laardilla.
 
Kaikki metalliset alustat kestää lämpöä, ainoa mikä ei kestä on pinnote päällä. Poistat pinnotteen niin se Prisman pelti ajaa asiansa vallan hyvin. NY style pizzoja ei kyllä paisteta minuutissa, puhut nyt Napolilaisesta pizzasta ja siihen ei taas peltiä käytetä.
 
Kaikki metalliset alustat kestää lämpöä, ainoa mikä ei kestä on pinnote päällä. Poistat pinnotteen niin se Prisman pelti ajaa asiansa vallan hyvin. NY style pizzoja ei kyllä paisteta minuutissa, puhut nyt Napolilaisesta pizzasta ja siihen ei taas peltiä käytetä.
Puhun nyt siitä että se pizza siirretään siinä alustassa uuniin. Pidetään minuutti että pohja kypsyy sen verran että sen saa nostetta siitä pois, ja loppuaika se on normaalisti pizzauunissa kivellä.
 
Helpompi nostaa pizza suoraan kivelle ja kiveltä lautaselle. Modet voisi ehkä siirtää pizza tarvikkeista jutustelut omaan ketjuunsa:

 
Helpompi nostaa pizza suoraan kivelle ja kiveltä lautaselle. Modet voisi ehkä siirtää pizza tarvikkeista jutustelut omaan ketjuunsa:

No kauhean helppoa ei ole 16" pizzaa täytteineen sinne uuniin lapiossa saada, siksi useat tuollaisia käyttää.
Ja kyllä niitä pizzakiviä käytetään ihan esim kamadoissa niin ei tämä keskustelu nyt mielestäni ihan suoraan tuonne kuulu yhtään enempää kuin tänne grillit osioon.

Ja kaikki metalliset alustat eivät todellakaan kestä sitä lämpöä ilman että vääntyvät aivan mutkalle, minulla on ollut 6 vuotta tuo sinun linkkaamasi housen pizza-alusta ja kerran erehdyin pistämään sen uuniin kun lämmöt oli 275 astetta ja se vääntyi aivan totaalisesti ihan siinä katsellessa mutkalle, ei toivoakaan että tuota voisi pizzakivelle tunkea niin että se siinä tasaisena pysyisi, vaikka siitä nyt jollain ihmeen keinolla sen pinnoituksen irti saisikin.
 
No kauhean helppoa ei ole 16" pizzaa täytteineen sinne uuniin lapiossa saada, siksi useat tuollaisia käyttää.
Ja kyllä niitä pizzakiviä käytetään ihan esim kamadoissa niin ei tämä keskustelu nyt mielestäni ihan suoraan tuonne kuulu yhtään enempää kuin tänne grillit osioon.

Ja kaikki metalliset alustat eivät todellakaan kestä sitä lämpöä ilman että vääntyvät aivan mutkalle, minulla on ollut 6 vuotta tuo sinun linkkaamasi housen pizza-alusta ja kerran erehdyin pistämään sen uuniin kun lämmöt oli 275 astetta ja se vääntyi aivan totaalisesti ihan siinä katsellessa mutkalle, ei toivoakaan että tuota voisi pizzakivelle tunkea niin että se siinä tasaisena pysyisi, vaikka siitä nyt jollain ihmeen keinolla sen pinnoituksen irti saisikin.
Käsittääkseni esim 16 tuumasissakin pizzauuneissa vedetään lätyt pizzalapiolla uuniin?
 
Käsittääkseni esim 16 tuumasissakin pizzauuneissa vedetään lätyt pizzalapiolla uuniin?
Toki sen voi niinkin laittaa, mutta minä en halua niin tehdä.
Mä en ymmärrä miksi täytyy vänkäämällä vängätä ja etsiä jotain riidanaihetta, kysyin vain onko kukaan löytänyt mistä saisi suomeen tai suomesta tuollaisen tilattua, en kysynyt onko se oikea tapa tehdä se, osa tuntuu myös edelleen väkisin ymmärtävän väärin kaiken minkä olen täysin selvästi kirjoittanut.

Joten tässä nyt rautalangasta mikä sen käyttötarkoitus on:
ja kohta 3min 15s.

En tosiaan jaksa enää vääntää väkisin asiasta, ei ole pakko kommentoida asiaan jos ei tietoa ole mistä sellaisen saa ostettua.
 
Mitenkäs tuollaista Napoleonin emaloitua valurautaa oleva parila (Napoleon kaksipuolinen umpiparila, Rogue 425/625, RXT525 sekä Freestyle 365 ja 425 -kaasugrilleihin 65,99) pitäisi puhdistaa?

Grillauksen jälkeen pyrkinyt raaputtamaan ylimääräiset tavarat pois ja sen jälkeen polttamaan, mutta kyllä tuohon tavaraa jää kiinni.

Onko käytettävällä raaputtimella väliä, ts. voiko sillä pilata pinnoitteen?

Kannattaako tuo vain laittaa likoamaan mietoon astianpesuaineliuokseen ja rasvata pesun ja kuivauksen jälkeen?
 
Mitenkäs tuollaista Napoleonin emaloitua valurautaa oleva parila (Napoleon kaksipuolinen umpiparila, Rogue 425/625, RXT525 sekä Freestyle 365 ja 425 -kaasugrilleihin 65,99) pitäisi puhdistaa?

Grillauksen jälkeen pyrkinyt raaputtamaan ylimääräiset tavarat pois ja sen jälkeen polttamaan, mutta kyllä tuohon tavaraa jää kiinni.

Onko käytettävällä raaputtimella väliä, ts. voiko sillä pilata pinnoitteen?

Kannattaako tuo vain laittaa likoamaan mietoon astianpesuaineliuokseen ja rasvata pesun ja kuivauksen jälkeen?

Itse olen vaan lastalla kaapinut ylimääräiset, tarvittaessa vähän näyttänyt samaa messinkiharjaa mitä ritiläänkin käytän ja pyyhkinyt mahdollisesti enimmät rasvat vaan pois. Se kuvioitu puoli hieman hankalampi lastalla kaavittavaksi mutta eipä sitä puolta ole tullut paljoa käytettyäkään.

Kuurasin sen kunnolla paketista ottamisen jälkeen ennen ekaa käyttöä mutta en sen jälkeen ole sen vaivautunut pesemään.
 
Loppuu Napoleonista isommilla grillauksilla tasot mihin laskea tavaraa. Onko suositella jotain valmista grillipöytää tms?
Itse ostin alkukesästä Keter Unity XL -pöydän. Sitä myydään kyllä vähän muillakin nimillä. Muoviahan se on, mutta rosteritaso päällä ja ei sinne nyt ainakaan vesi suoraan sisään tunnu menevän, vaikka se ilman katosta tuossa kesän on tähän asti ollutkin.

Saatavuus tuntuu kuitenkin olevan hieman haasteellinen. Pienempää mallia on ehkä vähän paremmin saatavilla, mutta ei ole kyllä kokonsa puolesta mitenkään verrattavissa tuohon. Tavalliseen pöytään verrattuna se on siis saman korkuinen kuin grilli ja juurikin tuo teräs on helppo pitää puhtaana.

Keväällä se oli Rustassa alennuksessa muistaakseni ~180 €, joka on todella edullinen hinta mitä siitä muualla pyydetään (pohdin pitkään, että ostanko samantien pari).
 
Kuinka isoja ovat ero halvempien ja kalliimpien kamadojen välillä? Esimerkiksi Mustangin M tai L -mallit ovat hinnaltaan 500-700 € välillä, mutta kooltaan noiden väliin menevät The Bastardin Medium ja Kamado Joe Classic I ovat noin 2 kertaa kallimpia. Onko nuo kalliimmat kamadot oikeasti hintansa arvoisia vai onko järkevämpää ostaa noita halvempia?

Kamado houkuttelee ennen kaikkea yleiskäyttöisyydellään. Ei viitsi ostaa halvempaa grilliä, pizzauunia ja savustinta erikseen, koska kamado taitaa hoitaa kaikkien noiden hommat ja kokonaishinta on samaa luokkaa.
 
Kahden kohdan lista.

1. katso lisävarusteita, onko kalliimmassa jotain mitä itse tarvitset? Jos tarvitset katso mitä ne maksaa extraa.
2. Arvostatko mahdollisesti pidempää takuuta? Ei normaalisti miksikään mene, mutta vahinkoja sattuu… jonka voi hoitaa kotivakuutus.

edit: Pakko lisätä tuoreimpien kamadojen ”extra”/”argumentti”, joka on lukittava kansi?!?! Miksi? :)
 
Osta kaveriksi kunnon grillipihdit samalla, eli nämä Weberit tai kopiot näistä: Premium -pihdit | Ruoanlaitto | Grillaustarvikkeet - FI

Edit: Ja kolmioharja: Grilliharja | Hoito | Grilliharjat - FI
Kuumana pari pyyhkäisyä grillaamisen jälkeen niin pysyy ritilä siistinä.

Parin kympin sijoitus, mutta ei ole tarvinnut katua. Kolmen kilon kinkku on muun muassa tullut nostettua noilla pois grillistä. Ja silti näppärät pikkutavarankin kanssa.
Oliko noista siis ainakin kolmea eri versiota? Eli perus, nuo "premium" versiot ja sitten on ne Precision versiot. Mitkä näistä on parhaimmat?

Premium (19,9€): Precision-grillipihdit | Ruoanlaitto | Grillaustarvikkeet

Precision (23€): Precision-grillipihdit | Ruoanlaitto | Grillaustarvikkeet

Perus (15€): Grillipihdit | Ruoanlaitto | Grillaustarvikkeet
 
Tuli ostettua tarjoukset osiosta löytynyt tarjous Weber. Mitähän brikettejä kannattaa ostaa? Snake methodilla tarkoitus satunnaisia lihapaloja kypsytellä.
 
Onko briketeillä jotain etuja kunnon hiiliin verrattuna?
Briketit palaa pidempään mutta syttyy hitaammin kuin hiilet, Jos grillaat suoralla lämmöllä niin hiilillä, jos haluat pitkän epäsuoran kypsennyajan niin valitse briketit. Briketeillä voi kyllä grillattakin mutta kestää lämmetä kunnolla pitkään. Hiilillä ei kannata pitkiä savustuksia tehdä.
 
Briketit palaa pidempään mutta syttyy hitaammin kuin hiilet, Jos grillaat suoralla lämmöllä niin hiilillä, jos haluat pitkän epäsuoran kypsennyajan niin valitse briketit. Briketeillä voi kyllä grillattakin mutta kestää lämmetä kunnolla pitkään. Hiilillä ei kannata pitkiä savustuksia tehdä.
Eli olenko siis tehnyt jotain väärin kun olen käyttänyt kovapuuhiiliä yli 12h savustuksiin? Ja tämä ilman mitään hiilien lisäyksiä.

Äkkiseltään vaikuttaisi siis siltä, että ei ole mitään syytä käyttää brikettejä.
 
Eli olenko siis tehnyt jotain väärin kun olen käyttänyt kovapuuhiiliä yli 12h savustuksiin? Ja tämä ilman mitään hiilien lisäyksiä.

Äkkiseltään vaikuttaisi siis siltä, että ei ole mitään syytä käyttää brikettejä.
No jos haluaa tehdä vielä pidempiä vetoja.
Ei niitä mikään pakko ole käyttää.
 
No jos haluaa tehdä vielä pidempiä vetoja.
Ei niitä mikään pakko ole käyttää.
Jäljelle jääneestä hiilimäärästä päätellen olisi mennyt vielä toiset 12h. Ja ei toki ole pakko käyttää, mutta minulla on ollut vaikeuksia ymmärtää miksi niitä ylipäätänsä käytetään.
 
Briketit palaa pidempään mutta syttyy hitaammin kuin hiilet, Jos grillaat suoralla lämmöllä niin hiilillä, jos haluat pitkän epäsuoran kypsennyajan niin valitse briketit. Briketeillä voi kyllä grillattakin mutta kestää lämmetä kunnolla pitkään. Hiilillä ei kannata pitkiä savustuksia tehdä.
Kunnon kovapuuhiiliä kehiin. Menee pitkätkin
Eli olenko siis tehnyt jotain väärin kun olen käyttänyt kovapuuhiiliä yli 12h savustuksiin? Ja tämä ilman mitään hiilien lisäyksiä.

Äkkiseltään vaikuttaisi siis siltä, että ei ole mitään syytä käyttää brikettejä.
Kovapuuhiilet kestää todellakin paljon brikettejä kauemmin. Eipä ole briksuja enään tullut käytettyä, kun kovapuuhiilet löysi. Juur toissa päivänä tuli sunset charcoalilta lähetys.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Ainakin weberin briketit syttyessään päästää niin hirveän mustan savun, että sitä voisi luulla, että terassilla on tulipalo. Itsekin olen siirtynyt käyttämään pelkästään kovapuuhiiliä. Niillä pärjää pitkälle.
 
Itse aluksi Bilteman brikettejä tuli käyteltyä ja niistä lähti kanssa käryä kun ne piipulla sytytti. Ei kauheammin houkuttanut enää käytellä kun tilasin kovapuuhiiliä.

Sunsetiltä (Tuotteet) olen käytellyt pariakin:
- Marabu oli oma lemppari mutta ei ole saanut pitkään aikaan, hyvä varsinkin kamadoon ja pidempiin
- Ukrainan pyökkiä olen nyt käytellyt pääosin pallossa hot&fast menolla ja kyllä tulee lämpöä, toimii kyllä kamadossakin kivasti matalempiin
- Longania olen kamadossa pitkiin ja hitaisiin kun on isompaa morkulaa ja palaa hyvin

Salohiileltä (Grillihiilikauppa.fi) olen kanssa jokusen kilon heidän kilohiiltä poltellut ja ne loppuikin tuossa jo hyvä tovi sitten. Se oli koonsa puolesta sopivampaa palloon ja olikin toimiva hiili hot&fast hommiin ja sitten ihan makkaran paistosta burgereihin.

Oon nyt oikeastaan vaan kovapuuhiilillä ja Sunsetin tuotteilla grillannut ja ei oo mitään moitetta. Ainut moite on saatavuus kun on niin suosittua kamaa :D
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Mulla olis siellä kilonen Entrecote odottamassa huomista grillausta.

Vinkkejä mitä tämän kanssa tehdään? Tänään suolaliemen yön yli?

Huomenna kokonaisena reversenä Kamadoon?
 
Miten nuo sunsetin hiilet vertautuvat esim marienburgeihin? Hintaa kuitenkin melkein tuplasti enemmän.
 
Kannattaa kiinnittää huomio hiilien painoon ei tilavuuteen. 50 litran Marienburg (leppää) taisi olla luokkaa 6,5kg, joten hintaeroa ei ole tai taitaa olla kovapuuhiilet jopa halvempia. En tarkistanut nyky hintoja.
 
Miten nuo sunsetin hiilet vertautuvat esim marienburgeihin? Hintaa kuitenkin melkein tuplasti enemmän.
Ite vähän petyin, 20kg tilasin ite sieltä, säkit ei oo tilavuudeltaan kauheesti isompia ku marienburgin 30l pussit vaikka painoa on yli tuplasti enemmän.
Sen lisäks tossa oli joukossa sellasia kukkaruukun kokoisia palasia ja pohjalla ihan minimissään 2kg painosta aivan minimaalista silppua ja pelkkää pölyä.
Quberacho tms miten nyt kirjoitettiin kyseessä siis.

Ja vaikka toi palaakin pitempään niin ei se nyt silti ehkä sen tuplahinnan arvoista ole, toki jos ei rahasta yhtään pulaa ole niin anna mennä vaan…

Itse aattelin marienburgia seuraavaksi taas ostaa, ehkä otan myös biolanin hiiliä yhden pussin testiksi kun niiden pitäis olla kanssa hyviä.
 
Eli olenko siis tehnyt jotain väärin kun olen käyttänyt kovapuuhiiliä yli 12h savustuksiin? Ja tämä ilman mitään hiilien lisäyksiä.

Äkkiseltään vaikuttaisi siis siltä, että ei ole mitään syytä käyttää brikettejä.
Joo, karmiva virhe
 
@GoDi mikä tuplahinta?

Marienburg 17,9€/50l/6,5kg (Puuilo)
Longan 22,95/10kg + tod.näk rahti (Sunset)
Quebracho 20,95€/10kg + tod.näk rahti (Sunset)
 
@GoDi mikä tuplahinta?

Marienburg 17,9€/50l/6,5kg (Puuilo)
Longan 22,95/10kg + tod.näk rahti (Sunset)
Quebracho 20,95€/10kg + tod.näk rahti (Sunset)
Neljä säkkiä Queberachoa näyttäisi maksavan kotiin toimitettuna 2.54€/kg. Halvempaa siis kuin Marienburg.
 
@GoDi mikä tuplahinta?

Marienburg 17,9€/50l/6,5kg (Puuilo)
Longan 22,95/10kg + tod.näk rahti (Sunset)
Quebracho 20,95€/10kg + tod.näk rahti (Sunset)

Nostan virheen merkiksi käden pystyyn, edellisessä viestissäni siis oletin että tuo marienburg olisi myös 10kg säkki. Jos tuo 6.5kg on todellinen paino niin onhan tuo sunsetin 10kg säkki järkevämpi kun tilaa enemmän kerralla. Samalla tapaa tuossa marienburgin säkissä on 10-20% ollut aina pientä silppua pohjalla millä ei tee mitään ja aivan jäätävää kalikkaa osa jota tietty saa pienemmäksi helposti jos haluaa.
 
Viimeksi muokattu:
Marienburgin hiiliä nappasin Cittarin poistosta 200l. Hinta mielestäni kohdallaan 4e/20l.
 
Tuli tänään testattua Lidlin Inkbird-tyylinen paistomittari tositoimissa, kuvassa oikealla:

image-713.png


Varsin toimiva mittari, BT:n signaali kantoi hienosti rivarin takapihalta asunnon vessaan, mikä on tärkeä asia viikonlopun grillitouhuissa :smile:
Tuossa joku speksausintoinen tyyppi tutkii näiden halpismittarien näyttämän tarkkuutta:




Tuli samalla kokeiltua, että miten onnistuu vajaan parin tunnin grillausveto tuollaisella 57 senttisellä markettigrillillä, Roastmaster ja mitä niitä onkaan. Vajaan huntin pallo kuitenkin.

Ihan hyvin kypsyi kilo kanan paistileikkeitä, puisilla varrastikuilla korkeaksi keoksi kasattuna. Marienburgit hehkumassa, vähän oli aloittelijan ongelmaa hiilien määrän arvioinnissa, mutta lopputulos oli onnistunut.
Idean paistileikkeiden pinoamiseen sain Poppamieheltä:

 
Ainakin ABC:llä pystyy vaihtamaan teräspullon komposiittiseen ilman lisähintaa. Pari viikkoa sitten kikkailin itselleni komposiitti-pullon ostamalla halvimman teräspullon Torista ja vaihtamalla sen ABC:llä komposiittiseen. Eikä taida olla pullojen koolla väliä.

Mahtaako mikään muu firma vaihtaa teräspulloa komposiittiin ilman veloitusta (esim. Prisma)? Ja miksi abc edes näin tekee?
 
Viimeksi muokattu:
Vau. Yrittäävätköhän pikuhiljaa siirtyä teräksestä komposiittiin?
Onko tuo komposiitin täyttö edelleen paljonkin kalliinpaa kuin teräksen?

Isossa pullossa häviää kilon, 10kg vs 11kg, hinta sama. Pikkupullo 5kg sama hinta molemmilla. Siis ABC:llä, AGA:n automaatista ei taida saada kuin komposiittejä ulos.
 
Itseltäni löytyy weberin 57 pallo ja Ooni entuudestaan. Pellettigrilli houkuttelisi low and slow hommiin, mutta olisiko kamado kuitenkin parenpi ostos.

Lähinnä mietin pellettien hintaa ja pellettigrillien toimintavarmuutta etenkin kylmillä keleillä. Weberin smokefiren saisi 799€ hintaan ja mukaan tulisi vielä 9 säkkiä pellettiä. Laatukamadot ovat kalliimpia. Onko muilla ollut samoja pohdintoja ja mihin olette päätyneet?
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
283 792
Viestejä
4 873 810
Jäsenet
78 701
Uusin jäsen
MildlyToxicPony

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom